Tekst som har fått en stjerne av Ellen E. Martol:

Viser 801 til 820 av 3981:

"Du er strålende, annelingua!"

Enig! Annelinguea, en venn i nøden når du står fast :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

For denne helga har jeg liggende to bøker klare til start. Den ene er De usynlige av Roy Jacobsen, og den andre er Der fire veier møtes av Tommi Kinnunen. Gleder meg like mye til begge, så det blir nok elle melle hvilken jeg skal begynne på først :-)

Værmeldinga for sankthanshelga er ikke særlig god - regn og ruskevær, og lave temperaturer. Så det blir sikkert en del innetid - og lesetid.

God lesehelg alle :-)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Avslutter Richard Hermanns "Mine gleders by" denne helgen. Han skriver godt om Londons - og tildels også Englands - historie, gjennom ca 2000 år, - helt fra byen var en del av Romerriket og frem til tidlig på 1980 tallet. Leserne får blant annet vite den historiske bakgrunnen til flere av Londons mest kjente turistattraksjoner. Boka minner meg på at det er lenge siden jeg besøkte London og at jeg lengter tilbake dit.
Ellers blir det denne helgen litt VM fotball og litt sosialt. God helg :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Mye VM-fotball for tida. Lesing blir det mindre av enn vanlig, dog er tida etter 8-kampen lesetid. Dermed blir det 20-30 sider før puta hvisker meg noen ord i øret. Den femte boka om folkene på Finnskogen skrevet av Britt Karin Larsen, ser ut til å være like god som de fire foregående. Målet mitt er å bli ferdig til neste helg når mine tre ferieuker starter.

Ei god helg og ei god uke etter det igjen!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Eg har ikkje hatt hverken leseform eller anna form ei tid no, men "Svarthuset" av Peter May var ei av dei bøkene som eg opplevde som overraskande god! Kanskje eg skal skaffe meg dei to neste og sjå om leselysta kjem tilbake! Godt å bli mint om god litteratur! :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ifølge svensk Wikipedia, Lillevi, var det i 1968 at Bildhuggarens dotter kom ut første gang. https://sv.wikipedia.org/wiki/Bildhuggarens_dotter

Den svenske Wikipediaartikkelen er stjernemerket, det betyr at det svenske WP-samfunnet har ansett den for å være blant sine beste artikler. Så jeg vil tro at det er gode grunner til å stole på den opplysningen...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Enig med deg, Ellen – en nydelig bok!
«En tilleggsbonus er at man her finner forbildene til noen av hennes figurer i Mummi-verdenen, - ikke bare til figurene forresten, men til hele Mummi-dalen. Jeg vil anbefale boken for alle Mummi-elskere, her ser man hvordan den verdenen oppsto!»

Ja visst er det mye fra Mummi-universet å finne her! Men når kom egentlig «Billedhuggerens datter» ut? Før Mummie-bøkene? Jeg spør fordi det i min utgave står utgivelsesår 1968, og da var da Mummiene i full sving.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nydeleg brevveksling mellom den unge Sara og Astrid LIndgren, får mange refleksjonar om kor viktig det er å bli sett av nokon, og møtt med varme og ikje minst respekt.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

På Ischia så har Rino og Stefano leigd seg kvar sin Lambretta til å køyre rundt med (side 231), og seinare tek dei med seg konene på køyretur. Kanskje var det denne modellen, frå tidleg 60-tal?

skriv bildebeskrivelse her

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Køyrety frå boka.

Rino slit med å betale på ein Fiat 1100 (side 204). 1960- og 1961-modellen kunne sjå slik ut.

skriv bildebeskrivelse her

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg ville egentlig bare berømme deg for dette innlegget. Jeg tror mange, spesielt menn, har en del fordommer mot kvinnelige forfattere. Men få ønsker å innrømme det. Så takk for at du ønsker å utvide horisonten din!

Som feminist ser jeg nok dette som en del av det at mannen fremdeles sees som "standarden" i samfunnet, på en slik måte at historier om menn = historier om mennesker, universelle historier; mens historier om kvinner = historier om kvinner, ikke relevante for andre. Og slik er det jo ikke. For det første fordi både menn og kvinner utgjør vår felles menneskehet, og dermed er begge perspektiver interessante. Og for det andre fordi også historier om kvinneliv kan være relevante for alle, handle om ting som alle kan kjenne seg igjen i. Familie, kjærlighet, svik, vold, psykiske lidelser, politikk, historie - det er mye å velge mellom!

Mange er her nevnt, men om du liker science fiction er også Octavia Butler og Ursula le Guin å anbefale. Jeg syns sistnevntes Jordsjø/Earthsea-serie er overvurdert, men flere av de andre bøkene hennes er gode, og går dypere enn veldig mange andre sci-fi-serier.

OBS, tillegg: Jeg ser du har fått noen Margaret Atwood-forslag, men ikke to av de kanskje mest kjente. Det er jo hun som har skrevet "Tjenerinnens beretning", som HBO-serien er basert på, og det samme med "Alias Grace", som Netflix har laget en serie basert på.

Er du interessert i historie og krigshistorie anbefaler jeg blant annet Ida Jacksons "Morfar, Hitler og jeg" - som er en personlig bok om hvordan du forholder deg til at bestefaren din var nazist - og Marte Michelets "Den største forbrytelsen", som handler om jødeutryddelsen i Norge, om både overløpere og hjelpere, om desperate fluktforsøk og nordmenn som anga eller lot jødene gjemme seg hos dem. Boka forteller en mer nyansert historie enn det vi gjerne har lært, og tar opp en del ubehagelige sannheter, som at antisemittismen også var stor i Norge og at svært mange nordmenn samarbeida med myndighetene om å angi jødene, ofte mest fordi de frykta konsekvensene av å ikke gjøre det.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det finnes gull i hverdagshistorier også. Disse nesten tidløse, realistiske novellene tar for seg tilsynelatende vanlige livskriser i oppveksten og voksenlivet: Pubertetskvaler, forelskelse og samlivsbrudd ved død og skilsmisse. Men de er svært godt fortalt. Usikkerhet og undring utgjør den psykologiske rammen.

Konteksten er ellers Danmark i mellomkrigstiden, men bare i sluttnovellen griper ytre begivenheter inn i handlingen: Utbruddet av 2. verdenskrig. Boka ble opprinnelig utgitt 1944. I min utgave fra 1964 har Jørn Vosmar skrevet et opplysende etterord.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei igjen Tanja,
Jeg ser at du har fått noen svar som ikke er spesielt oppløftende. Det jeg først og fremst vil si deg, er at jeg får inntrykk av at du har fått utilstrekkelig/dårlig veiledning fra ditt universitet, OsloMet.

Punkt 1; Hvordan utforme et spørreskjema
Min reaksjon på skjemaet er at spørsmålene er upresise og uklare. Jeg er enig i Marits kritikk av språket, men kan se gjennom fingrene med det. Jeg har ingen akademisk grad, men har lest bøker i mer enn seksti år og selv skrevet bøker – og jeg har vansker med å få tak i hva du egentlig spør om. Hvis spørsmålene dine ikke er intuitivt forståelige for dem du spør, mister du mange respondenter.

Punkt 2; Hvem spør du
Når du skal gjennomføre en spørreundersøkelse, er det viktig å vite hvem du skal spørre. Skal det være et representativt utvalg av befolkningen? I så fall tviler jeg på at www.bokelskere.no er det rette stedet. De fleste av de aktive blant oss, er ihuga lesere med sterke meninger om bøker og forfattere. Som Ellen er inne på (og som jeg kan slutte meg til) er utgangspunktet ditt uaktuelt for henne. Vi finner bøker uansett.

Jeg kan likevel akseptere ditt premiss og tror at undersøkelsen din kan være nyttig.

Jeg håper at vi gamle damer ikke har tatt motet fra deg og at dine veiledere kan hjelpe deg videre. Du må gjerne formidle våre synspunkter til dem. Masse lykke til Tanja!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er det noko ein bokelskar likar, så er det å kunna bidra med lesetips og bokforslag!

Eg vil nytta høvet til å tipsa deg om Hendelser ved vann av Kerstin Ekman: Ein psykologisk thriller, stillferdig, mørk og med mange lag, - litt tunglest, men velskriven. Tildelt Nordisk Råds litteraturpris og Glassnøkkelen.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Så utrolig hyggelig å se hvor mange som har tatt seg tid til å komme med forslag! Ikke bare det, men jeg ser noen har både undersøkt boklisten min og forfattet innlegg om igjen flere ganger pga svikt i teknologien. Skulle gjerne svart hver enkelt, men jeg prøver meg på dette fellessvaret her i første omgang. Håper alle får med seg at jeg setter stor pris på innsatsen!

Nå har jeg nesten motsatt problem; jeg vet ikke hvilken bok jeg skal begynne med :D Jeg skal sette meg ned og lese meg opp på bøkene som er foreslått og velge ut noen.

Takk igjen!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Åja, åja - den metoden anbefaler jeg ofte og gjerne til andre, forstår du. Men selv er jeg altfor utålmodig til å gidde/orke å kladde i Word.... Og jeg lærer - a-l-d-r-i.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sidan eg har gjort den same tabben du nemner ein del gangar, så skriv eg no laaange innlegg i Word, og kopierer og limer til bokelskere-tekstboksa. Det har spart meg for mange omgangar med såpevask av munnen.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Nå har jeg TO ganger slettet laaange epistler ved å trykke "Svar" over tekstfeltet, i stedet for "Lagre" under. =&!!@#!!?)@£$!!!!! - men jeg vil likevel gjerne gi deg i alle fall noen forfatternavn du BØR sjekke (og som såvidt jeg har sett, ikke har vært nevnt i svarene du allerede har fått), so here goes:

Sigrid Undset!
Sissel Lange-Nielsen
Marte Michelet (sakprosa)
Elisabeth Aasen (sakprosa)

Fra USA:

Toni Morrison (nok en nobelprisvinner)
Dorothy Parker
Lionel Shriver
Carson McCullers
Louise Erdrich
Leslie Marmon Silko

Fra/om Kina:

Pearl S. Buck (nobelprisvinner...)
Han Suyin
Anchee Min

Fra UK:

Muriel Spark (Anbefaler alt..., hun skrev sylskarpt, intelligent og underholdende)
Hilary Mantel ("Wolf Hall" og "Bring Up the Bodies" er prisbelønnede historiske romaner om Henrik VIII)

Fra Sverige:

Marianne Fredriksson (Anbefaler "Simon och ekarna")
Elin Boardy ("Mary Jones historia : nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig : om mitt liv samt om Dolores & John Silver, så som jag fått det berättat för mej av dom själva" - veldig morsomt "haleheng" til den klassiske sjørøverromanen...)
Bodil Malmsten (Start gjerne med "Priset på vatten i Finisterre")

Fra India:

Arundhati Roy ("Guden for små ting")

Fra Nigeria:

Buchi Emecheta

Nja. Der har du vel litt mer å forske i? ;)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Haha. Du får for den, Ellen! :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det tenkte jeg også - inntil jeg husket at man ikke vet hvem som skjuler seg bak det pseudonymet, og at det i disse tider (mars/april 2018) spekuleres på om det kanskje er en bestemt italiensk, mannlig forfatter...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundYvonne JohannesenPia Lise SelnesPer LundMorten JensenAvaHilde H HelsethAlexandra Maria Gressum-KemppiTove Obrestad WøienAkima MontgomeryBeate KristinIngunnJingar hJane Foss HaugenKjell F TislevollReidun Anette Augustinanniken sandvikAnniken RøilEllen E. MartolHilde VrangsagenMaikenGunillaGrete AastorpBjørn SturødJulie StensethMads Leonard HolvikMorten MüllerStine AskeElin FjellheimAnne Berit GrønbechAnne Helene MoeHarald KLilleviKarin  JensenMarit AamdalIngeborgBeathe SolbergMonica CarlsenMonaBLIngrid Hilmer