Da er det oppklart, og takk for det:) Men - av brukerhensyn - synes jeg det er dumt! Da kan vi jo gå glipp av mye som er "godt sagt". Som bokomtaler det er lagt mye mer arbeid i enn i en kort kommentar under diskusjoner, eller sitater opprinnelig skrevet av mer velformulerende og kloke hoder enn de fleste av oss har;)
Jeg vil så nødig tvinges til å velge mellom de to, Kristin og An-Magritt! Jeg svarer nesten alltid "Kristin Lavransdatter" når det er spørsmål om hvilken bok som har betydd mest for meg, - den leste jeg da også først.
Men én gang valgte jeg An-Magritt og "Nattens brød". Ved tusenårsskiftet var jeg på vårt lokale bibliotek, og der hang det en forespørsel om å oppgi og begrunne hvilken bok man syntes det var viktig å "ta med inn i det neste tusenåret". Jeg handlet veldig spontant, burde nok skrevet svaret pent, gjennomtenkt og ordentlig hjemme, men krafset ned "Nattens brød" og en kort begunnelse for det. Jeg er fortsatt litt flau over at jeg gjorde det så lite gjennomarbeidet, men svaret og begunnelsen står jeg for. "Nattens brød" viser - mer enn "Kristin Lavransdatter" - noe av det slitet som vår tilværelse bygger på, samtidig som den foregår i et flerkulturelt miljø og viser et vakkert kjærlighetsforhold mellom to fra forskjellige land, - noe som i høy grad er aktuelt i dag.
Så kan jeg jo tilføye at jeg "vant" konkurransen, - men det var ved loddtrekning blant få deltakere, og de som formidlet budskapet ga ikke på noen måte uttrykk for at de var fornøyd med utfallet;)
Det var godt å høre! Jeg ga den nemlig til en grandniese i høst, - og jeg håper jo hun er enig:)
Jeg er jo på mange måter så enig med deg, og følte meg derfor litt urettmessig uthengt som småhysterisk stjernejeger, - jeg var jo ikke på stjernejakt!
Her tror jeg du har misforstått min interesse for stjerner, - jeg bruker dem som et slags barometer. Jeg har ikke tid til å lese gjennom alle innlegg hver dag, men følger bl.a. med på "Beste innlegg" i et håp om at jeg på den måten kan fange opp noe av interesse. Jeg er veldig klar over at "vinnerinnleggene" kan variere, - noen ganger kan f.eks. stjernedrysset mer bære preg av sympatierklæringer, men da regner jeg jo med at det var det flest fant interessant det siste døgnet. Og jeg er naturligvis smertelig klar over at jeg på denne måten kan ha gått glipp av en oversett godbit.
Men når det da kommer en slik "godbit" som Lillevies omtale av "An-Magritt" og den får flest stjerner, kan jeg ikke annet enn å undres over at den ikke ble kåret til "Beste innlegg" slik at flere kunne få glede av den.
Og hva som er småhysterisk ved dette, kan jeg bare undre meg over ...
Gjelder det bare diskusjonsinnleggene og ikke bokomtalene? I går fikk Lillevie 6 "godt sagt" for sin omtale av "An-Magritt", mens "Beste innlegg" bare hadde fått 3 stjerner!
For meg har Roy Marsden som spiller Dalgliesh i serien, vært helt, helt riktig, - jeg tror jeg leste bøkene og så seriene omtrent på samme tid. Men senere har jeg hørt at P.D. James selv ikke var noe fornøyd med valget av skuespiller, at han ikke stemte med hennes helt! :(
Imponerende planer, Wolfcat, - og dette klarer du med glans, lykke til!
Og så varmer det mitt hjerte at du er blitt så glad i Falkberget og An-Magritt!
Jeg tilgir Falkberget alle unøyaktigheter! Når han kan skrive som han gjør om kølfogden, kan han også få slurve med årstall og historiske hendelser:) Det er jo så tydelig at at dette er fiksjon.
Men det er ikke alle jeg er like overbærende med;)
Det var en imponerende utlegning om kølfogden og helhestens rolle! Takk skal du ha, det var virkelig interessant å få skilt ut enkeltbeskrivelser, satt dem sammen på nytt og sett dem i et større perspektiv! Og minnet meg på hvor stor stor bredde det er i denne skikkelsen!
Tusen takk for svaret med disse treffende skildringene av kølfogden, - det var så fint å bli minnet om denne mangefasetterte, magiske skikkelsen som er med på å løfte Falkbergets verk til et nivå høyt over vanlige historiske romaner!
Veldig, veldig godt sagt! :-)
Gratulerer så mye!!! Håper det blir fine dager! :-)
Jeg har ikke meldt meg på felleslesingen av "Nattens brød", for jeg har lest den så mange ganger før, og nå er det andre bøker som står for tur. Men jeg kan ikke dy meg for å titte litt innom her og få vekket til live gamle "minner". Det er et verk som har satt seg fast, og for meg skyldes det nok mye Falkbergets språk og hvordan han kombinerer beinharde realiteter og poetisk magi, - samtidig som jeg er veldig glad i historiske romaner.
Å ja, - det er jul det, og den har jeg lest mange ganger for gutta mine! Og jeg får fremdeles litt gåsehud av å tenke på den, for den handler jo om det verste som kan skje, både for barn, søsken og foreldre, - men så går det jo heldigvis godt! :)
I følge Olav Heskestad kalender var "pinse", dvs. 1. pinsedag, i 1666 den 3. juni. Men siden den gang har man jo hoppet over 11 dager i overgangen fra den julianske til den gregorianske kalenderen i februar 1700, og i hvilken grad dette er tatt hensyn til i kalenderen vet jeg ikke, men jeg tviler på det.
Den har jeg også planer om å lese! Jeg er så begeistret for det hun pleier å skrive i Aftenposten!
Jeg henter frem denne tråden igjen, - nye bokelskere må jo også få komme med sine middagsdrømmer;) Og gamle kan ha fått nye ønsker!
Jeg kom på tråden fordi jeg et annet sted her inne skrev om Falkberget, og så mente jeg å huske at jeg hadde skrevet at jeg gjerne skulle spist middag med ham, - og jeg husket rett, selv om han riktignok var i andre pulje;)
Og min dårlige samvittighet er at jeg ikke har lest "Christianus sextus", den står stadig på vent. Jeg har inntrykk av at den er mer en kollektivroman uten så klare hovedpersoner som i "Nattens brød" (og derfor ikke er så fristende), - men jeg vet ikke om det bare er innbildning?
Jeg har lest "Nattens brød" flere ganger, - i hvert fall første bind, men det begynner å bli en stund siden nå, og Chr. sextus står klart foran i køen.
"Den fjerde nattevakt" fikk jeg til jul da jeg gikk på gymnaset, og den gjorde et dypt inntrykk! Og siden har jeg alltid fått julefølelse av å høre om den;)