Begge deler

av (forfatter) og Merete Alfsen (oversetter).

Oktober 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.46 (24 terningkast.)

82 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

I 1400-tallets Italia kler en ung kvinne seg som mann for å kunne utvikle malertalentet sitt. Under navnet Francesco del Cossa får hun i oppdrag å dekorere veggene i det nybygde palasset i Ferrara.

Fem hundre år senere klamrer ungjenta George seg til minnet om den nylig avdøde moren. Særlig tenker hun på den siste ferien de hadde sammen: Morens fascinasjon for en lite kjent renessansekunstner førte familien til italienske Ferrara og til byens freskedekorerte palass. For George blir det avgjørende å forstå morens begeistring for en glemt maler, og tilbake i England oppsøker hun et av få overlevde verk signert denne Francesco del Cossa.

«Begge deler» er en leken og bevegende roman, der ingenting er helt som det ser ut. På finurlig vis lar Ali Smith to historier fra to århundrer slynge seg inn og ut av hverandre, som i livet selv: Fortiden lever i nåtiden - i kunsten og i historien, i samfunnet og i enkeltmennesket.

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788249514915

EAN 9788249514915

Omtalt tid 1960-1969 1400-tallet

Omtalt sted England Italia

Språk Bokmål

Sider 295

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 8 10 3 0 0

Bokomtaler

En fin og godvond bok om identitet og sorg.

George (eller Georgia som hun egentlig heter) har nettopp mistet sin mor og hun vet ikke helt hvordan hun skal bearbeide sorgen. Hun tenker ofte på henne og hun tenker også mye på en kunstner som hennes mor ofte nevnte. I mellomtiden prøver hun så godt hun kan å holde resten av familien samlet i denne vonde tiden.

I den andre delen av boka er om kunstneren Francesco del Cossa, som moren til George var så fascinert av. Dette er en type bok som består av to deler. I den ene delen møter vi George som bor i England (tiden hun befinner seg i er 60-tallet), og som ofte ser tilbake deres siste ferietur. Hun prøver å forstå hvorfor moren hennes var begeistret for denne Francesco del Cossa, en italiensk kunster fra 1400 - tallet. Denne kunstneren er ikke voldsomt kjent, ingen vet så mye om henne og George har lyst til å lære seg å forstå hvorfor moren hennes var så opptatt denne kunstneren. Det er som om Geroge prøver å finne helhet i noe.

Annerledes skrivemåte
Dette kan være noe komplisert og vanskelig bok å komme seg inn i med det første for forfatteren har en veldig annerledes måte å skrive på. Teksten er på en måte ukonstruert og kan oppleves som svevende, derfor kan det bli uvant å komme seg inn i teksten, men så fort man venner seg til denne fortellermåten går det som en lek. I begynnelsen var jeg ikke helt sikker på om jeg likte denne skrivemåten fordi da virket det noe rotete og man blir uengasjert underveis. Det rare var at da jeg endelig ble vant til denne skrivemåten gikk lesingen av seg selv, og skjønte ikke hvorfor jeg strevde med å få til flyten i begynnelsen. Det er ingen tvil om at Ali Smith skriver på en spesiell måte. Noen liker denne stilen og andre ikke. Jeg likte det ikke med det første, men etter at jeg kjempet meg gjennom noen sider så ble det både en underlig og fascinerende skrivemåte å lese. Den opplevdes som noe rotete i begynnelsen, men så åpnet det seg etter hvert. Det er ingen tvil om at Ali Smith er kreativ for det er ikke bare måten hun skriver på som gjør at hun skiller seg ut som forfatter, men også måten hun deler opp boka, og hvordan de etter hvert snører seg sammen til en helhet. Dette er ingen typisk fra A til B bok.

Liker at forfattere tar seg kunstneriske friheter
Personlig likte jeg del to bedre enn den første delen. Kanskje fordi jeg er kunstinteressert selv, og har vært tidligere kunstelev. Uansett, var den delen mer interessant å lese enn den første. Jeg liker George og hennes sære humor, men del to ga meg så mye mer. Man vet jo fra før hvor hardt det var å få seg utdannelse og jobb før i tden, og hvor mye likestilling har forandret seg med årene, men likevel er det litt fort å glemme at det var hardere kår før i tiden på mange måter siden vi har det så godt den dag i dag. Da er det greit med en slik påminnelse om at det har ikke alltid vært slik. At kunstneren Francesco del Cossa måtte kle seg ut som mann for å studere kunst forteller en hel del om hennes kunstlidenskap og hva hun var villig til å gjøre for det hun brenner for. At hun kledde seg ut som en mann for å få utdannelse er en kunstnerisk frihet fra forfatteren side for som nevnt er kunstneren veldig ukjent og ingen vet noe særlig om henne. Forfatteren lager en versjon av henne som er både spennende og lesverdig. Det er en karakter som gjør inntrykk og det har jeg sansen for.

Hvis du har tenkt å lese denne, så husk å ha tunga rett i munnen de første sidene da det kan være noe forvirrende og når man først kommer over kneika er det verdt det. How to Be Both ville ha fått høyere score av meg hvis den ene delen var like engasjerende som den andre.

Fra min blogg: I Bokhylla

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fantastisk bok! Dette er en forfatter jeg skal lese mer av!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

huskeliste, for min egen del :)


Godt sagt! (2) Varsle Svar

I år er det 20 år siden den aller første Baileys womens prize for fiction ble kåret og dette vil jeg feire med å lese alle bøkene.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Språkets syvende funksjon" av Laurent Binet
 • "De besatte - om russiske bøker og menneskene som leser dem" av Elif Batuman
 • "Blindtest" av Edward St. Aubyn
 • "En hest kommer inn på en bar" av David Grossman
 • "The Children Act" av Ian McEwan
 • "Frantumaglia - tankar, brev og intervju" av Elena Ferrante
 • "Andre tider" av Ali Smith
 • "Menssmerter - roman" av Kopano Matlwa
 • "Kasse 19" av Claire-Louise Bennett
 • "Klingsor" av Torgny Lindgren
 • "Vår" av Ali Smith
 • "Når lyset svinner - roman om en familie" av Eugen Ruge
Alle bokanbefalinger for dette verket