Lille Tre

av (forfatter).

Pax 1994 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.22 (143 terningkast.)

427 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Lille Tre er fortellinger om en liten indianergutts oppvekst i1930-årenes USA. Lille Tre blir tidlig foreldreløs og vokser opp hos Besta og Bestefar, som er cherokee-indianere. De lever som enkle fjellbønder, og tar kjærlig i mot Lille Tre og oppdrar ham på indianervis. Han lærer å lytte og forstå trærne, fuglene og dyrenes språk, og å oppføre seg som det sømmer seg en indianer. Men farer truer: vinterkulde og klapperslanger, og myndighetene som dukker opp og vil sende ham på barnehjem for å få drevet synden ut av ham.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 1994

Format Heftet

ISBN13 9788253016573

EAN 9788253016573

Omtalt sted USA

Språk Bokmål

Sider 237

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

61 58 18 6 0 0

Bokomtaler

Mange år sidan eg har lest den nå, men framleis smiler eg når eg tenker på den... Lille Tre er vel 5 år og nett blitt foreldrelaus når me møter han og igjennom hans auger får del i kvardagen han har med besteforeldra og korleis dei lærer han å vera ein indianar, lære han indianerane sin historie og lære han å forstå og respektere naturen. At det er gjennom denne litle guten sine auger me får sjå livet deiras gir fortellinga ein naiv og munter tone og når han vert henta og sendt på barnehjem så gjer denne vinklinga fortellinga berre endo sårare. Virkelig ei bok alle burde lesa.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Dette er en nydelig historie om Lille Tre, en foreldreløs indianergutt som vokser opp hos Besta og Bestefar. Den gjensidige kjærligheten mellom den lille gutten og besteforeldrene rørte meg dypt. Bestefaren lærer Lille Tre å forstå naturens språk, og han får med seg alt det en indianergutt bør vite.

De eneste truslene i tilværelsen er klapperslanger, kulde og "øvrigheta". Episoden der Bestefar redder Lille Tre fra å bli bitt av en klapperslange er betagende. Han overlever med nød og neppe selv. Lille Tres egne betraktninger og tanker rundt de ulike kristne sektene som prøver å vinne medlemmer, er fornøyelig!

På tross av all den trygghet og kjærlighet Lille Tre er omgitt med - takket være nettopp besteforeldrene - er ikke "øvrigheta" fornøyd. En dag bestemmer de at han må på barnehjem. Hvordan skal det nå gå med Lille Tre?

Historien er enkelt og naivt fortalt, sett fra Lille Tres ståsted. Nils Johnson leser med en følsom innlevelse som gjorde historien enda rikere for meg. Denne skjønne boka anbefales på det sterkeste!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Historien om Lille Tre og hans besteforeldre fikk meg til å felle noen tårer, men boka var fantastisk morsom og jeg lo høyt for meg selv flere ganger. Lydbok-versjonen lest av Nils Johnson var veldig bra og anbefales virkelig!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Lille Tre mister foreldrene sine som 5 åring, og havner hos Besta og Bestefar, som er cherokee-indianere, i fjellene. Lille Tre trives godt og lærer om naturen og whiskeybrenning av Bestefar. Besta lærer ham å lese, og av Mr. Wine lærer Lille Tre å regne. Allikevel mener myndighetene at Besta og Bestefar ikke er skikket til å oppdra Lille Tre, og han blir sendt på barnehjem.

En nydelig liten historie, som får en ekstra dimensjon om man har litt bakgrunnskunnskap om forfatteren...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En varm og morsom bok. Her er det mye livsvisdom og fine naturskildringer. Dette er hva jeg skrev i et blogginnlegg etter å ha lest den i mai 2013 med sitat fra boken

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Når du ikke veit hvor du skal, blir reisen veldig lang.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Det er sånn en indianer gir en gave. Han gir den ikke til deg åpenlyst, hvis han da ikke har en baktanke med den eller vil ha noe igjen. Han legger den bare fra seg på et sted han veit at du vil finne den. Hadde du ikke fortjent gaven, ville du ikke fått den, så det er ikke nødvendig å takke - det ville bare være dumt å takke for å at du får noe du har fortjent å få, og det har ingen hensikt å gjøre noe stort nummer av det. Jeg syns det er riktig fornuftig å se sånn på det.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Den siste sommerfuglen flagret gjennom dalen. Han slo seg ned på en maisstilk i åkeren der Bestefar og jeg nettopp hadde høstet inn de siste kolbene. Han viftet ikke med vingene, bare satt og ventet. Det var ingen vits for han å sanke mat. Han skulle dø, og han visste det. Bestefar sa at han var klokere enn mange mennesker er. Han lagde ikke noe oppstuss om det. Han visste at han hadde utrettet det han skulle, det eneste som stod igjen var at han skulle dø. Derfor satt han og hvilte og ventet i den siste solvarmen.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Høsten er naturens nådetid, de ter en tid da du får mulighet til å rydde opp før døden kommer. Og du rydder opp etter deg og sorterer ut alt det du må gjøre og alt det du ikke har fått gjort. Tiden er inne til å minnes og til å føle anger, og til å ønske at du hadde fått gjort og sagt en del ting som du ikke har fått sagt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bestefar sa at hadde det ikke vært så mange ord, ville det ikke vært så mange problemer her i verden. Han betrodde meg at rett som det var, fant en eller annen tosk opp et nytt ord som ikke var godt for noe som helst, bortsett fra å skaffe folk hodebry ... [...] bestefar var opptatt av hvordan han sa et ord, han var opptatt av hvordan det lød. Han sa at selv om folk brukte forskjellige ord, kunne alle føle det samme når de lyttet til musikk: det var lyden som var viktig. Og Besta var enig i det, for de to snakket til hverandre på nettopp den måten.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Høsten 2010 fikk jeg en liten folder fra bokhandelen libris; "Våre 101 favoritter, stemt frem av bokelskere for bokelskere" Listen inneholder noe for enhver smak og er oppført alfabetisk med romaner fra 1-80, deretter krim.
Fordi en liste ikke kan inneholde mer enn 100 bøker, så kom ikke Skumringstimen med Johan Theorin som nr 101 med.


Godt sagt! (15) Varsle Svar

Bøker som har gjort noe med meg. Bøker som har vekt mye følelser og mange tanker. Bøker jeg trenger litt tid på å fordøye og som sitter som støpt på minnet....


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg frykter det vil ta mange år.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er en liste over de lydbøkene jeg liker aller best. Både fordi historien er bra, men også fordi innleseren gjør en drivende god innsats. Enjoy!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Anbefalinger jeg fikk etter å ha spurt på "Hva leser du nå?"-gruppa :)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Du finner meg i fjellene" av Forrest Carter
 • "Begrav mitt hjerte ved Wounded Knee" av Dee Brown
 • "Ditte menneskebarn" av Martin Andersen Nexø
 • "Den siste viking" av Johan Bojer
 • "Historien" av Elsa Morante
 • "De sørgende" av Håkan Nesser
 • "Et hav av valmuer" av Amitav Ghosh
 • "Kjøkkengudens kone" av Amy Tan
 • "Yacoubian-bygningen" av Alaa Al Aswany
 • "Den brennende sengen" av Faith McNulty
 • "Egypteren Sinuhe" av Mika Waltari
 • "Drømmen om Amerika" av Toril Brekke
Alle bokanbefalinger for dette verket