Går ut ifra du har lest andre bøker av han, men av de jeg har lest kan jeg anbefale disse: Modellen, Halvbroren,Beatles, Bly, Bisettelsen, Visning...og novellesamlingen Oscar Wildes heis(mange bra noveller i den.)
Ja, denne er en av mine favoritter..(jeg brukte den faktisk med elevene mine i flere år, og det fenget der også, hos ungdommene - fant en gammel innspilling som vi hadde også, med fjernsynsteateret..meget bra.)..helt enig med Tore Renberg sine vurderinger her, selv om dette er gamle dager, så inneholder den en del universelle temaer og idealer som kan gjelde til alle tider.
Jeg synes du har forstått mye jeg...nemlig det å innse at man ikke behøver å forstå alt; men slik jeg ser det, er det veldig mye fantasi som får fritt utløp..og det er en fortellertradisjon som ikke alltid er så lett å følge...
Etter min mening er ikke David særlig viktig,..bare brukt som en slags "katalysator"; binder det hele sammen og skaper et spennende moment.(Det er Ole, Tom Roger og Paula som skriver de neste brevene..og ut ifra det lille jeg har rukket å lese, så tror jeg denne kan bli enda bedre enn I) Nå er det lenge siden jeg har lest I, så jeg kan ikke si hvorfor jeg syntes Jon sin historie var best...men jeg følte kanskje den var best skrevet.."lagt mest sjel i" fra forfatterens side for å si det slik..., mest intens og best strukturert..mest fortettet og stram.
Tror ikke alt vil komme frem i Innsirkling II nei, Tiller har lovet en III-er også, kanskje IV-er...er ikke så sikker på at vi lærer David å kjenne gjennom disse brevene, eller om David "finner seg selv"...det er vel mer det at vi lærer brevskriverne sine liv og personligheter, bakgrunn å kjenne gjennom deres brev til David...og ja, er enig med deg i at delen med Jon i Innsirkling I var den beste..i hvert fall syntes jeg det.
Du ser jeg har satt "forstod", anførselstegn...selvsagt var det mye fantastisk i denne romanen som jeg ikke skjønte bakgrunnen eller beveggrunnene for..og jeg må nok studere den langt grundigere og filosofere over både det ene og det andre, som sagt mener jeg den fortjener bedre enn min raske gjennomlesing for å fornemme stemningen i den.Det er nok likt med "Mesteren" her at det er mye man kan synes er litt irrasjonelt og uforklarlig.
Tilføyelse: Jeg fokuserte veldig på kaos-stemningen i romanen, og samtalene med tolken-asylsøkerne så jeg på som et "avbrudds-fenomen" blant alt det andre, også et ledd i å skape mer kaos i denne kaotiske romanen, å skape kaos så jeg på som noe symbolsk for ytre og indre kaos. Tolkens liv er ruin og kaos og han stilles overfor disse forkomne asylsøkerne som lyver og dikter opp fantastiske historier…og tolken er jo "snill" med dem og hjelper dem å "mildne" forhørene..og det blir noe ganske absurd ut av disse forhørene. (Paradoksal er vel også den om han som ble fengslet fordi han ville være en rettskaffen politietterforsker). Forholdet til sønnen kan man spekulere mye i, bare bruk av navnet Nebudkadnesar gir jo assosiasjoner...er det ironisk ment, eller har han opphøyet sønnen ... Nebudkadnesar var jo en mektig erobrer konge som skapte et fantastisk Babylon, men også det Babelske tårn vel...forvirring, forvirring. Her kan man fantasere og tolke i lange baner.
Synes Marta Norheim sier det veldig bra på slutten av sin kritikk - Overdådig og fascinerande.
Ja, jeg så også TV-serien "Mesteren og Margarita", imponerende laget..men jeg synes jeg "forstod" Venushår bedre...håper den også blir filmatisert.
Var du der? Jeg var der og det var et veldig bra arrangement...det "saftige" han leste fikk meg til å se tydelig, visuelt de frodige personene han skriver om, her blir det nok ikke noe tamt og kjedelig nei; driv hele tiden kan jeg tenke meg. (Heldig at jeg fikk kjøpt boken i går, så fikk jeg en fin signering i den)... en flott konsert fikk vi i tillegg også; (Stian Westerhus) en bør få med seg slike arrangementer om man kan; berikende det.
Så fint, jeg har ikke kommet så langt i den enda, men vi skal ha den i lesesirkelen jeg har på nett...tror jeg skal overbringe Henrik disse positive kommentarene, det vil han like...det har vært litt opp og ned med kritikkene i media....
Sendte deg PM
På mitt lokale bibliotek i Trondheim har de dette hver dag...bøker til kr.5, har kjøpt flere flotte og gitt bort jeg...har ikke plass til mer selv. (Så senest i går det var en bra av Paul Auster; kjøpte selv Huset Buddenbrook for ikke så lenge siden)
Nå sikret jeg meg boken i dag...den var å få i den 5.bokhandelen jeg gikk til! Ville ikke vente på en fra Bokklubben. Hederlig omtale i to dager i Adresseavisen har visst gjort sitt; det som var kommet inn til bokhandlerne var gått ut raskt. Begynte nettopp på den...sterk begynnelse; dette tror jeg er gjennomført bra!
Jeg har denne i lyd, men har ikke prioritert den, ser av dine uttalelser at den fortsatt bare kan ligge "for a rainy day".
Det er Anders Ribu som har lest inn de bøkene, og han leser veldig godt.(Jeg har hørt alle i lyd)
Ja, den er fin...og tittelen er fint valgt også synes jeg. Det er mange tråder på denne.
En "horisontutvidende" bok...flere kommentarer her .
Ja, jeg skal også prøve å komme på Biblioteket...jeg opplevde han på Kapittel 10 (Hukommelse var temaet, så Innsirkling passet godt inn der), og regner kanskje med at han vil si noe av det samme; skjønt Karin Haugen er utrolig flink til å intervjue om litteratur, så hun fikk frem mye interessant...fikk også snakket litt med Tiller i etterkant av intervjuet, det var også interessant.(Skal med tid og stunder få blogget litt fra Litteraturfestivalen, har heldigvis notater fra hennes intervju)
Fantastisk flott anmeldelse i dagen Adressa Kultur. Skryt både av bok og forfatter. Morsomt.
Ja, han leser "lille Charlotte" selv....jeg synes Renberg sine bøker er så hyggelig (nesten alltid da) at jeg har valgt å omtale flere av han på en "Litterær Lunch" jeg er bedt om å holde på biblioteket...blir litt sånn reklame det...
Gert Hermod Nygårdshaug vet jeg er litt av en gourmet...kanskje han hadde tipset om noe bra på menyen.(Vet han har vært og testet en av mine favoritt-restauranter her, og gitt mye skryt til den) Spøk til side...jeg har faktisk ikke noen favoriseringer her, men synes mange forfattere er interessante å snakke med (sikkert på grunn av felles interesse...), så en samtale uten et måltid er ofte OK også.