Mit hjerte elsker alle de umulige børn,
de som ingen holder af og ingen kan forstå.
Lyvebørn og stjælebørn og løftebryderbørn,
de børn som alle voksne folk er meget vrede på.
Mit hjerte ynder ikke disse pyntehavebørn,
der står i bed og intet ved om synd og bittert savn.
De børn som voksne holder af og klipper pænt i form,
og som med ren samvittighed tør nævne Gud ved navn.
Den kender mest til kærlighed, som aldrig mødte den.
Om dyden ved den lastefulde mere end nogen tror.
Mit hjerte hader pæne voksnes hækkeklippesaks.
Det er på vilde buske verdens sjældne blomster gror.
Tove Ditlevsen
Det må ha vært dette du mente, Lillevi? (Jeg kjente det ikke fra før, men det ble fristende å forsøke å finne det på nettet, og så hadde jeg flaks.)
Ikke sant det er morsomt? Jeg delte historien om prosjektet med endel utenlandske strikkere før jul (da jeg hørte om det første gang), og de syntes jo også det var imponerende og gøy - og så viste det seg at en av de andre norske i dét forumet faktisk var med i prosjektet! :D
Jo, men vet du - jeg skjønner strikkersken nedi Telemark som ikke turde, jeg altså. Selv om jeg ikke liker sensur, jeg heller, så kan jeg godt forestille meg at det kunne blitt ubehagelig for henne.
Nja, njo, njeiii - for min del hadde det nok vært mest passende med en genser med formaningen "Hva du gjør, gjør fullt og helt - ikke stykkevis og delt" på. Dessverre ville nok den genseren vært utstyrt med halvannet erme og en god del løse tråder......
Har dere fått med alle strikkerne som sitter rundt omkring i landet (og noen utenlands!) og strikker hele Peer Gynt-teksten inn på gensere?
P.S. Det blir 579 gensere av det hele... !
**P.P.S. Og Bergens Tidende har gått i dybden når det gjelder sitatene som strikkes inn (den forrige lenken var til NRKs Norge Rundt-innslag 6. januar 2017).
Da er det nærliggende å mistenke at dette var et ekstra sneaky triks for å sanke ekstra stjerner selv... Men nei! Problemet var høyst reelt, men Jostein har rapportert (nedenfor i denne tråden) at han har mottatt en av de stjernene jeg prøvde å dele ut hin kveld. Omattatt og omattatt, som sagt. (Uansett: tusen takk! :D )
ETA: Og så jommen meg: Nå ga jeg stjerne til alle svar jeg har fått i denne tråden - og de ble borte igjen. Så da er det kanskje noe med meg? Med min pc? Med at jeg bruker den nye browseren til Microsoft (men det har jeg gjort i et halvt år nå, så....)? (Uansett: SØREN TA! :( )
Haha - JEPP! Dét var en av dem! Thanks, mate! (Og jeg benytter anledningen til å anbefale deg å lese "The Shepherd's Life" - mye om gjeterhunder der (og boken er bra ellers også!). :) Leser du den på engelsk, kan du også glede deg over å oppdage hvor mange "norske" ord de bruker der oppi dalom i Nord-England.)
Mange takk for input - greit å vite at det har skjedd med andre enn meg, og jeg får forsøke på nytt (men altså - jeg forsøkte to dager på rad, i akkurat den tråden, så jeg lurer på om det er fåfengt å håpe på at den tråden skal ta i mot flere stjerner fra meg...
Jeg liker veldig godt både biografier og erindringsbøker (memoarer) - så jeg kunne nok gitt deg en laaang liste, men det er kjappere å lenke til "Biografier"-bokhyllen min der jeg har samlet 20 av dem. De fleste av dem har terningkast, og blant dem jeg har gitt en sekser er biografier om Amalie Skram, Eilert Sundt, J.R.R. Tolkien og Inger Hagerup.
Siden du bare nevner biografier, vil jeg gjerne utfordre deg til å reflektere over erindringsbøker/memoarer også - kunne du ha lyst til å lese flere av dem også? Det er klart at de fleste biografer har en distanse til hovedpersonen som gjør at du får en mer "objektiv sannhet" i en biografi enn i en erindringsbok. Men samtidig vil en erindringsbok ha en dimensjon som biografien vil mangle: dette var det hovedpersonen opplevde og tenkte - og dette er det hovedpersonen selv mente var viktig å fortelle.
Dette er underlig, og jeg har ikke opplevd det før: i denne tråden "virker" plutselig ikke stjerne-knappen for meg lenger. Jeg skulle svare på et svar til meg der, og oppdaget at en stjerne jeg hadde gitt i går ikke var der lenger. Så jeg forsøkte på nytt - og ga stjerne på to innlegg til i samme tråd, mens jeg var i farten. Så forlot jeg tråden. Og så oppdaget jeg at de tre stjernene var blitt borte igjen. Og så prøvde jeg å gi dem på nytt på de samme innleggene. Og det så ut som det virket. Og så gikk jeg ut av tråden - og da jeg gikk tilbake på nytt, var de stjernene nok en gang borte. André, hva er det som skjer?
Hahaha - ja, så klart!
Mvh Mma Lingua ;)
Jeg tror vi må ha litt detektiv-gener begge to. Eller sporhund-gener. Eller noe sånt. I hvert fall så liker vi begge å finne ut av ting! ;)
Du inspirerte meg til å etterforske litt mer - og jeg tipper vilt her nå, altså, men ved å søke på nøkkelordene "honour courage humility" fant jeg ut at disse tre - pluss "fellowship" - er listet som kjerneverdiene til den engelske kostskolen Harrow. Og ved å søke på "Dick Francis Harrow", så fant jeg ut at i boken "Under Orders" er det en kobling til Harrow:
"I went to Harrow and Oxford," replied Anthony. It rolled off his tongue, a much-repeated couplet.
"Harrow?" asked Marina.
"Yes, Harrow school. It's a boarding school in northwest London. I went there when I was thirteen."
(Og så snakker de litt mer om å gå på Harrow, og hvem andre som hadde gått på Harrow - men da sluttet jeg å lese. Her er Google Books-treffet jeg fikk, for den som vil lese videre.)
Det kan godt være at dette var et blindspor, men jeg syntes det var gøy å ta med i funderingene som Strega har satt i gang med papirlappen sin...
Næ... men så bra, da! Bojer er forfatteren sin, han. Jeg begynte nesten å tro at jeg jeg husket feil om Vor egen stamme, så det er godt å høre at han innfridde igjen. Godt nytt leseår, Marit!!!
Jeg har muligens spent forventningene dine for høyt? Flere år siden jeg leste den, så jeg husker ikke detaljene lenger er jeg redd - men jeg husker at jeg likte Bojers utvandringsroman enda bedre enn Toril Brekkes utvandrertrilogi. Og jeg likte jo Brekkes trilogi, så...
(Vår egen stamme av Johan Bojer kommer nok på 2017-lista, slik det ser ut nå.)
(Ja, er den ikke bra? :D)
Ja, vet du hva - dét forbløffet meg også, da jeg oppdaget det i går kveld! For da hadde jeg selv nettopp proklamert i tråden du refererer til, at ham hadde jeg aldri hørt om! Så feil kan man ta, gitt. Himler med øynene.
ETA: men det var altså en annen bokelskers fortjeneste at Angell-Jakobsen havnet på listen den gang i 2010 – jeg fikk tips i tråden under listen. :)
Marit og Jostein har allerede funnet frem en Kongsvinger-forfatter til deg, og ham hadde heller ikke jeg hørt om. Så Marit og Jostein har antagelig rett! Mine tanker gikk til Levi Henriksen, for jeg vet at han bor på Kongsvinger og bruker hjemtraktene som landskap i mange av sine bøker. Og noen av bøkene kan visst godt plasseres i krim-sjangeren - men jeg har hittil kun lest et par av de andre, altså definitivt ikke-krim-bøker. Ja, men uansett er kanskje ikke Henriksen "en yngre mann" lenger, født i 1964 som han er? Men han er i alle fall mye yngre enn Faldbakken! (Faldbakken bor på Hamar, forresten.)
Knegg. :D
Jeg selv har både Ole Rølvaag i flere utgaver og tre bind av Hauges Cleng Peerson-romaner stående i hyllen - men dessverre vet jeg helt bestemt at jeg ikke har lest noen av dem ennå. Sukk...
Mine tanker når du begynte å snakke om fornøyelige kulturkollisjoner falt på Mark Twain og A Connecticut Yankee in King Arthur's Court - og på at det alldeles for ille at jeg ikke har lest den heller!!! Ennå, altså.
ETA: og mens jeg nå likevel er så godt i gang med å spore av tråden her (unnskyld, Jostein!), så fikk jeg sikret meg Mark Twains Tom Sawyer Abroad på et antikvariat i forgårs! Jeg ante ikke at den boken eksisterte, en gang - men den er nå en sterk kandidat til å bli årets romjulslektyre numero uno. :D
ETA2: Jeg kom på at jeg faktisk laget en liste over bøker som forteller om nordmenns utvandring til Amerika. Jeg fikk flere tips fra andre bokelskere da listen var fersk, og nå har jeg oppdatert den ørlite. Her er listen: Drømmen om Amerika.