Er det en ide å ha et sted der det kan stå om vi har lånt boka på biblioteket eller om vi eier den selv?
Boka er notert, men når jeg bestiller den og skal lese den blir nok litt senere i fremtiden. Må gjennom en ventende bunke først. Et luksusproblem det der, men er interessert i den boka for det virker som en unik historie.
1: Dødsskipet, Yrsa Sigurdardottir
2: Det henger en engel alene i skogen, Samuel Bjørk
3: De glemte pikene, Sara Blædel
Strindin, jeg skulle også ønske at det ble ryddet litt på bokelskere.no nå. Jeg for min del gidder nå nesten ikke å forsøke å følge med på om det kommer interessante innlegg om bestemte boktitler. Tidligere var bokelskere.no en god kilde til å få eller holde oversikten over litteratur i ulike sjangre. Nå synes jeg at jeg må investere mye mer tid om jeg skal ha håp om det samme.
Det skillet mellom omtaler og diskusjoner som vi fikk for et par år siden, har etter min mening gjort bokelskere.no litt mer uoversiktlig. Men samtidig så vi mange slike superkorte "ubegrunnede synsinger" som du refererer til, også før dette skillet ble innført. Jeg mener derfor at vi står overfor to ulike kilder til frustrasjon her. (Og jeg er selvfølgelig klar over at mange gir en god dag i det andre lar seg frustrere av.)
Jeg lurer på om det kunne være en løsning at todelingen "bokomtaler"og "diskusjonstråder i kategorien Om bøker" ble erstattet med følgende todeling, knyttet til de enkelte boktitlene:
a) innlegg om bøker - synlige for alle
b) notater om bøker - kun synlige for den som skrev notatet
Fordi folk har ulike vurderinger av hva som kan ha interesse for andre, og noen kanskje publiserer i vei uten å skjenke spørsmålet "har dette interesse for andre?" noen tanke i det hele tatt, tror jeg vi alltid vil måtte finne oss i en viss mengde "ukvalifiserte synsinger". Men en bedre sorteringshjelp bør vel kunne klekkes ut, likevel?
Ensomhet
Alle er vi ensomme. Alle
behøver vi hverandre, likevel
er grensen mellom menneske og menneske
altfor ofte lukket og stengt
med rusten piggtrå av mismot.
Hans Børli
Til tross for fantastisk sommervær og deilige utflukter har det også blitt tid til lesning denne helgen. (Fotball blir det absolutt ingen ting av). Deilig med lange, lyse kvelder som gjør lesning mulig, utendørs, til kl 23. Har lenge gledet meg til å lese historien om "Karitas", har sett gode anmeldelser her på siden og har fått med meg at "bind 1" også er prisbelønt (Nordisk råds litteraturpris). Boken fasinerte meg fra første side, og både fredag og lørdag har det blitt lange og sene lesetimer. Har nettopp lastet ned bind 2 og gleder meg stort til følge Karitas liv videre. Jeg har virkelig latt meg fasinere og drive med i lesningen om denne tøffe og sterke islandske kvinnen. Forfatter: Kristin Marja Baldursdottir. Anbefales.
Mennesker var rare sånn. De kunne være fullstendig uinteressert i deg, men så fort du fant fram en bok, var det du som var uhøflig.
Be different and be damned
Her skal jeg love at det IKKE er fotball iallefall! ;) Denne helga blir det Papirgutten av Kristina Ohlsson.
"Tordivelen flyr i skumringen" er en bok som jeg lenge har hatt lyst til å lese igjen. Jeg leste den for mange år siden og siden den gang, så har karakterene, handlingen og detaljene i historien blitt et fjernt minne der jeg så og si nesten ikke husker noe. Jeg husker derimot at boken var umulig å legge fra seg og at jeg likte den godt. Av den grunn så ville jeg lese den igjen slik at jeg kunne anbefale den. Jeg vet ikke om det henger sammen med at boken ble gitt ut på slutten av 80-tallet eller ikke, men jeg fikk inntrykk av at historien fant sted på 90-tallet. Kanskje det har noe med det faktum at ungdommene i boken minner meg strekt om min egen barndom på slutten av 90-tallet, før alt som het Internett, smartphone og playstation gjorde sitt inntog. Da brukte barn mer tid ute om sommeren og ingenting var mer spennende enn å utforske omgivelsene, der fantasien ofte tok overhånd.
Det er akkurat slik jeg opplever de tre ungdommene historien er senteret rundt. Jonas, Annika og David er tre ungdommer i begynnelsen tenårene som bruker sommerferien sin på å spekulere over hvilken hemmeligheter som skjuler seg i det mystiske huset som ligger på Selandergården. Siden kvinnen som bor i huset reiser bort for sommeren, får de i oppgave å vanne blomstene i huset til hun er tilbake. Hver kveld besøker de huset for å utføre oppgaven. De oppdager at huset har en lang historie, som strekker seg over hundre år tilbake i tid. Spor som tordivler som dukker opp på uventede steder, gamle brev på loftet og en ukjent kvinne som ringer for å spille sjakk, får ungdommene til å undersøke husets historie nærmere.
Jeg må si at jeg likte alle karakterene svært godt, spesielt David. Jonas og Annika er søsken, men ganske så ulik hverandre i måten de håndterer uventede situasjoner på. Mens Jonas er ivrig, oppsøkende og ikke redd for å ta risikoer, er Annika mer forsiktig og temperamentsfull. David derimot er mer grublende og filosofisk, med en svært avslappet holdning til det som skjer rundt ham. For meg virket det som om hans nærvær gjorde de rundt ham mer rolig. Bortsett fra karakterene, så synes jeg Gripe klarer å skape en veldig stemningsfull atmosfære med et preg av det overnaturlige. Til tross for at hun gir leserne følelsen av at det er et overnaturlig element som har fingeren med i spillet, så får mye av det som skjer i boken en naturlig forklaring. Dette er definitt ikke den siste bok jeg leser av Gripe. Jeg ser fram til å lese flere bøker av henne.
Koser meg med Leserne i Broken Wheel anbefaler . Den treffer meg nok mest pga hovedpersonens forhold til bøker og lesing - lett å kjenne seg igjen i :) Leser boka som e-bok denne gangen for å teste ut eBokBib som bibliotekene i Hedmark ( og flere fylker) startet opp med sist mandag, og det fungerer helt fint.
Campingliv for min del denne helga - og det passer jo perfekt med lesing. En tur på Ringebufjellet med valpen vår i går og ellers følger jeg jo selvfølgelig med på Stanley Cup- finalene og Zuccarello - håper på seier i den tredje matchen :)
Leserundersøkelsen 2014 er lagt frem (lenke til Bok og Samfunn).
Undersøkelsen er gjennomført av Ipos MMI på vegne av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen.
Og i følge den, er jeg en hybridleser :-)
Man kan reise både kort og langt i bøkenes verden. Fasinerende å se hvor mange spennende steder som dukker opp, allerede i titlene. Listen startet som en liten lek for meg selv. Men, så fikk jeg lyst til å dele den.
Gjennom jobben min i Norli har jeg fått lage et nettsted jeg har drømt om lenge: boktilreisen.no. Et verdenskart hvor du kan klikke deg inn på land og byer, og få boktips for reisen (du finner mye av dette under den utmerkede funksjonen Finn bøker/Omtalte steder her på bokelskere, men jeg har ønsket å lage noe litt mer visuelt, og med fokus på bøker som er i salg).
Jeg har jobbet endel med å plukke ut bøker. Det er en del feil og ting som må ryddes opp i ennå, men en del av sidene begynner å bli bra, synes jeg. Kina feks, og Italia er noen av de jeg er fornøyd med. Det vil etterhvert være et reklamebanner på toppen av hver side, foreløpig ligger det inne kun på noen land.
Det finnes ikke noe sted det er flere bokkyndige enn her på bokelskere. Om noen skulle ha lyst til eller glede av å tipse meg om viktige eller gode bøker som absolutt bør komme med under de enkelte destinasjonene, blir jeg veldig glad for hjelp!
Spennede prosjekt: Jorda rundt på 196 bøker.
Takk for responsen. Dette er en sak jeg brenner for så jeg følte jeg måtte benytte muligheten til å fremheve både dagen og boken.
Håper du prøver deg på boken etterhvert, den er ikke bare bra, men veldig viktig. Den er også lett forståelig og enkelt lagt opp.
Idag, 12 mai, er det den internasjonale ME-dagen. Denne dagen skal brukes til å informere og øke forståelsen for ME og lignende sykdommer. ME er en mystisk sykdom som for mange fremstår som forvirrende og vanskelig å forstå. Noen av de sykeste kunne like godt vært i en koma-tilstand, mens andre lever tilsynelatende normale liv mens de har ME. Symptomene er mange og kompliserte, med energisvikt eller fatigue som den mest kjente.
Det er kanskje ikke rart at man har problemer med å forstå sykdommen, når både de rammede selv og de fleste leger ikke forstår den.
Dagens boktips må derfor bli:
De bortgjemte, og hvordan ME ble vår tids mest omstridte sykdom av Jørgen Jelstad.
Boken er verdt å lese for alle som ønsker å få ett mer inngående bilde av ME og hvordan det påvirker tusenvis av familier rundt om i Norge. Den tar også for seg forskning, myter og misforståelser rundt sykdommen.
(Jeg har ingen baktanke med dette innlegget, annet enn å opplyse om denne dagen, sykdommen og boken)
William Styron beskrev en alvorlig depresjon som overveldende redselsfull, som så uutholdelig at ingen som ikke har vært rammet av den, kan forestille seg hvordan den virker på et menneske. Når depresjonen dreper, er det oftest fordi kvalene ikke er til å bære. Det eneste positive man kan si om depresjonen, er at tiden – og i mange tilfeller også behandlingen – sørger for at den går over. Men de mange som tragisk nok føler seg tvunget til å gjøre ende på tilværelsen, fortjener like lite våre bebreidelser som for eksempel de som dør av kreft.
Bøkene hører sammen, og denne boken er en fortsettelse av den første boka, men det går helt fint å lese denne boka uten å ha lest den første. Jeg leste den tredje boka først.