Tak over Teheran

av (forfatter) og Maria Øygarden (oversetter).

Cappelen Damm 2012 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.64 (47 terningkast.)

103 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Pasha Shahed er 17 år sommeren 1973 og han tilbringer tida sammen med sin beste venn Ahmed. Da Pasha forelsker seg i nabojenta Zari, som er lovet bort til en annen mann, fører det etter hvert til at Zari må ta et forferdelig valg. Samtidig havner Pasha i Shah-politiets søkelys, og det får han til å innse hvilken despot som styrer Iran.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2012

Format Heftet

ISBN13 9788202375379

EAN 9788202375379

Omtalt tid 1970-1979

Omtalt sted Iran

Språk Bokmål

Sider 366

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

8 17 19 3 0 0

Bokomtaler

Hyllest til kjærligheten

Vi befinner oss i Teheran i 1973, få år før den iranske revolusjonen. Pasha Shahed er 17 år gammel, og han og Ahmed er bestevenner. Det fineste de vet er å ligge på taket og snakke om jenter før de sovner.

"Å sove på taket er vanlig i Teheran om sommeren. Den tørre varmen som preger dagene, blir kjøligere etter midnatt, og de av oss som sover på taket, våkner med morgensolen i ansiktet og frisk luft i lungene. Moren min liker det ikke i det hele tatt, og hver kveld minner hun meg på at "hundrevis av mennesker faller ned fra takene hvert eneste år". Bestevennen min Ahmed og jeg utveksler skjulte smil ved hver advarsel før vi går opp trappen for å tilbringe natten under et teppe av stjerner som ser ut som de er nær nok til at vi kan ta på dem. Gradvis blir gaten under oss et lappeteppe av gatelys, skygger og lyd. En bil brummer sakte nedover den øde strekningen, varsomt for ikke å vekke noen, samtidig som en løshund et stykke unna bjeffer iherdig." (side 11)

Ahmed er forelsket i vakre Faheemeh, og han tæres i stykker av fortvilelse da han skjønner at en annen mann og hans familie er i forhandlinger om hennes hånd. Så får Pasha ham til å stå opp som en mann og kjempe for sin kjærlighet, og dermed får den vordende brudgom og hans familie kalde føtter. De trekker seg - med før det blir Ahmed grundig rundjult av Faheemehs brødre. Like fullt - han vinner både jenta og hennes families tillit til slutt - i en tid hvor de forelskede ikke har sjanse til å bli kjent med hverandre før alvorlige løfter om livslang kjærlighet avgis, men kun er prisgitt noen blikk og forsiktige smil.

Pasha er forelsket selv, men dette er enda mer umulig enn i Ahmeds situasjon. Jenta er Zari, som bor i nabohuset, og hun har vært forlovet med "Doktoren" så lenge hun har levd. Problemet er at Pasha liker Doktoren svært godt, og har voldsom respekt for ham. Han føler at han svikter vennen ved å forelske seg i en som er hans.

Sommeren 1973 reiser Doktoren bort - angivelig for å undervise noen landsmenn på landet - og så åpner det seg muligheter for guttene til å treffe sine hjertets utkårede. Zari har invitert Fateemeh til seg for at Ahmed og hun skal få være sammen. Pasha får også være med - nærmest som en "femte hjul på vogna". Han er i syvende himmel! Tenk å få være nær Zari! Bli kjent med henne! Og etter at den verste genansen er overstått, blir Pasha og Zari kjent med hverandre. Dette fører til at Pasha, som har forlest seg på vestlig litteratur - forbudt sådan, bare blir enda mer forelsket. Men elsker Zari ham? Hun snakker om Doktoren, erkjenner at hun er heldig at det er ham hun er lovet bort til siden han er både god og snill, men hun skjønner samtidig at det Ahmed og Fateemeh er noe helt annet ... Hvordan kan man vite at man elsker noen?

"Tak over Teheran" er en nydelig roman om kjærligheten, uten at den noen gang blir klisjefylt eller "klissete". Pashas brennende kjærlighet overfor Zari er svært vakkert beskrevet. Bakteppet i romanen er den politiske situasjonen Iran befant seg i på den tiden. Sjahen var eneveldende diktator, og angiveri overfor det hemmelige politiet - det politiet som "egentlig ikke" eksisterte - førte med seg mange menneskelige tragedier. Blant annet fører det til at Zari tar et valg som får forferdelige konsekvenser for alle dem hun har rundt seg. Den idylliske sommeren 1973 tar nemlig slutt, og da er det den brutale virkelighet som venter ...

Forfatteren selv er født og oppvokst i Iran, men flyttet til USA i en alder av 19 år. Mange ressursterke mennesker flyktet fra Iran før den iranske revolusjonen i 1979, fordi det allerede da var åpenbart hvilken vei det gikk. Her som i så mange andre land ble folkets revolusjon stjålet av feil mennesker ... En roman som "Tak over Teheran" kunne verken vært skrevet under sjahens enevelde eller i dagens Iran uten store konsekvenser for forfatteren selv. For øvrig interessant å lese om persernes hang til å dyrke lidelse nærmest som en kunstart!

Denne boka er som tidligere nevnt nydelig skrevet, og jeg kommer til å ha øyne og ører åpne for denne forfatteren i fremtiden. "Tak over Teheran" ligger i grenseland mot terningkast seks, men jeg nøyer meg likevel med terningkast fem. Årsaken er en litt banal og for utrolig slutt, som skuffet noe. Men hvis du ønsker deg en lang på vei feelgood-roman fra Iran, dog med alvorlige undertoner, er dette boka for deg! Jeg anbefaler den varmt!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En annerledes oppvekstroman fra Iran på 70-tallet. Historien blir fortalt av 17 år gamle Pasha. Han er bestevenn med Ahmed og vilt forelsket i nabojenta Zari. Hun er forlovet med Doktoren som er Pashas mentor. Vi får innblikk i alt fra lærere, familie og forholdene under sjahen, og det er til tider rystende lesning. Anbefales varmt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Velskrevet. Morsom og trist. Lærte mye om Iran, Teheran og tiden under Shahen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Langt inne i hver eneste knute i et persisk teppe kan man finne et utsagn fra hendene som så tålmodig førte nålen og tråden.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

"det er ingenting i veien med å elske noen som har gjort seg fortjent til det"

Godt sagt! (6) Varsle Svar

"Hvis dumhet var et mål for storhet,ville dere alle sammen være blant de største menneskene i verden,"

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Lykkelige øyeblikk når vi er sammen, du og jeg.
To skikkelser, men én sjel, du og jeg.
Kjærlighetens papegøyer synger i himmelen,
og vi ler frydefult, du og jeg

noen linjer fra et dikt av Rumi

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Folk gjør de utroligste ting for kjærligheten. Bøkene er fulle av fantastiske fortellinger om sånne ting, og fortellinger er ikke bare fri fantasi, vet du. De er en så stor del av dem som skriver dem, at de faktisk kan gi leserne uvurderlige leksjoner om livet."

Ahmed legger merke til glimtet i øynene mine, rister på hodet og humrer. "Jeg vet det. Jeg må lese mer."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Man kan reise både kort og langt i bøkenes verden. Fasinerende å se hvor mange spennende steder som dukker opp, allerede i titlene. Listen startet som en liten lek for meg selv. Men, så fikk jeg lyst til å dele den.


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Mål for 2013: fullføre 50 av disse bøkene.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er fantastiske bøker med unike fortellinger. Anbefaler alle å lese de!


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikke alle bøker er verdt å tas vare på, eller leses om igjen. Ikke nødvendigvis fordi de er dårlige, men fordi første gangs lesing ga nok. Jeg er en person som gjerne kan lese enkelte bøker om igjen. Ikke alle personer er slik. Og ikke alle bøker er slik. Her er noen bøker jeg gjerne leser igjen.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Sommerfugl i lenker" av Zinat Pirzadeh
  • "Leppestift i Afghanistan" av Roberta Gately
  • "Porten i Marrakech" av Linda Holeman
  • "Kongen - en roman" av Kader Abdolah
  • "Ære - roman" av Elif Shafak
  • "En oversikt over forsvunne ektemenn" av Natasha Solomons
  • "En overflødig kvinne" av Rabih Alameddine
  • "Den umulige kjærlighetens hus" av Cristina López Barrio
  • "Reisen til Havanna" av Armando Lucas Correa
  • "Urmakeren i Auschwitz" av John Donoghue
  • "Hver dag, hver time" av Nataša Dragnić
  • "Et hus uten vinduer" av Nadia Hashimi
Alle bokanbefalinger for dette verket