Collini-saken

roman

av (forfatter) og Sverre Dahl (oversetter).

Gyldendal 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.90 (41 terningkast.)

94 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Hva driver et menneske som aldri har gjort seg skyldig i noe kriminelt, til å drepe? Ferdinand von Schirach skriver mesterlig om forbrytelse og straff, skyld og soning.

I 34 år har italienske Fabrizio Collini jobbet som verktøymaker hos Mercedes-Benz, ubemerket og hederlig. Men så myrder han en eldre mann på et luksushotell i Berlin. Uten grunn, virker det som.
Den unge advokaten Caspar Leinen blir utpekt til forsvarer. Det som først ser ut som en lovende karrieremulighet, blir til et mareritt da han erfarer hvem mordofferet er. Den døde, en ansett tysk industrileder, er bestefaren til hans beste venn. Leinen husker ham som et vennlig, varmhjertet menneske.
Igjen og igjen forsøker han å forstå ugjerningen. Uten resultat, ettersom Collini tilstår mordet, men tier om motivet. Og dermed må Leinen forsvare en mann som ikke ønsker et forsvar. En i utgangspunktet håpløs oppgave, men til slutt finner han et spor som har betydning for mye mer enn Collini-saken, og som fører Leinen inn i et skrekkelig kapittel av tysk justishistorie ?

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788205425453

EAN 9788205425453

Omtalt tid 1939-1945 2000-2009

Omtalt sted Tyskland Italia

Språk Bokmål

Sider 139

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

7 27 3 4 0 0

Bokomtaler

Rettsdrama på sitt beste!

Når den tyske advokaten og forfatteren Ferdinand von Schirach (f. 1964) kommer ut med ny bok, er dette en begivenhet jeg nødig vil gå glipp av. Tidligere har jeg lest novellesamlingene "Forbrytelser" (2009) og "Skyld" (2010), og herværende bok "Collini-saken" (2011) er hans tredje bok og første roman.

Innledningsvis i boka møter vi Collini som har drept indiustrimagnaten Hans Meyer på et luksushotell i Berlin. Alt tyder på at drapet er begått på bestialsk vis mot en forsvarsløs mann, og Collini tilstår det hele og nekter til alt overmål å forklare seg om motivet.

Caspar Leinen har nettopp etablert seg som selvstendig advokat og han er mer enn ivrig til å påta seg oppdraget da han blir oppringt fra straffedomstolen. Men det er før han vet hvem han skal forsvare ... For ikke å snakke om før han vet hvem som er drept. Hans Meyer er nemlig en gammel bekjent. Siden skal han gjøre det han kan for å komme løs fra oppdraget - inntil han møter den meget erfarne advokaten Mattinger, som er oppnevnt som bistandsadvokat for de pårørne av avdøde.

"Mattinger ristet på hodet. "Ja, og hva så? I neste sak minner drapet Dem om en såkalt tragisk opplevelse i Deres barndom. Og i den følgende må De hele tiden tenke på at De en gang har hatt en venninne som ble voldtatt. En annen gang liker De ikke oppsynet på klienten Deres eller De synes at narkotikaen han handlet med, er menneskehetens største onde. De vil være forsvarer, herr Leinen, altså må De også oppføre Dem som en forsvarer. De har påtatt Dem forsvaret av en mann. Vel, kanskje var det en feil. Men det var bare Deres egen feil. De er alt han har der inne. De må fortelle ham om Deres forhold til den døde og så spørre om han fremdeles vil at De skal forsvare ham. Hvis han vil det - og bare det kommer det an på - må De ta Dem av ham, anstrenge Dem og gjøre tingene Deres ordentlig. Dette er en drapssak, ikke et seminar på universitetet." (side 37)

Etter dette skjønner Leinen at han ikke har noe valg. Han er nødt til å stå ved sitt oppdrag - riktignok etter å ha spurt mannen han er satt til å forsvare, og som ikke egentlig ønsker noe forsvar, om han har noe i mot dette. Collini har intet å tape og heller ingen innsigelser.

Leinen innser at han kommer til å tape saken - inntil han faktisk begynner å legge sjelen sin i oppdraget som går ut på å forsvare noe de aller fleste anser som et rovmord uten noe forståelig motiv. Når gjerningsmannen selv ikke vil bidra til sakens opplysning, må han gjøre det selv. Og den som leter, finner. Og det han finner er så oppsiktsvekkende at ingenting blir det samme etterpå ...

Nok en gang har jeg kommet over en velskrevet og poengtert bok av Ferdinand von Schirach, som holdt meg i åndeløs spenning helt til det siste. Uten å røpe for mye av handlingen er konteksten ytterst interessant, nemlig om hvordan den tyske stat omdefinerte alvorlige spørsmål om skyld og straff via en lovendring, noe som gjorde at krigsforbrytelser med ett var foreldet i 1968 - det året da tysk ungdom for alvor begynte å interessere seg for fedrenes synder fra andre verdenskrig. Igjen handler det om at ingenting er slik det tilsynelatende kan se ut som. Bokas tema fikk som følge at det kort tid etter utgivelsen ble nedsatt en komité med oppdrag å granske nazifortiden i justisdepartementet. Jeg gir terningkast fem!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Engasjerende krim dette med forsvarsadvokaten som uerfaren, men sympatisk etterforsker. Saken er i og for seg opplagt, men kan det foreligge et formildende motiv? Spennende skrevet og med mer vidtrekkende implikasjoner enn vanlig i denne sjangeren.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

von Schirachs første roman står i stil med hans to foregående novellesamlinger, men i denne boka fokserer han på én sak. Romanen åpner med et grufullt og uforståelig drap på en eldre mann som har hatt en mektig posisjon i tysk industrihistorie. En helt fersk advokat blir oppnevnt som forsvarer for gjerningsmannen Fabrizio Collini. Saken blir advokat Leinens første sak overhodet, og så begynner oppnøstingen av fakta. Familien til drapsofferet engasjerer en av Tysklands mest erfarne strafferettsadvokater, og med hans erfaring og rutine tror alle at å vinne over den ferske advokat Leinen blir ren rutine. Så begynner ting å skje...

Det er litterær kvalitet så det suser i von Schirachs bok, man kan nesten ikke få snudd sidene fort nok. For dem som likte Skyld og Forbrytelser, der i hvert fall undertegnede satt igjen med en følelse av skrekkblandet fryd, er dette obligatorisk lesning. Et beksvart, rystende drama fortalt i et presist og poetisk språk, en opplevelse å lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Full treff også med denne boken av forfatteren. Andre bok jeg leste av han; i mars 2013. Link til et blogginnlegg jeg skrev etter å ha lest den inkl et sitat fra boken

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Tabu" av Ferdinand von Schirach
 • "Tabu" av Ferdinand von Schirach
 • "Straff - 12 fortellinger" av Ferdinand von Schirach
 • "Skyld - stories" av Ferdinand von Schirach
 • "Granskingen" av Philippe Claudel
 • "Mellom dem" av Richard Ford
 • "Tømmerhoggeren" av Michal Witkowski
 • "Forbrytelser - stories" av Ferdinand von Schirach
 • "Fortellinger fra Odessa" av Isaak Babel
 • "Plan D" av Simon Urban
 • "Lazarus-prosjektet" av Aleksandar Hemon
 • "Togdrømmer" av Denis Johnson
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver