Jeg fant denne linken på nett i dag, og synes den var litt morsom. Er det flere enn meg her ute som også har reagert på hvor like bokomslag er?

19 klisjeer: bokomslag

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Viser 30 svar.

Er enig. Er en bok som heter ormeøyet. Den boka ser jeg noe rart med hvis jeg ser litt nøye på den.der ser jeg Karl Urban fra ringenes herre og sigøyner damen fra filmen Drag me to hell. det blir litt dumt. Syns bokomslaget har veldig mye å si for om man vil lese en bok eller ikke. boken for ikke noen særegenhet når man limer inn bilder og renoverer dem i flere bøker. Marg og bein og grøsserne har veldig fine omslag. Hvert fall de første grøsserne. Syns også Olve Askim som lagde illustrasjonen på marg og bein bøkene før var veldig god.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hele coveret til boka er jo faktisk designet etter filmplakaten til To tårn. Med tårnet på samme sted. Og jenta står i samme positur som Liv Tyler. Kjente at jeg fikk lyst til å slå hodet i bordet nå.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Heh. tar litt tid og finne ut, men når man først finner det ut står det klart. Tok litt tid på meg og. Til og med jeg kunne vel laget illustrasjoner til bøker nå til dags. Kanskje boka er bra bare det ikke er en adaptering av to tårn. Ødelegger litt av leselysten også når man ser at boka ikke er fullført riktig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Måtte sjekke coveret på Ormeøyet nå. Du har døtte meg rett, så utrolig kleint!!! Vær litt originale'a, plis!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er det flere enn meg her ute som også har reagert på hvor like bokomslag er?

Nå har en norsk bokomslagsdesigner også reagert: Fant 25 bøker med samme omslagsbilde (www.nrk.no).

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Ja, jeg har tenkt over at "alle" bøker ser A4 ut og har intetsigende pjattete titler... det er lite som frister meg til å plukke dem opp og kikke etter om det er noe ved historien inni som kanskje kan få meg interessert. Såååeeeh, de siste fire kjøpene mine har jeg a) visst på forhånd både tittel og forfatter, b) funnet ny utgivelse av forfatter jeg allerede samler på og c) en jeg har ventet på skulle komme på tilbud... dvs. det var knekkende likegyldig hva utsida ser ut som.

Valg av omslag nå for tida har visst fullstendig motsatt virkning på meg. Hehe...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kom nettopp på noe annet... Før om åra var det et poeng i å få bøker fra samme forfatter på samme forlag å se ut som en serie. Ta Åsa Larsson borti hylla mi her... ALLE bøkene er jo forskjellige!!! Duh!!
Snakker om designet altså...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det har du sannelig rett i (Jeg måtte bort i hylla og sjekke.)! Men ungdomsserien hennes ser ganske homogen ut?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg reagerte når disse Bokomslagene var populære. Dette var bare noen jeg fant i farta den gang. Ganske fantasiløst spør du meg...

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Her ligger noe av forklaringen – kjapt og billig skal det være.

Og her er noen bokomslag jeg har falt for!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sitat:
– Bokomslaget skal jo skape oppmerksomhet rundt boken. Vi bruker helt klart mye krefter på å få dem til så bra som mulig.

Skape oppmerksomhet = vekke oppsikt?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sjølv saknar eg dei enkle og stilfulle omslaga som prega bokklubben-bøkene for nokre tiår sidan.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sitter her og under meg. Kikker litt på bøkene mine og tenker på hva jeg har sett under leting etter bøker. Stilartene gjennom tidene har vært nokså samkjørte hht forlagene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det har de nok. Men i den siste tiden har jeg vært veldig bevisst på det. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De glemte en klisje: barnebein - dvs beina til ei jente i ti-tolvårsalderen, hvor man ser litt av kjolen, kanskje et par slitte sko. Jf "The Time Traveller's Wife", "Once in a House on Fire" av Andrea Ashworth - - - Nå kommer jeg ikke på flere, men for noen år siden samlet jeg de bøkene i bokhylla mi :) Litt påfallende like covere!

Men det er jo det samme som skjer når noen produserer makrell i tomat og lager gule og røde bokser til forveksling lik Stabburets merke... Man vil fortelle visuelt hva innholdet er - det er jo bare reklame.

At man bruker samme bilde på flere bøker klarer jeg ikke helt å se problemet med....det gis jo ut millioner av bøker, og man ser jo bare en brøkdel av dem. Synes vel egentlig problemer først oppstår når coveret stemmer veldig dårlig med innholdet! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når jeg går inn i en bokhandel,må omslaget være sånn at det fanger mitt blikk,i i det øyebikket jeg går inn,og at den boka har jeg lyst til å lese der og da:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, jeg har reagert på at det er mange ganske like bokomslag. Nå i den senere tiden syns jeg det har vært veldig mye omslag der personen ser en annen vei eller at du kun ser silhuetten. Men dette viser jo at mange omslag er utrolig like!! Det er jo til og med samme bilde på flere, bare endret det rundt. Det syns jeg er kjedelig!! Vil at omslaget skal si noe om innsiden av boken.... skuffende!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her er ein god artikkel om bokomslag frå The New Yorker. Den visar korleis forlag i utgangspunktet vil skilje seg ut, men ein endar likevel opp med kjedeleg like bøker:

http://www.newyorker.com/online/blogs/books/2013/07/the-decline-and-fall-of-the-book-cover.html

Frå artikkelen:

The main principles of design—in books, appliances, cars, clothing, everything—are:

  1. Your product must be bold and eye-catching and conspicuously different from everyone else’s, but

  2. Not too much!

Which is why the covers of most contemporary books all look disturbingly the same, as if inbred.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk :) skal leses.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Morsomt! Og jeg fniste litt ekstra av at tre av bøkene var av samme forfatter (William Boyd)... hvorav i alle fall to er utgitt av Penguin...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For ei god stund siden laget jeg en liten oversikt på "Nye bokomslag" Det er så trist å se hvor like mange er, de frister ikke og jeg syntes det er veldig synd det har blitt slik.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det værste, synes jeg, er ikke at omslagene er like, men at faktisk samme bilde er brukt på så mange forskjellige bøker. Det viser at det overhodet ikke er tatt hensyn til hva bøkene handler om. Jeg vil gjerne tenke at omslaget er laget spesielt for boka for å gi en potensiell leser en følelse for hva akkurat dette er. Men slike omslag som på både din liste, og den jeg la ut, gir inntrykk av billig masseproduksjon som jeg føler skader boka.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det reagerte jeg på og. At mange omslag ligner på hverandre har jeg blitt vant til, det virker som det går i perioder. Om en bok med ett bestemt omslag selger godt så virker det som de bevisst gir ut andre og kanskje lignende bøker med samme slags omslag. Egentlig synd, da jeg helt sikkert har gått glipp av noen bra bøker fordi jeg tenker at det er samme ulla.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har jeg ikke tenkt på... før nå, haha... og ser jo jeg har mange av tilsvarende bokomslag i bokhyllen hjemme.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lurer på om det er forlagene som er fantasiløse eller om de velger omslagene bevisst ut for å tiltrekke seg visse lesere?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg lurer på om ikke stock images kan ha noe av "skylden" for lignende eller identiske bilder på bokomslag. Designerne bruker bildebanker på nettet, de legger inn søketermer som f.eks. "winter trees white red distance", krysser av for at de vil ha bilde med én person i, og vips, får de opp masse bilder som ligner på hverandre. De (les: forlaget) kjøper retten til å bruke bildet, og benytter det som element i designen sin.

Når du bruker disse digitale bildebankene kan du legge inn hvilke stemninger, farger og objekter du vil ha med i bildet - og jeg tipper altså at illustratørene (forlagene) ofte starter med dét, en stemning de vil overføre til den potensielle kjøperen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg innbilte meg at jeg hadde lest et sted at bokomslag ble valgt med like motiver/stemninger for å vise likhet med andre bøker (..som kanskje allerede er bestselgere..)?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det har du selvfølgelig helt rett i, Christina.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er i så fall veldig interessant og noe jeg gjerne skulle visst mer om :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Tone SundlandElla_BSol SkipnesGrete AastorpHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild SritaolineLaila