Vi har selvsagt grammatikk og regler av en grunn (vi skal dog ikke så veeeeldig langt tilbake før man for eksempel kunne stave etter hvordan man selv mente det hørtes ut - det er ofte vanskelig å lese gotiske håndskrevne tekster blant annet av den grunn). Jeg har ikke sagt at språket skal ta vare på seg selv, og jeg mener selvsagt at alle burde lære rettskriving, riktig uttale også videre. Hurra for gode lærere! Og Språkrådet! Og siden du selv tar opp språkforskere, kan jeg informere om at det er to sånne som har skrevet den første av de to bøkene jeg lenker til over.
Men definer "riktig retning", da? Det engelske språket har det jo ganske greit, til tross for at det ikke lenger høres ut som det Shakespeare brukte (og han var jo viden kjent for å være flink til å uttrykke seg). Språket vårt begynte ikke plutselig et sted med et sett regler, det har beveget seg kontinuerlig og eksisterte før vi satt oss ned og lagde offisielle regler og ordbøker. Man kan argumentere for at det allerede har beveget seg i riktig/feil retning ganske lenge, avhengig av hva du legger i betegnelsen (men tidligere generasjoner er kanskje ikke enig?). Poenget her er at alle generasjoner klager på akkurat det samme, men på en eller annen måte klarer visst også alle generasjoner å gjøre seg forstått. ;) Jeg sier bare at det ikke er grunn til panikk. Språk er aldri noe varig håndfast, ordbokdefinisjoner forandrer seg stadig (slå for eksempel opp ordet "patetisk" - eller engelske "gay" for den saks skyld).
Alle generasjoner mener selvsagt at akkurat deres norsk er ekte norsk. Om det på et eller annet vis var uklart i det andre avsnittet i innlegget mitt over, så er det bare å ergre seg over språklige feil. Det er tross alt feil. Per definisjon akkurat nå i alle fall. ;) Sykmeldingen/dødsannonsen ville jeg dog ha ventet litt med.
Altså jeg er ikke ute etter å kjøpe en komplett serie, jeg vet hvilke titler jeg ønsker. Jeg har en del allerede, men det ser så rotete ut når noen bøker er veldig høye mens andre er veldig lave.
Farven bryr jeg meg ikke om.
Jeg jobber med to bøker. Den ene holder jeg på å skrive, og den andre gjør jeg forarbeidet på. Egentlig skulle jeg ønske at jeg kunne jobbe med bok nr. 2 under NaNoWriMo, men det går jo ikke siden jeg er så godt i gang med den første boka. Tviler for at jeg kommer til å skrive i nærheten av 50k, men blir mer enn fornøyd hvis jeg får til 10 000 ord. Rebels unite!
Jeg skal være med i år :) Må si at jeg faktisk gleder meg også. Har en roman i hodet som klør etter å komme ut, og dette er nok sparket jeg trenger. Har begynt litt på den, men i november skal det virkelig skrives. Hjelper at jeg er delvis arbeidsledig så jeg har mye tid å slå i hjel :)
Var med en gang før, men da klarte jeg bare 10 000 ord før det sa stopp. Denne gang skal jeg ha litt mer struktur og selvdisiplin, har satt meg at jeg SKAL klare målet på 50 000 ord :)
Spennende - jeg har ikke hørt om NaNoWriMo før. Men det dreier seg nok om å skrive en roman, ikke en novelle... ;-)
For meg går det på at jeg er utålmodig. Jeg vil videre, få konklusjoner, bli ferdig og starte på ny bok. Så jeg orker ikke bøker på 1000 sider rett og slett. Går det for lang tid før jeg får konklusjoner, så detter jeg av lasset. Sånn er jeg med tv serier og forresten.
Hmm... Er folk så opphengt i sidetall her? Hvordan da? Jeg kan ikke si jeg har merket noe særlig til at "noen" her inne er det? Mulig jeg har gått glipp av en tråd eller fem, så klart.
Synes vel kanskje at det er litt enkelt å si at sidetall ikke betyr noe. Det er for mange en litt høyere terskel å plukke opp ei bok på 800 sider og ei på 120. Jeg leser begge deler, men det skal allikevel litt mer "planlegging" til for å plukke opp den tjukkeste. Har jeg tid til den? Er jeg i humør til ei bok som kommer til å ta lang tid, eller er jeg i et humør som tilsier at jeg heller har behov for ei bok jeg kan lese ut på noen timer? Det betyr ikke at mursteiner er bedre/dårligere enn tynne bøker. Men det er da forskjell, både med tanke på forfatterens prosjekt og med tanke på leseopplevelsen? For ikke å snakke om at det er vondere å miste ei bok på 800 sider enn ei på 120 sider i ansiktet når man leser på senga... :P
Jeg vet nok ikke om noen slik bok.
Men er du sikker på at du trenger en?
For JEG er sikker på to ting:
- Du kan flere ord enn du tror
- Du lærer ord hele tiden, enten du PRØVER eller ikke.
(Det er i alle fall sånn JEG fungerer)
Min erfaring er at den beste måten å lære både ord og språk på er ved å lese.
Ikke sånn "lese med ordboken ved siden av", men ganske enkelt bare lese... Vanskelige ord skrives ned og sjekkes ETTER at boken er ferdiglest.
Mesteparten av betydningen av et ord vil du fange opp ved å lese resten av setningen (og setningene rundt.) Og hvis du ikke avbryter lesingen hver gang du står fast på et ord, så blir selve lesingen mer lystbetont.
Litt på siden her, men jeg har lest igjennom alle svarene. Jeg tror det at noen spør hvorfor du ikke bruker google og finner ut av det selv har noe å gjøre med hvordan du formulerte deg i hovedinnlegget. Noen ganger kan forum bli "misbrukt" ved at noen skaper hele tråder for å unngå å gjøre arbeidet selv. Andre igjen, kanskje som deg, vil bare ha flere synspunkt og eksempler som kanskje er mer forståelige og diskusjon rundt temaet.
Når jeg nevner formuleringen din sikter jeg til bl.a. "en tråd der jeg kan få hjelp med ord jeg lurer på". Da kan det lett tolkes som litt ekskluderende, som om det er din tråd til å spørre og ikke andres, selv om den automatisk er åpen for alle bokelskerne til å involvere seg i og bruke for sine spørsmål også. Hvis du lager en litt mer generell beskrivelse der du inviterer andre til å komme med ting de lurer på også så er det lettere å ikke henge seg opp i dette.
Men alt dette kommer med erfaring og jeg må omformulere meg titt og ofte selv. Håper tråden blir til hjelp.
Hehe, der var kryssord-synonymene... I et miljø hvor det finnes mye grov prat syns jeg det er langt mer oppfinnsomt med ord man ikke nødvendigvis passer i kryssordet, og fortsatt ikke er så upassende (i hvert fall i de fleste situasjoner) som "bitch"... Mentalt føyer jeg umiddelbart på flere fine tilnavn til lista di, ikke nødvendigvis pene, men ikke stygge heller... Som hespetre (vrang og umedgjørlig), mehe (så dum at det er en plage), matrone (sånn trumpete kokkeaktig kjerring truandes til å hente tegneserie-kjevlet), rivjern (stri, hardhendt og røff til å jobbe), valkyrje (stolt og nådesløs), heks sier seg relativt bra selv (og fra min egen dialekt - boso (tjukk, ubehagelig og med dårlig hygiene) og skrømsle (mager, kråkeaktig og ser gjerne syk/ sliten ut)); dersom synonymet bare skal være "kvinne"... Bare for å ta noen!
Ja, det kan jeg! Det å ikke lese bøker er heldigvis ikke ensbetydende med å ha luft mellom ørene, på samme måte som det å være blond med stort frontpart ikke betyr at man skyr unna bøker. Samboeren min leser en bok annethvert år tror jeg, men det betyr ikke at han ikke interesserer seg for det som skjer i verden. Hadde jeg vært så ensformig at jeg kun snakket om bøker ville det nok blitt ett problem, men heldigvis har vi andre ting til felles. Vi kan også fint diskutere noe jeg har lest selv om han ikke har lest det samme.
Look at you. You black, you pore, you ugly, you a woman. Goddam, he say, you nothing at all.
Lesedato.
Vi kan legge inn lesedato på våre bøker. Men en bok leses jo ikke på én spesifikk dato, Den leses i en periode. Og legger jeg inn kun år og måned så setter systemet 01 i dag. Her må det gjøres en endring. Endre Lesedato til Leseperiode og gi mulighet for å angi start- og slutttidspunkt men ikke nødvendigvis med full dato. Kun måned eller kun år bør også gå bra (uten at systemet legger inn 01 som default)
Dette er kanskje litt på siden fordi jeg savner vinklinger mer enn tema:
Jeg ønsker meg flerkulturell småbarnslitteratur der personene har ulik etnisitet uten at dette er emne for boka (Ezra Jack Keats har noen fine, for eksempel "Da snøen kom"). Er så lei av at alt annet enn det som ligner det europeiske fremstilles som eksotisk og/eller problematisk når det stort sett er helt hveradgslig.
Når det gjelder småbarnslitteratur savner jeg et kjønnsperspektiv når det gjelder fantasifigurene. Alle dyr/bamser/drager etc er gutter. Hvorfor?
Jeg savner også oversatt litteratur fra Asia/Afrika der forfatteren ikke lever i eksil i Europa/Amerika. Disse forfatterne er helt sikkert bra, men de ser det de skriver om med eksilets blikk. Jeg ønsker hjelp til å ta av meg mine europeiske briller. (Det var derfor en glede å lese for eksempel Mo Yan.)
Jeg ønsker muligheten til å kunne legge en bok i flere bokhyller.
Vet ikke om dette er noe som bare jeg syns er dumt, men jeg syns det hadde vært veldig greit om samme boken på forskjellige språk var på samme side, om dere skjønner hva jeg mener? Slik at alle bok anmeldelsene kommer opp uavhengig hvilket språk man har lest den på.. Så kunne man heller valgt hvilke utgave man har lest....
Tenker at hva man mener om boka som regel er uavhengig av hvilket språk man har lest den på (så lenge det ikke er en håpløs oversettelse da).
Men dette er kanskje vanskelig å få til?
Siden du har laget en forslagskasse er den vel ment at vi kan komme med våre innspill og ønsker. Vil nødig bli oppfattet som klagete, hehe.
1) På "mine sider" - i profilen, ønsker jeg at bokhyllene kommer tilbake.
2) Jeg skulle ønske at tittel og forfatternavn kommer opp når jeg holder musepekeren på boka
(det er ikke alle bøker det er like enkelt å se navn på forfattere eller boktitler).
3) Ønsker også at det kommer opp "leser" eller "har lest" "ønsker seg" osv. når musepekeren er over boka.
I utgangspunktet er det fint med litt forandring, men denne får ikke full pott hos meg. Personlig synes jeg at designet har blitt litt vel "luftig". Synes det er for mye rom mellom de forskjellige delene, og ikke nok "stram" struktur. Eksempelvis synes jeg at det er helt unødvendig med den nesten tomme raden mellom hovedmenyen øverst og det som skjer her. Nå når jeg skriver står det "Svar" der, når jeg er på profilen min, står navnet mitt der, sammen med et søkefelt. Søkefeltet kunne ha blitt flyttet til sidebaren (ved siden av kakediagrammet), og navnet mitt kunne ha blitt helt fjernet da det også står skrevet ved bildet mitt. Og for å bruke profilen som et eksempel, synes jeg siden nå er rent for lang i forhold til det den kunne ha vært. Kunne fint ha flyttet boksene under "Tall" (nå helt nederst) til under sidemenyen (ved siden av kakediagrammet), slik at siden hadde blitt mindre "topptung". I det hele tatt har alt blitt litt for stort for min smak (joda, jeg vet at jeg kan endre størrelse manuelt i browseren).
Ellers savner jeg direktelinken fra hyllenavnene på profilsiden, de brukte jeg mye. Og hvorfor er det lille rutenettet med følgere/de jeg følger borte? :( Finner sikkert mer jeg savner også, etterhvert som jeg oppdager at det er forandret. Hehe. :P
My love for Linton is like the foliage in the woods: time will change it, I'm well aware, as winter changes the trees. My love for Heathcliff resembles the eternal rocks beneath: a source of little visible delight, but necessary. Nelly, I am Heathcliff! He's always, always in my mind: not as a pleasure, any more than I am always a pleasure to myself, but as my own being.
Leser livet jeg selv aldri fikk.