Vindens skygge

av (forfatter), Kari Risvik (gjendikter) og Kjell Risvik (gjendikter).

Bokklubben 2005 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (1308 terningkast.)

4215 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Daniel er 10 år og er med faren som er antikvar til en bygård i Barcelona. Her finner han en spennende bok som skal forandre livet hans. Forfatteren av boken ble myrdet mange år tidligere og selv om Daniel får mange tilbud om å selge boken velger han å beholde den. Årene går og uforklarlige hendelser skjer rundt ham. Han forfølges av en mann uten ansiktstrekk og nå blir han ført inn blant ukjente steder og personer i det gamle Barcelona.

Bokdetaljer

Forlag Bokklubben

Utgivelsesår 2005

Format Innbundet

ISBN13 9788252560282

EAN 9788252560282

Genre Spenning

Omtalt tid 1900-tallet

Omtalt sted Barcelona

Språk Bokmål

Sider 477

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

464 530 211 66 29 8

Bokomtaler

Dette er definitivt en bok etter min smak! Elsket boka, og sitter igjen etterpå med en trist følelse nå når boka er slutt. Jeg er fortsatt helt inne i handlingen, og jeg kjenner at denne boka er en bok jeg kommer til å lese flere ganger. Anbefales på det sterkeste! <3

Godt sagt! (11) Varsle Svar

For en eventyrfortelling/spenningsroman! Denne boken lever og skaper god stemning fra første stund. Historien blir bare mer og mer fascinerende og gripende som sidene går, på slutten er det helt umulig å legge den fra seg.. En bok som vil sitte i hodet en stund.! :-)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Dette er en av de få bøkene som ikke lar deg vite handlingen ordentlig før du har lest hele boka. Den er skremmende og nifs, men også uhyre spennende og mystisk. Samtidig er den vakker og poetisk, men også mørk og avansert. Dette er som en krim med sjelen til en vakker roman. Historien starter da Daniel som 10 år blir presentert av sin far for de glemte bøkers kirkegård, altså et bibliotek med bøker som ingen lenger husker og har forsvunnet med tiden. Her får han plukke én bok, og får beskjed om at han må vokte denne resten av sitt liv. Han velger romanen «Vindens skygge» av Julián Carax. Han sluker boken allerede første kveld, og faller pladask og ønsker å finne mer å lese av forfatteren. Men få har hørt hans navn, og færre vet noe som helst om han. Etter hvert som Daniel blir eldre møter han er skummel skikkelse uten ansikt som lukter av svidd papir med øyne som sigarettglo, som vil kjøpe boka, om det så skal koste han dyrt. Denne mystiske mannen utgir seg for å være en karakter fra Caraxs siste roman, selve djevelen. Og slik starter en storslagen historie der Daniel ønsker å finne ut hvem denne Carax er, og hvorfor en mystisk person er villig til å betale i store summer for ethvert eksemplar av hans romaner, bare for å brenne dem. I romanen finner vi forbannelser som hviler over gamle hus, mystiske forfølgere, magi, overtro og uskyldige forelskelser. Romanen har alt.

Les mer her

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette er en strålende bok.

Med et avensert og tidsriktig språk, fenger denne boken fra de første sidene. Karakterer og hendelser skifter mellom følelsesmessig gripende situasjoner, til gysende redsel. Forfatteren er dyktig til å skildre Barcelona, og karakterenes oppfattelse av denne magiske byen, samtidig som han fletter i en nær opplevelse av karakterenes følelsesliv og utvikling. I dette vever han inn små tråder av spenning og mystikk, og alt dette via en forfatter og de unike og uvanlig gripende bøkene han har skrevet.

Personlig så var det forfatterens evne til å så tydelig og nært skildre den herlige følelsen vi bokelskere får når vi er sammen med bøker. Og jeg bruker dette begrepet "sammen med", fordi for bokelskere, og da også hovedpersonenene i boka, er virkelig sammen med bøker hele tiden. Enten vi leser dem, kjøper dem, samler på dem, ser på dem. Vi er alltid en del av bøkene, og de en del av oss. Det er et livslangt kjærlighetsforhold som jeg aldri har sett skildret bedre enn i denne boken. Levende, følelsesladet og ekte. Så presist tatt på kornet som jeg overhodet har sett eller lest.

Dette er en MÅ LESE for alle som elsker bøker. Det er en mystisk, skremmende, ekte og komplett bok OM bøker og påvirkningen disse kan ha på mennesker og samfunn.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg kan ennå huske den morgenen da far for første gang tok meg med til
De glemte bøkers kirkegård. Det var en av de første i den lange rekken
av sommerdager i 1945, og vi vandret gjennom gatene i Barcelona som
var fanget under en askegrå himmel og en dampende sol som strømmet
over Rambla de Sankta Monica i en girlander av flytende kobber.

Carlos Ruiz Zafón, Vindens skygge

Når Daniel er ti år, tek faren, bokhandlaren, han med til De glemte bøkers kirkegård. Han må lova å aldri fortelja om staden, og får lov til å ta med seg ei bok. Den han vel, grip tiåringen med hud og hår, og Daniel vil berre vita meir – meir om Vindens skygge, og meir om forfattaren Julian Carax. Men i eit Barcelona som enno kjem seg – eller ikkje kjem seg – etter borgarkrig og verdskrig, er det fleire som leitar etter Carax, og fleire hemmelegheiter enn det som godt er som skal nøstast opp.

Vindens skygge er ein kriminalroman med eit mysterie som skal løysast. Det er ein thriller og ein spøkelseshistorie, med mektige menn og ugriplege skuggar. Det er ein historisk roman, både frå vårt perspektiv og frå romanen si samtid, og det er ein kjærleiksroman. Det handlar om kjærleiken til den ein aldri kan få, til den ein skal få, til familie, til litteraturen og til byen. For på mange måtar er Barcelona òg ein aktør i boki, kanskje enno meir no andre gong eg les den og prøvde å navigera i gatene saman med Daniel og hans vener, enn fyrste gong, når eg sat gripen av historia og spenninga.

Den største svakheiten ved romanen er kanskje at det ikkje er heilt klårt for lesaren kva som står på spel. Eg har iallefall problem med å gripa Daniel sin store fasinasjon for Carax til å byrja med – men etterkvart som mysteriet vert meir og meir personleg for Daniel og andre impliserte, vert det det for lesaren òg, som – iallefall viss lesare er meg – sit me hjarta i halsen og skvett til etter kvart som sanninga kjem for dagen. Dei litt pompøse skildringane av stemning og by gjer òg til tider sitt for at ein kan falla av – medan dei andre gonger grip tak og dreg ein inn i eit vått og kaldt og snødekt Barcelona, noko heilt anna enn det ein ser i turistbrosjyrar. At dette er vår nære fortid, er òg med på å gjera miljøet i romanen enno meir medrivande.

Carlos Ruiz Zafón (f. 1964) bur i Barcelona, og ga ut fleire romanar for både unge og vaksne før Vinden skygge (La Sombra Del Viento) i 2001. Etter denne gav han ut Engelens spill, som er ein forløpar til handlingane i Vindens skygge. Nyaste bok i serien, Himmelens fange, kom ut i 2011.

(fyrst publisert her)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Books are mirrors: you only see in them what you already have inside you.

Godt sagt! (91) Varsle Svar

Folk kakler så det ikke er måte på. Mennesket stammer ikke fra apene, men fra hønene.

Godt sagt! (17) Varsle Svar

Skjebnen pleier å vente like rundt hjørnet. ---- Men noe den ikke gjør, det er å gå på hjemmebesøk. Man er nødt til å oppsøke den.

Godt sagt! (15) Varsle Svar

Don't be afraid of being scared. To be afraid is a sign of common sense. Only complete idiots are not afraid of anything.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Jeg var oppvokst blant bøker, hadde fått meg usynlige venner på sider som smuldret til støv, med en lukt som ennå henger igjen på hendene mine.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?

Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?


Godt sagt! (105) Varsle Svar

Kjell Risvik er ein av dei verkeleg store oversetterane vi har i Noreg, han har oversett ifrå spansk, portugisisk, katalansk, italiensk, fransk, tysk, engelsk og hebraisk, samt 6 andre språk. Her er lagt til nokon av dei han har oversatt for å vise hans repetoir. Det må nemnast at hans sambuar Kari Risvik også har bidratt ein del.


Godt sagt! (25) Varsle Svar

Vi nordmenn elsker både å lese og reise. Har du lyst til å lese bøker med handling fra spennende byer? Her er VGs guide til godt lesestoff. VG 21.juli 2012


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Jeg lagde tidligere en liste over de tretti beste bøkene noensinne skrevet. Her kommer fortsettelsen.


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Har i det siste kommet over bøker hvor bøker har en sentral plass i handlingen. Alle bokelskeres drøm eller;-) Tenkte det kunne være morsomt å lage en liste på det, her er en start. Trenger hjelp til å fylle på...


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Engelens spill" av Carlos Ruiz Zafón
 • "Vindens skygge - reiseguide" av Sabine Burger
 • "Vinter i Madrid" av C.J. Sansom
 • "Miraklene i Santo Fico" av D.L. Smith
 • "Den lukkede bok - roman" av Jette A. Kaarsbøl
 • "Den blinde mannen i Sevilla" av Robert Wilson
 • "Et lite drap i Lisboa" av Robert Wilson
 • "Havets katedral" av Ildefonso Falcones
 • "Guden for små ting" av Arundhati Roy
 • "Simon og eiketrærne" av Marianne Fredriksson
 • "En lykkens datter" av Isabel Allende
 • "Løvekvinnen - roman" av Erik Fosnes Hansen
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver