Vi er ikke her for å ha det morsomt

av (forfatter).

Oktober 2022 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.17 (125 terningkast.)

301 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Gunvor Galaaens eksemplar av Vi er ikke her for å ha det morsomt

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Knut er en middelaldrende forfatter som aldri har kommet tilbake på nivå med suksessromanen han skrev tyve år tidligere. Med det siste romanforsøket sitt ville han imøtegå anmeldernes beskyldninger om at han løper den hvite, privilegerte middelklassens ærend, men redaktøren var ikke imponert, og boken kom aldri ut.

Nå er Knut invitert til litteraturfestivalen på Lillehammer, riktignok som stand-in, men likevel. Knuts nabo og eneste omgangsvenn Frank skal få være med og bo gratis på hotellrommet på Breiseth; i det hele tatt har Knut planer om å tyne mest mulig ut av denne festivalen, siden han endelig har fått en slags ny sjanse.

I denne romanen setter Nina Lykke lupen over et miljø hvor alt er lov - hvis man bare holder seg til reglene. For vi er jo ikke her for å ha det morsomt.

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2022

Format Innbundet

ISBN13 9788249523757

EAN 9788249523757

Omtalt sted Oslo Lillehammer

Språk Bokmål

Sider 274

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Riksmålsforbundets litteraturpris 2022

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

8 35 59 18 3 2

Bokomtaler

Hei! Jeg prøver å finne ut av denne siden "Bokelskere".
Jeg leser flere bøker i uka, og noen ganger får jeg lyst til å dele opplevelsene mine.
Nå fikk jeg tak i siste Lykkes bok på korttidslån på biblioteket i Ski.
Først: Jeg synes det er beste boka hennes.
På det beste er den suveren. Kresjendo på Lillehammer.
På det dårligste er den langtekkelig.
Langt intermezzo med historie i historien burde ikke vært med.
Knut er nok i seg selv.
Mer av Knut!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg leser ikke mye satire, så ukjent med sjangeren. Men denne romanen skjønner jeg virkelig ikke poenget med. Knut er så uinteressant at jeg hadde problemer med ´å lese fremover. Avslutningen var helt umotivert.Skal ikke satire være morsomt eller ha brodd?

Godt sagt! (4) Varsle Svar
Godt sagt! (3) Varsle Svar

BOKOMTALE: Vi er ikke her for å ha det morsomt av Nina Lykke. Leseeksemplar fra Oktober

Knut var en gang stjerneforfatter, men nå er det lenge siden han har skrevet. Den første boken hans, Den Berømte Boken, er tyve år. Han skrev to bøker til, men nå har det gått syv år uten en eneste bok. Han sliter med å få det til. Så mottar han en epost. Han er invitert til litteraturfestivalen på Lillehammer. Han takker ja til innbydelse, men det blir så klart ikke helt som han hadde tenkt.

"Vi er ikke her for å ha det morsomt", er tittelen på boka. Vi lesere derimot får en fornøyelig stund ved å lese boka.

Les hele omtalen her

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har hørt podcasten «Sånn er du» på nrk hvor Nina Lykke er gjest. Jeg har hørt den tre ganger. Og denne forståelsen av Nina Lykke hadde jeg hele tiden i bakhodet da jeg leste denne boka. Noe som gjorde at jeg gir den terningkast 6. Historien i seg selv er ikke boka, men språket, satiren, hvordan hun setter ting på spissen og ser på (det norske) samfunnet og tør å kalle en spade en spade. Hun skriver veldig godt !! Vil du ha en historiefortelling må du nok velge en annen forfatter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Boka under ett likte jeg ikke. Den blir for kjedelig. Blir bedre mot slutten. Likte andre bøker av Lykke bedre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Irriterende forutsigbar og intetsigende om et oppbrukt tema.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Haha! Jeg digget denne. Litt treig i starten, men den kommer seg etterhvert og da vi endelig kommer til litteraturfestivalen i Lillehammer slipper hovedpersonen løs kruttet og jeg lo høyt flere ganger. Friske og fortjente spark til virkelighetsforfattere og dårlig forberedte kulturfolk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lettlest og humoristisk bok om forfatter Knuts liv i arbeidet med å skrive noe bra igjen. Knut kløner det til rundt seg, og har frustrasjoner rundt og betraktninger om mennesker rundt om i et fritt samfunn. Fra vgs-elever som skal gjøre et intervju, uten å ha lest boka fordi de er presset og slitne (i følge læreren) til transvisitten som har både kjole, sminke og masse skjegg. Det er synd på Knut, og man heier på at han vil få en skrivesuksess etter hvert.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

«For å få skrevet må jeg godsnakke med apen og finne frem fristelser og belønninger til henne. Apen er den gale delen av meg, den impulsive, hun som får meg opp i bråk, hun som vil ha det tredje og fjerde og femte glasset med vin. Hun som sitter inne i hodet og sier: «jo da, bare si det, bare si det» selv om jeg sitter på direktesendt TV eller radio. Samtidig er det apen som sitter på inspirasjon og skaperkraft. Det er hun som får de gode ideene, og som finner sammenhenger og de gode ideene og røde tråder. Jeg er med andre ord avhengig av dette vesenet. Og lat og bedagelig som hun er, må jeg ofte overtale og godsnakke. «Hvis vi skriver i en time skal vi få kaffe»»

Sitatet over er fra da Nina Lykke deltok i NRK radioprogrammet Sommer og vinter i P2 (21. desember 2022):

«Hun dro til Los Angeles for å skrive. Men klarte ikke konse der heller, og fant marihuana! Høy som et fly skrev hun suksessroman.»

Suksessromanen var Full Spredning. En legeroman (2019). Der var hovedpersonen fastlege. I romanen jeg har lest romanen Nina Lykke ga ut i 2022 Vi er ikke her for ha det det morsomt. Romanen starter slik:

«UTPÅ ETTERMIDDAGEN, på den tiden av døgnet da Knut for lengst har gitt opp alle forsøk på å skrive, sitter han i stedet og ser på en YouTube-video om testikkelkreft. Han har valgt denne filmen fordi ubehaget den medfører, kan minne om ubehaget og anstrengelsen ved å skrive, og slik får han følelsen av å gjøre noe produktivt. Men idet han skal å sjekke seg selv for svulster, plinger det inn en e-post.»

Hovedpersonen Knut er forfatter og i slutten av femtiårene. Det er nesten syv år siden han ga ut bok, og den fikk lunken mottakelse i likhet med de to forrige bøkene han ga ut etter Den berømte boken:

«Den Berømte Boken — som ikke heter Den Berømte Boken, det er bare Knut som kaller den det — var den tredje boken hans. Den kom for over tyve år siden og ble hans gjennombrudd. Boken solgte så bra at han kunne si opp deltidsjobben som korrekturleser i en avis og dessuten kjøpe denne leiligheten.»

E-posten er Invitasjon til panelsamtale og avsender er litteraturfestivalen på Lillehammer:

«Vi er altfor sent ute, men vi håper likevel at du har tid og anledning til å stille. Temaet for samtalen er «Utroskap i liv og litteratur», og du har jo behandlet dette temaet i flere av dine bøker. I tillegg til Forfattersentrums minstehonorar får du selvsagt dekket reise, kost og losji.»

Knut forstår at han er invitert fordi det er andre forfattere som har meldt avbud. Knut skal til å takke ja, men får kalde føtter når han leser hvilke andre to forfattere han skal debattere med. Den ene er er Terje, som er gift med Knuts ekskone. Det andre er en kvinnelig forfatter som har hengt ut Knut i sin siste bok, Virkelighetsforfatteren:

«I boken skriver hun, kort fortalt, at selveste Knut A. Pettersen — hvorfor ikke ta med personnummeret og blodtypen hans med det samme — hadde kommet bort til henne med en øl, de hadde danset, og så hadde Knut A. Pettersen dratt henne med seg bort i en krok, og der hadde Knut A. Pettersen gnidd sitt erigerte lem mot lår, hvorpå han grafset henne på rumpa, og det var med nød og neppe hun greide å komme seg unna.»

Men Knut husker en annen virkelighet.

«Tre og et halvt år siden er dette. I høst kom den siste boken hennes ut, som vanlig til strålende kritikker, og der kunne han med stigende forferdelse lese denne fiksjonen, utkledd som virkelighet, som nå står på trykk i en bok innkjøpt av Kulturrådet og nominert til flere priser, slik også de forrige bøkene hennes er blitt, blant annet for sin «kompromissløse ærlighet».
Men hvor skulle han gå med «sin versjon»? Knut innså snart at uansett hva han foretok seg — såpass kjente han bokbransjen, kulturlivet, media — ville det bare gjøre alt verre. Hvert minste initiativ fra hans side ville hjelpe henne og boken, og ødelegge for ham. Han satt låst i en felle full av skarpe kniver, der hver bevegelse ville få blodet til å renne. Hans blod.»

Nina Lykke er blitt en av mine favorittforfattere. Hun skriver slik at jeg gapskratter både titt og ofte. Samtidig lider jeg med hovedpersonen, denne gangen Knut. Han har tatt valg i livet som nå får konsekvenser. Det er et alvor der, og selv om jeg ikke er forfatter er det helt klart noe i livet til Knut jeg klarer å relatere til eget liv. Og slutten er forrykende god synes jeg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Han tror at andre mennesker tenker på ham, og at de følger med på hva han til enhver tid foretar seg. Men de tenker like mye på ham som han tenker på dem, altså overhodet ikke.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det gjelder å se alt fra så lang avstand som mulig, se menneskene som det de er: maur som kravler rundt og slåss og kakler og spenner bein på hverandre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Alt han har skrevet, ligger der som skrot i veibanen og dukker opp når han minst venter det: Skal du rekke å oppleve noe mens knoklene dine ennå er dekket av hud, da gjelder det å benytte seg av alle anledninger som kommer din vei.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En gang for mange år siden feiret Knut jul med sin fars kones datters manns barn fra forrige ekteskap. Det var en av de julene da han ikke hadde Lukas, ei heller noen partner eller samboer, og han havnet derfor hos sin far, der han satt ved et bord og spiste ribbe sammen med sin stemors datters manns barn fra forrige ekteskap, fremmede tenåringer som satt ved bordet og gjespet og ikke så ut til å være klar over hvor de var, slik Knut heller ikke helt forsto hvem disse menneskene var, og hele tiden måtte minne seg selv på hva som var forbindelsen mellom dem.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Dette er en liste over de lydbøkene jeg liker aller best. Både fordi historien er bra, men også fordi innleseren gjør en drivende god innsats. Enjoy!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

2023 Challenge
1. A book with a subtitle
2. Featuring an inheritance
3. Title starting with the letter “G”
4. Title starting with the letter “H”
5. Title starting with the letter “I”
6. Under 200 pages
7. A city or country name in the title
8. Dystopian Fiction
9. A book with a dedication
10. Takes place during the roaring twenties
11. A book about secrets
12. High Fantasy
13. Published posthumously
14. A survival story
15. Set in Australia
16. Featuring one of the “seven deadly sins”
17. By a Caribbean author
18. Set during a war other than WWI or WWII
19. Typographic cover
20. A book about siblings
21. A second-hand book
22. A body-positive message
23. An alliterative title
24. Nordic Noir
25. A fashionable character
26. Has an epilogue
27. Newbery Medal Winner
28. Includes a funeral
29. Sends you down a rabbit hole
30. An author with a same name as you
31. Set in a workplace
32. Published by Macmillan
33. A banned book
34. Featuring mythology
35. A book you meant to read last year
36. Chapters have cliffhangers
37. Written in present tense
38. An enemies-to-lovers plot
39. The final book in a series
40. Written by a comedian
41. A character who is a refugee
42. Time in the title
43. A book “everyone” has read
44. A contemporary setting
45. First word in the book is “The”
46. Script font on the spine
47. Set in the city of Dublin
48. A book by Octavia E. Butler
49. Books on the cover
50. Related to the word “Murder”
51. A book that doesn’t fit any of the other 51 prompts
52. Published in 2023

https://www.the52book.club/2023-reading-challenge/


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Forhåpentligvis mer en i 2021


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lest


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Liste for romaner og fiction - boksamling


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Alt jeg leser i mars 2023


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker eg har lest/hørt i 2023.
2023 var dessverre eit år med dårlig leselyst,
men då er det godt at det finnes lydbøker.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Strak arm - roman" av Heidi Linde
 • "Gult farevarsel - roman" av Brit Bildøen
 • "Familieverdier - roman" av Jens M. Johansson
 • "Johannes' åpenbaring - roman" av Jonny Halberg
 • "Lucy ved havet" av Elizabeth Strout
 • "De små jentene - roman" av Monica Isakstuen
 • "Uønska åtferd - roman" av Olaug Nilssen
 • "Enken" av Helene Flood
 • "Kirurgen - roman" av Ida Hegazi Høyer
 • "Leksjoner" av Ian McEwan
 • "Bli hos meg - roman" av Hanne Ørstavik
 • "Drømmenes sykkelregister" av Erlend Loe
Alle bokanbefalinger for dette verket