Det er ikke så farlig hvordan man begynner. Den første setningen er ikke så viktig som mange tror. Det er ikke alltid nødvendig å smelte sammen en håndfull ord og deretter bøye dem til en krok man håper leseren skal få i øyet straks han åpner boken.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sett på denne bakgrunn virker det på meg komisk at man for eksempel roser Ibsen for at hans Et dukkehjem fremdeles er like aktuelt. Hør: Kjønnsrollemønsteret har vært konstant i 100 år. Dette er en skam. Men i stedet for å skamme oss, snur vi det hele på hodet og sier: "Er det ikke godt gjort? Et dukkehjem er like aktuelt i dag!"
Det er slett ikke godt gjort av Ibsen.
Det er dårlig gjort -av oss.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi har alltid hugget hodene av våre forfattere her i landet. Det hender også at vi stiller dem ut -setter hodet på nidstang. En såkalt "byste". Gjerne i nærheten av åstedet for deres synder -til skrekk og advarsel. Arne Garborgs hode står i en nisje utenfor Deichmanske bibliotek. Det er vel å gi ham skylden for litt vel mye?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kunst og kultur -det er hjertets sunne galskap -og alle, både barn og voksne, bør gape sin åndelige kjeve av ledd så ofte som mulig. Hva er vitsen med å bare gjøre om og om igjen det vi vet vi kan klare? Nei, strekke seg -prøve på det umulige...og hvorfor er det så viktig å finne sin rette hylle -helst så fort som mulig? Hva i all verden skal vi sitte der for -og dingle med bena resten av livet? Kunst og kultur -det er alltid å være i bevegelse, alltid å være underveis.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er egentlig like mange versjoner av en bok, som det er lesere av den. For vi er alle litt forskjellige. Vi vil alle vri tingene litt på vår egen måte. Så når to mennesker diskuterer en bok de har lest, så er det faktisk ikke sikkert at det er den samme boken de snakker om. Eller rettere sagt: Det er helt sikkert ikke den samme.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jussi så iblant at mor var sint. Hun sa ikke noe da heller, men blikket ble strammere, og det la seg is i munnvikene. Verst var det når smilet stivnet og hun for et øyeblikk lukket øynene hardt til. Den mora var Jussi redd for. Da tenkte han gjennom alt han hadde gjort den dagen. Et sted var det noe skammelig, og han måtte selv finne ut hva det var.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er interessant å følge en person som kan sine ting. Bevegelsene er sikre, arbeidet kjent, men likevel forviller ikke tankene seg, for han er seg bevisst hensikten med bevegelsene. Kanskje er det slik mesteren skiller seg ut. Den dyktige vet hva han gjør, men mesteren forstår også hensikten.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er så klassisk krim noir at det nesten blir parodisk. Ord som jerngrep, pengeinnkrever, skyggeside, illegale barer, gledespiker, bakgater gir dere et bilde på hva det handler om her.
Det som gjør boka bra er at den omfavner sin egen sjanger. Det er tydelig at forfatteren har gjort god research, og skriver fram et så levende bilde av Stockholm under depresjonen at du føler deg kald på tærne ute i vintergjørma og lukter sigarrøyken fra overklassens salonger. Holmén får den svenske hovedstaden til å virke som et fremmed sted, samtidig som det kjennes nært. Hvis du har sansen for denne typen krim, der beinharde menn er litt myke på bunnen, der replikkene sies gjennom munnviken og der damene er vakre og tragiske, så har du en innertier i Clinch.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette var morsomt å lese! For hva skjer når kvinnene plutselig får det fysiske overtaket over hele jorda? Som leser kan man ikke unngå å bli litt revet med, og man heier på kvinnene som smelter bilmotorer i Saudi-Arabia fordi de ikke får lov å kjøre, på kvinner som frigjør seg selv fra menneskehandel og slaveri, på jenter som kommer seg unna overgrepsmenn ved å bruke de nye evnene sine. Men så, da? Hva gjør dette med politikken? Hva gjør dette med religionen? Er den kvinnelige delen av menneskeheten noe bedre til å takle makt enn den mannlige? Om svaret var ja hadde dette blitt en kjedelig bok... Og det er den ikke! Dette er energisk, spennende og medrivende. En skikkelig karamell av en dystopi for deg som for eksempel liker Margaret Atwood. Jeg gleder meg allerede til TV-serien som sikkert kommer.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Noen ganger rammes jeg av lesetretthet. Jeg leser bøker og tenker, tja, den var jo fin den, men så er det liksom ikke mer enn det. Men man gir ikke opp, for hvem vet? Plutselig kommer man over en perle. Og i 2018 var dette perlen jeg fant. Bare tittelen (som for øvrig er fra et dikt av Yeats)! En søndag ettermiddag satt jeg og ble fløyet av sted på lette vinger av denne boka. Vi møter familien Morrison i Midtvesten i USA, i 1918 –idet verden er i ferd med å rammes av influensaepidemi. Moren i familien rammes av sykdommen, og vi får en tredelt fortelling der vi først møter Bunny på 8, så Robert på 13 og til slutt mannen James. Barndommens virkeligheter, båndet mellom moren og sønnene, forholdene i familien, alt skildres med varhet, nærhet, stillhet. Den gjør ikke mye ut av seg, tvert imot. Det er så utrolig vakkert skrevet! Dette er ingen ny bok. Den kom ut i 1937, og Maxwell selv døde i 2000. En stor takk til Pax forlag og oversetter Merete Alfsen som har gitt oss denne lille juvelen på norsk.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En nydelig bok! Små anekdoter, dikt, fakta og fortellinger om fuglene våre, og ikke minst de mest fantastiske fuglebildene jeg har sett. Dette er en bok med så mye kjærlighet til fuglene at man blir fullstendig sjarmert. Jeg er sikker på at alle kjenner noen som er litt ekstra opptatt av fuglebrettet sitt. Da er dette en perfekt bok for dem!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har etter hvert blitt skikkelig fan av Steffen Kverneland, og han er utvilsomt en av de mest interessante tegneserieskaperne i Norge. Han har for eksempel laget strålende bøker om Olaf Gulbransson og selveste Munch. I denne boka griper han derimot til egen familiehistorie. Da Kverneland var 18 begikk faren hans selvmord. Faren hadde slitt psykisk lenge, men han ventet rett og slett til ungene ble store. Dette er en bok du kan lese fort, og så komme tilbake til mange ganger. Kverneland utforsker sin historie med god tekst ikke minst med tidvis fantastiske tegninger. Temaet er uutholdelig, men jeg synes Kverneland reiser en vakker bauta over sin far. Denne

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du synes at verden er et mistrøstig sted der alt går utforbakke og ting var mye bedre før synes jeg du skal ta deg tid til denne boka!

Rosling var professor i internasjonal helse, og dannet en stiftelse med sønnen og svigerdatteren som heter Gapminder. Formålet er å bekjempe uvitenhet med et faktabasert verdensbilde som alle kan forstå. Og den siste delen der er jo ganske viktig! Noen av dere har kanskje sett klipp med Rosling, på TED-talks eller ellers. I denne boka får du en enorm kunnskapsbase av fakta og statistikk presentert på en tiltalende og lettfattelig måte. Og hovedbudskapet er at veldig mange mennesker har fått det veldig mye bedre! Mange lever i elendighet, OG ting blir stadig bedre. Det går nemlig an, med fakta i hånd, å mene begge disse tingene på en gang og ha helt rett. Jeg liker at boka ikke retter så mange pekefingre. Det er ikke onde politikere, journalister eller storselskapers skyld at vi oppfatter verden feil. Vi har feiloppfatninger alle sammen! Og vi må begynne med å øke kunnskapen om våre egne feiloppfatninger. Boka vil hjelpe oss å forstå hva som er de største utfordringene i verden i dag og bruke ressurser på dem, og ikke det vi tror er problemene.

Jeg synes denne boka var trøstende på et vis. Det er godt å vite at ikke alt tyder på at man lever i endetiden, og at menneskeheten på mange områder har klart fantastiske ting, og fortsatt gjør det. De synes bare ikke så godt fordi de tar tid.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Man venner seg aldri til smerte, uansett hva folk sier. Men nå, for første gang, slo det ham -kunne det virkelig være første gang dette hadde slått ham?- at det fantes noe som var langt mer skremmende: folk som slett ikke følte smerte lenger. Han hadde sett det hos andre menn -tomheten bak øynene deres, mangelen som da karakteriserte dem.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Patty var klar over hvor gjerne Angelina ville snakke om seg selv, og likevel lot ikke Patty seg sette ut, hun bare merket seg det. Og hun skjønte det. Hun skjønte at alle først og fremst var interessert i seg selv. Men Sibby hadde vært interessert i henne, og hun hadde vært fryktelig interessert i ham. Dette er huden som beskytter deg mot verden -dette å elske et annet menneske, som du deler livet ditt med.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det hele var egentlig utrolig beklemmende. Han ville ikke såre meg. Hun ville ikke såre mannen sin. Hun ville heller ikke såre meg. Alle disse menneskene folk ikke vil såre, når kroppen krever sitt. Det er virkelig beklemmende når man tenker på det, for kroppen bryr seg ikke det minste om hvem som blir såret. Kroppen driter totalt i alt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fra min bokprat om denne boka:
Ringdal er en 29-årig debutant, og her møter vi det jeg forstår som et ungt menneske som er forelska, og der den ene vil mye mer enn den andre. Og det gjør vondt! Ringdal har slående bilder og fiffige formuleringer synes jeg. Jeg-personens sitasjon er lagt fram sånn at du kan kjenne deg igjen, eller i hvert fall forstå hvordan dette føles. Jeg finner humor her også, selv om den nok er av det ganske svarte slaget.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Marerittene er ingenting sammenlignet med minnene som trekker deg ut av søvnen og venter stille ved sengekanten.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg glemmer det aldri, at menneskene jeg møter hver dag, alle er en del av denne menneskeheten.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Barnegråt kunne høres fra en av sengene. Mamma, kan du lukke vinduet? Det er allerede igjen. Lukk det mer. Kan du ikke lukke det mer?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Berit REllen E. MartolPiippokattagretemorAnn ChristinVibekeAnneWangKirsten LundHarald KReidun VærnesToveHanne Kvernmo RyeMarteBjørg L.Mads Leonard HolvikIngunn SAndreas BokleserEivind  VaksvikMarenTonesen81BenedikteTove Obrestad WøienKristine LouiseAnne Berit GrønbechIngunnJRufsetufsaJarmo LarsenChristofer GabrielsenTrude JensenMonika SvarstadTurid KjendlieBjørg  FrøysaaTonjeJulie StensethOleMorten MüllerTanteMamieLilleviAvaTine Sundal