Innledet sommerferien i fjor med denne boka da jeg visste at jeg senere i løpet av sommeren skulle til Island. Boka føk opp på topp-tre-lista mi over bøker jeg har lest, og det ble derfor helt naturlig å besøke Laxness' hjem da jeg var der. Etter det har jeg samlet det meste av hva som på norsk er utgitt av den islandske dikterhøvding.
Kommer til å følge spent med på diskusjonen(om boka!) videre og komme med innspill om jeg kan.
Har sett at du tviler på andre bokelskeres intensjoner og meninger, og oppfatter enkelte som bedrevitere for eksempel. Jeg tror at du kan slappe fullstendig av, det er ingen som er ute etter deg. De aller fleste vil leve i fred og fordragelighet, og når de blir angrepet, så rømmer de. Andre kan slå tilbake, men blir fort lei av det. Noen kaller dette for konfliktskyhet, men jeg ser det som en forutsetning for at samfunn skal kunne eksistere. Det beste er å holde sin frustrasjon for seg selv. Hvis man deler for mye av det, blir man ikke lenger tatt alvorlig. Det er bedre å porsjonere det ut i små og sjeldne rasjoner, eller å spise opp alt selv uten å dele.
PS.
Jeg henstiller til deltakerne om å sende private meldinger til hverandre dersom innholdet er av personlig karakter. Dette av to grunner:
1) For å unngå at diskusjonstrådene blir for lange og uoversiktlige og brukes til diskusjoner som strengt tatt ikke hører hjemme der.
2) For å unngå at slike private/personlige ytringer forsurer miljøet i lesesirkelen.
Jeg synes det har vært svært mange flotte innlegg og diskusjoner i løpet av de 17-18 månedene vi har hatt felleslesinger. Jeg håper det kan fortsette slik, og at ikke "uvedkommende temaer" (som sikkert kan være viktige for de involverte) ødelegger lesesirkelen.
Jeg har verken lyst eller kapasitet til å involvere meg i uenigheter mellom deltakerne, men jeg lover å fortsette med lesesirkelen, selv om det tar en god del tid å administrere den. Men det er også lærerikt.
Jeg har stor glede av å være med på felleslesingene, og ta del i diskusjonene her på bokelskere.no
Og da fortsetter vi felleslesingen av og diskusjonen om Sin egen herre.
Så tar vi sommerferie fra lesesirkelen 29. juni.
Har en følelse av at det trengs.
For ikke å bli for personlig:
Her er det "øsende regn, / pøsende regn," (Sigbjørn Obstfelder)
Jeg leser og leser og blir mer og mer overveldet av handling, person- og miljøskildring og skrivestil/språk i denne romanen.Jeg er allerede kommet så langt at Bjartur i Sumarhús uttaler:
"Jeg er nå en gang bedre til å snakke om lammeslekten enn om menneskeslekten, gode madam,"
Noen som er kommet like langt eller lenger?
Jeg tar et par gode sitater til:
"Denne gamle mannen, som hadde mistet de fleste av barna sine på en temmelig nytteløs måte og blitt skuffet over det eneste storverket som han hadde viet en oppriktig interesse, kornmøllen, han var hverken blitt tverr i tankegangen eller ondskapsfull overfor forsynet, slik mange ville vært tilbøyelige til, nei, han tok alt som skjedde ham med en ro som grenset til filosofi, og en blid underdanighet som grenset til gudsfrykt." (kap. 10)
" - Gi deg, nå, Ólafur, sa Bjartur. - La ikke en levende sjel høre at du tar dette for god fisk. Man skal passe seg for å tro på det man leser i bøkene. Jeg ser aldri på bøker som sannheter, og minst av alt på Bibelen, for det er ingen som kan holde rede på det som står i bøkene. De kan lyve alt de bare vil, i alle fall til dem som aldri har vært på stedene. Hvis det for eksempel er riktig at tiden går baklengs, selv om det bare var for én og én dag, kunne det ende med at påsken falt ved juletider." (kap. 10)
Fornøyelig! :-))
Tirsdag 9. juni 2015
Hei,
I det siste har jeg mottatt private meldinger fra noen av dere som er med i lesesirkelen.
Jeg har forstått at det er(?) og har vært uoverensstemmelser (kanskje for svakt formulert) mellom enkelte av deltakerne. Det er beklagelig, og jeg synes det er trist dersom noen melder seg ut av lesesirkelen pga. private/personlige uenigheter og konflikter. Men det er selvfølgelig tillatt.
Jeg kommer ikke til å ekskludere noen. I alle fall ikke pga. slike forhold som er nevnt ovenfor.
Dersom noen av dere vil melde dere ut, må dere gjøre det her på denne tråden, og ikke ved å sende privat melding til meg.
Jeg håper alle vil være med fortsatt.
I hovedinnlegget i denne tråden har jeg laget en alfabetisk liste over dem som har meldt interesse for å være med videre (første bok til høsten blir i kategorien Eldre verdenslitteratur).
Dersom noen av dere vil forlate lesesirkelen, ønsker jeg å få beskjed i et innlegg her, så skal jeg slette vedkommende fra lista.
Lykke til med felleslesing av og diskusjonsinnlegg om Sin egen herre
God sommer :-)
Vennlig hilsen Kjell
PÅ den dagen jeg valgte å forlate nettstedet, må jeg få lov å gratulere deg , Bjørg L. fordi du tør å sette fingeren på vesentlige ting her inne. Betimelig innlegg for meg på en dag som dette. Takk!
Lillevi, sørgelig! Men, jeg forstår deg. Og siden vi er på linje med mye av årsaken til dette, benytter jeg anledningen til å gjøre det samme. Jeg avslutter noe som var meg kjært, lenge. Men.... All min forståelse og sympati til deg. En av de virkelig store støttespillerne her inne! I det jeg for egen del følte det var slutt for meg under en annen felleslesing synes jeg det er ok å avslutte mitt forhold til nettstedet her, fordi Kjell er en av dem som har gjort mye riktig for å holde det på det litterære plan. Og det skal du ha takk for, Kjell !
En spesiell takk til Karin Jensen som inviterte meg inn her for over fire år siden. Og en takk til mange andre jeg har greid å stå på god fot med. Tusen takk for meg.
Ja, det er i grunnen ganske slitsomt med denne type diskusjoner. Nettopp derfor synes jeg det er rart at du stadig, uasett tema i en diskusjonstråd, ender opp med å bringe inn Janteloven, manglende oppmerksomhet eller kritikk av stjernesystemet her inne. Offer-rollen kan også være en hersketeknikk. Når den kombineres med dårlig skjulte spark mot enkeltpersoner her inne, synes jeg det blir både ufint og ekskluderende.
Leit å høre Lillevi, men jeg forstår, og går med noen av de samme tankene selv. Dette nettstedet har vært en stor del av livet mitt i mange år og i vanskelige tider, men gleden har blitt borte.
Nei ...!
Jeg har to 6-ere i mai. En klassiker av Richard Herrmann: "Livet med Elizabeth". For oss som husker "stemmen fra London" så er dette et funn av en bok! Dessuten "Miraklenes by" av Eduardo Mendoza. Fantastisk rikholdig historie.
Fjorten år
Vennskapet bleiknar ikkje
frå nokon side.
Skogen likar meg.
Alle slags tre
er glade i meg.
Eg sat ein gong
i eit tiurtopptre,
krona var flat og vid.
Høgt til skogs
og langt frå folk.
Eg hjala ein skogsong
av mine lungers styrke
for eg var i skogen
ein maimorgon
og sat i tiurtoppfurua
det flatkruna kjempetreet
og var fjorten år.
hjale v1 (norr. hjala 'prate, samtale') rope, skråle; hue (II); hulle, sulle (I); ljome
krøtera rauta så det hjala i fjella
Lykke er ein underleg ting.
Nokon har sagt
den er som parfyme
som ikkje kan hellast
ut over andre
utan at det fell
eit par dropar
på ein sjølv.
[...]
Fortsatt god helg til deg også, du er god som står på her inne for at vi andre skal ha det bra, lesesirkelen er jo det mest positive som skjer her inne, så du gleder veldig mange med tilrette legge alt så greit for oss. Jeg synes aldri at jeg kan få takket deg nok:-)
Lyrikeren Johan Falkberget - en ukjent side ved en romanforfatter av rang.
Ser at mange nettsider skriv av etter einannan. Eg spurde forfattaren da eg besøkte han i 1977, men neimen om han gav eit klart svar.
Da var det helg igjen og jeg har ikke flyttet meg siden forrige gang. Jeg er fortsatt hos foreldrene mine og nå sitter vi bikkjevakt for søsterens lille plugg. Har noen tips til hvordan man takler en liten Staffordshire Bullterrier med raptus og bitetendenser så tar jeg imot med glede. Det er en utrolig nydelig, liten hund, men jeg vil gjerne beholde fingre og tær i noen år til.
Helgens bok er Inadmissible av Tamer Elsayed, en bok om en ulovlig immigrant som skaper seg et liv for så å bli oppdaget av myndighetene i USA. Er det riktig at barn skal betale for foreldrenes tidligere feilgrep? Forhåpentligvis gir denne boken meg noen nye perspektiver.
God helg og kos dere! Nå skal jeg ut å nyte sola mens den ennå er her :-)
Jeg var inne på den islandske wp-artikkelen, jeg også! ...og jeg kan heller ikke islandsk... I alle fall ser det ut til at fransk wp har en av de fyldigste artiklene (sånn om forfatteren i sin helhet) - mye lengre enn den islandske!
Men jeg tok meg en tur inn på bokhylla.no også - og søkte på Laxness, selvfølgelig. (Man burde selvfølgelig lese den store biografien som kom på norsk i 2004 - men den ligger nok ikke digitalt tilgjengelig.) Og fant at Kjell Arild Pollestad i boken "17. mai i Samarkand" skriver en hel del om Laxness' Russlandsreiser og kommunisme (Pollestad hadde også snakket med Laxness selv om dette, skriver han) - og han påstår at det var den sovjetiske invasjonen av Ungarn i 1956 som fikk Laxness til å ta avstand fra kommunismen. Det ser ut til at søkefunksjonen på bokhylla.no har blitt kraftig forbedret - eller er det bare jeg som ikke har testet ut å søke i enkeltverker før?
Edit: jeg tror ikke den WPC-prisen er så mye å blafre med, i grunnen. Hvis du ser litt på Wikipedia-artikkelen om World Peace Council (eller andre beskrivelser) - tja, så er det en ganske ... hmm. spesiell sammensetning av stater som er involvert, både før og nå. Mye totalitært, for å si det sånn. Og siden Laxness fikk prisen i 1953, og noen år senere brøt med kommunismen - ja, så var han kanskje ikke så veldig stolt av den, heller. Gjevere med en Nobelpris da - dét kan man jo i så fall ikke fortenke ham i.
Der får vi bare være uenige.
Nå har jeg vært en stund på bokelskere selv, men jeg har aldri sett noe tegn til at det skal være noe "mafia" her inne. Som i resten av livet så er det kanskje noen som har funnet sine likesinnede og holder seg til de, det må være lov. På arbeidsplassen er det ofte noen som drar på jobb, gjør jobben sin og drar hjem fra jobb, mens andre også liker å prate i kantina, ved kaffeautomaten og ved andre anledninger. Begge deler må være greit og det må være opptil enhver å avgjøre hvordan man ønsker å sosialisere.
Det er mange som ikke leser alle sitater, anmeldelser og tråder som blir lagt ut her, men kun går inn på tråder som de ved første blikk er interessert i. Når det kommer til stjerner så sier du det selv, "sett med dine øyne". Vi har alle forskjellige krav og noe jeg synes er bra er ikke nødvendigvis det samme som du liker. Noen liker å dele ut stjerner på det meste, andre gir stjerner om de er enige eller de liker argumentet, mens andre igjen (som meg) har en tendens til å glemme hele stjerna. Når du nevner at vi ikke har begrenset med stjerner så tenker jeg med en gang på "en bjørnetjeneste". Hjelper det egentlig noen å dele ut haugevis av stjerner om man ikke synes noe er godt sagt eller om man ikke er enig i utsagnet. Hva er poenget med det? At de skal føle seg bedre? Om man er avhengig av stjerner eller likes for å føle seg bra eller verdifull så mener jeg man har større utfordringer enn en ekstra stjerne kan kurere.
Jeg vet ikke hvor godt kjent du er med dette nettstedet, men jeg håper at du ikke har tenkt å gjøre det til en vane å belemre oss med slike tråder hver gang du får dataproblemer eller verden går deg i mot på andre måter. Dette er et forum for diskusjoner om bøker og litteratur - ikke et 24/7 IT-supportforum. Og hva i all verden har janteloven å gjøre med at du ikke får den responsen du ønsker deg? Jeg anbefaler deg å lese "En flyktning krysser sitt spor" av Aksel Sandemose - så har du noe mer konstruktiv å bedrive tiden med mens du venter på at nettproblemene løser seg.