Er det flere enn meg her ute som også har reagert på hvor like bokomslag er?
Nå har en norsk bokomslagsdesigner også reagert: Fant 25 bøker med samme omslagsbilde (www.nrk.no).
Ja, det er en helt fantastisk bok! Humor, drama, dyp tragedie, og en fremragende språkføring. ( I alle fall i originalen.)
Takk for "rapporten", Monica - der feide du enhver rest av tvil til side, den boken må jeg ha. (Du trengte bare å nevne Robertson Davies, egentlig – alle de andre blir ren bonus.)
Haha - min hunger for selsomme historier er nok ikke-eksisterende. Men vi får håpe at trådstarteren Madeleine kan få noen spennende øyeblikk på Nasjonalbibliotekets nettsider. ;)
...Og da jeg søkte på "selsomme historier" på Nasjonalbibliotekets nettsider (www.bokhylla.no), fikk jeg 5 922 treff - så trådstarteren kan nok finne mye gratis lesestoff der, så fremt hun befinner seg innenfor Norges grenser.
Denne, tenker jeg: http://www.nb.no/nbsok/nb/fde038184bd8386bd94ba8e0a1ee4968?index=6#3 - redigert av Sigurd Hoel, utgitt på Gyldendal i 1959. Lenken går til digitalutgaven på Nasjonalbiblioteket - oj, det er sant, da kan nok ikke du åpne den! For du befinner deg vel stadig på andre siden av Atlanteren fortsatt? Men Monica Carlsen har lagt den inn på bokelskere.no, ser jeg - her.
Nrk-reportasje fra 2013 om Øystein Mortens undersøkelse av relikvien etter Olav, i anledning utgivelsen av denne boken: https://www.nrk.no/norge/_-fant-benet-til-olav-den-hellige-1.10950067
Kanskje på tide med en nyutgivelse?
Nyutgivelsen er et faktum! Den kom i 2015, på Gyldendal.
Såvidt jeg husker ble kategoriinndelingen justert i fjor; tidligere var Nv bøker skrevet etter 1945, tror jeg.
Det jeg har erfart, igjen og igjen, er at "de store klassikerne" er en kategori som rommer bøker som nærmest leser seg selv. De blir til klassikere fordi de er skikkelig bra skrevet, og dermed skikkelig god underholdning! Selvfølgelig er smaken så forskjellig, så det er helt ok om man ikke har sansen for alle klassikere man prøver seg på. Men ikke tenk at klassikere nødvendigvis er tungt fordøyelige bøker, og husk at det du ikke "får fot for" nå, kanskje vil falle i smak til høsten. Eller om ti år. (Eller aldri. Det er lov, det også!)
Jeg ble selv overrasket over at Johan Bojers "Den siste viking" var en fest å lese, så den vil jeg foreslå. Det samme gjaldt Harper Lees "Å drepe en sangfugl" og Halldòr Laxness Kiljans "Brekkukotkrøniken".
P.S. Jeg har lest Dostojevskijs "Raskolnikov", og "1984" var pensum på videregående - ser ingen grunn til at du ikke skulle prøve deg på Dostjevskij og 1984 om du har lyst!
En engelsk forfatter har skrevet historisk krim fra ottomanernes Tyrkia - Jason Goodwin er historiker i tillegg til å være forfatter, og bøkene hans skal være veldig bra. Jeg har selv ikke lest dem ennå, men har "The Janissary Tree" liggende på vent. Jeg ser nå at den har kommet på norsk under tittelen "Vaktenes tre".
... Og hvis merkelappen "historisk krim" kan dekke "gammel krim" også, så kunne du kanskje snuse på Dorothy L. Sayers' krimromaner om mesterdetektiven lord Peter Wimsey? De skal være veldig underholdende, og foregår i overklassemiljøer i England for sånn bortimot hundre år siden. Her er den norske wikipedia-artikkelen om bøkene.
Forsøk lydboken med Eilif Armands opplesning i stedet - den er fantastisk, og nettopp replikkene blir til levende mennesker når han leser dem. Det er en gammel NRK-produksjon, som fantes på Storytels forgjenger - kanskje bibliotekene har den?
Kan nok være, dét. Kanskje du burde gjøre litt research ved å kikke på andre norske nettbutikker som selger bruktbøker? Og gå inn der med noen bestemte oppgaver - av typen "hvis jeg nå var på jakt etter en bok om X (fluefiske/krim/handling fra Rogaland/biografi/...) - hvordan er nettstedet lagt opp for å hjelpe meg å finne dét?"
Husk også at hvis du BARE kan finne en bestemt bok ved å søke på forfatter eller tittel - så er det helt avgjørende at de som har registrert boken har stavet alle navn og titler helt korrekt. Bare en liten skrivefeil der, så er boken umulig å finne igjen.
Mange bruktbok-nettbutikker kategoriserer også forfatningen på bøkene. Er eksemplaret like bra som en ny bok; i veldig god stand, litt slitt, eller veldig slitt? Også noe å tenke på. Ikke minst: noen lesere liker å notere i margen/streke under i teksten - det vil jeg som kjøper vite om på forhånd! Sånne som meg kan ikke fordra andres notater/understrekninger - andre synes tvert i mot at sånt er helt greit, kanskje til og med interessant.
En siste ting om "bokhylle-bildene": har du tenkt på at med det samme én bok fra et slikt bilde blir solgt, så er bildet utdatert? Nok en grunn til ikke å bruke tid på sånne bilder etter min mening.
Vel - nok en gang, lykke til videre!
Bøker er alltid interessant, og du har jo - ser jeg på nettstedet ditt - en annerledes innfallsvinkel til ditt foretak. Et par kommentarer fra meg:
Generelt: jeg anbefaler at dere gjør det lettere for folk som besøker sidene deres å finne bøker de ikke visste at de var på jakt etter. Det er et råd som ikke er bra for lommeboken min, men for forretningen deres. Dere bør tenke "mersalg": selv om jeg gikk inn på pbok.com på jakt etter én bestemt bok, bør jeg få muligheten til kjapt å sjekke om det finnes noe annet spennende mens jeg først er på siden. Og til det trenger jeg at dere har forhåndssortert litt mer for meg.
Lykke til med konseptet!
Jeg oppdaget at NRK seeeent i kveld sender et dansk program om/med Ken Follett. Den som ikke vil sitte oppe og vente på dét (eller oppdager denne tråden etter at programmet har vært på lufta), kan se portrettet på nett-tv: https://tv.nrk.no/program/KOID35009714/ken-follett-en-millionindustri. Omtalen på NRKs nettsider:
Dansk portrettprogram. Den britiske forfatteren Ken Follett er en av verdens mestselgende forfattere. Danmarks radio har møtt ham i Wahington DC, i forbindelse med utgivelsen av hans nye bok, På grensen til evigheten.
(Det har forsåvidt ikke bråhast med å gå inn på nettsidene for å se dette; NRK har det tilgjengelig til og med 24. september 2017.
Lovende - gleder meg til sluttrapporten, men tenker at den boken bør nok rykke oppover på listen min allerede nå. :D
Ja, Marit husket riktig da hun korrigerte seg selv. Hvis en person ikke følger deg, så er du avskåret fra å sende meldinger til vedkommende. Dermed må du eventuelt be pent i en åpen tråd om personen vil begynne å følge deg, slik at du kan sende h*n en melding om noe du ikke synes det er naturlig å ta opp i en åpen tråd....
Så morsomt, Monica! - da er jeg spent på om din dom vil innebære at jeg ikke klarer å la den forbli på ønskelisten, men faktisk må bestille den.... :)
Til orientering: jeg oppdaget i kveld (18.06.2016) at nettstedet Bokbufféen er nedlagt. Snipp, snapp, snute...
Jeg beklager, men dine lange epistler fremstår som ordgyteri, og det er som regel svært vanskelig å gripe tak i hva du egentlig vil frem til. Tåkeprat er en vanlig betegnelse på slik uklar skrift og tale. Jeg har registrert over lengre tid at du får svært lite respons på innleggene dine, og lurt på om du selv har lagt merke til dette og i så fall reflektert over årsaken?
"Tåkelegging er ofte, men ikke alltid, en bevisst handling. Noen ganger skyldes tåkelegging manglende evne og trening i å bruke ord og begreper som folk bruker og forstår."
(Audun Farebrot i artikkelen Kunsten å tåkelegge.)
"Eller som nobelprisvinner Daniel Kahneman (oppslag i Wikipedia) sier det: Hvis du ønsker å bli oppfattet som troverdig og intelligent, skal du ikke bruke et vanskelig språk der du kan bruke et enklere språk."
(Samme kilde som ovenfor)
Farebrot har også formulert en "tåkefyrste-test" der jeg vil oppfordre deg til særlig å tenke gjennom spørsmålene 2, 6 og 7:
Spmål 2: Liker du å skrive lange setninger, helst med flere innskutte bisetninger?
Spmål 6: Bruker du et passivt språk i stedet for et aktivt språk?
Spmål 7: Liker du å fylle opp setningene med ord som gir ekstra lengde uten å tilføre mening?
"Svarer du ja på flere av spørsmålene, befinner du deg i faresonen. Forsøk å komme deg ut av tåken."
Oppsummerer Farebrot.
Dersom du oppriktig ønsker å delta konstruktivt i diskusjonstråder her inne, vil du ha utbytte av å ta opp til ny vurdering hvordan det er hensiktsmessig å formulere innleggene dine.