Tekst som har fått en stjerne av Ellen E. Martol:

Viser 761 til 780 av 3891:

Pær Putten held til på Den glade bondegården.
Boka kan lesast på nasjonalbiblioteket her (håper eg har greidd å legge inn ei lenke som virkar).
God fornøyelse!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Da har de første minusgradene bergtatt indre Hardanger, det på en måte som gjør at du enten rasker med deg skia og reiser til fjells, blir sittende og glo på tv-sport ELLER hiver deg på rygg med ei god bok. Etter jobb har det blitt noen sider av Himmelbjørnens Skog av Britt Karin Larsen, som visstnok er bok 2 av serien fra Finnskogene. Lot meg fenge veldig av den nyeste boka hennes, Av Lys Er Du Kommet, som var min BK Larsen-debut. Jeg dro kjensel på hennes måte å skrive på; blant annet hvordan hun stiller essensielle spørsmål og lar dem stå ubesvarte, eller svarer i neste setning. Måten hun gjør disse tingene på minner storligen om Toni Morrison. Ulike arenaer og samfunn til tross, dette ligner!

Boka leses antagelig ferdig denne helga eller i hvert fall de to neste dagene, det er jo tid for årsmeldinger og sånt, har tre av dem som skal skrives.

Ei flott leseuke til alle :-)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Jeg synes julen kan bli noe klaustrofobisk, med for mye mennesker samlet under ett tak. Hyggelig, men kan være krevende. Så når alle hadde reit til sine skoler, og tilbake til hverdagen sa jeg til mannen min at jeg legger meg nå på et rom og leser. Og jeg fant frem Mysterier av Knut Hamsun. Det ble en sammenhengende lesning, jo jo litt søvn men ganske intensivt.... og det ble sterkt og det ble magisk!!!! Jeg tror den boka egner seg best for den type lesning......

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hyggelig å høre - men det skulle da bare mangle! Jeg mener, allerede da vi forentes i en lovsang over Sigrid Boo, skjønte jeg såpass! :D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Akk, denne kjærleiken. Han er ikkje heilt til å lite på alle tider. Og dette synleggjer Jacobsen i denne forteljinga frå 1700-talet.

Barbara er, i allefall i det ytre, ei av dei meir attråverdige damene i Tórshavn på Færøyane. Ho har alt vært gift to gangar, begge gangane med ein prest, og begge gangane blei ho enke. Mange lastar Barbara for dødsfalla til ektemennene sine. No kjem det ein ny prest, den unge Herr Poul, til Færøyane. Det er vel ingen grunn til at han ikkje skal forelske seg i Barbara?

Boka femner mykje vidare enn dette. Her er eit rikt persongalleri som er levande skildra, ein får eit truverdig innblikk i levemåten på 1700-talet, og ein får også ein viss kjennskap til natur og geografi på Færøyane. Ikkje minst blir det tydeleg kor prisgitt menneska er naturkreftene i dette vesle øysamfunnet. Ein får også eit døme på korleis eit lite samfunn kan bli sikra større genetisk variasjon i ein fart.

Attende til tittelrolla; det er ikkje lett å bli klok på Barbara. På den eine sida framstend ho som ei sterk og sjølvstendig dame som hevar seg over folkesnakk, bryr seg katten om konvensjonar og i tilleg både er arbeidssam, vennleg og hjelpsam. På den andre sida virkar ho å vere eit viljelaust offer for sine egne skiftande kjensler. Her har forfattaren skapt ein kompleks og interessant romanfigur. Eller kanskje er det ikkje han som har skapt henne fullt ut, i følge wikipedia hevdast det at Barbara er modellert etter Jacobsen sitt søskenbarn som han var ulukkeleg forelska i. Men uansett om det var sånn eller slik, det var interessant lesnad.

Vi las denne boka i Lesesirkelen av 2014, det virka som om dei fleste av dei som var med på felleslesinga tykte det var ei god bok. Meg sjølv inkludert.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Lesehelg! Nytt år og nye lesemuligheter! :-)

Mot slutten av 2017 dabbet leseinnsatsen litt av for min del, men 2018 har startet bra. Er over halvvegs i Jöel Dickers La verité sur l'affaire Harry Quebert (på norsk heter den Sannheten om Harry Quebert) som jeg ser har fått terningkast 5 av bokelskerne. Foreløpig heller jeg mot treningkast 4, men vi får se. På litteraturfronten ellers lyttet jeg nylig til P2's bok-podcast; de snakket om og oppsummerte norske utgivelser i 2017 - noe som var interessant å høre på. Jeg liker i det hele tatt å lese litteraturkritikernes og journalistenes artikler om bøker i både inn- og utland da det kan hjelpe en til å holde seg oppdatert på litteraturfronten. Britiske The Guardian har i så måte en del å by på. De hadde også nylig en interessant podcast om utgivelser i 2017.

Litt underholdning: Nrk.no mener tydeligvis at man er et litterært fyrtårn om man får til denne quiz'en (da kan det i mine øyne bli mange fytårn her til lands):
https://www.nrk.no/kultur/quiz_-er-du-et-litteraert-fyrtarn_-1.13813750.
Om noen vil bryne seg på en litt mer vrien quiz, en britisk litteratur/politisk quiz à propos 2017 fra The Guardian, så er den her:
https://www.theguardian.com/books/2017/dec/30/the-big-books-quiz-of-the-year-have-you-been-paying-attention.

Hva leser dere for tiden, bokelskere? Del det gjerne med oss! :-)

Et flott, nytt og innholdsrikt år ønskes alle bokelskere.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Forfattaren og filosofen Henry David Thoreau fann ut at han skulle stryke til skogs og leve eit enkelt liv i pakt med naturen. Han strauk ikkje så veldig langt til skogs, så vidt eg kan sjå frå kartet er det ca 2 mil vest-nordvest for Boston sentrum, og rundt ein kilometer frå tettstaden Concord. Men langt nok ut til at han fekk ro og fred til å filosofere over livet, naturen, og menneska. Plassen Thoreau valde å slå seg til på ligg ved eit tjern som heiter Walden Pond, og derav namnet på boka. Han bygde seg ei lita og enkel hytte, der han budde i drygt 2 år, frå juli 1845 til september 1847. Boka kom ut i 1854.

Jaudå, her er mange tankevekkande og gode betraktningar i denne boka, som er lagt opp som ei samling med essay med utgangspunkt i livet i skogen. Kanskje spesielt det første, og lengste, essayet som ber tittelen Economy. Der er også mange flotte naturskildringar frå dei ulike årstidene. Likevel var det ikkje alltid at utlegningane til forfattaren fann gjenklang hjå denne lesaren. Og eg vil ikkje gå så langt som å antyde at det ligg ein dobbeltmoral i å til slutt forlate det enkle og gode livet som ein forfektar, men eg vil likevel hevde at det er meir romantisk å leve «det enkle liv» når ein har høve til å vende attende til eit meir materialistisk eit så snart ein vil det.

Boka høyrde eg som gratis lydbok frå Loyalbooks, opplesaren var flink. Undervegs i lesinga så havna eg også i ein triveleg diskusjon om m.a. vedhogst, og om korvidt Lars Mytting har latt seg inspirere av Walden.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Og dette er min «dom» over boken:

«Denne boken gikk rett til hjertet på meg. Skrevet med en sånn varme og kjærlighet og en stillferdig humor. Så skarpe personskildringer, mennesker med styrke og svakheter, gode og dårlige sider; med andre ord, levende og troverdige mennesker til å bli glad i. Skildret i et miljø du nærmest kjenner på kroppen. Etter litt ettertanke – det kan ikke bli annet enn terningkast 6.»

For øvrig blir jeg alltid overrasket / imponert over lesere som fullfører bøker de gir terningkast 1 :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg vet, jeg vet! Og jeg har ingen god grunn til at jeg ikke har gjort noe med saken forlengst - bøkene (i alle fall Vargskinnet-syklusen) har jeg jo hatt en stund... Skjønner at du liker Ekman, og dermed har enda en av bokelskerne jeg har lært meg at det er verdt å lytte til, satt sitt anbefalingsstempel på dette forfatterskapet. Takk, Ellen!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det hadde vært interessant å vite hva du baserer karakterstikken "søtsuppe" på!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hurra, her er det noe som har giddet å lese det jeg har skrevet! Bare det er jeg svært glad for. Du har helt rett. Nå skulle feilen være ordnet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har lest Hunden av Ekman. Absolutt ein forfattar eg fekk lyst til å lese meir av.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vi har oppdaget at når man først er blitt gjennomvåt, holder det menneskelige legemet væten (den ytre) ute likeså godt som regntøy.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er en kveld for sang, tenkte Snusmumrikken. En ny vise som skal ha én del forventning i seg og to deler vårmelankoli og resten bare grenseløs begeistring over å vandre og være alene og trives med seg selv.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg fikk lest altfor lite, nå må sannheten frem;
kun en brøkdel av alt det som ble med meg hjem
ifra Tanum og Norli og hvor-det-nå-var -
men om bok-angsten nærmer seg er kuren klar:

Jeg har krim og romaner, noveller og slikt.
Nær sagt uansett sjanger, sågar drama og dikt -
hva jeg enn må få lyst til å lese en kveld,
har jeg hyllene fulle, jeg kan klare meg selv
dersom bokhandler'n stenger og hvert bibliotek
møter nedleggingsspøkelset (hva? ble du blek?!).

Men om 2017 ikke ble en suksess
når jeg fører opp bøker jeg koste meg med
i mitt eget excelark for bokstatistikk,
kommer 2018 om få øyeblikk.

Og DA skal det leses! Den saken er grei:
Det blir Henriksen, Whitehead - og Wildenvey?
Så står Saunders og Boardy og Thune for tur
ja, og Stuff I've been reading samt akami-Mur.

Heia 2018! Du blir helt klart suksess!
Og GODT NYTT ÅR! til bokelskerliebhabere.

:)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Jeg blir nå aldeles døgnvill av disse juledagene - men jovisst er det helg igjen :-)

Og så bra at du Jostein drar i gang helgetråd - elegant, på rim, som du begynner å skjemme oss bort med! Herlig!

Denne helga har jeg julegavebok liggende klar: Berge av Jan Kjærstad, som jeg gleder meg skikkelig til å ta fatt på. Denne har jo fått strålende omtaler, så her har jeg virkelig høye forventninger. Dette skal bli stas :-)

Ellers har jeg hatt et strålende leseår ja, mange gode bøker lest, både ute og inne, hjemme og borte, i sol og styggvær. Jeg har i 2017 lært meg å like lydbøker veldig godt, dette gjør at jeg får 'lest' også når jeg er i farta, f.eks. ute på tur, når jeg gjør hus- og hagearbeid, og andre ting.

Ønsker dere alle en fin nyttårshelg :-)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Jeg er godt tilfreds med leseåret 2017 - det endte opp med 62 fullførte bøker. Tre påbegynte bøker blir med inn i 2018. "Takket være" tidenes dårligste sommer ( det er statistisk bevist) her på Vestlandet ble det ekstra god til å sitte inne og lese. Som allerede nevnt i et annet innlegg (Leseåret 2017), var det Jeanette Walls sine bøker "Krystallslottet" og Sølvstjernen" - pluss Roy Jacobsens "Hvitt hav" og Rigels øyne som havnet blant mine favoritter fra 2017. Jeg holder ellers på med å sette opp leseliste for 2018. Vil benytte anledningen til å ønske alle her inne et givende leseår 2018 :)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

No er fredagen over og laurdag snart gått
Og med lesehelgtråd gjekk det frykteleg trått
Så eg klaskar i hop nokre linjer på rim
For å få i gang praten før søndag set inn

Her i heimen er romjula roleg og fin
Og med bakenden planta i godstolen min
Les eg Uår av Faldbakken, måtte det ei
Bli eit omen for nyåret som er på vei

Apropos – er de nøgde med året som gjekk?
Vart det tid nok til bøker, var lesinga kjekk?
Eg vil vone at alle, ja kvinner og menn
Får eit givande bokliv i året som kjem

Godt sagt! (18) Varsle Svar

Et veldig godt leseår! De fleste jeg har lest har endt med seksere, kun et par femmere, som forstås er kjempebra det og. Jeg leser sjelden bøker jeg ikke har smugkikka i eller har forventninger til, på forhånd. Føler jeg har nese for sånt, en slags erfaring bygd over flere tiår.

Trilogien til Roy Jacobsen må i mine øyne både sammen og hver for seg, få en sekser. Andre favoritter er En Sånn Jente av Monica Flatabø, Av Lys Er Du Kommet av Britt Karin Larsen, Fordi Det Er Bittert Og Fordi Det Er Mitt Hjerte av Joyce Carol Oates, Bienes Historie av Maya Lunde, Bienes Død av Lisa O`Donnell, Vær Snill Med Dyrene av Monica Isakstuen og Medaljenes Pris av Mads Drange. For å gi ti gode eksempler på bøker av ulike temaer og innhold jeg anbefaler videre. Men sjekk boksida mi for andre gode eksempler :-)

Et godt leseår ønskes alle bokormer og lesehester!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Rutinen er det som gjer tunge bører lettare å bere

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

Synnøve H HoelTherese LierElisabeth SveeGro Anita MyrvangEster SKirsten LundEileen BørresenTrude JensenGjertrud JacobsenHeidi HoltanHarald KEgil StangelandDemeterStig TMads Leonard HolvikRisRosOgKlagingTatiana WesserlingMarteGro-Anita RoenKarin  JensenTor-Arne JensenReidun SvensliPiippokattaLene AndresenIngunn SIvar SandTanteMamieKikkan HaugenGodemineFindusJulie StensethMorten MüllerSiljeDolly DuckNicolai Alexander StyveBjørg L.GroVannflaskeTine SundalEllen E. Martol