Litt interessert på om noen har noen forslag til dette.
Ofte vil en diskusjon dreie over på fordeler og mangler ved spesielle bøker og noen ytrer ønske om at et tema skulle vært mer utdypet.

Er det noen ting/temaer du skulle ønske ble tatt opp i større grad? Skulle du ønske du fant en bok som omhandlet en side ved noe som ikke så ofte får hoveddelen av oppmerksomheten? I så fall, hva? Eller som Dimi etterlyste, andre vinklinger av kjente tema?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 18 svar.

Et evig aktuelt spørsmål, skulle det være.
Men hvordan skal vi klare å bestille de savnede bidragene?

Burde ikke det herværende nettsted kunne bli et redskap der?
Med litt tankesmiing ekstra.. vi er da ikke helt usynlige.

Til slutt i nøden må vi vel gripe til å skrive selv.
Det er visst måten ekspertise-tyngde etter hvert blir til?

"Gjør som Hamsun, sult og skriv selv..."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å stå utanfor arbeidslivet/trygda/NAV/helse/samfunn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det er forsåvidt noe jeg kan være enig i. Jeg elsker en god debatt og gode argumenter, men det er jo likeså interessant å utforske med et åpent sinn. Tror mange ville hatt glede av flere bøker med denne tilnærmingen, spesielt nå som vi nærmest drukner i "for" og "imot"-bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Klasseskillet i Norge, avstanden mellom fattig og rik som stadig større. Romaner som skildrer dagens sosiale problemer.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Et tema som sikkert mange interesserer seg for og skillet mellom fattig og rik i Norge har ikke etter det jeg vet for mye litteratur satt i dagens samfunn og de siste årene ennå.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I hvert fall ikke i det skjønnlitterære landskapet. Noen forfattere må snart ta ansvar og dokumentere vår tids store sosialpolitiske utfordringer :)

Selv arbeider jeg med en roman om identitet. Kampen for retten til å vite hvem en er.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er kanskje litt på siden fordi jeg savner vinklinger mer enn tema:
Jeg ønsker meg flerkulturell småbarnslitteratur der personene har ulik etnisitet uten at dette er emne for boka (Ezra Jack Keats har noen fine, for eksempel "Da snøen kom"). Er så lei av at alt annet enn det som ligner det europeiske fremstilles som eksotisk og/eller problematisk når det stort sett er helt hveradgslig.

Når det gjelder småbarnslitteratur savner jeg et kjønnsperspektiv når det gjelder fantasifigurene. Alle dyr/bamser/drager etc er gutter. Hvorfor?

Jeg savner også oversatt litteratur fra Asia/Afrika der forfatteren ikke lever i eksil i Europa/Amerika. Disse forfatterne er helt sikkert bra, men de ser det de skriver om med eksilets blikk. Jeg ønsker hjelp til å ta av meg mine europeiske briller. (Det var derfor en glede å lese for eksempel Mo Yan.)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Neida, det går godt inn under det jeg var nysgjerrig på, selv om jeg formulerer meg litt dårlig til tider! Jeg er enig i at mange barnebøker der ting som kanskje ikke nødvendigvis er åpenbare som noe stort for barn til å begynne med, fremheves, og at dette kan overskygge historier der det er mange etnisiteter uten at dette blir problematisert eller lagt for stor vekt på.
Selvsagt trenger vi at også denne siden blir belyst, men som du sier er mye av det hverdagslig og mengden av litteratur som har hovedvekt på temaet reflekterer ikke nødvendigvis virkeligheten eller oppfatningene, spesielt til barn. Proporsjonene kan bli i overkant skakke.

Angående kjønnsperspektiv virker det som en automatisk innstilling, at alle vesener er gutter. Om det skyldes tradisjon og vane eller er et gjennomtenkt valg vet jeg ikke. Ellers skulle jeg kanskje ønske å se litt mer nyanserte roller i barnelitteratur hva kjønnsrollene angår. Vi har fått "heltinner" så vel som "helter", men å sette en stereotypisk guttete personlighet på ei jente, eller vice versa gir vel ikke like mye mangfold som det kan virke som ved første blikk. Mange "hovedkarakterer" har de samme typiske trekkene og det hadde vært interessant å se et større bredde personlighetstrekk.

Mer oversatt litteratur fra Asia/Afrika tror jeg flere savner, i alle fall fra det perspektivet du etterlyser. Det finnes mye litteratur, men en liten del blir oversatt, få av disse får mye oppmerksomhet/publisitet og av de som får publisitet og blir oversatt kan det virke som en stor del er fra noen som lever i eksil og ofte har flere av disse bøkene noenlunde like synspunkt og/eller temaer. Ble litt surrete, men det første svaret forsvant.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Interessant spørsmål.
Jeg driver for tida og tumler med tanken på hvordan vår verden ser ut i år 3000! Intet mindre.
Derfor: søker bøker med handling fra år 3000.....

Ja, og tilsvarende har jeg lenge savnet bøker fra 2500-3000 år tilbake i tid, altså fra bronsealderen. Det finnes masse romaner fra jernalderen, men ikke bronsealderen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Oi, år 3000, det høres interessant ut, er selv besatt av programmer som viser hva som vil/kan skje med/uten mennesker de neste 100 til 1000 årene. Fremtiden er alltid et fascinerende tema. Det er forsåvidt fortiden også, spesielt så langt tilbake i tid. Fant en link som kanskje kan ha noe: historicalnovels

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det å tenke 1000 år fram i tid gir et helt annet perspektiv på ting! Man er så vant til å tenke kun på sine tilmålte 80 år, dermed blir framtida for de som lever etter oss liksom ikke så viktig. En fin øvelse.

Takk for fin link!!
Tydelig at Jean M Auel inspirerte forfattere til å skrive romaner med handling fra fortiden, for her var det mye som omhandler steinalderen og vel så det. Men noen fra bronsealderen også, jeg merket meg særskilt:
J. S. Dunn, Bending the Boyne (2011), about people of Bronze Age Ireland before the coming of the Celts
Lindsay Townsend, Bronze Lightning (2009), historical romance about a woman in Minoan Crete and a man from the area of Stonehenge, set in 1562 B.C.
Spennende! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Glad linken var til hjelp! Hadde en liten periode da jeg var yngre hvor jeg var utrolig fascinert av gammel fortid og slukte alt jeg kom over som var satt til den tiden. Skulle gjerne fordypet meg i akkurat disse temaene fremover, men nesten hver gang jeg planlegger å lese noe blir det ikke noe av, så det blir vel litt tilfeldig om det blir noe av det i år.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, synes egentlig ikke det. Jeg leser bøker i alle sjangre og synes man kan finne bøker om alt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så bra! Tror selv det finnes minst en bok om absolutt alt, men de blir ikke alltid dratt frem i lyset eller oversatt så mye som andre bredere, populære eller vanligere temaer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg ønsker meg at mer samtidslitteratur blir utadvendt og samfunnsengasjert. Skal lese Vigdis Hjorths Leve posthornet. Så den omtalt som gjenreisning av den politiske romanen (er litt usikker på hva som menes med det), men har også lest omtaler som fokuserer mer på det ene menneskets følelsesliv. Spent på hva jeg selv synes.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det blir spennende, det er alltid morsomt når en bok gjør en engasjert og tankefull, ikke bare om det spesifikke i plottet og situasjonen i boka, men i et større tema også. Har hørt flere uttrykke et ønske om at det skal skrives mer om dette, eller at flere bøker som omhandler det skal bli dratt frem i populærlitteraturen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

svarteperMargrethe  HaugenHarald KTine SundalHildeKirsten LundToveLinda NyrudHeidiTine VictoriaJulie StensethHelen SkogAndreas BokleserTone HTerje N AbuslandHilde Merete GjessingHenrik  Holtvedt AndersenBjørg L.Amanda AAvamgeGodemineReadninggirl30Lisbeth Marie UvaagAstrid Terese Bjorland SkjeggerudVannflaskePiippokattaTore HalsaKjell PTore OlsenCamillaSiw ThorbjørnsenReidun SvensliAnn ChristinLise MuntheDemeterBerit RAstrid SæverhagenHilde MjelvaConnie