Jotnens hjemkomst av Andreas Bull-Hansen. Den første i en trilogi. Mitt første møte med Hansen, anbefalt av en venn.
Ellers skal jeg gå turer i skogen og drikke kaffe med melk og sukker i.
Det er fire bøker som ble utgitt på Gyldendal i 2000/2001. Den første heter "Mannen som fløy", bok 2 er "Et reir av kvinnearmer", bok 3 heter "Harpunsønnene" og den siste heter "Ved hjertets ildsted".
Her blir det nok en salig blanding av alt mulig i helga! Håper på å få lest mye slik at jeg blir ferdig med endel bøker jeg har begynt på, og virkelig kan kose meg med årets påskekrim da jeg kommer så langt!
Så her blir det alt fra Agatha Christie til Clara Jonsson til Tove Jansson til kognitiv metode!!
Denne helgen har jeg tatt den lange turen helt til Lørenskog og uten Get PVR og trådløst nettverk til Ipaden regner jeg med at det blir mye lesing. VM i ski er ferdig, men det betyr selvfølgelig ikke at ski-sesongen er slutt :-)
Leselisten er ikke fastsatt, men jeg er snart ferdig med Sally Boy av P. Vincent DeMartino, boken er basert på en sann historie fra mafiaverdenen i Bronx, New York. Neste bok ut er Through a Window av Jane Goodall. Jane Goodall er velkjent og respektert for å ha viet livet sitt til studier av sjimpanser og deres leveområde, i denne boken blir vi kjent med sjimpansesamfunnet hun fulgte i over 50 år. Siden jeg er apegal har jeg store forventninger til denne.
Hva leser du denne helgen?
Koser meg med tatt av vinden, fantastisk bok. Sport er ikke i nærheten interessant i forhold til bøker for min del, her er det lesing som vinner:-)god lesehelg!
Så får man altså et brev i posten, fullt av bokmerker, fra en helt fremmed person... fordi man på et tidspunkt har nevnt på bokelskere.no at man samler på bokmerker, noe har merket seg dette og sender altså til meg:-) Dét er hyggelig det! Tusen takk til deg som sendte, jeg nevner ikke navnet ditt - det kan du selv bestemme om skal offentliggjøres! Jeg ble så rørt over at det finnes slike mennesker!
Nå er det helg igjen og de fleste har vel mer tid til lesing i helgen enn ellers i uken. Er dette noe dere tar hensyn til med tanke på bokvalg?
Hva leser du denne helgen?
Det blir lite lesing her for tiden, er visst i en stilleperiode akkurat nå, men det løsner nok etterhvert. Har akkurat begynt på The long hard road out of hell, en bigrafi av Marilyn Manson. Denne lover godt og kommer nok til å være alt annet enn kjedelig.
Er også såvidt igang med Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg av Kjersti Annesdatter Skomsvold. Litt tidlig å si noe om den, men den virker veldig sart. Tittelen alene sier så mye.
God helg!
Det er første lesehelgen i 2013, men det blir også en sportshelg med skiskyting, hopp og langrenn i Val di Fiemme. Vanligvis leser jeg ved siden av sporten, men dette tror jeg blir så spennende at det blir vanskelig å få med seg begge deler.
Søndag kveld er det premiere på filmatiseringen av Halvbroren av Lars Saabye Christensen, den skal jeg også prøve å få med meg.
Idag leser jeg American Legends -The Salem Witch Trials av Charles River, en kort faktabok om heksejakten i Salem. Resten av helgen går med til A Tale of Two Cities av Charles Dickens. Det ser ut som jeg må finne en "enklere" bok også, oppdateringen kommer senere i tilfellet.
Hva leser dere i helga?
Den første boken jeg har fullført i 2013 er Raven -The Untold Story of the Rev. Jim Jones and His People av Tim Reiterman. Det er en utrolig grundig fortalt historie om massemord/masseselvmord der over 900 personer døde, forfatteren var selv på besøk der bare timer før det skjedde. Dette er en bok jeg kommer til å huske i lang tid.
Hva heter den første boken dere har lest ferdig i 2013 ? og hvem har skrvet den ? Jeg leste Andre Bjerkes bok Moro - vers. Egentlig lette jeg i samlingen min etter Arnulf Øverlands dikt en hustavle, som jeg synes passer å lese hvert nytt år. Men så kom jeg over boken og vips så var den lest igjen.
Ønsker dere alle her inne et flott Nytt År.
Takk for dette året sammen med dere. Takk for felleslesningene, alle boktips og diskusjoner.
På slutten av året er det tid for lister (eg elskar lister). Då kan ein saumfare avisene for å sjå kva for ei bok kritikarane synast var best i år (Og då veit ein kva ein skal ønskje seg til jul...).
Eg får dessverre ikkje lest nok bøker av dei som blir utgitt i år til å avgje nokon dom i dette spørsmålet, men det får meg til å tenkje over dei bøkene eg har lest i år. Har det vore eit godt leseår? Mange gode bøker? Nokon spesielt gode?
For min del har det ikkje vore spesielt mange gode bøker. Berre to seksarar på terningen. Dei gjekk til Jonathan Franzen si glimrande bok Korrigeringer og til Colum McCann si nesten like gode bok, La verden spinne. Desse to vil eg nok ta med meg inn i det nye året og, dei blir nok ikkje gløymt med det første.
Kva med deg? Kva tykkjer du er den (eller dei) beste boka du har lest i år?
Den første gangen jeg gråt – altså jeg fikk tårer av en skjønnlitterær tekst, var i min barndom. Det var Lindgrens Brødrene Løvehjerte. Som et barn kunne jeg ikke forstå eller begripe hvorfor Kavring som også var et lite barn måtte gjennomgå slike utfordringer – hvorfor han måtte være syk og sengeliggende når han egentlig burde leke, løpe og være sprudlende og glad – som alle andre barn i hans alder.
Hvorfor denne tristheten? Hvorfor var det slik – spurte jeg meg selv. Jo mer jeg spurte meg selv dette – jo lengre unna var jeg et godt (nok) svar.
Det kommer ikke som en overraskelse at litteraturen gir ikke bare oss glede, men kan også gjøre oss trist, sint og til og med frustrert iblant. Antall ganger jeg har grått som følge av en skjønnlitterær tekst kan telles med en hånd. Men de gangene har vært noen av de mest tårevåte stundene i mitt 26-årige liv. Jeg skjønner godt at dette kan høres latterlig ut. En voksen mann som snakker om hvordan fiktive karakterers tilværelse har fått hans øyekrok til å bli fylt med "saltvann".
Det at man skal la seg bevege av noe som er i bunn og grunn fiksjon - er jo tullete. Eller kanskje ikke? Hvorfor skal man utradere skillet mellom fiksjon og virkelighet? Fordi fiksjonen gir oss mer enn det å bare være fiksjon? Kanskje vi innerste skjønner at fiksjonen blir en virkelighet når vi kan sympatisere med andres ulykke og lidelse?
Når man tenker seg om tror jeg det ville vært nærmest umenneskelig ikke la seg bevege av Kavrings tilværelse eller Aljosjas tale ved steinen i Brødrene Karamasov – hvis du spør meg – personlig. Det handler ikke om det du leser er «god» eller «klassiker fra verdenslitteraturen». Det handler om det som rett og slett vekker sterke følelser hos en. Du når et punkt - hvor du rett og slett må stoppe lesinga – fordi du ikke kan holde igjen tårene. Du står opp - fordi du må tenke over lidelsen eller misgjerningen eller ulykken som fant akkurat sted. Du blir trist - så sint - for så å bli frustrert. Men så blir du utålmodig og må fortsette med lesinga. Du kan ikke la være det.
De fleste av oss er enig om at litteratur (vil jeg tro?) - som alle annen kunst er (i høyest grad) et subjektivt anliggende – på samme måte som følelser. Mange ganger har jeg hørt at god litteratur er den som får oss til å tenke, til å reflektere, til å ty til den menneskelige fornuften. Og selv om denne fornuften og refleksjonsevnen er en vesentlig del av det å være et menneske, er følelser også like viktig. Fornuft og følelser - for "å plagiere" en viss engelsk frøken. God litteratur er også den som vekker (alle) de følelsene som gjør oss til det vi er: et menneske. Som kan gjøre at vi kan sympatisere med fiktive russiske og svenske karakterer. Dette er vel det universelle med den menneskelige tilværelse?
Når var det sist gang du gråt etter å ha lest en skjønnlitterær tekst?
I dag ble jeg fornøyd eier av rundt 20 Stephen King bøker for 20 kroner. Hurra for bruktsalg. Husker ikke alle, men det var alle de kjente bøkene + noen til. Blant annet Pet cemetary, It og Christine. Så nå har både jeg og gubben mye å glede oss til framover.
Jeg bare elsker loppemarkeder. Spesielt når jeg kan komme en time før stengetid på en søndag og bare fråtse i bøker til en slikk og ingenting, det vil si 6 kroner pr. bok. Kvaliteten på bøkene overrasker meg hver gang, veldig mange av de ser ikke ut til å være leste. Så får jeg bare håpe at jeg får lest de etter hvert. Nesten halvparten av de har jeg hatt på ønskelisten min.
Så lørdag og søndag har jeg vært inne i det vi kansje kan kalle en salig "bokrus." Deilig.
Jeg er i Jämtland i Sverige, langt nord vest på grensa til Lierne i Norge. Av og til beveger jeg meg over grensa til Norge, bl a Namsos og en del øde bygder. Stedet i boka heter Svartevatn, men må være et oppdiktet navn. Er nå ferdig med første del som handler om 1960/ 70- årene. Del to er lagt til 1990- årene. Boka er Hendelser ved vann av Kerstin Ekman.
Er omtrent halvveis gjennom Det Sorte Hjertet av John Connoly. Leser egentlig ikke så mye krim, men fikk anbefalt denne og den er ganske bra. Veldig mørk og brutal, og så er det hele tiden noe so skjer så det aldri blir kjedelig. Fikk også Vindens Navn av Patrick Rothfuss i postkassen i dag. George R. R. Martin har sagt at den er skremmende god, så da stoler jeg på det. Tror nok jeg kommer til å begynne med den etterpå. Nesten 900 sider, så kommer sikkert til å holde på med den frem til neste helg også.
For min del blir det romanserier denne helgen også :) Har noen serier hvor jeg ligger litt etter...
Denne helgen er det meldt ganske bra vær, men det skal bli kaldt ute. Det er derfor den perfekte årstiden for å synke ned i sofaen med ett pledd, en kopp kakao/te og en god bok. Det beste er at man kan gjøre det med god samvittighet.
Jeg har ventet 2 måneder på boken Life After Death av Damien Echols, så jeg legger bort alle andre bøker for å lese den. Damien Echols ble i 1994 dømt til døden for drapet på 3 små gutter i West Memphis, han ble løslatt i 2011 etter å ha inngått en kontroversiell avtale. Saken er godt kjent som West Memphis 3 og har vakt oppsikt over store deler av USA. Boken tar ikke for seg detaljene rundt drapene, etterforskningen eller rettsaken, den handler om hans oppvekst og tiden han tilbrakte på dødscelle. I tillegg til en utrolig historie skal han også være en veldig god forfatter så jeg har store forventninger.
Hva leser du denne helgen?
Jeg kom over en to-binds utgave av Victor Hugos "De elendige" på Fretex til 9 kr. pr. stk. Synes jeg gjorde et riktig varp! (Det er en oversettelse fra 1949 hvor tittelen er "Samfunnets ulykkelige".) Jeg er godt inne i bind I nå, og regner med å bli ferdig med det i løpet av helga.