De magiske tankers år

memoarer

av (forfatter) og Halvor Kristiansen (oversetter).

Tiden 2007 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.44 (48 terningkast.)

165 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Ei uke etter at Joan Didions eneste datter er blitt alvorlig sjuk, dør mannen hennes heilt plutselig. De har vært gift i 40 år, og med ett er samlivet over. I tillegg til å hanskes med sorgen over mannens brå død, må Didion sitte ved datterens sjukeseng mens hun blir dårligere og dårligere. Boka handler om sorg, kjærlighet, ekteskap, barn og minner.

Omtale fra forlaget

En sjelden bok om kjærlighet, ekteskap, minner, og sorg. Og det tynne skallet mellom galskap og forstand, fra Amerikas førstedame i journalistikk. Dagen før nyttårsaften 2003 dør Joan Didions mann i førti år, forfatteren John Gregory Dunne, av et hjerteinfarkt. Han faller bare om på gulvet i stuen. Og så er han død. Etter førti år. En drøy uke tidligere har deres eneste datter, Quintana, blitt alvorlig syk med det som først så ut som en sterk influensa, men som raskt utviklet seg, og uten at legene kunne gi en forklaring, til slutt lå døden nær. De magiske tankers år er Joan Didions beretning om disse to begivenhetene. Om det å leve i kjølvannet av en stor sorg, mens man samtidig er nødt til å kjempe for sin datter. Det blir år for magisk tanker. Didion ser for eksempel at hun ikke klarer å kaste John sine sko. I tilfelle han skulle komme tilbake. Og ved sengen på sykehuset tar hun seg selv i å si til Quintana .; det kommer til å gå bra, jeg er her .; for hva annet har man i møte med katastrofen enn sine egne forsikringer.De magiske tankers år er en bok om sorg, kjærlighet, ekteskap, barn og minner. Og det tynne skallet mellom galskap og forstand.Joan Didion (f. 1934) er regnet som en av USAs største samtidsforfattere, og omtales gjerne som Amerikas førstedame i journalistikk. Hun har skrevet flere bøker som regnes som klassikere i den amerikanske dokumentarlitteraturen, som The White Album (1979) og Miami (1987). Men hun har også skrevet flere romaner, blant annet Play It As It Lays (1970) og The Last Thing He Wanted (1996).De magiske tankers år vant National Book Award i 2005. Og har høstet stor anerkjennelse både hos kritikerne og publikum. Eller som kritikeren i New York Review of books skrev: .Jeg kan ikke forestille meg å dø uten den..

Bokdetaljer

Forlag Tiden

Utgivelsesår 2007

Format Innbundet

ISBN13 9788205364998

EAN 9788205364998

Språk Bokmål

Sider 221

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

9 17 12 8 0 2

Bokomtaler

Magisk? Nei, heller poetisk og nøkternt, vakkert men òg skremmande om sorg og alvorleg sjukdom i nær familie. Eg kan skjøna at lesarar reagerer ulikt på denne boka. For meg vart ho likevel gripande og opplysande av di Didion ikkje berre fortel tett på om sine eigne - dramatiske - røynsler, men ho set den personlege soga si inn i ein større, ållmenn samanheng. Ho får godt fram den maktesløysa mange opplever i møtet med moderne, teknifisert medisin.

Ho skriv òg godt om kvifor seremoniar betyr mykje for dei som sit att etter dødsfallet. Dei hjelpar oss i det vanskelege arbeidet med å godta at eit menneske som har stått oss nær, no er borte for all tid.

Eg har tidlegare berre lest reportasjeboka Salvador av Joan Didion. Ho er lita bok om ein utskremd journalist i borgarkrigen i El Salvador på 1980-tallet. Òg velskrive, men sørgjeleg lite opplysande om El Salvador. De magiske tankers år er ei mykje betre bok. Ein favoritt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Etter nesten 40 års ekteskap døde Joan Didions ektemann John svært brått av et massivt hjerteinfarkt. Fra i det ene øyeblikket å ha vært et tett sammenfiltret ektepar, som levde et svært godt liv sammen, sto Joan plutselig helt alene. På samme tidspunkt hadde dessuten Joan og Johns datter ligget i nesten en uke på intensiven i en komatøs tilstand. Tilstanden var svært alvorlig.

Hvordan kan livet bli til å holde ut etter så store påkjenninger? Joan og Johns ekteskap var noe helt spesielt. Fordi de begge var forfattere, levde de sammen 24 timer i døgnet. Gjennom boka skildres det livet de har hatt sammen - et meget rikt liv.

Boka er rost opp i skyene av kritikerne. Om det var derfor jeg ble skuffet, vet jeg ikke helt. Jeg opplevde i alle fall de første 120 sidene av i alt drøyt 180 sider som temmelig kjedelige og lite engasjerende. Det ble for mye oppramsing av detaljer, som kanskje ville vært mer interessant å lese om dersom jeg hadde hatt et forhold til forfatteren fra før av. Først da forfatteren begynte å beskrive sorgen og dens mekanismer, steg mitt engasjement betydelig. Jeg synes boka kom seg veldig på slutten, men savnet altså at dette hadde skjedd noe tidligere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fantastisk godt skrevet om sorg, og hva som skjer med oss når vi mister noen vi elsker. Selv om vi alle reagerer forskjellig, er det allikevel en del likhetstrekk, og de beskrives godt i denne boken. Her flettes både fakta og personlige skildringer godt inn i hverandre. Dette er en bok om sorg, men også om å fortsette videre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Tiden er skolen vi lærer i.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Tiden er ilden vi brenner i.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

En eneste person er borte for deg, og hele verden er tom.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hittil hadde jeg bare klart å være i sorg, ikke å sørge. Å være i sorg var passivt. Noe som bare hendte. Å sørge, selve handlingen det er å takle sorgen, krevde ens oppmerksomhet.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Sorg viser seg å være et sted ingen av oss kjenner før vi kommer dit. [.....]. Heller ikke kan vi vite noe om (og dette er selve kjernen i forskjellen mellom sorgen slik vi forestiller oss den og sorgen slik den er) det påfølgende fraværet som ingen ende har, tomheten, det stikk motsatte av mening, den uendelige rekken av øyeblikk der vi må erfare selve meningsløsheten. (Side 184-185).

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Oppveksthistorier fra virkeligheten.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

(Nesten) alle bøkene som Rory Gilmore i serien "Gilmore Girls" leste eller nevnte!


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Forslag til bøker vi kan snakke om i bokklubben.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Blå kvelder - memoarer" av Joan Didion
 • "En enkes fortelling" av Joyce Carol Oates
 • "Alice" av Judith Hermann
 • "Livet, tanken, blikket - essays" av Siri Hustvedt
 • "Menn forklarer meg ting" av Rebecca Solnit
 • "Om kunsten å lese og skrive" av Olof Lagercrantz
 • "Å tale og å tie - essay" av Vigdis Hjorth
 • "Går du nå, er du ikke lenger min datter" av Anne Bitsch
 • "Å skrive" av Marguerite Duras
 • "Om muser og menn" av Marta Breen
 • "Leksikon om lengsel - roman" av Hilde Østby
 • "Eneste - roman" av Silje Aanes Fagerlund
Alle bokanbefalinger for dette verket