Jeg koser meg for tiden med Buddenbrooks og krydrer med noen diktsamlinger. På iPoden hører jeg Paradisets fångar av Arto Paasillina, så det var litt rart å se overskriften "Passasjerfly savnet i Indonesia" i dag. Det er jo nettopp det denne boken handler om.
Her blir det ikke så mye oppmerksomhet rundt de rosa sløyfene, men desto mer til høstens kulinariske gleder. Her står får-i-kål, ertersuppe, fersk suppe og lignende i kø og mye av energien blir brukt på kjøkkenet. Jeg har i den forbindelse tenkt å finne fram noen eldgamle kokebøker og bla litt i dem.
Når det lakker i mot høst,
og det blåser i fra øst,
blir det regn og ruskevær
både her og både der.
Og i Kardemomme by
søker alle folk i ly
hvis de ikke har en diger paraply.
... skreiv i alle fall Thorbjørn Egner ein gang.
Sjekkliste:
Haust: Ja
Vind frå aust: Frå alle kantar, virkar det som, så eit ja under tvil.
Regn og ruskever: Ja
Her og der: Ja
Diger paraply: Nei
Då ligg alt til rette for å søke i ly, sjølv om ein ikkje bur i Kardemomme by.
Og medan eg er i ly, så passar det fint å lese vidare i lesesirkelbøkene Silo og Buddenbrooks.
God Helg!
Jeg er delvis enig. Elsket "et helt halvt år". men når jeg startet på denne så hadde jeg ikke noen som helst forventninger. For regner med (vet ikke om det stemmer) at denne ble laget bare fordi den første ble en stor hit. Men synes den var en koselig og lettlest bok. Men går ikke an å sammenligne den med den første boka.
Det nærmar seg tida for offentleggjering av datoen for når vinnaren skal offentleggjerast. Omstendeleg prosess, dette. I mellomtida morar eg meg med å sjå på odds-lista over sannsynlege kandidatar.
Forståsegpåarane har størst tru på den kviterussiske forfattaren Svetlana Aleksijevitsj. Det ser ut for at ein del av bøkene hennar nyleg har kome på norsk. Murakami er det også mange som har trua på. Av dei norske er det Jon Fosse som ligg klart best an, nesten i tet-sjiktet. Lista er forøvrig spekka med namn eg ikkje har peiling på kven er, men ein må tru at dei skriv leseverdige og/eller viktige bøker alle saman.
Akkurat nå avslutter jeg "den merkelige hendelsen med hunden den natten" av Mark Haddon. Fantastisk bok! Jeg begynte på den på senga, og jeg lo så fælt at jeg måtte stå opp for å ikke vekke huset. Det er ei morsom bok, samtidig som den beskriver en aspergers med respekt. Flott balansegang! :)
Når den er ferdig, så er jeg jammen ikke sikker på hvilken jeg velger.. Tror det blir "Så lenge det er stjerner på himmelen"-
God helg! :)
Jepp, før i tida var det fredag berre kvar sjuande dag, men no til dags er det pinadø kvar einaste veke.
"En pingles dagbok" møter "Faen ta skjebnen" og jeg blir skeptisk. Men det er ikke 54 år gamle bibliotekarer som er målgruppa, jeg innser det. Noen som har testet den på ungdomsskoleelever eller - enda bedre - noen som faktisk ER ungdomsskoleelever og har lest den?
Denne boka har låst meg mentalt fast i ei lita bygd, Øystese, i flere timer nå. Det e noe av det beste jeg har lest på lenge, lenge! Den gjorde meg forbanna, glad, redd, overraska og trist. Persongalleriet er fantastisk, jeg følte at jeg bodde i huset sammen med hovedpersonen. Den tar for seg tema som bygdesladder, angst, voldtekt, vennskap og utholdenhet og er skrevet på en fantastisk kløktig måte.
Jeg leser mye, og jeg må si at jeg er beint ut imponert over forfatteren, Agnes Lovise Matre og måten hun har klart å håndtere så store, farlige og viktige tema.
Dette er muligens årets beste bok.
Traumer fører til en splittelse mellom kropp og bevissthet, og kroppen min oppførte seg slik den hadde blitt tvunget til da jeg var barn. Brikkene falt på plass, en etter en, da det begynte å synke inn i meg hvordan jeg som barn hadde måttet flykte vekk fra kroppen og fortvilet prøve å gjøre de voksne glade ved å være snill og flink.
"Hun er familieveileder, og de siste 16 årene har hun jobbet med utsatte barn og unge." Jeg er stolt av å si at jeg er en av de. Det er vanskelig å være objektiv da jeg kjenner Eli personlig, men jeg syns dette var en varm bok om hvordan livet kan gå fra å være veldig vondt til å bli veldig bra igjen. Den handler om å tro og stole på seg selv, om å være sin egen trøst i det vanskelige og om å lære å si nei. Jeg er glad jeg har hørt mange av historiene før, og er takknemlig for å ha lest enda fler. Takknemlig for alt hun har lært meg gjennom oppveksten, for hvordan hennes ord og støtte har hjulpet meg til nettopp dette: Å tro på meg selv, være min egen trøst, og å endelig si nei.
Lykke til! Krysser fingrene for en løsning!
Jeg liker veldig godt bokanbefalinger bare for deg, som det står. Der har jeg funnet mange godbiter som jeg har lånt på biblioteket.
Så nå folkens er det bare å stemme riktig den 14.nde, sånn at bibliotekene fremdeles har råd til å kjøpe inn bøker til oss som bruker dem.
Så fint at du setter fingeren på dette problemet, Grethe!
«Utgivelser år for år»-funksjonen har jeg ikke vært klar over.
Men jeg har ofte irritert meg over at når du går inn på en boks «side», får du opplyst i hvilket år den aktuelle utgivelsen kom, ikke når boken kom første gang. Jeg forstår hvorfor det blir sånn, men det forteller mye om boken å kjenne året for førsteutgaven. Det er en opplysning jeg er interessert i og må lete etter andre steder.
Er det mulig å få lagt inn denne opplysningen på bokens "side"? I så fall vil det antakelig være enkelt å sortere «Utgivelser år for år» etter det første året boken kom.
Ha ha, på mitt fødselsår finn eg Heimskringla av Snorre Sturlason. Steikje, så gamal eg er.
Har nå lest siste side av "Mr Tourett og jeg" - og derfor befunnet meg i Pelle Sandstrak sin virkelighet i snart to døgn. En utrolig bok om et utrolig sterkt menneske som greier det utrolige. Til dere som ikke har lest denne - prøv å få tak i den og les! Sjelden jeg blir så grepet av en bok, denne kommen til å sitte i hode lenge.... Nå venter Hestehviskeren, men jeg må puste litt først.
Jeg er vel en av dem som syntes denne boka var god, men så er jeg jo en "krimnerd" da. Salander var godt beskrevet samme var Blomquist joda...jeg kjente dem igjen.
Hadde tenkt å ta" Naken lunsj" som en bok jeg eier, men ikke har lest, men da kan jeg kanskje bruke den som forbudt bok da...
Ble nettopp ferdig med den! Det går greit å lese den uten å ha gjenlest de forrige. Mulig det bare er en fordel.
Jeg er SÅ klar for helg!! :)
Og jeg leser to bøker nå faktisk. Jeg leser Vannliljen av Hanne Dahl, og det er forsåvidt grunnen til at jeg leser en annen bok ved siden av, for det er en vond bok! Nesten så jeg føler for å kaste opp. Har lyst å hente det barnet i boka, og bare klemme henne, og gi henne trygghet og varme... dessverre var det ingen som gjorde det. :( Andre boka jeg leser er Gullkalven av Helene Thursten. Jeg liker bøkene om Irene Huss, virkelig... men denne boka har oversetteren gjort en dårlig jobb.
God helg!
God helg, ja! Snart skulestart for tenåringane i huset, så då er vi straks over i den berømte tralten att.
Eg er komen ca 3/5 i veg i sakprosaboka Placebodefekten av Gunnar Tjomlid. Knakande godt forklart mellom anna om kor lett menneske har for å lure seg sjølve, og kvifor det er slik.
Så held eg på med novellesamlinga Sjabervik av Øystein Orten. Har komt ca halvvegs i denne også. Dette er ei bok eg har spesiell glede av, sidan eg har god kjennskap til bygda som er modell for Sjabervik.
I tillegg har eg starta på noko som eg innser blir eit langtidsprosjekt. José de Alencar er ein av dei mest kjende brasilianske forfattarane frå 1800-talet, og eg har tidlegare lest Iracema av han. No har eg starta på Til, og slit med språket frå første side. Arkaisk og svulstig, så ordboka må fram for nesten kvar setning. Men eg gir meg ikkje så lett, så eg kjem til å ta den i små porsjonar i mange veker framover.
Utover det så har eg vært solid på etterskot med å legge ut sitat og omtaler frå bøker eg har lest (har ei personleg målsetjing på dette). Etter eit skippertak den siste veka så er eg snart ajour, reiknar med å kome i mål før helga er over.