Tabu

av (forfatter) og Sverre Dahl (oversetter).

Gyldendal 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.83 (6 terningkast.)

15 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

En kunstner og en advokat forsøker å forstå hva sannhet er. Ferdinand von Schirachs nye bok er en kunstnerroman, et rettsdrama og en beskrivelse av store dyp i mennesket.

Sebastian von Eschburg vokser opp i en gammel adelsfamilie der barn verken skal ses eller høres. Han er åtte år da han første gang får spise middag sammen med foreldrene, og ti da han blir plassert på kostskolen hvor både faren og bestefaren gikk. En kveld mens han er hjemme på sommerferie, våkner Sebastian av et smell. Faren har skutt seg.
De neste årene begraver Sebastian seg i kostskolens bibliotek. Som voksen prøver han å finne et fotfeste i kunsten. Med fotografier og videoinstallasjoner vil han vise at virkelighet og sannhet er to ulike ting. Alt handler om skjønnhet, sex og menneskets ensomhet.
Da Sebastian von Eschburg blir tiltalt for å ha drept en ung kvinne, tar den hjertesyke, sigarillodampende advokaten Konrad Biegler på seg forsvaret. Ved å hjelpe kunstneren ser Biegler en mulighet til å redde seg selv. Men hvordan forsvarer man en mann som mener det er likegyldig om han har slått ihjel eller ikke?
Ferdinand von Schirachs nye roman Tabu byr på et spennende rettsdrama med uventede vendinger, skrevet i forfatterens umiskjennelige kortfattede stil. Men det er også mye mer: Schirach har denne gang skrevet en poetisk og berørende roman om et helt liv.
«En vidunderlig bok som utelukkende består av klare, slanke og kloke setninger som bukter seg og trekker med seg leseren på sin vei mot skjønnhet.» Der Spiegel
«Ferdinand von Schirachs mest modne og mest spennende bok.» Sonntagszeitung
«Innholdsmessig dyptloddende og sjokkerende. Stilistisk avkjølt og distansert. Og samtidig vanvittig inntrengende og autentisk.» Emotion

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788205460843

EAN 9788205460843

Omtalt sted Tyskland

Språk Bokmål

Sider 213

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 5 1 0 0 0

Bokomtaler

En meget interessant bok og en positiv overraskelse fra en forfatter jeg ikke visste noenting om. På bare 213 sider klarer Ferdinand von Schirach å berøre meg med sine personer, med et strengt, knapt og lettfattelig språk.
Sebastian har ingen lett oppvekst, og han sliter med å forstå sammenhengen mellom virkelighet og sannhet. For hva er egentlig sannhet, og hva er virkelighet, - og hvordan opplever alle mennesker sannheten og virkeligheten? Et tema som kan gi mange tanker og perspektiver på fantasi, oppfatninger, skjønnhet, sannhet og virkelighet, - lover, regler og rettssystem, - oppvekst, relasjoner, ensomhet og levd liv.
Sofia er en viktig kvinne i boka. Jeg vil sitere et lite avsnitt fra side 72:
"Du forstår, Sebastian, Goya blottstilte sin tids menn med dette bildet: De stirret nå på en naken kvinne, ikke på engler eller gudinner. De hadde ingen unnskyldning lenger. Dermed var det disse mennene som ble nakne, ikke Maja," sa Sofia.
En annen viktig person i siste del av boka er advokaten Biegler, en meget fornøyelig, direkte og frittalende mann som aldri later som han er noe annet enn han er eller liker noe han ikke liker.
Et sitat fra side 143:
Elly foreslo at han skulle ta med blomster til den nye sekretæren, men han avslo det. "Blomster er åpne kjønnsorganer, sånt noe gir jeg ikke bort, særlig ikke til en ung kvinne," sa han.

Boka får en femmer av meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

En eller annen gang skjønte jeg at mennesket bare tilhører seg selv. Ikke noen gud, ikke noen kirke, ikke noen stat - bare seg selv. Det er menneskets frihet. Den er skjør, denne friheten, ømfintlig og sårbar.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Stridsmenn fra Salamis" av Javier Cercas
 • "Straff - 12 fortellinger" av Ferdinand von Schirach
 • "Jeg vil ikke dø alene" av Gil Courtemanche
 • "Ingen manns land" av Robert Wilson
 • "Agent 6" av Tom Rob Smith
 • "Goat mountain" av David Vann
 • "Duggpunkt ved daggry - roman" av Britt Karin Larsen
 • "Et helt ordinært drap" av R.J. Ellory
 • "Det flamske maleriet" av Arturo Pérez-Reverte
 • "Nattens imperium" av Dennis Lehane
 • "Vandrefalken" av Jamil Ahmad
 • "Så ung, så kjekk, så modig" av Leif Enger
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver