Fedra

av (forfatter) og Halldis Moren Vesaas (oversetter).

Samlaget 1999 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.70 (27 terningkast.)

210 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Hovudpersonane i alle Racine sine tragediar er kvinner, og Fedra er den mest Racin'ske av dei alle, lidenskapeleg og ulukkeleg som ho er. Emnet for stykket er henta frå dei hellenske mytane og den klassiske hellenske og romerske diktinga.

Bokdetaljer

Forlag Samlaget

Utgivelsesår 1999

Format Heftet

ISBN13 9788252154337

EAN 9788252154337

Språk Nynorsk

Sider 83

Utgave 4

Tildelt litteraturpris Bastianprisen. Voksen 1961

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 10 9 1 1 0

Bokomtaler

Intenst drama sentrert rundt Fedras fatale forelskelse i sin stesønn Hippolytos glimrende oversatt av Halldis Moren Vesaas. Selv om gudene påkalles til stadighet, er dette først fremst en psykologisk konfrontasjon med sterke følelser. Oversettelsen er grunnlag for Det norske teatrets forestilling våren 2014. Verdt å se!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

FEDRA

Eg har alt sagt deg nok. Du veit eg har deg kjær.

Så sjå min villskap då! Sjå Fedra som ho er!

Akt 2, scene 5

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Han som eg krenkte verst med brotet mot all sømd,
han lever! ... Det er nok, då veit eg eg er dømd.

Fedra Akt 3, scene 3.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

TESEVS

Det finst vel allstad dei som spottar rett og lov,

som prisar blodskam, hor og svikarferd og rov.

Vend du deg trygt til dei! Ja gå til dine likar!

Hos dei finst nok eit rom for enn ein skamlaus svikar!

Akt 4, scene 2

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å, herre, gudane har aldri hatt for vis å spørje oss til råds når lagnadstråd skal tvinnast.

Teramenes Akt 1, scene 1

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg såg han, eg vart raud... og så med ein gong bleik, var ikkje meir meg sjølv, - mi makt, min vilje sveik, eg var som stum, som blind, såg ikkje kvar eg trødde, min lekam stundom fraus, og stundom løynleg glødde.

Fedra Akt 1, scene 3

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Etter at jeg ble medlem her inne, har en helt ny litteraturverden åpenbart seg for meg. Dette er en liste over bøker jeg har lest som følge av påvirkning fra andre bokelskere. Noen bøker er bokelskere jeg følgers favoritter, enkelte bøker/forfattere har jeg fattet interesse for etter å ha lest bokomtaler, og atter andre er verker jeg fått konkrete tips om. Tusen takk til alle dere som skriver om bøkene dere har lest eller leser, det er nettopp dette som gjør denne siden helt unik og verdifull for alle oss som virkelig elsker bøker og det skrevne ord!


Godt sagt! (30) Varsle Svar

Min liste over de fem tøffeste jentene som ikke er hovedpersoner.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Bloom skriver om "The Aristocratic Age" (år 1321-1832):
- - - It is a span of five hundred years from Dante's Divine Comedy through Goethe's Faust, Part Two [1321-1832], an era that gives us a huge body of reading in five major literatures: Italian, Spanish, English, French, and German. In this and in the remaining lists, I sometimes do not mention individual works by a canonical master, and in other instances I attempt to call attention to authors and books that I consider canonical but rather neglected. From this list onward, many good writers who are not quite central are omitted.

Link til boken her på Bokelskere.no.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

"Alle" lager julekalender. På Sølvberget plukket vi 2015 ut korte bøker og filmer - kortere enn 150 sider eller 90 minutter spilletid for filmene. (Folk har det for travelt til å lese mursteiner før jul, var tanken vår). Denne listen inneholder bøkene vi valgte ut.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøkene på denne lista dekker en periode i Vest-Europa på 300 år fra begynnelsen av 1500-tallet til slutten av 1700-tallet. Mye har preg av framveksten av individualisme, rasjonalisme og samfunnskritikk. Forfatterne jeg har lest i det siste driver gjøn med meste, men pakker gjerne - av forsiktighetshensyn - satiren sin inn i fantasifulle utopier, en tidlig form for science fiction. Men her er også bøker som innvarsler et mer humant, tolerant syn på tilværelsen. Forfatterne på 1700-tallet legger gjerne vekt på betydningen av et fantasi- og følelelsliv som ikke lar seg innordne strenge rasjonalitetspåbud. Med andre ord begynnelsen på romantikken.

Nederst på lista finnes en rekke faktabøker som jeg synes har vært nyttige for å se forfatterne og deres bøker i sammenheng med tiden de er skrevet i. Her får du også forklaringen på at det er temmelig tynt med med nordiske forfattere på leselisten min. Holberg og Wessel kommer kanskje med ved et seinere høve. (Skrevet 14.7.2019).


Godt sagt! (1) Varsle Svar