Det er faktisk snart 5 måneder siden forrige innlegg fra dette tastaturet. Jobb, fotball, politikk og masse samvær med kjæresten min, har gitt lite lesing. Mener å huske at jeg var i gang med Kokain av Pascal Engmann da. Og på hylla ved senga lå Høgfjellsmeldinga av Guri Sørumgard Botheim. Kan anbefale begge! Etter det har jeg vært ganske sirlig gjennom Verden på Vippepunktet av Dag O Hessen. Holder på med ei ny bok nå som jeg kan skrive mer fra seinere :-)
Ønsker alle og enhver ei fredelig jul med masse omsorg og kjærlighet - og ei god bok i nærheten!
Nærmer meg ferie med stormskritt! Litt av en introduksjon, men skitt au... Har lest ut boka Råskapens Europa, som altså handler om det siste året av 2. verdenskrig og de aller første etterkrigsårene. Forfatter Lowe har gjort en formidabel jobb med å samle trådene i historien i flere europeiske land. Tyskland og Sovjet er sentrale, naturlig nok. Samtidig beskriver han situasjonen for både tyskere, jøder og andre i land som Ukraina, Polen, Tsjekkoslovakia, Italia, Romania og Hellas. "Alle" som ble torturert, massakrert, voldtatt, deportert mv, får sine liv beskrevet. Lowe gir oss mye av grunnlagene for nyere historie, som krigen på Balkan, borgerkrigen i Hellas, folkeforflytningene etter verdenskrigen - og frykten for at ting kan eskalere på ny. Potensialet er absolutt til stede - som vi stedvis kan oppfatte nå :-( Veldig viktig bok!
Reiser etter jobb mandag til Danmark, Sverige og Norge. En tre ukers rundtur med mye stans underveis - og selvsagt lesing som en ingrediens. Pascal Engman sin Kokain og Guri Botheim sin Høgfjellsmeldinga, to bøker med vidt forskjellige emner. Krim og natur, veldig kort fortalt.
Ønsker alle en fortsatt god sommer og ferie. Nyt livet :-)
Pascal Engman har noe ekstra i seg som krimforfatter. Det vil si, han skriver i sjangeren mellom krim og thriller. Handlingsmettede historier hvor han også gir hovedpersonene kjøtt på beina i form av tanker og følelser både til saken(e) og privatlivet. Bok nummer to som jeg avslutta forrige helg heter Rottekongen og handler om menn som hater kvinner, i denne boka med to ulike utgangspunkt. Mer av Engman blir blir lest inniblant fremover.
Etter en vond historie fra Stockholm kunne det sikkert vært spennende nok med Bobsy-barna eller Olav H Hauge. Men, neida, da hoppet jeg videre til Råskapens Europa av Keith Lowe. Denne forfatteren, som absolutt kan sammenlignes med Anthony Beevor, har tatt for seg historien fra og med siste år av 2. verdenskrig og årene derpå. Mye er ikke fortalt før, eller har blitt underkommunisert. Og det er kanskje ikke så rart når det kan dokumenteres hvilke hevnaksjoner (og annet) som f.eks uskyldige tyskere og andre som ble anklaget for krigens ble utsatt for på tampen av krigen og de første årene etter. Massedrap, omfattende voldtekter av både kvinner, jenter og også barn. Men dette gjelder også i Østerrike, Polen, Tsjekkoslovakia, Italia, Hellas, Romania og på Balkan. Hjerteskjærende historier blir brettet ut fra Lowe sin hånd, og jeg har bare passert 200 sider foreløpig.
Om jeg veit mitt eget beste er jeg herved i tvil om :-) Ønsker like fullt alle her inne ei ny god leseuke :-)
Ser riktig ut. Jeg kommer nok til å hoppe att og fram med Vanessa Frank ettersom andre bøker presser på døra nå. F.eks Drapene i Baneheia og Høgfjellsmeldinga. Og mange flere :-)
Tar gjerne copyright på den ;-)
Litt lesepause igjen nå. Men begge jeg har lest og leser, har Vanessa Frank som hovedetterforsker. Du kan glede deg :-)
Ja, kan anbefale Engman innen krimsjangeren. Han driver historiene framover samtidig som han gir hovedpersonene dybde.
Fikk lest meg ferdig med bøkene om innsida i barnevernet og jakten på en serieovergriper. Den første skrevet av en nå pensjonert barnevernsansatt med klare meldinger om, og eksempler på, etatens gode og dårlige sider. Den andre om Stine, som også er hennes opprinnelige navn, der hun forteller historien sin til forfatter Anne-Britt Harsem. Grusom fra ende til annen, dog viktig (for meg) å lese.
Ganske tilfeldig er det likevel at jeg kasta meg over en ny roman av Pascal Engmann, hvor han skriver om menn som mishandler og dreper kvinner. Boka heter Rottekongen, og har kommet snart halvveis også her.
Blir nok noen kamper fra fotball-EM. Imidlertid når Norge klarte å unngå å kvalifisere seg så prioriterer jeg fotballdommergjerningen og politikken når ting kolliderer.
Ei strålende helg og uke til alle med hjertet i boka :-)
En innertier av en roman. Det samme er konklusjonen din :-) En av mine favorittbøker! Trilogien om "Gutten" det samme!
Plutselig fikk jeg tid til å lese mye igjen! Litt rart ettersom jeg plenty å gjøre. Brukte under ei uke på boka Stillheten Er Et Øksehugg av Tom Ingar Eliassen. Dette er ei vakker og poetisk bok om fire personer i bunnen av en dal. Egil er fortellerstemmen, Else er kona som svinner hen, Eva på andre siden av elva blir mer og mer spennende mens naboen lenger nede lever sitt eget liv og observerer hva de andre bedriver. Og oppe i en tretopp venter en ørneunge. En klar sekser!
Solfrid Alstad jobbet i barnevernet i flere tiår. I boka På Innsiden Av Barnevernet beskriver hun de fleste sider av etaten både på godt og vondt. Hun bruker enkeltsaker som eksempler på hva som er godt og gæli, det uten å avsløre navn og steder. Har kommet halvveis i boka.
Og jammen meg har jeg kommet like langt i Anne Britt Harsem sin Jakten På En Serieovergriper. Ingen lystelig start på boka, og jeg gruer meg til resten.
Ønsker dere alle ei god lesehelg og uke :-)
Ser ut som fridager er beste tida for å komme lenger i bokverdenen. Har nå lest ut boka Demokratiets Langsomme Død av Janne Haaland Matlary. Hun mener at styreformen demokrati er under stadig økende press innad i Norge, og ikke minst utenfra. Polarisering, moralisering, overnasjonalisering, respektløshet, arroganse og intoleranse er hovedemnene.
Hun konkluderer på følgende vis: Demokratiets ytre motstandere kan bekjempes. Om demokratiet eroderer innenfra, finnes det ikke forsvarsevne. Og til slutt heller ikke noe å forsvare.
Boka er vel verdt å lese, om ikke annet for en innholdsrik diskusjon om de ulike emnene hver for seg eller sammenlagt. Anbefales!
På de to siste dagene har jeg også lest boka med den vakre tittelen Rikt Er Folket Som Har Skogen av Amalie Kasin Lerstang. Har tidligere i vår hatt gleden av å prate med Amalie her i Odda. Da var emnet natur. I romanen forteller hun om hovedpersonen som er sterkt i mot at en firefelts vei skal legges gjennom den urørte skogen. Om hennes kamp mot det store flertallet i lokalsamfunnet som kjøper argumentene om mange nye arbeidsplasser og økt økonomi hjelper, må du selv lese. Anbefales også!
Fortsatt god pinse og uka som kommer :-)
Har lest de tre første i serien. Godt skrevet :-)
På`an igjen med lesingen :-) Har pløyd gjennom Enkene av Pascal Engman, en sidevrenger i kategorien krim/triller. Engman har jeg ikke lest før, men vil lese igjen. Enkene handler om IS i Sverige - I say no more...!
Har kommer langt i boka Janne Haaland Matlary sin Demokratiets Langsomme Død. Hun skriver godt om overnasjonalisme; frykten for at f.eks EU og internasjonale domstoler skal overta Norges dominans i eget "reir". Boka startet med menneskene på flukt og migrasjon. Boka danner godt grunnlag for diskusjoner om ulike emner. En behøver ikke være enige i alt som står der, det er ikke jeg heller. Men diskusjoner er jo som kjent sunt :-)
Ei god helg og leseuke til alle sammen.
Siden sist, når det enn var, har jeg kun kommet 90 sider (1/3) inn i boka Demokratiets langsomme død av Janne Haaland Matlary. Jeg har ofte likt å ha en motstemme til mine egne meninger, Haaland Matlary er en slik stemme. Hun mener om migrasjon at vi blir altfor følelsesmessige involverte i slike saker, og bruker Ungarn sitt gjerde rundt grensa som bakgrunn. For da det kom 800 000 tusen mennesker på flukt fra Afrika, Syria og Afghanistan samtidig, var det f.eks kun Listhaug av sentrale politikere som ga tommelen opp i Norge for et gjerde rundt Ungarn. Vi andre "følte" for mye, sier hun i boka. Jeg mener det er en vrien balansegang, for uten følelser faller medmenneskeligheten sammen - samtidig som noe måtte bli gjort.
Nå som årsmøtene har kommet til endes bør det bli mulig å lese mer. Satser på det :-)
Nyt dager og kvelder og netter den neste uka med ei bok i hånda eller stemme på øret.
En klassiker! Ikke minst i Odda :-)
Har kommet meg et lite stykke inn i Demokratiets Langsomme Død (Den nye intoleransen) av Janne Haaland Matlary. Hun frykter at demokratiet spises opp innenfra, både i Norge og andre demokratier. Starten er hyperinteressant!
Det blir nok den boka jeg vil holde på med ei tid framover. Mye å gripe fatt i, mye å tenke på.
Gode lesedager ønskes godtfolket. Helg som ukedager :-)
Tollak til Ingeborg er ei god bok. Boka har også blitt til et teaterstykke - til strålende kritikker.
Godt nytt år :-) Har i romjula lest to bøker. Den første heter Amerikansk Jord av Jeanine Cummins. Den handler om ei enke i Acapulco som sammen med sin 8 år unge sønn må rømme nordover mot USA. Boka kan leses som ei ordinær spenningsbok, eller du kan lese den som en "informasjonsroman". Det siste fordi både årsaken og flukten i seg selv er noe veldig mange gjennomgår. Narkokarteller, drap, flukt, voldtekter av jenter (og ofte salg til prostitusjon), korrupsjon (hvem skal du stole på? Ingen?) mv. Mexico er som vi veit også et transittland for mennesker på flukt fra Honduras, Guatemala og El Salvador. Alle disse subjektene nevnt er ingredienser i boka. Forfatteren har gjort ei strålende god bok som fortjener mange lesere. Det var mange følelser hos denne leseren underveis. Pauser var nødvendig underveis.
Bok 2 var mer kjente Maja Lunde sin Drømmen Om Et Tre. Det er bok fire av serien som startet med Bienes Historie. Lunde skriver godt; håndterer bevegelsene og personene i tid veldig godt. Og er teorien til Lunde helt feil? At verden sør for Svalbard går ad undas? Får seinere generasjoner bruk for frøkammeret? Jeg skal ikke vedde i mot...
Ønsker alle ei super første helg og uke i 2024 :-)
Klokka beveger seg ubønnhørlig mot julaften. Hurra, det er kun èn eneste dag igjen å stresse på! Julaften og de to neste dagene feirer jeg med døtrene mine. Så setter jeg meg på flyet til Las Palmas for ei uke på stranda og gåturer i fjellheimen. Og boka jeg tar med meg heter Amerikansk Jord av Jeanine Cummins. Roman handler om ei mor og hennes jentebarn på flukt mot et bedre sted, USA. Ferden går nordover gjennom Mexico. Fly, strand, seng - boka skal leses overalt!
Denne uka leste jeg På Åstedet. Den er skrevet av Eva B Ragde, det med hjelp fra Trude Teige. Eva er søsteren til Anne B Ragde. Eva er krimtekniker i Oslo og er ofte blant de aller første på åstedet hvor alvorlige forbrytelser har skjedd. Hun beskriver jobben sin med grunnlag fra kjente saker hvor hun var involvert. Bomben i regjeringskvartalet og ranet mot tellesentralen i Oslo (utført av de samme som ranet Nokas i Stavanger) er eksempler på dette. Interessant og lettlest. Vel verdt fem lengre lesekvelder :-)
Ønsker bokfolket ei riktig god jul og et godt år. Må freden komme til krigssonene i verden. Det er flaut for menneskeheten hvordan krigshaukene får styre dagsorden. Siste verset i Bob Dylan sin Masters of War står hogd i stein!
Jeg bor heldigvis fordelaktig til, like utenfor sentrum av Odda, mens andre som har blitt evakuert bor langs Sørfjorden. Den starter ved sentrum av Odda og ender i Hardangerfjorden 45 km lenger ute. Her er det mange rasplasser på begge sider av fjorden. To av stedene som har rast ut har ikke rast tidligere. Det er en hovedutfordring å forutse hvor det faktisk kan rase neste gang; kjent rasløype eller ny og ukjent løype.
Best å finne seg ei god bok :-)