Ingen hylle
2015
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Vi befinner oss i England på 1950-tallet. Hal Trehern er en ung soldat som i tillegg til å ha store militære ambisjoner, setter kjærligheten til kona Clara svært høyt. Da Hal blir stasjonert på Kypros følger Clara og tvillingjentene deres med. Britene forsvarer kolonien mot standhaftige kyprioter som kjemper innbitt for en union med Hellas, og Kypros er et barskt sted å være for en liten familie. For sent oppdager Hal at alt han har trodd på står for fall.
Omtale fra forlaget
Sadie Jones er tilbake med en fantastisk ny roman -- like hjerteskjærende, lidenskapelig og besettende som den kritikerroste Utskudd.
Det er England på 1950-tallet: Hal Trehern er en ung soldat med en lysende karriere foran seg. I tillegg til den militære karrieren er det kjærligheten til hans vakre kone, Clara, som betyr mest. Da Hal blir stasjonert på Kypros, følger Clara og de små tvillingjentene motvillig med. For Kypros er et barskt sted å være for en liten familie; britene forsvarer kolonien mot standhaftige kyprioter som kjemper med alle midler for en union med Hellas. Operasjonene er både farlige og blodige og skuddvekslingene tøffe. Og allikevel, ved å lojalt tjene landet og lede sine menn i krigen, kjenner Hal triumfen. Clara er like pliktoppfyllende som Hal, hennes lojalitet er til ham og barna, og hun forsøker å finne seg til rette. Men den brutale krigen endrer Hal, og Clara frykter stadig mer den intense hevnlysten som brer seg blant venner og fiender. For sent oppdager Hal at alt han har trodd på, står for fall; militæret, landet han elsker, ekteskapet. Hva skjer med ham selv? Og hva med dem som står rundt ham? Små kriger er en lidenskapelig, hjerteskjærende og besettende fortelling om et ekteskap, en familie og en krig som skal komme til å ødelegge dem alle.
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2010
Format Innbundet
ISBN13 9788205396135
EAN 9788205396135
Omtalt tid Etterkrigstiden
Omtalt sted Kypros
Språk Bokmål
Sider 331
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Et år etter at Sadie Jones kom ut med debutromanen ”Utskudd”, kom romanen ”Små kriger”. Fordi jeg likte debutromanen svært godt, var jeg naturlig nok svært spent på oppfølgeren. Jeg ble i grunnen litt skuffet.
Etter andre verdenskrig fikk britene kontroll over Kypros. Angivelig for å skape ro og stabilitet i området, opprettet britene millitære baser på øya. Basene var imidlertid viktige av flere grunner, som nærheten til Midt-Østen, Suezkanalen og oljeressursene. Ikke uventet dannet gresk-kypriotene frigjøringsmilitsen EOKA, og gjennom ulike aksjoner rettet mot britene forsøker de å gjøre britenes opphold så vanskelig som mulig. Målet for EOKA er å få Kypros til å bli en del av Hellas. Britenes svar på gresk-kypriotenes vold er bl.a. å oppildne til motsetninger mellom dem og tyrker-kypriotene (resultatet av dette kjenner vi i dag: øya er delt mellom grekerne og tyrkerne).
Da Hal og Clare giftet seg på 50-tallet i England, visste Clare at det å være gift med en yrkesmillitær ville innebære et liv på stadig flyttefot. Etter hvert har Hal avansert til major i den engelske hæren, og da Hal blir utstasjonert på Kypros, ser han frem til dette med spenning og glede. Han har aldri vært i aktiv tjeneste, og skal omsider få anledning til å praktisere noe av det han har lært. Hal og Clare, som har fått tvillinger, elsker hverandre svært høyt og tror vel egentlig at intet kan true deres lykke.
Hal er full av idealisme ved ankomsten, men etter hvert blir han vitne til så vidt mange grove overtramp fra britenes side at han begynner å tvile alvorlig på sin rolle som yrkesmillitær. Det forventes nemlig at overtramp ikke skal rapporteres, men nærmest ties i hjel. Britene torturerer, voldtar og dreper. Straffen for de få som faktisk blir tatt og som man av ulike grunner ikke kan la være å reagere overfor, er symbolsk og består i verste fall av omplasseringer og forflytninger. Offentlighetens interesse og skandaler må for all del unngås.
Midt oppi terrorangrep og tendenser til kamp- og krigshandlinger, prøver Hal og Clare å få ekteskapet sitt til å fungere. Clare blir imidlertid sittende mye alene med tvillingene deres, og Hal blir etter hvert mindre og mindre meddelsom. Samtidig blir Clare vitne til at utroskap blant befalshustruene, som omtrent kjeder seg i hjel, florerer ….
Årsaken til at jeg ble litt skuffet over denne boka var at det tok litt for lang tid før det skjedde noe som helst. Dersom boka hadde vært tykkere og ikke bare på litt over 300 sider, kunne jeg for så vidt fint ha tolerert en lang introduksjon i boka. Dessuten følte jeg at boka ikke engasjerte meg før kanskje de siste 100 sidene, og da på et nokså overfladisk plan. Det som imidlertid er interessant og som belyses i boka, er hva som skjer med moralen til okkupanter etter hvert som begge sider i konflikten demoraliseres. Dette kunne ha handlet om okkupasjonen av Afghanistan eller Iran. Problematikken er nemlig den samme; okkupanter som sies å ha de edleste hensikter, men som egentlig kjører doble og triple agendaer, og en befolkning som for en hver pris ønsker frihet på egne premisser. Avslutningsvis ønsker jeg å understreke at boka på ingen måte er dårlig skrevet. Den kunne imidlertid ha engasjert litt sterkere.
På 50-tallet møter den unge, britiske soldaten, Hal, Clara. De forelsker seg, gifter seg og får tvillingjenter.
Da Hal stasjoneres på Kypros, flytter Clara og jentene etter. Det er mye uroligheter på øya, og Clara føler seg ikke trygg, for som major har Hal mye ansvar, og er dermed mye borte.
For sent oppdager Hal at det han har trodd på står for fall.
Treg start. Tar seg opp, men er litt tung innimellom.
Han hadde gitt henne løfter, og lenge hadde han holdt dem, for de var ikke blitt satt på prøve.
En spirende frihetslengsel hadde hardnet til organisert terrorisme, og de britiske myndighetene hadde forspilt muligheten til forhandlinger på et tidlig tidspunkt, og var nå trengt opp i et hjørne.
He put his belt and jacket on the bed, paced up and down and thought about Clara. She was a foreign country to him, but one he felt he'd always known, like the countries coloured pink on the atlas, that he had been familiar with through his childhood. Like a far-off place of treasures and spices that still was English, in his mind she waited for his visit; she was India.
Titler jeg føler hører sammen på en eller annen måte jeg ikke helt klarer på beskrive, men som jeg føler det har kommet mange av i det siste. Skjulte historier, hemmeligheter, fra eksotiske steder eller eldre tider, helst med kvinner i hovedrollene. Gjerne også en eller annen slags likhet i omslagene som gjør at jeg tenker 'åja, der er en sånn bok'.
Må få tillegge at jeg ikke har lest noen av disse bøkene, derfor kan jeg ikke uttale meg om de er gode eller ikke! Men det vet kanskje dere?
Vi oversvømmes av nyheter innen litteratur som aldri før. Det ene bokomslaget er lekrere enn det andre, og det er ikke så lett å orientere seg når de samme bøkene omtales i store ovasjoner bak på hver sine smussomslag. Kan vi virkelig stole på at det er stor litteratur alt sammen?
Jeg har bl.a. lest disse fem nyhetene, og mitt inntrykk av dem har vært noe vekslende. "Guernica" er definitivt den boka jeg har likt best. Her har jeg laget en bokomtale om hver av dem. Ekstra morsomt blir det dersom noen har lest de samme bøkene og det blir litt diskusjon rundt dem!
Leser gjerne litteratur som er fantasifull, spennende med mystisk plot om sommeren. Prøver å få en fin blanding av sjangere og tema. Har jo ikke lest disse enda, så vi får se om jeg har lykkes i det når sommeren er over:)
Her er en oversikt over alt jeg har lest i 2011. Noen av bøkene har fått terningkast. Ikke alle bøker har falt i smak, og jeg ser at en overvekt av det jeg leser er krim... (raskt å lese, raskt å glemme :)
Variert for å si det mildt:) Akkurat som jeg liker det. Har ikke lest alle enda, men er på god vei. Det er fortsatt sommer...