Nå ligger det to bokomtaler på forsiden som inneholder fem ord hver. De gjør at omtaler det er lagt arbeid i skyves ut raskt. Jeg mener systemet må differensieres, slik at det blir en for omtaler under 30 -50 ord for eksempel og en for de over det antallet. Nettstedet forvitrer når det ikke gir noe særlig tilbake dersom man bruker tid på å meddele andre noe her inne. Denne gangen er det jeg som har skrevet en lengre bokomtale. Andre ganger er det andre.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Viser 35 svar.

Bokomtalene har jeg ikke tenkt så mye på, jeg skriver for det meste kort hva jeg mener om boka. Det jeg savner er en mer oversiktlig løsning på trådene, og en egen link til de felleslesningene som pågår. Jeg var med på en felleslesning for en tid tilbake og det var mye pes å finne den igjen når jeg skulle delta i diskusjoner eller bare se hva de andre skrev om boka.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Fra å være en veldig aktiv bokelsker her på siden, titter jeg nå bare innom og ytrer meg litt i ny og ne. Jeg finner ikke lenger den gleden og entusiasmen jeg hadde tidligere. Jeg mener ikke å skylde, utelukkende, på nettsiden.....men uansett, slik det fremkommer her, er den blitt mye mer uoversiktlig og vanskelig tilgjengelig. Jeg savner den aktive debattråden med oppbyggelige og interessante innlegg og refleksjoner. Det var alltid respons på innlegg og man gledet seg til å følge tråden videre. Nå blir de fleste diskusjonsinnlegg en "enetale" som nesten ingen ønsker å svare på. Og jeg er helt enig i at "bokomtalene" forsvinner ut i intet. Hvis jeg svarer på en bokomtale har jeg problemer med å finne innlegget mitt igjen. Det er ingen tvil om at noe har skjedd her på siden....Det er synd. Nå finner jeg like stor glede i ett par boksider på Facebook hvor responsen på et innlegg kan være enorm. Fikk 100 "likes" på et innlegg forleden og ble helt forfjamset. Men litt gøy er det jo...selv om disse sidene av og til "tar helt av" når det gjelder forslag til bøker. Det er mange bokentusiaster der ute.....Håper likevel at adm. av bokelskere kan ta tilbakemeldingen alvorlig, og prøve å finne en form på "bokomtaler" og "debattinnlegg" som kan gjøre siden lettere tilgjengelig og dermed morsommere å følge. Personlig synes jeg at Lillevi's forslag er interessant.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Det er ikke bare de aktive debatt-trådene som har forsvunnet fra nettstedet, synes jeg. Tidligere var admin også til stede og ga av og til respons på innlegg med forslag til endringer. Det er svært lenge siden jeg har registrert noen respons derfra, så jeg har gjort meg noen tanker om at fokuset på videreutvikling og dialog kanskje ikke er så stort lenger.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Interessant observasjon, Bjørg. Fra å være en ideologisk nettside er det tydelig at andre krefter og motiv har tatt over, uten at jeg skal være altfor skråsikker. Kan jo bli interessant å se hva andre bokelskere, særlig de som har vært med noen år, mener om dette. Men når det er sagt forstår jeg og aksepterer at de som har lagt ned tid og arbeid i denne nettsiden, får litt igjen for strevet. Med utgangspunkt i antall bokelskere og interesse for denne siden er det jo ganske imponerende. Men jeg er enig med deg, noe er blitt borte underveis....

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har gjort meg de samme tankene som deg, Bjørg, og som Brit.
Satt tidligere i sommer og kikket på noen gamle debattråder, og da kjentes savnet - og forandringen - ekstra tydelig. Jeg er helt enig i at noe MÅ gjøres. Ellers vil vi ikke fortsette å være et sted også for interessante og informative debatter.

Jeg understreker at jeg ikke laster enkeltpersoner for utviklingen. Dette har med hvordan nettstedet er lagt opp. Jeg synes at både Strindin og jeg har kommet med konstruktive forslag som er verdt å forsøke. Fraværet av respons er påfallende.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er også litt påfallende når jeg samtidig registrerer at oppdateringene på bokelskere sin Facebook-side blir prioritert...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg registrerer at Bokelskere.no på Facebook er det få av de som følger som bidrar. Det er helst de som driver siden som legger ut diverse, ja hva skal jeg kalle det, reklame for diverse "fancy" bokrealeterte ting. For meg er det ganske så uinteressant.
Her inne savner jeg en mye bedre oversikt på hva vi har drevet på med. Tenk f.eks. på alle de flotte samlesningene vi har hatt, med diskusjoner og refleksjoner. Det måtte da gå an å fiske de opp og lage et eget band slik at de er lette å finne både for de som har vært med og alle andre.

Kanskje vi må sende en personlig melding til André, hvis det er han som fremdeles er ansvarlig for denne siden da.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Lange og mange gjenfortellinger om hva boka handler om er helt bortkastet og totalt meningsløst for meg, så det blir veldig skjønnsmessig hva det eventuelt bør ryddes opp i. Noen har sågar direkte avskift av bokens bakside(som også ofte står under presentasjon av boka her på Bokelskere). Ikke veldig interessant.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det kan selvsagt skrives mange ord som er uinteressante og få ord som er interessante:)

Dersom bokomtalene ble delt i to kategorier, der de korte automatisk ble lagt over streken og de lange under, ville ikke den ene formen fortrengt den andre i synlighet. Så bare i tilfellet misforståelser: jeg har aldri tatt til orde for at en skal rydde i hva som kan skrives eller leses på bokelskere.

Noen sier de bruker bokomtalene som huskelapp for seg selv. Da kan omtalen være: "Denne var god" eller "Møkkabok for å være helt ærlig". Disse meldingene kunne kanskje postes under diskusjoner? (Uansett har jeg bare foreslått at de sorteres for seg) For meg er en bokomtale et stykke tekst med en begrunnelse for vurderingen som gis. De fleste er ikke så gode at de klarer å vurdere og begrunne en hel bok bare i en setning. Og kanskje burde huskelappfunksjonen vært knyttet til den enkeltes profil, slik favorittstjernene er?

Godt sagt! (6) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Tusen takk for at du tar opp bokomtalene, Strindin!

Jeg deler med deg og flere ønsket om at bokomtalene skal være tydeligere og lettere tilgjengelige. Og da mener jeg reelle omtaler, ikke gledeutbrudd á la: «for en fantastisk bok!» eller hjertesukk, som «møkkabok». En bokomtale som er til nytte for andre, bør fortelle litt om boken, litt om hva du liker, misliker og veldig gjerne hvorfor.

Jeg er usikker på om forslaget ditt, om å dele omtalene i korte og lange, er det beste. Det vil sannsynligvis være vanskelig å gjennomføre i praksis (f.eks. hvordan sikre at alle holder seg til det riktige antall ord). Dessuten – det er mulig å skrive en god og opplysende omtale med få ord.

Jeg tror derimot at måten en boks side er organisert på, må være slik at man intuitivt velger riktig kategori for sitt innlegg. Når du går inn på en boks side, er det første alternativet som kommer opp, «Skriv en omtale». Ergo er det lett å ty til denne, selv om du egentlig bare vil gi en kort meningsytring: «Noe av det beste jeg noen gang har lest» - altså et debattinnlegg!
Mitt enkle forslag (som jeg har tatt opp før) er at Admin (André) endrer rekkefølgen på kategoriene på en boks side, slik:

  • Diskusjoner om boka
  • Sitater fra dette verket
  • Skriv en omtale

På denne måten vil sannsynligvis langt flere av en- og to-linjer-omtalene havne som debattinnlegg. Den som vil skrive korte omtaler, har fortsatt mulighet til det.

Jeg mener at dette er et forsøk verdt!

Godt sagt! (16) Varsle Svar

Ja, enig. Jeg har i et annet innlegg sagt at jeg ikke har laget nettforum, så det er sikkert bedre måter enn jeg foreslo. Tror likevel det finnes system som teller ord og dermed automatisk kan legge innlegg i rett kategori etter størrelse. Om det var mulig kunne eksempelvis 5 korte og 5 lange synes til enhver tid. Jeg er enig med MiaMaria som skrev at korte omtaler kan være gode og lange dårlige. Uansett kvalitet så formerer kortformene seg raskest, de krever tross alt mindre tidsbruk av avsender:) Og de virkelig knallgode enkeltsetningene er det sikkert langt mellom uansett hvem form vi velger. Det er få av oss som er som små Hemingwayer ;)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Enig i at det bør bli noen endringer hvis Bokelskere.no skal være et interessant nettsted for oss brukere framover. Selv om vi har blitt mange bør en ha en viss struktur som gagner forumet. Mange bokomtaler er ikke bokomtaler i mine øyne.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Strindin, jeg skulle også ønske at det ble ryddet litt på bokelskere.no nå. Jeg for min del gidder nå nesten ikke å forsøke å følge med på om det kommer interessante innlegg om bestemte boktitler. Tidligere var bokelskere.no en god kilde til å få eller holde oversikten over litteratur i ulike sjangre. Nå synes jeg at jeg må investere mye mer tid om jeg skal ha håp om det samme.

Det skillet mellom omtaler og diskusjoner som vi fikk for et par år siden, har etter min mening gjort bokelskere.no litt mer uoversiktlig. Men samtidig så vi mange slike superkorte "ubegrunnede synsinger" som du refererer til, også før dette skillet ble innført. Jeg mener derfor at vi står overfor to ulike kilder til frustrasjon her. (Og jeg er selvfølgelig klar over at mange gir en god dag i det andre lar seg frustrere av.)

Jeg lurer på om det kunne være en løsning at todelingen "bokomtaler"og "diskusjonstråder i kategorien Om bøker" ble erstattet med følgende todeling, knyttet til de enkelte boktitlene:
a) innlegg om bøker - synlige for alle
b) notater om bøker - kun synlige for den som skrev notatet

Fordi folk har ulike vurderinger av hva som kan ha interesse for andre, og noen kanskje publiserer i vei uten å skjenke spørsmålet "har dette interesse for andre?" noen tanke i det hele tatt, tror jeg vi alltid vil måtte finne oss i en viss mengde "ukvalifiserte synsinger". Men en bedre sorteringshjelp bør vel kunne klekkes ut, likevel?

Godt sagt! (15) Varsle Svar

Å kunne føre private notater hadde vært bra... støtter forslaget. I noen tilfeller skriver jeg "bokomtaler" jeg til tider ikke syns er nødvendig å publisere, men gjør det likevel, fordi de er enkle å finne igjen i oversikten på profilen. Aktivitetsnivået mitt har gått mye ned i det siste, "omtaler" eller "om bøker" gidder jeg nesten ikke se på lenger... Satt og la inn over 60 bøker i helga (så det mangler ikke aktivitet på meg her) og tenkte at det er flere rom for forbedringer. Ett eller annet i systemet er tungrodd når lesedato skal lagres, fikk nesten ikke lagret noen. Kunne vært flere sorteringskriterier, osv. men ser denslags som å høre hjemme i en annen tråd, muligens.

Jeg håper André hører oss ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg har aldri laget slike systemer og vet ikke hva løsningen er, men er enig i at det var enklere å følge litteratur før omleggingen. Også gjør det ikke meg noe om korte meldinger synes, men at de konkurrerer om oppmerksomheten med lengre innlegg. De kunne vært gitt likeverdig plass. Det sier seg jo selv at noe som tar svært kort tid å skrive vil mangfoldiggjøre seg mye raskere enn noe som tar lengre tid :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kanskje selve lengden på teksten burde utløse en sortering - var det dét du mente? (Edit: det bør være teknisk mulig, såvidt jeg husker fra min korte tid med databaseprogrammering.) Lagrer du en post med over 100 tegn (for å ta et tall ut av luften), havner innlegget på et annet sted enn kortere innlegg. Og får en annen "merkelapp" - jeg tenker på de korte som notater, så den merkelappen ville jeg brukt på de korte. Og kanskje jeg ville latt de notatene leve sitt eget liv på bokprofilene - ikke samlet dem i en hovedkategori for seg. (Mulig jeg var for korttenkt da jeg i går foreslo at "notater" kunne være usynlige for alle andre enn forfatteren. Slik usynlighet er ikke noe poenget i seg selv, men for min del vil jeg gjerne slippe ustanselig å snuble i dem når det jeg ser etter, er de lengre innleggene.) Hva de lengre postene skulle få som samlebetegnelse? Tja, kanskje velge et av dagens begreper, enten "bokomtaler" eller "diskusjon om bøker" - men fase ut det andre begrepet, for de er betydningsmessige for like hverandre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Apropos kort og langt:
Før leste jeg mye plateanmeldelser, og mange av dem kunne være lange og utførlige med masse detaljer og analyser. Men det var en av dem som festet seg. En anmelder i Melody Maker skulle skrive om ABBA-singlen "Thank you for the music". Anmeldelsen var som følger:

"This record starts with one of them singing: 'I'm nothing special, in fact I'm a bit of a bore'. I take her word for it and go on to the next record."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Alle kan like velformulerte og meningsmettede setninger som disse. De er ikke de vanligste på bokelskere, men forekommer nok og mitt forslag vil gi de like stor plass som mer tekst.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tenker at en bokomtale her inne er for å fortelle andre hva man mener om ei bok. Lengden på omtalen er ikke viktig for meg. Noen sier mye med få ord. Jeg liker kanskje en mellomting mellom det helt korte og det veldig lange best.
De lange bokomtalene der man gjerne skriver ganske utførlig om handling og forfatter i tillegg til hva man synes om boka - de er ikke jeg så glad i. Det gir liksom et inntrykk av at den som skriver gjerne skulle vært bokanmelder i en avis eller noe sånt....blir liksom altfor ambisiøst for meg. Foretrekker en kjapp og gjerne spissformulert kommentar med mye følelse i :) Dessuten er det noen som skriver aaaalt for mye om handlingen, og det er jeg ikke så glad i. Men det hopper jeg vel stort sett over. Smaken er forskjellig! - så mye er sikkert....

Godt sagt! (5) Varsle Svar

"Omtaler" ble i sin tid skilt ut fra "Diskusjoner" fordi noen av bokelskerne syntes det var plagsomt når diskusjonsinnlegg ble for lange og omfattende og røpet innhold i bøkene. "Omtaler" var altså ment for dem som ville skrive fyldige bokomtaler. Det som skjedde etter denne omleggingen, var akkurat det jeg fryktet: "Hvem som helst" begynte å skrive omtaler - og med de tusenvis av medlemmer vi har fått her etter hvert, kan jeg ikke begripe hvordan man skal kunne hindre det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg husker at det ble delt på en annen måte, og at jeg likte det bedre før! Nå har jeg skrevet flere omtaler og/eller diskusjonsinnlegg, men hvis det ikke er bøker folk har hørt om før, er det nesten aldri noen som kommenterer dem.... Det er litt synd, egentlig! Har hendt jeg har kjøpt bøker som jeg synes er kjempefine, og så er det ingen som leser dem :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg synes det er en uting å tillegge andre motiver man umulig kan vite om de har. Forøvrig er mitt forslag at det lages en struktur der flere preferanser enn i dag gis plass.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Pussig kommentar, men.... Jeg aner ikke om folk VIRKELIG skulle ønske de var anmeldere, om det var det du tenkte på? Jeg sa bare at det ga inntrykk av det, "liksom".....og det er kanskje bare jeg i hele verden som får det inntrykket, så jeg tror ikke man trenger å ta det så alvorlig. Lurer også litt på hva slags "motiv" det skulle være...kanskje jeg heller tillegger dem et "ønske"....som de kanskje ikke har. Men det er jo som jeg skrev bare noe jeg får inntrykk av. Ingenting å legge særlig vekt på, tror jeg....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Motiv = ønske. Den kjøper jeg:) Det jeg mener er at din betraktning fort kan gjøre oss andre forlegne, noen kanskje redd for "å framstå som om de tror de er noe" når de gjør sitt beste. De færreste ønsker nok at innleggene deres skal gi andre inntrykk av at de forsøker å framstå som noe de ikke er.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ønsker man respons på en bokomtale synes jeg det må være helt greit å legge den under "Diskusjoner", - der forsvinner den ikke så lett. Jeg oppfatter nærmest "Bokomtaler" som en huskelapp for den som har lest boken, - kommentarene kommer jo ikke en gang frem i offentligheten. Man kan til og med legge omtalen begge steder, - må jo innrømme at jeg har gjort det ;-)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Som nevnt ovenfor er jeg skyldig i å bruke "omtaler" som huskelapp, fordi de blir liggende under "mine omtaler" på sida mi... Bare unntaksvis jeg gidder å forholde meg til hva andre skriver på samme måte, det må gå tydelig frem at de prøver å nå oss andre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tidlegare tykte eg at anarkien som rådde her på denne nettstaden var sjarmerande. No er eg meir i tvil. Bok"omtalar" på fem ord - og lange, grundige og gode omtalar side ved side og hulter til bulter var eit teikn på den fridomen me brukarar av nettstaden hadde fått.

Men på eit eller anna tidspunkt skjedde det noko - det vart for mange av desse "Dette er ei drittbok. Terningkast 1" og "Eg elskar denne boka. Terningkast 6" Desse altfor korte "omtalane" gjer at eg ikkje lenger giddar å klikka meg inn på omtalane på framsida. Men det hender eg klikkar meg inn via bøker som eg har lagt til.

Sjølv har eg faktisk slutta å skriva omtalar her på bokelskere.no. Tidlegare skreiv eg gjerne eit kort utdrag og lenka til bokbloggen min - slik at spesielt interesserte kunne klikka seg inn der. Dette vart av enkelte her sett på som upassande og irriterande, og difor slutta eg med det.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Takk for respons. Det siste synes jeg du skulle overse. Fordi det er antagelig minst like mange som setter pris på det. Kanskje har ikke de ropt høyt nok. Det "irriterende" med det slik jeg ser det må i tilfellet være at diskusjonen også flyttes ut av bokelskere, fordi utgangspunktet for en eventuell diskusjon ligger utenfor siden. Jeg har funnet mye nyttig via bokblogger:) Til anarkiet: jeg er også litt for det, men tenker at det må være noe system slik at den ene formen for bruk av nettstedet ikke helt utkonkurrerer de andre.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er vanskeleg å lage reglar for nettstaden som er forståeleg for alle. Me er så ulike: Enkelte brukarar lever omtrent "heile livet" sitt her inne, og andre er innom ein sjelden gong.

Det er muleg du har rett at eg bør oversjå dei negative reaksjonane når det gjeld lenking til eigen blogg. Kanskje eg skal legga inn omtalar og tilhøyrande lenking her likevel? Eg får tygga litt på den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det var kanskje litt flåsete sagt, men det er eit snev at seriøsitet i formuleringa. Det eg meiner er at enkelte "går igjen", lagar sine eigne opplegg og brukar litt for stor plass her. Bokelskere.no vert på den måten ein lite inkluderande nettstad.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har du noen forslag til tiltak som kan gjøre Bokelskere mer inkluderende?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt spørsmål. Ved at det er så få reglar vert terskelen for å skriva omtalar og delta i diskusjonar er låg - og mange deltek. Det er positivt på mange måtar. Dersom det vert "strengare", kjem enkelte av desse til å melde seg ut av diskusjonstrådane - og det er jo dumt. Eg har ikkje konkrete tiltak å komma med - men ønskjer ein diskusjon rundt temaet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er helt enig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Libraritas vEvaMarianne MTorill Elisabeth RevheimHarald KStine_JKay NilsenTrygve JakobsenMaren Hjelle CurrieIdaBenteKarin BergKristine LouiseStåle HaverstadløkkenTom-Erik FallaEivind  VaksvikPer HellemReadninggirl20erlend kongsvollIngeborg Kristin LotheIngeborg GTone SundlandHeidi LBeathe SolbergCtinaPer-Andre RustenTanteMamieAlice NordliStine ImingenJulie StensethMartinMarteDolly DuckGrete AastorpKinecathyTove Obrestad WøiensiljehusmorHanne MidtsundHilde Vrangsagen