Gjennom jobben min i Norli har jeg fått lage et nettsted jeg har drømt om lenge: boktilreisen.no. Et verdenskart hvor du kan klikke deg inn på land og byer, og få boktips for reisen (du finner mye av dette under den utmerkede funksjonen Finn bøker/Omtalte steder her på bokelskere, men jeg har ønsket å lage noe litt mer visuelt, og med fokus på bøker som er i salg).

Jeg har jobbet endel med å plukke ut bøker. Det er en del feil og ting som må ryddes opp i ennå, men en del av sidene begynner å bli bra, synes jeg. Kina feks, og Italia er noen av de jeg er fornøyd med. Det vil etterhvert være et reklamebanner på toppen av hver side, foreløpig ligger det inne kun på noen land.

Det finnes ikke noe sted det er flere bokkyndige enn her på bokelskere. Om noen skulle ha lyst til eller glede av å tipse meg om viktige eller gode bøker som absolutt bør komme med under de enkelte destinasjonene, blir jeg veldig glad for hjelp!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 31 svar.

Du kan jo kikke på Asiaprosjektet jeg har gående for meg selv. :) Der er kriteriet at forfatteren kommer fra landet, ikke at boka nødvendigvis handler spesielt om landet. Det er vel i grunn Japan jeg har best oversikt over selv. De fleste av disse er engelskspråklige, men noen finnes på norsk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For et flott prosjekt! Denne skal jeg jammen grave litt i.
Jeg leste omtalen din av "I misosuppen" - bra! Jeg synes også denne er uhyggelig fascinerende. Tror jeg vil lese den igjen senere, og få den med i en lesegruppe. Blant annet det du påpeker om guidens reaksjonsmønster er spennende å diskutere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg har kika litt på sidene, og har nokre innspel.

For det første så opplevast det som unødvendig av at ein får opp duplikat-visingar av same bøkene (t.d. både innbunde og pocket) Det bør vere nok med ei vising av boka, og så kan ein når ein klikker på den finne ut av kva format den er å finne i.

For det andre ser eg for meg at det for enkelte byar eller land kan bli svært mange aktuelle bøker. Korleis kan den enkelte brukaren rangere desse slik at ein får løfta fram dei som er mest interessante for seg? Sortering etter stikkord, kanskje?

Når det gjeld reisemål så er Brasil eit land eg vitjar ofte, og har følgende tips til bøker som ikkje alt er med på lista
Dommedagskrigen av Mario Vargas Llosa
Den Store Sertão av João Guimarães Rosa
Dom Casmurro + Bras Cubas' posthume memoarer av Machado de Assis
Brasiliansk fotball av Marius Lien

Så vil eg til slutt takke for at sida dykkar gjorde meg merksam på boka Livet i et riskorn (Arroz de Palma). Eg prøver å orientere meg i kva som finnest av nyare, god brasiliansk litteratur, og sidan nokon tek seg bryet med å oversetje denne til norsk gjeng eg ut frå at den har noko for seg. Men skulle eg ende opp med å kjøpe den blir det nok ikkje hjå Norli (eller andre norske bokhandlar for den del), men i portugisisk språkdrakt i ein brasiliansk bokhandel.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Flotte tips! Hjertelig takk! Livet i et riskorn er visst ikke ferdig katalogisert som det heter. Derfor mangler info. Men boka ble utgitt i fjor under navnet Tante Palmas Ris, så søker du på det, får du vite litt mer. Flott å kunne lese på portugisisk!

Det med to visninger er nok litt smak og behag. Jeg synes det ser ryddigere ut, og at hver tittel kommer bedre frem. Men noterer meg at du ville foretrukket en visning!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Arroz de Palma er herved anskaffa. Og igjen, takk for tipset.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fann den ... her!. Blanda terningkast frå dei som har lest den, ser eg. Men eg har lest eit lite utdrag på portugisisk, og det virka svært tiltalande.

Når eg ikkje har vært merksam på denne boka før, så mistenker eg at det kan skuldast omslaget. Det appellerte ikkje til meg, så dersom den har stått i ein bokhandel eg har vært i kan eg fort ha neglisjert den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

kult. Kjempe bra. Jeg har en bok Hvordan forstå og bruke en nordmann av Odd Børretzen. (hvis det er sånt du tenker på da)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vil anbefale en bok for Norge om den er å få tak i nå, Yst! av Arne Hjeltnes om norske oster. Den ble utgitt på Kagge forlag i 2003.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er en flott bok! Dessverre ikke i salg lenger. Jeg mener å huske at Hjeltnes selv brukte restopplaget som julegaver fra Creuna, hvor han er/var leder!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg fant boka på Halden bibliotek hvis det er noen andre som har lyst til å lese den, levere den inn på mandag

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gå inn på mine sider og se på bøker over de ulike verdensdeler osv. Der finner du mye...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tja, hvis Norli er ute og søker etter prosjektmedarbeider, kan jeg absolutt vurdere å legge inn en søknad - jeg har erfaring med både prosjektarbeid og litteratur, jeg! For dette er jo en jobb du får betalt for å gjøre, ikke sant, og som Norli skal markedsføre seg på? Da er det sikkert ikke meningen at bokelskerne skal gjøre (deler av) jobben gratis for Norli...

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Eg tykkjer det er heilt greitt å ta opp til debatt, slik eg oppfattar at du gjer, korvidt det høver seg å gjere seg nytte av bokelskere-sidene, eller brukarane til sidene, til komersielle foremål.

Det er ikkje sikkert vi kjem til å bli samde om dette, men eg meiner måten Heitmann gjer dette på er heilt OK. Ho legg ikkje skjul på at det ho ber om er til gagn for jobben hennar og arbeidsgivaren hennar, og ho gjer også greie for at det etter kvart vil kome meir reklame på desse sidene. Redeleg og greit lagt fram etter mitt syn. Eg har også sansen for måten ho ordlegg seg på når ho ber om hjelp:

"Om noen skulle ha lyst til eller glede av å tipse meg ..."

Men eg kan tenke meg eit knippe andre scenaria der eg ville ha reagert negativt på komersiell bruk av sidene eller brukarane. Til dømes dersom det blir lagt skjul på at ein førspurnad er i jobbsamanheng, eller dersom nokon finn på å nytte seg av bokomtaler eller anna tekst her inne utan å kreditere opphavspersonen og nettsidene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er enig med deg i at det Caroline Heitmann gjør her, det gjør hun ganske åpent. Dog synes jeg ikke det er helt åpent - og kanskje ikke helt gjennomtenkt fra hennes side, heller? (Jeg håper hun selv kommer på banen, det er ikke min intensjon å polemisere mot henne i et innlegg til en annen bokelsker!) For det er nå en gang slik, at uten å si det direkte, så er det ikke som privatperson men som ansatt i Norli at hun ber om hjelp her. Og hun legger ikke skjul på at hun jobber i Norli - den delen av saken er helt grei. Men det hun faktisk gjør her, er å be om hjelp til å gjøre sin lønnede jobb - og ærlig talt, dersom bokhandlerkjeden Norli ikke selv har folk som kan nok om litteratur til å lage et nettsted om bøker og reisemål, så er det da i alle fall litt pussig at de ikke sørger for å ansette folk med den nødvendige kompetansen, men heller ber om gratishjelp på et liebhaber-forum? Og fordi jeg antar at mange bokelskere (også jeg!) synes koblingen bøker/reiser er veldig morsom/interessant/givende, så kan det være lett å overse at det man blir bedt om å bidra til, er å lage en markedsførings-/salgsplattform for Norli. Uten så mye som et håp om å bli med i en trekning om en bokpremie....

Nei, Jostein - jeg synes ikke dette er helt greit. For dette nye nettstedet inngår faktisk i Norlis totale forretningsvirksomhet - ren butikk, med andre ord. Og fordi bokelskere.no er så veldig lite kommerst, så tror jeg at Norlis fremstøt her vil bli oppfattet mer som en anmodning om en vennetjeneste, enn som det det er: et forsøk på å få utført gratisarbeid innen virksomhetens kjerneområde. Dersom det ikke hadde vært en kommersiell aktør som stod bak dette nettstedet, skulle jeg gjerne bidratt - men hvorfor skal Norli, og ikke f.eks. Tanum eller Tronsmo, få min hjelp til å tjene penger? Og hvorfor skal jeg fore en kommersiell aktør med boktips, slik at de kan klare seg uten ansatte som har de kunnskapene? Caroline, dette er ikke ment som en nedvurdering av dine individuelle kunnskaper - det er de prinsipielle sidene av saken jeg vil rette oppmerksomheten mot, nå som Jostein tok opp stafettpinnen.

ETA: Jeg hadde faktisk ikke hatt de samme innvendingene dersom Norli hadde invitert til en slags konkurranse for å få inn bidrag. "Send inn dine boktips - bli med i trekningen" - da hadde jeg antagelig holdt tann for tunge! For da hadde det etter mitt syn vært mer åpenbart at her var Norli ute og ba om hjelp til forretningsvirksomheten sin...

ETA 2: For å understreke poenget mitt ytterligere: tittelen på denne tråden lyder: "Noen som har lyst til å hjelpe meg?". Heitmann har vært medlem av bokelskere.no lenge, hun har vært en konstruktiv og trivelig "digital omgangsvenn" for mange her inne. Klart man har lyst til å hjelpe noen man "kjenner" og liker! Men for å dekke det forespørselen egentlig dreier seg om, burde overskriften faktisk lyde: "Noen som har lyst til å hjelpe Norli?".

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hei Annelingua, og takk for betraktninger!

Her på bokelskere skriver jeg i hovedsak som meg selv, ansatt i Norli. Ikke som Norli. Og ikke som anonym. Hvis jeg konsekvent skulle skrive som Norli, vil det være distanserende og kjedelig. Hvis jeg skriver som anonym, vil jeg (og andre) oppleve at jeg ikke er ærlig - fordi det kan ligge kommersielle hensyn bak.

Det stemmer at jeg inviterte til å komme med innspill til meg, den "digitale omgangsvennen", som du kaller det - vedr. et prosjekt jeg holder på med i jobbsammenheng. Jeg brenner for prosjektet, og vil gjerne diskutere det med digitale bekjentskaper som synes slike ting er interessant. Konsekvensen av tips (tusen takk for de jeg har fått i mailboksen!) vil bli at Norli kan tilby en bedre tjeneste, og kanskje selge flere bøker.

Men konsekvensen kan også bli at eventuelle bibliotekarer som bruker siden, vil kunne gi bedre råd til folk som kommer på biblioteket og skal ha litteratur til ferier. Eller at noen husker bøker de selv har i hylla, som kan ha relevans for venner som skal reise. Gode nettjenester er nyttige for folk - selv om det er noen som eier dem.

I nyhetsbrev fra Norli kan det godt hende vi tar med "Send inn forslag - vinn bok". (Godt forslag!) Men i et forum hvor jeg (tror at jeg) har digitale venner, og hvor jeg har vært medlem i flere år, opplever jeg det som distanserende og unaturlig.

Selv synes jeg det er veldig artig å bidra dersom andre skulle be om innspill på ting de holder på med – også i jobbsammenheng – hvis jeg har tid og det dreier seg om noe jeg liker. Av respekt for folk som ikke deler denne oppfatningen, markerer jeg svært tydelig hvilken rolle jeg har – slik at de lett kan scrolle forbi innleggene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hallo Caroline, jeg tror absolutt på at du brenner for dette bok/reise-prosjektet - det ville garantert mange andre bokelskere også gjort, enten de drev med det i jobbsammenheng eller på fritiden. Men det er nå likevel slik at du har fått anledning til å jobbe med dette prosjektet fordi din arbeidsgiver Norli mener det vil gavne forretningsvirksomheten. Og da er prosjektet kommersielt, og du representerer en aktør i bokbransjen når du skriver om det her på bokelskere.no. De som gir deg boktips til reise/bok-nettsidene du jobber med, er med på å utvikle Norlis markedsprodukt. Og jeg synes ikke det kommer så veldig godt frem i trådstarten din, at det er Norli folk hjelper dersom de gir boktips til deg. Særlig fordi du har vært aktiv her på bokelskere.no ganske lenge, og mange derfor forholder seg til deg som en privatperson. Hadde ditt trådstart-innlegg vært postet av nykommeren "Nils Nilsen, ansatt i Tanum", tror jeg flere bokelskere ville problematisert forespørselen og tenkt "hvorfor kommer han plutselig inn på denne arenaen og ber om gratishjelp?". Du flyter litt på at du er en gammel kjenning som folk har et positivt inntrykk av - folk vil gjerne hjelpe deg. (Jeg mener ikke at du bevisst utnytter din egen goodwill, men at det er det som skjer de facto.)

Du skriver:

Men konsekvensen kan også bli at eventuelle bibliotekarer som bruker siden, vil kunne gi bedre råd til folk som kommer på biblioteket og skal ha litteratur til ferier. Eller at noen husker bøker de selv har i hylla, som kan ha relevans for venner som skal reise. Gode nettjenester er nyttige for folk - selv om det er noen som eier dem.

Dette synes jeg i beste fall er en avsporing. Klart at Norli gjerne ser at bibliotekarer bruker Norlis nettsider - og ikke eventuelle tilsvarende tjenester hos konkurrenter eller ikke-kommersielle aktører. At Norlis reise/bok-tjeneste kan hjelpe på folks hukommelse - sikkert, men hva så? Jada, "gode nettjenester er nyttige for folk, selv om det er noen som eier dem" - og jeg har ingen problemer med at en forretningskjede utvikler noe som blir allment tilgjengelig på nettet. Men også dette synes jeg er på siden av mitt ankepunkt: jeg synes du i beste fall beveger deg på grensen til rolle-sammenblanding her.

Du skriver også:

I nyhetsbrev fra Norli kan det godt hende vi tar med "Send inn forslag - vinn bok". (Godt forslag!) Men i et forum hvor jeg (tror at jeg) har digitale venner, og hvor jeg har vært medlem i flere år, opplever jeg det som distanserende og unaturlig.

Vel - hvorfor blir dét annerledes enn dine tidligere innlegg om Libris/Norlis julekalendere, eller andre kampanjer? Jeg kan ikke se forskjellen. (Det var faktisk de innleggene jeg hadde i tankene da jeg skrev at jeg ikke ville hatt problemer med et innlegg av typen "Send inn forslag - vinn bok". Da du postet julekalender-innleggene syntes jeg du var helt innenfor!)

Dette spørsmålet er ikke en diger sak i mine øyne, men jeg tolker altså henvendelsen din som en helkommers henvendelse. Og synes at det er fint om andre bokelskere er oppmerksom på at det er en forretningsvirksomhet de hjelper, dersom de gir deg boktips her.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det ligger allerede påmelding til en juli-kalender på boktilreisen.no - med en ganske grei premie. Du skal ikke se bort fra at den får en egen lenke etterhvert - som kanskje er mer etter din smak!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Konkurranse eller ikke konkurranse er jeg i og for seg ikke så opptatt av! Mitt poeng er at jeg fortsatt synes du blander roller: så lenge du jobber i Norli, er du en Norli-representant her inne. Og din bønn om hjelp til å utvikle bok/reisemål-nettstedet er et fremstøt som Norli har fremsatt inne på bokelskere.no. Min holdning (og neida, jeg ække sur nå, dette er en helt nøktern ytring) er 1) at jeg fremdeles synes driver rolleblanding - du kan ikke selv bestemme at "nå er jeg privatperson her inne, i motsetning til i går da jeg ytret meg som Norli-ansatt", og 2) at jeg ikke har lyst til at Norli vederlagsfritt skal dra nytte av min "litterære grunnforskning". Så får det være opp til andre bokelskere hva de har lyst til å bidra til.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så kanskje blir det ironisk nok slik at annelingua, utan å ville det, likevel bidrar til å utvikle boktilreisen.no?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dersom den julikalenderen har noe med reise/bok-nettstedsutviklingen til Norli, så har jeg kanskje bidratt til den utviklingen ved å anspore Caroline til å nevne julikalenderen. Nå tipper jeg at de to tingene er ulike markedstiltak, uten innbyrdes sammenheng, men ved å nevne at jeg synes en reinspikka konkurranse hadde vært greiere, har jeg visst gitt Caroline et incitament til å fortelle om julikalenderen. Helt greit for meg!

Jeg bør kanskje understreke at jeg ikke - på ingen måte - er motstander av nettsiden Caroline i Norli utvikler?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var eit billig poeng av meg, beklager

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tok ikke anstøt av det, Jostein - ingen fare. (At jeg syntes det var litt skivebom, er en annen sak... ;P)

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

I 2012 laget VG en oversikt som de kalte Reis i litteraturen, på bakgrunn av den laget jeg en liste her på Bokelskere med bøkene. Se listen her.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tips! Det er flere her jeg mangler. Noen er utrolig nok ikke i salg lenger - som Sirkusbarn. Har du forresten lest om dette prosjektet? http://www.bokogsamfunn.no/jorda-rundt-pa-196-boker/? Ganske artig.... (Det fungerer ikke å aktivere lenken fra iPad).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg hadde ikke hørt om det prosjektet før, men det ga definitivt leselyst siden det er mange klassikere på listen. Når det gjelder ditt og Norli's prosjekt, så tror jeg det vil treffe bedre for oss reisende i forhold til spesifikke byer. Jeg gleder meg til å se en slik liste i ferdig form og håper du får mange gode lesetips. Lykke til :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg lenket til den artikkelen for en snau uke siden, her.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dersom ein set inn ein < før lenka og ein > etter lenka (utan mellomrom), blir den klikkbar, slik:
http://www.boktilreisen.no/
Er det først og fremst norske titlar du er ute etter?
Kan det vere både reisehandbøker, faktabøker og fiksjon, eller helst ein av desse kategoriane?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei Jostein! Til høyre ligger reiseguider ( denne er vanligvis basert på søk), i midten ligger skjønnlitteratur og noe fakta. Først og fremst er det bøker på norsk, men vi tar gjerne med engelsk hvis viktige bøker ikke er i salg på norsk. Guider er på begge språk - og tidvis dansk også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har drømt om et lignende prosjekt - dog ikke et kommersielt prosjekt slik det stedet du ber om hjelp til. Ønsker deg lykke til! :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for det, Krira! Det er morsomt å gjøre det kommersielt også. Selv har jeg alltid hatt lyst til å lese bøker fra stedet, når jeg er ute og reiser!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Sol SkipnesGrete AastorpHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild SritaolineLailaEvaHilde H Helseth