I skyggen av sverdet

islams fødsel og kampen om den sanne tro i antikkens siste dager

av (forfatter) og Gunnar Nyquist (oversetter).

Gyldendal 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.92 (12 terningkast.)

42 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos ark.no

Lars R Ringviks eksemplar av I skyggen av sverdet - islams fødsel og kampen om den sanne tro i antikkens siste dager

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Historie

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

"En fengslende detektivhistorie av ypperste klasse og en fargerik reise tilbake til senantikkens verden ... En storskala revidering av hva islam er og hvor den kommer fra." Sunday Times


På 500-tallet var Midtøsten delt mellom to mektige imperier, Perserriket og Romerriket. Hundre år senere var det ene fullstendig utradert, mens det andre syntes å ligge for døden. Bare i løpet av noen tiår erobret araberne enorme landområder og satte de to tidligere stormaktene i skyggen ? en omveltning som betydde slutten på antikken..I skyggen av sverdet er historien om hvordan dette gikk til. Dramaet utspiller seg i området mellom Konstantinopel og Den arabiske ørken. Vi møter brutale herskere og nådeløse religionsstiftere, men også milde konger og kunnskapsrike skriftlærde. Boken spenner opp bakteppet for islams fremvekst ? en serie skjellsettende hendelser som vi merker følgene av i vår tid..Boken har vekket sterk debatt i flere land. Holland sår tvil om Koranen faktisk ble skrevet i det 7. århundre, og hvorvidt Mekka var profeten Muhammeds fødested. Han konstaterer også at det ikke finnes skriftlige, muslimske belegg fra datiden om religionens opprinnelse.
."En strålende tour de force ... nervepirrende fortellerkunst med et blodsprutende følge av storkjeftede tyranner, nymfomane keiserinner og visjonære profeter ... umulig å legge fra seg." Simon Sebag Montefiore, forfatteren av Jerusalem, i The Times
"Tom Holland er en forfatter som med klarhet og ekspertise leder oss gjennom et ukjent og. overbefolket terreng." The Spectator
Tom Holland er en av Storbritannias mest anerkjente historiske forfattere. Han har tidligere utgitt Rubicon (2006) og Perserkrigene (2007) på norsk.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788205391772

EAN 9788205391772

Omtalt tid Antikken

Språk Bokmål

Sider 454

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 9 2 0 0 0

Bokomtaler

Jeg innrømmer at jeg sleit litt - ganske lenge faktisk - med å komme meg gjennom denne boka. Ikke fordi den er dårlig skrevet, tvert imot. Tom Holland er enormt kunnskapsrik og har forsket mye på historiske hendelser, og da særlig den romerske.
Og her starter han med romerne. For det var romerne som var herskerne den gangen alt starta. Historien om islams fødsel kan ikke fortelles uten å ta med forhistorien, at romerne hersket lenge i Midtøsten.
Kildene om islams fødsel er tvetydige og komplekse, fordi det finnes så lite - nærmest ingenting - av samtidige nedtegnelser om den personen som skal ha starta religionen islam, nemlig profeten Muhammed.
Han blir ikke nevnt før mange år etterpå, i skrifter og hadither, lover og regler, skrevet av mennesker som ikke levde samtidig med ham.
Det er til og med tvil om hvor Muhammed levde, for Mekka er ikke nevnt med et ord i de skriftene. Levde han i Syria, - eller deromkring?

Så det handler om Romerrikets og Perserrikets herskere, deres mektige politiske og krigerske kamp om verdensherredømme - og deres fall, og det handler om alle mektige religionsstifteres kamp om å ha den rette guden på sin side i den samme kampen.
Det var et voldsomt sammensurium av mange guder i Midtøsten som til slutt ble til bare en gud (særlig araberne kunne finne på å ha guder og hellige steder overalt i ørkenen, som gjerne ble forkastet til fordel for nye guder og steder etter hvert som de fant det for godt).
Kampen om å ha den ene "rette guden" på sin side handlet også om kamp mellom folkegrupper, klaner og stammer.
Ingen tvil om at islam ble inspirert av og vokste ut av de tidligere abrahamittiske religionene, jødedommen og kristendommen, da araberne begynte å legge under seg nye landområder og andre folkegrupper etter Romerrikets og Perserrikets fall.

En svært interessant bok, men ikke svært lettlest for en som ikke er dypt inne i alle de historiske, detaljerte hendelsene og de historiske personene fra før.
Tom Holland har gjort en grundig jobb, og jeg kan godt anbefale boka til de som er interessert i å vite mer om denne forhistorien til framveksten av islam.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Den som ikke tror på Gud, på Hans engler, Hans hellige bøker, alle Hans sendebud og dommens dag, han er sannelig langt på villspor. Etter slike kriterier var det lite som skilte en rabbiner eller en munk fra en mumin, en troende - noe Muhammed selv synes å ha vært sørgelig klar over. Profetens uttalelser i Koranen om jøder og kristne minner mest om noe som hiver og kaster på seg i vinden. Enkelte steder hylles Toraen og evangelistene som "ledelse for menneskene", sendt fra himmelen, og de som tror på dem, som ahl al-kitab - "bokens folk". Andre steder fordømmes jødene med bloddryppende råskap for sitt svik, og de kristne for å si at Gud har en sønn.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Koranen er gjennomsyret av frykt for Guds vrede og av menneskenes skrøpelighet overfor en allmakt som kan legge hele verden i grus.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Etter det persiske monarkiets oppfatning var det religionens oppgave å støtte opp om kongemakten - ikke omvendt. Den oppfatning at det religiøse establishment skulle kunne ha en identitet som lå utenfor de kongeliges kontroll, for ikke å snakke om politisk innflytelse, hadde lenge vært bannlyst blant sasanidene. Selv om prestene ofte ble benyttet av monarkiet som angrepshunder, fikk de aldri gå uten bånd. Selv det minste hint om at de ville sno seg ut av halsbåndet, gjorde at de bestemt ble dyttet tilbake i buret. Enda så bortskjemt de kunne være, fikk de aldri glemme hvem som holdt pisken.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Anbefalt historisk litteratur. For det meste faglitterære utgivelser.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Her er det litt av hvert! Bøkene kommer litt hulter til bulter, og er ikke rangert. Det er vanskelig å gjenkalle i detalj hva som er årsaken til at jeg husker akkurat disse titlene som leseopplevelser utenom det vanlige. Det hadde absolutt vært plass til flere bøker på lista, og mange av titlene kunne utvilsomt vært bytta ut med andre, jeg ser blant annet at det er altfor få Dag Solstad-titler her. Dette er ikke et forsøk på å lage ei liste over tidenes beste bøker. Hadde jeg prøvd å lage ei slik liste, ville den sett annerledes ut.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Den gode krigen - beretninger om Annen verdenskrig" av Studs Terkel
  • "Romas vei til verdensherredømme" av Polyb
  • "Fem presidenter som endret USA" av Ole O. Moen
  • "Muhammed - profet og kriger" av Halvor Tjønn
  • "Cort Adeler - sjømann og krigshelt fra 1600-tallet" av Ole Henrik Gjeruldsen
  • "Christian Frederiks tapte rike" av Mona Ringvej
  • "Spillet om Norge - det politiske året 1814" av Bård Frydenlund
  • "1948 - den første arabisk-israelske krigen" av Benny Morris
  • "Vikingenes største slag" av Kim Hjardar
  • "Slaget om Storbritannia - fem måneder som endret historiens gang, mai-oktober 1940" av James Holland
  • "Seks minutter i mai - hvordan invasjonen av Norge gjorde Churchill til statsminister" av Nicholas Shakespeare
  • "1814 - krig, nederlag og frihet : Danmark - Norge under Napoleonskrigene" av Rasmus Glenthøj
Alle bokanbefalinger for dette verket