Ingen lesedato
Omtale fra forlaget
I bind 2 av Vernon Subutex treffer vi den gamle platesjappeinnehaveren desorientert på en parkbenk i Paris. Laurent Dopalet, Hyena, Aïcha og Pamela Kant er først og fremst interessert i kassettene til Vernon, mens vennene han har bodd hos, leter etter ham, naget av dårlig samvittighet. De finner Vernon til slutt og tar hånd om ham, vasker ham og tilbyr ham tak over hodet. Men Vernon har fått smaken på dette nye livet, og velger å bli boende ute, i parken Buttes-Chaumont, sammen med uteliggervennene sine. Dermed utvikler det seg et kollektiv rundt Vernon: et fellesskap der folk finner vennskap, drikke og musikk. Men ambisjonene, paranoiaen og drømmene skal krasje med virkeligheten og få store konsekvenser i dette andre bindet av Virginie Despentes’ kritikerroste mesterverk. Sindre Hovdenakk, VG (om hele trilogien) «Vernon Subutex er en rus i seg selv» Vidar Kvalshaug, Bok365 «Mørk og morsom oppfølger om undergrunnsliv i Paris … Despentes skriver rått og godt i en dynamisk, satirisk fortelling med politisk trykk. Det er energisk, klokt, forbitret og skrevet i sterk empati med de slagne.» Stein Roll, Adresseavisa «Der Houellebecq først og fremst skildrer den selvmedlidende hvite mannen rundt de 50, lar Despentes oss møte alle samfunnets avskygninger, kjønn og aldre. Hun gir dem komplekse personligheter og moraliserer ikke.» Anne Cathrine Straume, NRK Om oversettelsen: «Vernon Subutex 1 kom i fjor høst, nummer to nå i vår og den siste skal til norsk våren 2020 ved Gøril Eldøen, oversetteren som har oppsøkt stedene i romanen, skildret og funnet et gatespråk som ikke noe sted synes krampaktig eller overilt. For dette fikk hun Kritikerprisen for beste oversettelse, og det er bare å rope hurra for den språklige skreddersømmen også ved avslutning av denne boka.» Vidar Kvalshaug, Bok365 «… rasende, varm og sylskarp … en litterær ‘tour de force’, en sann anarkistisk energibombe … Virginie Despentes besitter en helt enestående fortellerkraft, som gjør at det ut fra dette ville koret av indignasjon, redsel, kynisme og ekte kjærlighet, vokser fram et litterært verk av nærmest grensesprengende kvalitet.» Sindre Hovednakk, VG (om hele trilogien) «Dette et storslått romanverk. Despentes kan stoffet sitt, stemmen er sikker og gatesmart, med rytme og driv, med uforutsigbare plotlinjer. Oversetter Gøril Eldøen har gjort en formidabel og nydelig jobb, de krevende miljøtegningene og dialogene sitter som de skal … Pierre Bourdieu er uinteressert i verdener som dem Despentes dissekerer. Derfor trenger vi dette.» Willy Pedersen, Morgenbladet (om hele trilogien) «Virginie Despentes er et kunstnerisk råskinn … en vill og festlig roman.» Ingunn Økland, Aftenposten (om hele trilogien)
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2019
Format Innbundet
ISBN13 9788205511644
EAN 9788205511644
Serie Subutex-trilogien (2)
Språk Bokmål
Sider 357
Utgave 1
Tildelt litteraturpris Bastianprisen. Voksen 2020
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Vernon Subutex2 . Virginie Despentes.
Det som skjer i Paris, angår oss alle, og etter å ha lest Serotonin av Michel Houllebecq fikk jeg lyst på mer fra den kanten. Frankrike, Paris i sær, er en smeltedigel av folk, kulturer, makt og avmakt.
Denne trilogien snakker mest om avmakt.
I første bind mista hovedpersonen, Vernon Subutex, jobben da han måtte stenge platesjappa si - pga teknologisk utvikling kjøper nesten ingen vinyl lengre.
Vernon blir fattig, sulten, skitten og bor ute.
I denne boka ser det ut til at Vernon mestrer utelivet, når han fikk litt hjelp.
Han etablerer seg ute ved å få nye spennende venner, som synes han er både spennende og flink. En kult utvikles, og innviklet.
Dette er grov samfunnskritisk satire. Kritikken går mot alt og alle.
Spennende og litt merkelig bok, i og med den er litt frakoblet det jeg vil kalle et alminnelig liv.
Denne boken fortsetter der den første boken slapp. Egentlig kunne kanskje bøkene vært slått sammen til en. Jeg liker fremdeles å være i dette alternative universet og gleder meg til å lese avslutningen!
En oppfølger der alle (alle som fortjener det?) får det litt bedre, som kanskje gjør at den mister litt av brodden fra forrige bok. Det blir spennende å se hvor vi ender etter tredje.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketNår japper begynner å bry seg om åndelighet, er det tegn på at vi går tøffe tider i møte, tenker Gaëlle.
They wanted to turn him into Rimbaud when he was just a deadbeat loser.
Det nyeste påfunnet er barer hvor drankere ikke føler seg hjemme. Disse folka er kjerneklientellet ditt, og du hiver dem på dør. Og etterpå klager alle over at de må legge ned. Men en bar kan ikke holde det gående med tre turister som synes en croque monsieur er reine festmåltidet. Du må ha noen bærebjelker for å holde sjappa oppe, karer som er villige til å selge huset sitt for å få drikke. Selger du alkohol, må du ha dedikerte kunder, ikke folk som sitter og nipper til en jordbærkir.
Mange sier de blir klokere med alderen. Sannheten er at de siger sammen, blir treigere. De mister det som var markant ved dem. De synker ned i myk sand og går trøstig til bunns. Det er det som kalles å bli moden.
I ettertid vil den store bragden til dette rikmannsdiktaturet ha vært måten det har manipulert bevisstheten til folk på. Alliansen mellom banker, religioner og multinasjonale selskaper har vunnet slaget. De har alle fått den eiendomsløse mannen i gata til å oppgi alle rettighetene sine i bygge mot å få lengte tilbake til landets imperialistiske fortid.
Prinsessen får gave fra bokbransjen H. K. H. prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18. år 21.01.22 «Bokbransjen har gått sammen om å gi prinsessen en dannelsesgave. Og hva er vel mer dannende enn en bokpakke? I et videointervju i regi av NRK svarer prinsessen på spørsmål fra andre ungdommer. En av ungdommene spør hva prinsessens nyttårsforsetter er. Prinsessen svarer: Å lese mer bok og være mer aktiv. Bokpakken består av et utvalg av de siste års vinnere av Brageprisen, Kritikerprisen, Bokhandlerprisen, Bokhandelens sakprosapris, Vesaasprisen, Rosettaprisen, Bastianprisen, Uprisen, Årets tegneserie og Arbeiderlitteraturprisen» (bok365.no, 21.01.22)