Jorden rundt på 80 dager

av (forfatter), Annine Qvale (illustratør), Kari Risvik (oversetter) og Kjell Risvik (oversetter).

J.M. Stenersens forlag 2008 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.83 (136 terningkast.)

743 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

En reise jorden rundt på 80 dager var ikke vanlig i 1872. Fileas Fogg er en gentleman til fingerspissene og en av de fineste herrer i Londons selskapsverden. Mot alles forventning tar han imot veddemålet fra kameratene i Reformklubben under et whistlag. Slik begynner en eventyrlig reise, et kappløp med tiden, og ikke minst et kappløp med betjent Fiks. Grunnen til det var at et stort pengebeløp ble ranet fra en bank i London, og Fileas Fogg hadde 20000 pund i sin reiseveske.

Bokdetaljer

Forlag J.M. Stenersens forlag

Utgivelsesår 2008

Format Innbundet

ISBN13 9788272014444

EAN 9788272014444

Omtalt tid 1800-tallet

Språk Bokmål

Sider 294

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

23 72 36 5 0 0

Bokomtaler

Jeg fikk endelig tid til å lese denne klassikeren, som har stått på leselisten min en stund. Historien handler om en engelsk gentleman, Phileas Fogg, som inngår et veddemål med reformklubben om at han skal klare å reise jorden rundt på åtti dager, ledsaget kun av sin trofaste tjener, Passepartout. Gjennom denne reisen, møter de på forskjellige hindringer.

Denne boken er definitivt interessant å lese på grunn av reisebeskrivelsene. Jeg var nesten redd for at beskrivelsene ville bli for overveldende for min smak, men forfatteren gir leserne nok informasjon til at de klarer å henge med på denne jordomseilingen. Det er likevel ikke beskrivelsene i seg selv som gjorde denne romanen til en vinner i mine øyne, men karakterene.

Romanen har svært artige og har til tider komiske karakterer. Handlingen er sentrert rundt Phileas Fogg, siden det er hans veddemål som driver handlingen fremover. Handlingen blir likevel ikke fortalt fra hans perspektiv. For leserne forblir han en kjølig og distansert karakter, akkurat slik de andre karakterene beskriver ham. Hans likegyldighet og likeglade holdning til vanskelige situasjoner, er rett og slett morsomt. Dere må nesten lese boken for å skjønne hva jeg mener.

Historien blir fortalt gjennom Passepartouts øyne. Passepartout dumsnillhet og tapre forsøk på å håndtere uventede situasjoner skaper en del misforståelser, som er den største kilden til humor i historien. Vi har også Fix, en betjent som er sendt for å holde øye med Fogg, ettersom politiet mistenker at reisen hans rommer andre motiver. Fix er ganske innpåsliten, på grensen til besettelse, når det kommer til å sette en stopper for Foggs reise. Han er en annen komisk karakter som fikk meg til å trekke på smilebåndet. Jeg vil si at "Jorden rundt på 80 dager" er en svært underholdende lesing som man ikke bør gå glipp av.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette er boka eg valde ut for å teste om eg liker å høyre på lydbok, noko eg aldri har prøvd før, og då kan det vere greit å gå for ei bok som ikkje krev så mykje meir av lesaren/høyraren enn å la seg underhalde. Og dette er underhaldning til gagns.

Dei fleste kjenner vel historia, men kort oppsummert så handlar den om den steinrike ungkaren Phileas Fogg som i 1872 veddar om at han kan greie å reise jorda rundt på 80 dagar, og om alle dei fantastiske eventyra han og tenaren Passepartout opplever medan dei gjennomfører reisa. Forteljinga er både spanande og vittig, den trufaste men litt naive og impulsive Passepartout er vel kanskje den som er opphav til det meste av morskapen. I begeistringa over den sprudlande forteljinga er det lett for lesaren(høyraren) å tilgi Verne for enkelte logiske bristar undervegs, eller for å la reisefølget reise halve jorda rundt utan at dei får med seg at dei har passert datolinja. Slikt ser ein stort på.

Spørsmålet eg stiller meg er om det betydde noko for opplevinga av boka at eg høyrde på ei opplesing i staden for å lese sjølv. Svaret er tja. Eg ser poenget som har vært trekt fram i lydbok-diskusjonar om at ein god opplesar kan legge til ein dimensjon i opplevinga av boka. No er erfaringa mi avgrensa til denne eine boka, men eg tykte opplesaren gjorde ein kjempegod jobb. Men likevel, det var uvant å skulle konsentrere seg om å få med alle ord som blir sagt, og det er litt plunder å spole tilbake dersom ein er usikker på om ein fekk med seg eit poeng. Enno verre er det dersom det dukkar opp navn ein lurer på har vært nevnt tidlegare. Derfor treng eg nok litt meir lydbok-trening før eg eventuelt kan påstå at eg liker like godt å høyre på bok som det å lese sjølv.

Men dette hindrar meg på ingen måte i å trille høgaste terningkast på denne boka. Det var ein fest å få bli med på denne turen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette er en av de kuleste bøkene i Jules Verne's forfatterskap! Forfatteren holder leseren nysgjerrig gjennom hele boken, fordi du hele tiden lurer på hva som kommer til å bli neste hindring for Philias Fogg og kompaniet hans. En tvers igjennom god fortelling om lojalitet og viljestyrke, og med jevne mellomrom underholdes vi også med humor!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Artig å endelig få lest denne klassikeren. Den gir reiselyst. Oversettelsen til engelsk virket noe stiv og stolprende til tider, så man burde vel lært seg fransk før man leste den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjempebra klassiker!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ta utgangspunkt i det kjente, og forsøk å tenke deg hvilke muligheter som ligger i dette utgangspunktet, for det er i denne forlengelsen fremtiden vil ligge.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Så sorgløse som amerikanerne pleier å være, kan man si at når de mante til forsiktighet, måtte man være gal om man ikke hørte på dem.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

"Herr konsul ", svarte kriminalbetjenten dogmatisk;- "store ranere ligner alltid hederlige mennesker. Som De vil forstå, har folk med skurkaktige ansikter bare en utvei, og det er å forbli hederlige, for ellers ville de straks bli arrestert".

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Er man amerikaner, er det ikke til å unngå at synet av seksti tusen dollar utløser sterke følelser,

Godt sagt! (7) Varsle Svar

[....] og knyttneveslag, selv om de er politiske, er og blir slag !

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Jeg har en hobby. Denne gleder jeg meg stort over! Jeg samler på barnebøker, gode barnebøker! Men jeg har også kjøpt noen sinnsyke barnebøker som jeg aldri ønsker å lese for et barn. Gleden jeg får av en god ikonotekst, en god historie, fantastiske komposisjoner og illustrasjoner er noe annet enn å kose seg med en god roman. Jeg ønsker derfor å lage en liste over bøkene i hylla, og kanskje inspirere noen andre til å gi barna sine og seg selv gode opplevelser. Foreldre flest er ikke oppdatert i forhold til barnelitteratur og tilbyr ofte barna bøker de selv har lest da de var små, eller kjøper på tilbud. Kvalitet innenfor og utenfor permen er det veldig stor forskjell på. Jeg oppfordrer alle til å bruke penger på gode bildebøker og gi norske bildebokforfattere et levebrød. Vi trenger dem! Jeg trenger dem! Store deler av lønna mi går til min store glede, kunsten for alle aldre. La deg rive med!

Denne lista ble lang og litt av en jobb å kommentere. Kommer derfor til å åpne den og skrive kommentarer innimellom. Den er altså ikke ferdig, men under konstruksjon.

Håper den kan inspirere til fine gaver, gode opplevelser og engasjement.


Godt sagt! (25) Varsle Svar

Kjell Risvik er ein av dei verkeleg store oversetterane vi har i Noreg, han har oversett ifrå spansk, portugisisk, katalansk, italiensk, fransk, tysk, engelsk og hebraisk, samt 6 andre språk. Her er lagt til nokon av dei han har oversatt for å vise hans repetoir. Det må nemnast at hans sambuar Kari Risvik også har bidratt ein del.


Godt sagt! (25) Varsle Svar

"En undersjanger av fantasi og spekulativ fiksjon som kom på 1980-tallet og tidlig 1990-tallet. Begrepet betegner bøker satt i en tid eller verden hvor damp som energi fortsatt er mye brukt - vanligvis det 19. århundre, og ofte satt i viktoriatiden England - men med fremtredende elementer av både science fiction og fantasy, som for eksempel fiktive teknologiske oppfinnelser som man finner i verk av HG Wells og Jules Verne, eller ekte teknologisk utvikling som datamaskinen oppstår på et tidligere tidspunkt. Bøker med steampunk har ofte anakronistisk teknologi eller futuristiske innovasjoner som Victorians kan ha tenkt seg dem, basert på et viktoriansk perspektiv på mote, kultur, arkitektoniske stil, kunst, etc."

Mitt første møte med Steampunk var i boka Soulless, og nå ønsker jeg å lese mer! Har ikke lest mange av bøkene i denne lista da den er ment som en liten buskeliste for meg selv :)


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Det finnes utrolig mange bøker der ute som blir betraktet som klassikere, bøker en burde lese. Jeg har etterhvert innsett at jeg aldri kommer til å lese alle klassikerne hvis jeg samtidig skal prøve å holde tritt med bøkene som blir utgitt i dag.

Noen klassikere har jeg allerede lest (Stolthet og fordom, Overtalelse, Oliver Twist, David Copperfield, Tom Sawyer, Huckleberry Finn, Skatten på sjørøverøya, Alice i Eventyrland, Rebecca, Greven av Monte Cristo, Ringens Herre, Hobbiten, Narina-bøkene, Jane Eyre, Stormfulle Høyder osv.) og en del vil jeg lese. Denne lista blir en liste over klassikere jeg virkelig vil lese. Kanskje ikke nå, kanskje ikke i år, men en eller annen gang:)

Kom gjerne med forslag til bøker DU mener er klassikere, og som jeg burde lese. Det er kjekt med litt innputt. Og jeg har tross alt mange år forran meg på å lese bøkene på denne listen:)


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Når en jobber på bokhandel, og generelt liker bøker, men rett og slett ikke kan finne nok tid til å lese, drømmer man om hvilke bøker en har lyst til å lese. Bøkene ligger allerede i bokhylla mi, enten lånt eller kjøpt (noen av dem har jeg også fått til jul eller bursdager), og bare venter på å bli lest! Så måtte bare lage en liste over det;)

Og den bli stadig lengre...!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Tsarens kurér - Michel Strogoff" av Jules Verne
 • "En verdensomseiling under havet" av Jules Verne
 • "Den siste mohikaner - en beretning fra 1757" av James Fenimore Cooper
 • "Den hemmelighetsfulle øya" av Jules Verne
 • "De tre musketerer" av Harald Mæle
 • "Jungelboken" av Rudyard Kipling
 • "Ringeren i Notre-Dame" av Victor Hugo
 • "Gullivers reiser" av Jonathan Swift
 • "Skattøya" av Robert Louis Stevenson
 • "Tom Sawyer" av Mark Twain
 • "Doktor Jekyll og herr Hyde" av Robert Louis Stevenson
 • "Når villdyret våkner" av Jack London
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver