2013
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
En reise jorden rundt på 80 dager var ikke vanlig i 1872. Fileas Fogg er en gentleman til fingerspissene og en av de fineste herrer i Londons selskapsverden. Mot alles forventning tar han imot veddemålet fra kameratene i Reformklubben under et whistlag. Slik begynner en eventyrlig reise, et kappløp med tiden, og ikke minst et kappløp med betjent Fiks. Grunnen til det var at et stort pengebeløp ble ranet fra en bank i London, og Fileas Fogg hadde 20000 pund i sin reiseveske.
Omtale fra forlaget
En reise jorden rundt på 80 dager var ikke vanlig i 1872. Fileas Fogg er en gentleman til fingerspissene og en av de fineste herrer i Londons selskapsverden. Mot alles forventning tar han imot veddemålet fra kameratene i Reformklubben under et whistlag. Slik begynner en eventyrlig reise, et kappløp med tiden, og ikke minst et kappløp med betjent Fiks. Grunnen til det var at et stort pengebeløp ble ranet fra en bank i London, og Fileas Fogg hadde 20000 pund i sin reiseveske.
Forlag J.M. Stenersens forlag
Utgivelsesår 2008
Format Innbundet
ISBN13 9788272014444
EAN 9788272014444
Genre Spenning Klassisk litteratur
Omtalt tid 1800-tallet
Språk Bokmål
Sider 294
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Dette er boka eg valde ut for å teste om eg liker å høyre på lydbok, noko eg aldri har prøvd før, og då kan det vere greit å gå for ei bok som ikkje krev så mykje meir av lesaren/høyraren enn å la seg underhalde. Og dette er underhaldning til gagns.
Dei fleste kjenner vel historia, men kort oppsummert så handlar den om den steinrike ungkaren Phileas Fogg som i 1872 veddar om at han kan greie å reise jorda rundt på 80 dagar, og om alle dei fantastiske eventyra han og tenaren Passepartout opplever medan dei gjennomfører reisa. Forteljinga er både spanande og vittig, den trufaste men litt naive og impulsive Passepartout er vel kanskje den som er opphav til det meste av morskapen. I begeistringa over den sprudlande forteljinga er det lett for lesaren(høyraren) å tilgi Verne for enkelte logiske bristar undervegs, eller for å la reisefølget reise halve jorda rundt utan at dei får med seg at dei har passert datolinja. Slikt ser ein stort på.
Spørsmålet eg stiller meg er om det betydde noko for opplevinga av boka at eg høyrde på ei opplesing i staden for å lese sjølv. Svaret er tja. Eg ser poenget som har vært trekt fram i lydbok-diskusjonar om at ein god opplesar kan legge til ein dimensjon i opplevinga av boka. No er erfaringa mi avgrensa til denne eine boka, men eg tykte opplesaren gjorde ein kjempegod jobb. Men likevel, det var uvant å skulle konsentrere seg om å få med alle ord som blir sagt, og det er litt plunder å spole tilbake dersom ein er usikker på om ein fekk med seg eit poeng. Enno verre er det dersom det dukkar opp navn ein lurer på har vært nevnt tidlegare. Derfor treng eg nok litt meir lydbok-trening før eg eventuelt kan påstå at eg liker like godt å høyre på bok som det å lese sjølv.
Men dette hindrar meg på ingen måte i å trille høgaste terningkast på denne boka. Det var ein fest å få bli med på denne turen.
Dette er en av de kuleste bøkene i Jules Verne's forfatterskap! Forfatteren holder leseren nysgjerrig gjennom hele boken, fordi du hele tiden lurer på hva som kommer til å bli neste hindring for Philias Fogg og kompaniet hans. En tvers igjennom god fortelling om lojalitet og viljestyrke, og med jevne mellomrom underholdes vi også med humor!
Artig å endelig få lest denne klassikeren. Den gir reiselyst. Oversettelsen til engelsk virket noe stiv og stolprende til tider, så man burde vel lært seg fransk før man leste den.
Kjempebra klassiker!
Ta utgangspunkt i det kjente, og forsøk å tenke deg hvilke muligheter som ligger i dette utgangspunktet, for det er i denne forlengelsen fremtiden vil ligge.
Så sorgløse som amerikanerne pleier å være, kan man si at når de mante til forsiktighet, måtte man være gal om man ikke hørte på dem.
"Herr konsul ", svarte kriminalbetjenten dogmatisk;- "store ranere ligner alltid hederlige mennesker. Som De vil forstå, har folk med skurkaktige ansikter bare en utvei, og det er å forbli hederlige, for ellers ville de straks bli arrestert".
Er man amerikaner, er det ikke til å unngå at synet av seksti tusen dollar utløser sterke følelser,
[....] og knyttneveslag, selv om de er politiske, er og blir slag !
Passepartou syntes det var urkomisk uten helt å vite hvorfor.
Jeg har en hobby. Denne gleder jeg meg stort over! Jeg samler på barnebøker, gode barnebøker! Men jeg har også kjøpt noen sinnsyke barnebøker som jeg aldri ønsker å lese for et barn. Gleden jeg får av en god ikonotekst, en god historie, fantastiske komposisjoner og illustrasjoner er noe annet enn å kose seg med en god roman. Jeg ønsker derfor å lage en liste over bøkene i hylla, og kanskje inspirere noen andre til å gi barna sine og seg selv gode opplevelser. Foreldre flest er ikke oppdatert i forhold til barnelitteratur og tilbyr ofte barna bøker de selv har lest da de var små, eller kjøper på tilbud. Kvalitet innenfor og utenfor permen er det veldig stor forskjell på. Jeg oppfordrer alle til å bruke penger på gode bildebøker og gi norske bildebokforfattere et levebrød. Vi trenger dem! Jeg trenger dem! Store deler av lønna mi går til min store glede, kunsten for alle aldre. La deg rive med!
Denne lista ble lang og litt av en jobb å kommentere. Kommer derfor til å åpne den og skrive kommentarer innimellom. Den er altså ikke ferdig, men under konstruksjon.
Håper den kan inspirere til fine gaver, gode opplevelser og engasjement.
Kjell Risvik er ein av dei verkeleg store oversetterane vi har i Noreg, han har oversett ifrå spansk, portugisisk, katalansk, italiensk, fransk, tysk, engelsk og hebraisk, samt 6 andre språk. Her er lagt til nokon av dei han har oversatt for å vise hans repetoir. Det må nemnast at hans sambuar Kari Risvik også har bidratt ein del.
"En undersjanger av fantasi og spekulativ fiksjon som kom på 1980-tallet og tidlig 1990-tallet. Begrepet betegner bøker satt i en tid eller verden hvor damp som energi fortsatt er mye brukt - vanligvis det 19. århundre, og ofte satt i viktoriatiden England - men med fremtredende elementer av både science fiction og fantasy, som for eksempel fiktive teknologiske oppfinnelser som man finner i verk av HG Wells og Jules Verne, eller ekte teknologisk utvikling som datamaskinen oppstår på et tidligere tidspunkt. Bøker med steampunk har ofte anakronistisk teknologi eller futuristiske innovasjoner som Victorians kan ha tenkt seg dem, basert på et viktoriansk perspektiv på mote, kultur, arkitektoniske stil, kunst, etc."
Mitt første møte med Steampunk var i boka Soulless, og nå ønsker jeg å lese mer! Har ikke lest mange av bøkene i denne lista da den er ment som en liten buskeliste for meg selv :)
Det finnes utrolig mange bøker der ute som blir betraktet som klassikere, bøker en burde lese. Jeg har etterhvert innsett at jeg aldri kommer til å lese alle klassikerne hvis jeg samtidig skal prøve å holde tritt med bøkene som blir utgitt i dag.
Noen klassikere har jeg allerede lest (Stolthet og fordom, Overtalelse, Oliver Twist, David Copperfield, Tom Sawyer, Huckleberry Finn, Skatten på sjørøverøya, Alice i Eventyrland, Rebecca, Greven av Monte Cristo, Ringens Herre, Hobbiten, Narina-bøkene, Jane Eyre, Stormfulle Høyder osv.) og en del vil jeg lese. Denne lista blir en liste over klassikere jeg virkelig vil lese. Kanskje ikke nå, kanskje ikke i år, men en eller annen gang:)
Kom gjerne med forslag til bøker DU mener er klassikere, og som jeg burde lese. Det er kjekt med litt innputt. Og jeg har tross alt mange år forran meg på å lese bøkene på denne listen:)
Personlig mener jeg at klassikere er best når de er franske, derfor lager jeg denne listen med franske klassikere.
Her er skjønnlitteraturen som eg les i 2010. Grei måte å føre oversikt på!