Tekst som har fått en stjerne av Ellen E. Martol:

Viser 1961 til 1980 av 3894:

Nei, det er ikke alltid like lett å se akkurat hvorfor man føler som man føler. Men det er vanligvis mulig å gjette litt. I det minste å kanskje skrive litt om hva slags type bøker man liker, så kanskje leseren kan vurdere om det er samme type bøker man selv liker.

Ellers glemte jeg å snakke om linker til omtaler på egne sider. Jeg er ikke særlig fan av å bare legge inn linken, a la "min omtale finner du her [link]". Da gidder jeg ikke å klikke, det tilføyer liksom ikke noe til bokelskere.no og inviterer i allefall ikke til kommentarer og diskusjon. Det jeg derimot synes er helt greit - og det jeg gjør selv - er å legge inn hele (evt en oppsummering/sammendrag av) omtalen her på bokelskere, og heller nevne øverst eller nederst at den opprinnelig ble lagt ut på personlig side. På den måten finner i allefall jeg i blant fine blogger uten at jeg blir tvunget til å forlate bokelskere bare for å se hva vedkommende synes. Om han/hun skriver godt, får jeg gjerne lyst til å se hva annet han/hun skriver, og da er linken nyttig for min del.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Jeg mener at en omtale i det minste bør inneholde en begrunnelse for meningen din. Er ikke så veldig interessant med "Likte boka godt. Terningkast 6."

Begrunnelsen kan være så mangt. Analyser kan være spennende, men for min del er det litt begrenset for hvor lange omtaler jeg orker å lese når jeg har litt tid til overs til å klikke meg rundt her (med mindre den er knallgod og holder på oppmerksomheten min hele veien). Den personlige opplevelsen anser jeg selv som sentral i en setting som bokelskere (og bokblogger), men den er verdiløs uten begrunnelsen nettopp fordi den er individuell.

Det er artig om boken settes i en eller annen kontekst (enten om man har lest andre bøker av forfatteren, eller andre bøker med samme tema, eller et eller annet fra ditt eget liv som har noe å gjøre med handlingen, eller lignende). Trenger ikke å være akademisk og litteraturhistorisk kontekst.

Tilleggsopplysninger er også fint om de er relevante på et eller annet vis, enten gjennom kontekst (feks "forfatteren skrev denne boken under den og den epoken, og dette skinner gjennom i tematikk"), begrunnelse (feks "jeg har vanskelig for å like boka fordi forfatterens politiske syn er det og det, og dette kommer i veien for meg") eller noe annet. Ekstra rare eller finurlige tilleggsopplysninger er også gøy. Jeg synes dog det er fint om fakta kan spores tilbake til kilden, feks ved linking rett i omtalen.

Også bør det forresten nevnes at spoilere er absolutt fy-fy uten store advarsler og/eller tekstformatering (huk av boksen rett under her). Også på klassikere som man tror alle har lest. Ikke noe som er kjipere enn når man aner fred og ingen fare, også plutselig dukker slutten på boka opp i en korttenkt setning et sted i omtalen - "jeg visste hele tiden at det var tanta som var morderen!" Sånt har jeg snublet over før her. Ikke bra.

Men det finnes ikke noe konkret fasitsvar slik jeg ser det. Det eneste jeg synes bør være med uansett, er som sagt begrunnelsen for hvorfor boka er god eller dårlig. Om den er subjektiv eller objektiv, lang eller kort, full av fagtermer eller muntlig, er egentlig det samme, så lenge man er engasjert og føler man har noe å si.

Godt sagt! (16) Varsle Svar

When he was nearly thirteen my brother Jem got his arm badly broken at the elbow. When it healed, Jem's fears of never being able to play football were assuaged, he was seldom self-conscious about his injury. His left arm was somewhat shorter than his right; when he stood or walked, the back of his hand was at right-angles to his body, his thumb parallel to his thigh. He couldn't have cared less, so long as he could pass and punt.

To Kill a Mockingbird - Harper Lee

Godt sagt! (5) Varsle Svar

...skape et sted for å ta dialogen om boken tilbake

Men det finnes da allerede? Jeg har funnet denne dialogen på bokelskere.no. Du er helt sikkert velkommen til å delta i bokdiskusjonene, du også :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Siden du har laget en forslagskasse er den vel ment at vi kan komme med våre innspill og ønsker. Vil nødig bli oppfattet som klagete, hehe.

1) På "mine sider" - i profilen, ønsker jeg at bokhyllene kommer tilbake.

2) Jeg skulle ønske at tittel og forfatternavn kommer opp når jeg holder musepekeren på boka
(det er ikke alle bøker det er like enkelt å se navn på forfattere eller boktitler).

3) Ønsker også at det kommer opp "leser" eller "har lest" "ønsker seg" osv. når musepekeren er over boka.

Godt sagt! (23) Varsle Svar

Jeg koser meg virkelig med gjensynet med Synnøve Solbakken. Jeg finner så mange språkperler. Det er vel ingen tvil om at de gamle "gutta" kunne skrive! Anbefaler alle å finne igjen de gamle skattene. Det gjør faktisk godt å dukke ned i en annen tid.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Doris Lessing er født i 1919. Hun ble født i Iran og vokste opp i Zimbabwe. Doris Lessing flyttet til England i 1949 og slo gjennom som forfatter med debutromanen Det synger i gresset.
I 2007 mottok hun Nobels Litteraturpris 88 år gammel.

Under pseudonymet Jane Somers skrev hun flere bøker og deriblant Jane Somers dagbøker som kom ut i 1984.

I denne første dagboken blir vi kjent med Jane som er en vellykket karrierekvinne. Hun har mistet sin mann og mor i sykdom. Hun klarte ikke å involvere seg i sykdommen til noen av dem og overlot til andre å pleie dem. Jobb og karriere sto i fokus hos Jane, samt å fremstå som den vellykkede og profesjonelle karrierekvinnen som hun var.

Et tilfeldig møte med en gammel dame endrer Jane sitt syn på både seg selv og livet. Skyldfølelsen for å ikke ha vært tilstede under sin mann og mors sykdom og bortgang gjør at hun tar noen valg for å gjøre opp for det.

Doris Lessing skriver godt og troverdig om ensomhet og alderdom. Hun lar oss få føle hvordan det er å bli gammel og syk. Hvordan det føles å bli avhengig av andre mennesker fordi vi ikke klarer å ta vare på oss selv.
Boken er trist, men varm og full av vennskap og kjærlighet.
Her er mye til ettertanke.

Boken er lettlest og har et enkelt språk og av den grunn gir jeg den terningkast 5 selv om den innholdsmessig fortjener en 6-er :)

Har startet lesingen av den andre dagboken og gleder meg til å følge livet til Jane videre.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Må innrømme at jeg ikke hadde sjekket forsida en gang...

Men, synes at Bokomtaler og Diskusjoner om bøker hører sammen, dvs at disse bør være på en og samme side slik at man slipper å hoppe frem og tilbake.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Astri, jeg håper du fortsetter å kommentere og diskutere bøker, altså! Da jeg skrev det jeg skrev, var det ikke for at du skulle ta bort hele innlegget. Men det var en liten lettelse å høre at du skjønte hva jeg mente - jeg har lyst til å lese Gravedigger's Daughter, forstår du - og ha flest mulig "overraskelser" i vente! :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ad skille mellom bokomtaler og diskusjoner: Bør ikke bokomtaler også vises som en tråd på førstesida? Ofte er bokomtaler utgangspunkt for en diskusjon, å skille dem vet jeg ikke helt om jeg er fortrolig med, men uansett så mener jeg at Bokomtalene bør vises. For hvem ser en bokomtale på en ukjent bok nå??

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Synes den var tung å komme i gang med, men det kom seg for min del. Sitter igjen med inntrykket av at den var aldeles fortreffelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for advarsel! Jeg har boka og vil ikke møte den for forberedt:) Det har ikke noe med denne tråden å gjøre, men jeg savner også spoiler på bokomtaler/ innlegg som er rene handlingsreferat.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er rart hvordan noen personer gjennom flere hundre sider griper en som de gjorde i disse to bøkene "Øst for eden" av Jon Steinbeck. Han skriver drivende godt og hans personbeskrivelser er så gjennomførte at det er en fryd.
Bøkene har så mye livsvisdom i seg og jeg ble bergtatt og reven med i disse utrolig gode bøkene.
De er faktist de beste jeg har lest til nå av Steinbeck, men jeg har flere tilgode

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det er en stund siden det var beleilig for meg å skru på lydbokavspilleren, men jeg er vel ca midtveis i Susan Cains "Quiet: The power of introverts in a world that can't stop talking". Også denne anskaffet via audible.com, hvor jeg har månedsabonnement. Behagelig leserstemme og noenlunde engasjerende presentasjon av mer og mindre presis forskning rundt mindre utadvendte individer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Savner banelydbok. Lindstrøm blir soundtrack til maling av stakittgjerder.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå er jeg veldig fornøyd her :)

Flickabøkene

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ei leseglad mor blir varm langt inn i sjela når 7-åringen ber om at vi les Charlie og sjokoladefabrikken igjen, fordi "den var jo så morsom". Eg kosar meg når ungane legg hovudet på skuldra mi om kvelden, og sluker orda i bøkene vi les, når dei rettar på meg og seier "det er ikkje sånn historia er". Eg håpar lesegleda varer, og at dei får like mange gode, engasjerande, triste, romantiske, skumle og fine lesestunder som det eg har hatt!

Godt sagt! (28) Varsle Svar

På din oppfordring tok jeg nå en titt;) Første inntrykk er at det er langt mer kommersielt enn her inne. At forsida hyper bøker jeg styrer unna. Jeg er heller ikke stor fan av "Norges eneste bokinspirator", gode anmeldere duger for meg. Kom ikke så langt som til å se hvor jeg kan registrere min boksamling osv. Mitt inntrykk er at selgerne vil styre min leselyst, mens det er brukerne som skaper dette nettstedet.

Godt sagt! (23) Varsle Svar

I går kveld ble ikke tilstandsdatoer lagret korrekt. Dette var en feil som har vart i 15 dager, og først ble fikset i morges.

En tilstandsdato er datoen man endret lesetilstand på, og det er dette vi sorterer på i boksamlingene. Når man endrer lesetilstand på en bok nå, legger denne seg først i f.eks bokhyller og "Leser/ har lest".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det ser ut til at det ikke er satt noen forventet utgivelsesdato, noe jeg mener er smart med tanke på press. Tiller selv sier han bruker ca 3-4 år på en bok og den siste ble utgitt i 2010. Om man går utfra det så kommer den tidligst i 2013, muligens i 2014 og kanskje så sent som 2015. Ser ut som du må smøre deg med tålmodighet og håpe på det beste :-)

Har ikke lest bøkene, men de står i hylla og venter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

RonnyKjell F TislevollKirsten LundIngunn SHarald KOleMarit HåverstadFriskusenIreneleserJørgen NHilde H HelsethTor-Arne JensenElin Katrine NilssenHeidi LWenche VargasJakob SæthreMorten MüllerFarfalleToveElisabeth SveeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAkima MontgomeryLars MæhlumNinaBjørg L.DemeterVidar RingstrømBenedikteSvein Erik Francke-EnersenSiljeØystein Espeseth-AndresenJakob Lund KlausenTorill RevheimOddvarGritaolinemay britt FagertveitPia Lise SelnesRolf IngemundsenTine Sundalelme