Den hemmelige hagen

roman

av (forfatter) og Torstein Bugge Høverstad (oversetter).

Transit 2007 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.25 (359 terningkast.)

1612 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Veronica Elises eksemplar av Den hemmelige hagen - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Barnebøker og TL

Lesedato

2018

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Mary Lennox vokser opp i India. Hun tilbringer dagene innendørs sammen med tjenerne. Da foreldrene dør i en koleraepidemi, blir hun sendt til onkelen sin på Misselthwaite gård i England. Mary er et grettent og bortskjemt barn, men da hun finner nøkkelen til en hemmelig hage, er det begynnelsen på mange forandringer for henne.

Omtale fra forlaget

Klassiker for første gang i komplett utgave! Lille, gretne Mary Lennox vokser opp i India. Der tilbringer hun dagene innendørs, kun omgitt av tjenere. Da foreldrene dør i en kolera-epidemi, blir hun sendt til sin rike onkel på Misseltwaite hovedgård i England. Det skal by på forandringer for den bortskjemte tiåringen. Ikke bare oppdager hun at det går an å behandle menneskene rundt seg med respekt; hun fatter interesse for naturen som omgir gården. Mary vokser og blir sterkere for hver dag, godt hjulpet av godhjertede Yorkshire-Martha og broren hennes. På godset er det en avstengt hage, og inne er det mange lukkede værelser, men Mary lar seg ikke avspise med forbud og halvkvedede viser. Hva befinner seg bak eføymuren? Og hvorfor hører hun lyden av et barn som gråter? Historien om Marys utforskning av den hemmelige hagen, av årstidenes veksling, av vennskap og vekst, har beveget stadig nye generasjoner lesere. Den hemmelige hagen er en klassiker innen barnelitteraturen. Dette er den første komplette norske utgaven av Den hemmelige hagen. Oversatt av Torstein Bugge Høverstad. Frances Hodgson Burnett (1849-1929) ble født i Manchester i England, men flyttet til USA som sekstenåring. Hun debuterte i 1877 med romanen That Lass O'Lowrie's og kom til sammen til å utgi over femti titler, hvorav fem skulle bli store publikumssuksesser. Aller mest kjent er hun for barnebøkene Little Lord Fauntleroy (1886), A Little Princess (1905) ogThe Secret Garden (1909). Inspirasjon til denne skal hun ha fått gjennom sin lidenskap for hagestell, ettersom hun rundt århundreskiftet leide et landsted i England. Den hemmelige hagen er en spennende fortelling på mange plan, og viser en forfatter med sans for symbolikk og mytologi, dialog og dramatikk.

Bokdetaljer

Forlag Transit

Utgivelsesår 2007

Format Innbundet

ISBN13 9788275960496

EAN 9788275960496

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1900-1914

Omtalt sted England

Språk Bokmål

Sider 263

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

157 146 46 9 1 0

Bokomtaler

Noe av det beste bardomsminner jeg har er denne boka. Husker jeg synes den var så spennende, rørende og koselig. Håper datter nr 2 synes den er fin også. Datter nr 1 var ikke interessert... Sønnen min derimot fikk jeg lese til, men han likte ikke å lese sjøl.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg leste denne som liten - mange, mange ganger. Jeg håper virkelig at den aldri blir glemt, fordi det er en helt spesiell bok. Min verden endret seg med den. Boka formidler så mange sider ved mennesket som jeg til da ikke hadde opplevd, og som det er så viktig å forstå. Jeg elsket personene, huset, hver eneste detalj - og hagen. Det gjør jeg fortsatt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den hemmelige Hagen er skrevet av Frances Burnett og den ble først utgitt i 1911. Boken handler om en bortskjemt, liten, tiårige, gretten, ung pike, Mary Lennox. Hun vokste opp i India, og da foreldrene døde i en koleraepidemi flytter hun til onkelen Archibald Craven. Han bor i Misselthwaite i England på et svært gods. På godset er det mange låste værelser og en avistegner hage bak en høy eføymur. Hva befinner seg bak den?

Jeg likte boken svært godt, fordi den klarer å formidle hvordan en jente forandrer seg med omgivelsene og menneskene rundt seg. Den er veldig klassisk og gammeldags, men det er vel ikke så rart i og med at den ble utgitt i 1911. Hvem bruker vel ord som: halvkvedede, avspise med forbud og eføymur nå til dags? Jeg anbefaler boken for 13+, men man bør ha lest endel bøker for å skjønne boken, for det ligger faktisk et lite budskap bak hele handlingen.
Terningkast: 5

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Emne

Nyeste post av


Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Han måtte ikke snakke for mye, han måtte ikke glemme at han var syk, han måtte ikke glemme at han lett ble sliten. Mary tenkte at det var visst ganske mange ubehagelige ting han ikke måtte glemme.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Om han hadde hatt noen å snakke med om sine hemmelige engstelser, hadde tort å stille spørsmål, hadde hatt noen jevnaldringer å være sammen med og ikke bare ligget på rygg i det digre, avstengte huset og pustet inn luft som var tung av frykten hos folk som stort sett var både uvitende og lei hele ham, så ville han ha oppdaget at det meste av hans engstelser og sykelighet var skapt av ham selv.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"No kjem våren", sa han."Kan du ikkje lukte det"?
Mary snuste og syntes hun kunne. "Jeg lukter noe godt og friskt og vått", sa hun.
"Det er den gode, rike jorda", svarte han og spadde i vei. "Ho er i godlage og gjer seg ferdig til det skal gro. Ho er glad når tida kjem. Det er keisamt om vinteren når det ikkje er noko å gjere. I blomsterhagen der ute er det noko som rører seg djupt nede i mørkret. Sola verner det. Og snart får du sjå små grøne skot stikke opp or svarte jorda".

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det virket som andre barn tilhørte fedrene og mødrene sine, men hun hadde aldri vært noens lille pike.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Og lykken hersket uinnskrenket.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Berre vent til lyngen blømer. Då ser du fiolette bjøller over vide vidder, og tusenvis av sommarfuglar som vinglar i blå luft, medan biar summar og lerker stig mot himmel i full song.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?

Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?


Godt sagt! (100) Varsle Svar

Jeg har en hobby. Denne gleder jeg meg stort over! Jeg samler på barnebøker, gode barnebøker! Men jeg har også kjøpt noen sinnsyke barnebøker som jeg aldri ønsker å lese for et barn. Gleden jeg får av en god ikonotekst, en god historie, fantastiske komposisjoner og illustrasjoner er noe annet enn å kose seg med en god roman. Jeg ønsker derfor å lage en liste over bøkene i hylla, og kanskje inspirere noen andre til å gi barna sine og seg selv gode opplevelser. Foreldre flest er ikke oppdatert i forhold til barnelitteratur og tilbyr ofte barna bøker de selv har lest da de var små, eller kjøper på tilbud. Kvalitet innenfor og utenfor permen er det veldig stor forskjell på. Jeg oppfordrer alle til å bruke penger på gode bildebøker og gi norske bildebokforfattere et levebrød. Vi trenger dem! Jeg trenger dem! Store deler av lønna mi går til min store glede, kunsten for alle aldre. La deg rive med!

Denne lista ble lang og litt av en jobb å kommentere. Kommer derfor til å åpne den og skrive kommentarer innimellom. Den er altså ikke ferdig, men under konstruksjon.

Håper den kan inspirere til fine gaver, gode opplevelser og engasjement.


Godt sagt! (24) Varsle Svar

Øyekroken blir våt, som regel allerede ved synet av ordene på første side. Hver gang. Noen bøker fortsetter å røre oss. Og godt er det.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Bøker jeg føler at jeg godt kan lese om igen, fordi det ikke gjør noe at du vet hva som skjer.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det er så populært for tida og sette opp lister over de 15 bøkene man har lest som har gjort mest inntrykk.

En formidabel oppgave å velge, men jeg har fundert gjennom noen søvnløse timer, og valgt ut 15 bøker som har endret kursen på livet mitt i ei anna retning, eller åpenbart en sannhet for meg på noe vis.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Dette er bøker som inneholder elementer (eksempelvis: språk, personligheter, historier, temaer)som er så vakre vakre skjørheter at de best kan beskrives som sommerfuglvingebøker


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Liste for å halde orden på bøkar eg vil anbefale barn å lese :) Spesielt tenker eg på lillesøstera mi på ti år. Også skal eg bli grunnskolelærar, gleder meg til å lese med borna på skulen!


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bøker som hovedkarakteren Matilda leser i boken av Roald Dahl med samme navn.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bøker som er gjort til film/serie, som jeg både har lest og sett. Jeg har bare lagt ut den første boka i en bokserie.
Lista er ikke rangert på noen måte.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her er noen bøker for de som ikke helt er ungdom enda, men heller ikke barn. Dette er bøker jeg likte godt da jeg var på den aldren, og jeg vil anbefale dem for jenter i rundt 10 til 12 års alderen. Alle er skjønnlitterære bøker, og etter min smak, veldig kjekke å lese. Et par av dem er første bok i en serie, og jeg anbefaler å lese hele serien! Noen av bøkene er kanskje for gutter også, men det er litt vanskelig for meg å si siden jeg selv er jente. Bør leses!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Andre utgaver