Litt mindre lesing denne uka, friidrett og annet på kvelden tar oppmerksomheten. Begynte på ei bok som heter Pinnsvinets Eleganse, den viste seg å være en filosofiroman, og det funka ikke akkurat nå. Kanskje seinere...? Starta i stedet på Ansvar av Robert Mood, den tidligere militære lederen. Han forteller om sin læringskurve fra rollen som ordinær soldat via mellomlederroller til sjefsroller internasjonalt. Han skal seinere i boka stille ulike spørsmål ved norske politikere og deres fokus.
I dag fikk jeg tak i boka som mange av oss har venta lenge på, taram-taram, Zoo Europa. Det er den siste boka i den såkalte Mino-serien av Gert Nygårdshaug. Gleder meg som en unge :-) Har lest de 4 andre bøkene i serien - da er Chimera inkludert, og vil lese dem på nytt i høst/vinter.
Nå som helga og neste ukes leseliste er fulltallig - bestående av 2 bøker - er det bare å ønske alle ei god lektyriell økt ;-)
EM på flere arenaer følges med argusøyne, så klart! Det tar likevel ikke fokus bort fra ei bok og to, kan du skjønne :-) Har riktig nok lest noe mindre denne uka som avsluttes søndag, det har "kun" vært en samling med Per Fugellis kronikker og andre ytringer skrevet tidligere på 2000-tallet og fram til hans død. Mye fornuftig tankegods om norske verdier i fare!
Har nå begynt på en roman fra 2006 (trur jeg) som heter Pinnsvinets Eleganse av Muriel Barbery, en helt ukjent forfatter for meg. En god start, må sies, men nå venter jeg på utgivelsen av Zoo Europa, den fjerde boka i den såkalte Mino-serien til Gert Nygårdshaug. Den ventes neste uke. Nei, jeg skal ikke sove i sovepose utenfor Norli i Odda for få tak i et eksemplar, dog skal jeg være raskt ute likevel :-)
Ha en fortreffelig lesehelg og uke, godtfolk!
Denne trilogien er virkelig gull for meg også. JKS briljerer fra første til siste bokstav!
Det er sant som det er sagt!
Kun fem lørdagstimer igjen av den første arbeidsuka etter ferien. Etter arbeidstid har det blitt lest mye og interessant! Sist lørdag morgen, allerede i timene før jobb, begynte jeg på Mona Høvring sin diktsamling Jente Med Dødningehode. Ei god samling dette, noen av diktene er litt vanskeligere tilgjengelige enn andre, men totalt sett en positiv opplevelse. Fortsatte søndag med ei ny (for meg) ei av Jahn Otto Johansen som heter Hastverk Når Vi Elsker. Dette er en roman, men det er reporteren JOH som forteller. Mye fakta å hente og selve historien blir litt annenrangs. En dreven romanforfatter hadde nok skrevet 5-6 forskjellige romaner ut i fra dette materialet, altså mye upløyd mark i JOHs fotefar - som han selv aldri vil kunne gjøre noe med.
Tirs-ons gikk jeg løs på Timothy Snyder sin Om Tyranni, med undertittel "20 ting vi kan lære av det 20. århundre". Totalitære tanker er igjen blitt dagligdagse, demokratiske institusjoner er under press, sier han, og det trur de fleste er enige i når vi ser og hører rundt oss. Mye tankevekkende å gruble over, han mener vi er i ferd med å oppnå det samme som i førkrigsårene til 2. verdenskrig, for retorikken og de mørke og destruktive kreftene fra den gang omgir oss, er hans mantra. Jeg er enig! I går starta jeg på ei bok som omhandler mye av det samme, denne gang er det Per Fugelli som skriver. Mye fornuft å hente her også, i boka som heter Vaksinen Mot Frykt, Terror Og Rasisme.
Hetetoktene skal visstnok avløses av regnbyger og torden. Det pleier å lette trykket og sparke den høye luftfuktigheten i rompa, så ja takk! La ikke Odin og Tor skremme oss fra nye sider den nærmeste uka, folkens :-)
Så fint :-) Les også En Amerikansk Sønn, og du skjønner hva jeg sammenligner med - om du ikke allerede har hatt gleden av å lese den.
Som tidligere friidrettstrener og aktivitør, er kveldens Diamond League et selvsagt skue! I uka som tikker rolig mot en ende, bl.a slutten på ferien min, har jeg lest mye og interessant stoff. Siste halvdel av Jahn Otto Johansen sin Også Dette Er Amerika står kke tilbake for første del som jeg var kommet til sist fredag. Boka fra 1988 er nesten for oppslagsverk å regne, uten å være det. Men du blir klokere på fakta, som denne tidligere NRK-reporteren bringer til torgs, henta fra Reagan-epoken derover. Folket stemte inn skuespilleren og personen Reagan og så bort fra politikken han proklamerte han ville føre. Noe kjent nå...?
Tidlig mandag morgen, før avreise Vestby hjemover til Odda, starta jeg på ei ny bok som jeg mener er et mesterverk, nemlig Johan Mjønes sin Fortellinger Om Sju Bål. Jeg kaller det en indianerroman fordi handlingene foregår i indianermiljø både i dag og i "svunnen" tid. Dagens og gårsdagens romaninnhold henger nøye sammen, og det er atter tid for tårer og vemmelse over de hvites råskap gjennom historien, samt beskrivelser av hvordan dagens indianere har det i sine reservat. Jeg kalte nylig Philipp Meyer sin En Amerikansk Sønn for et mesterverk, Mjønes står overhode ikke tilbake for den!
Tror jeg skal begi meg Mona Høvring i vold nå, med dikt og skjebnehistorier i boka Jente Med Dødninghode. Bruker ellers disse dagene før jobben kaller igjen på å klatre i fjellsidene og dalene i omegn. Muggen i leggene i dag, i morra er det på`an igjen :-)
Heisann, jeg har lest både Før Jeg Brenner Ned og Kongens Hjerte to ganger hver. Funka helt supert for meg. Som du skriver, han er en virkelig god historieforteller :-)
Denne ulykkens dag ble likevel som en kan forvente,
tilbragt i godt selskap hos gamle kjente.
Over tretti år siden vi så hverandre forrige gang,
derfor ble denne dagen så lystelig lang.
Godeste Vasques og Colombia har jeg nå forlatt,
jeg lukket fornøyd igjen boka tirsdag natt.
Nå er det amerikareisen til Jahn Otto Johansen,
og halvveis i boka har jeg virkelig sansen.
Også Dette Er Amerika kalte han boka si,
om skjult rasisme og ny teknologi,
om sjøkuer, cajun og kjente evangelister,
og farmere i Dakota hvis gård og grunn de mister.
Sola skinner fra en skyfri Vestby-himmel i kveld.
I går vartet han Tor opp med lyn og fyrrige smell.
Lørdag blir det bursdagsbowling og gøy i Oslos gater,
og søndag vil Frankrike beseire trøtte og slitne kroater.
Prøver å lese like mye på sommern som vinter
n - og vår/høst! Om jeg får det til, avhenger av hvilke gjøremål jeg har uansett årstid. Altså ingen fasit.
Denne uka har fåregått i sørlandsk idyll
ikledd så lite som mulig av tekstiler og tyll,
bading og besøk i byer og kiler og sund,
ja, livet kunne vært så mye verre i grunn!
Får jaggu tid til å lese et par timer om dagen,
jeg ligger på gresset enten på ryggen eller magen.
Juan Gabriel Vàsquez skriver fra gamle Bogota,
Ruinenes Form er tittelen på den forstandige boka.
I VM forsvant Colombia ut med tap,
Vàsquez forteller om to gamle drap.
Jeg tenker på meg selv som en fredelig mann
og samler opplevelser i bøtter og solskinn i spann.
Nå tikker klokka ubønnhørlig mot en deilig ferietur! Har sett det aller meste av VM-fotball, enten hjemme, via data på jobb eller på Vertshuset som ligger vegg-i-vegg med jobben. I dag begynner utslagskampene, jippi! Lesing har jeg likevel fått unna, har lest ut den femte boka til Britt Karin Larsen om folkene på Finnskogen fra rundt 1850 og framover. Har igjen de to siste. Midt i denne uka starta jeg på et helt annet geografisk område, Colombia. Juan Gabriel Vàsques skrev ei bok for få år siden som på norsk bærer tittelen Ruinenes Form. Har passert 130 sider nå, og skal ut i skyggen for en interessant fortsettelse.
I morra tidlig reiser jeg og yngste mi og ei venninne av henne, sørøstover mot Risør hvor søstera mi bor. Ei ukes tid der før vi kjører over til Vestby hvor eldste dattera mi bor med kjæresten sin. Ei ukes tid der før vi returnerer mot Odda - kanskje med ei overnatting eller to underveis. Ingen grunn til å kave seg opp i ferien.
Lesing blir det antagelig god tid til disse ferieukene. Finn fram ei bok les som dere har livet kjært, alle sammen :-)
Mye VM-fotball for tida. Lesing blir det mindre av enn vanlig, dog er tida etter 8-kampen lesetid. Dermed blir det 20-30 sider før puta hvisker meg noen ord i øret. Den femte boka om folkene på Finnskogen skrevet av Britt Karin Larsen, ser ut til å være like god som de fire foregående. Målet mitt er å bli ferdig til neste helg når mine tre ferieuker starter.
Ei god helg og ei god uke etter det igjen!
Helt enig! Meyer skriver i samme ånd som Cormac McCarthy gjør i sin såkalte grensetrilogi, begge er historisk korrekte og ingen legger fingrene i mellom i sine beskrivelser av livet der borte i grenselandet Meyer tar oss dog med helt til moderne tider.
Takker og bukker djupt for godt lesetips. Denne havna umiddelbart på leselista mi. Du kan jo sjekke ut Anne Kyong-Sook Øfsti si bok "Si at vi har hele dagen" hvor Øfsti, som har opphav fra nettopp Korea, lar hovedpersonen reise tilbake til Korea for å leite etter røttene sine - hun er ergo adoptivbarn.
Regner med at det blir mindre lesing framover i VM. Jeg er ihuga fotballfan og har stor glede av "den praktiske delen", dog ikke den kommersielle. Har likevel vært på biblioteket og henta meg den femte boka i Britt Karin Larsen sin romanserie om folket på Finnskogen. Bruker nok opp de neste 2 ukene på den - fotballen ruler heimen :-)
Når det er sagt, så har jeg akkurat lest ferdig et mesterverk! Philipp Meyer (navnet skrives sånn) skrev for få år siden boka En Amerikansk Sønn, hvor han beskriver situasjonen i grenselandet USA (Texas) - Mexico gjennom 3 hovedpersoner og deres familier og liv og levne. Den amerikanske sønnen er Eli McCulloch som vi følger på midten av 1800-tallet, det seinere avkommet Peter og til slutt Jeannie. Meyer hopper att og fram i tid og Jeannie dør så seint som i 2012 eller 13. En krønike dette, et kunstverk, fortellerkunst på aller høyeste nivå. Lån eller kjøp, og dere vil bli overbevist.
Ei knall uke til dere alle i lissepasningenes, sjølmålenes, feberredningenes, frisparkperlenes og de perfekte dommeravgjørelsenes høytid. Eller i bøkenes verden. Eller begge deler :-)
Mens håpet om noen regndråper er stigende, leser jeg i rikt monn. Gjemt nede mellom andre tilbudsbøker - hvor altså historien om Jens Evensen sto, og som er ferdiglest, sto samtidig ei diktsamling jeg har snust ei stund på. Jeg snakker om Rupi Kaur sin Melk & Honning. Ikke de vanskeligst tilgjengelige diktene dette, og gudskjelov for det! Temaene er smerte, her relatert til misbruk, kjærlighet, brudd og helbredelse. Diktene er selvopplevde ting og tankene rundt dette. Jenter/kvinner særlig i den vestlige verden har oppdaga denne boka, og den fikk gode kritikker da den kom. Anbefaler gjerne videre!
Nå har jeg lest meg 240 sider inn i den fantastiske generasjonsromanen En Amerikansk Sønn av Philipp Meyer. Vi følger 3 generasjoner, det vil si 3 hovedpersoner og deres familier i det sørvestlige USA i periodene rundt 1850, de første årene på 1900-tallet og fra midten av 1930-tallet. Dette er god og lærerik litteratur.
Les til krampa tar dere ;-)
Dere må komme til Odda i oktober! Da arrangeres Litteratursymposiet i Odda for 13. gang, og Marit Eikemo er en nøkkelperson for dette etter hvert kjente arrangementet. Årets tema er "løgn"
Leser i varmen, leser i skyggen, leser på senga. Boka om Jens Evensen, bl.a tidligere Havrettsminister, av Berit Ruud Retzer, er interessant lesning. Boka heter Mannen Som Gjorde Norge Større, og det er en god tittel. Han gikk sine egne veier og fikk på finurlig og fornuftig vis jobbet fram avtaler innad i Norge og, ikke minst, til norges beste i utlandet. Så kom Treholt-saken, som kunne ha endt Evensen sin karriere også, men heldigvis ikke! Leser kanskje ut boka nå i helga...?
Ikke pådra dere solstikk da, og husk å vanne blomster og plen ;-)
Flott bok av et flott menneske :-)