Svarthuset

av (forfatter) og Ragnhild Aasland Sekne (oversetter).

Goliat forlag 2017 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.99 (240 terningkast.)

438 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Et bestialsk mord på Isle of Lewis ligner et annet mord begått på fastlandet noen måneder tidligere, og etterforsker Fin Macleod blir sendt fra Edinburgh for å bistå i saken. Fin er selv oppvokst på denne øya i Ytre Hebridene, og mordutredningen blir samtidig en reise tilbake til hans egen vanskelige oppvekst.
Fin møter personer og steder som han tidligere har flyktet fra. Det vakre, men ødslige landskapet fører ham tilbake i tiden. Klippeøya An Sgeir, fuglefjellet ute i Atlanterhavet der øyas unggutter har sin manndomsprøve på den årlige gugajakten, bærer en hemmelighet som Fin helst ikke vil vite om. Jo nærmere saken kommer en oppklaring, jo nærmere kommer han selv en farlig konfrontasjon med fortiden.
Svarthuset er første bok i Peter Mays Lewis-trilogi om etterforsker Fin Macleod.

Bokdetaljer

Forlag Goliat forlag

Utgivelsesår 2017

Format Innbundet

ISBN13 9788293430087

EAN 9788293430087

Serie Fin Macleod (1)

Genre Politi og detektiver Krim

Omtalt sted Hebridene

Språk Bokmål

Sider 361

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

62 130 35 10 2 1

Bokomtaler

Krim fra Ytre Hebridene

Jeg er egentlig fint ferdig med krim ... Og bare for å ha presisert det: jeg har lest min dose med krim! Det utgis imidlertid så utrolig mye elendig krim, og forlagsbransjen har skvist sitronen lenge nok nå. Fordi de vet at kjendisnavn selger, fordi de vet at det bare er å stable en pall med bøker ... så kommer leserne strømmende, livredde for å gå glipp av noe (de tror er) stort ... Forfatterne skriver bøker det går tretten på dusinet av, og det er bare skuff, skuff, skuff over hele linjen!

Så hender det likevel av og til et mirakel. Det dukker nemlig opp kvalitetskrim. Av forfattere man knapt har hørt om. Peter May er en slik forfatter. Bloggeren Anita fra Artemisias Verden sa det allerede i april i år - at "Svarthuset" av Peter May er kvalitetskrim på sitt beste. Det var likevel ikke nok for å få meg til å bite på. Faktisk måtte det komme en bok til i serien - "Lewismannen" - som fikk kritikerne til å gå nærmest mann av huse, før jeg forsto at dette var en bokserie jeg bare måtte få med meg. Og stopp en hal! Var det noen som nevnte Hebridene? Mannen min og jeg var på Lewis og Harris i de Ytre Hebridene i fjor sommer, og vi ble dødsfascinert! At mye av den gode kritikken går på de flotte miljøskildringene av spesielt Lewis, var ingen ulempe.

Nå har jeg lest - unnskyld: slukt! - "Svarthuset", og jeg ble ikke skuffet! Tvert i mot! Jeg er så hektet at jeg om få strakser kommer til å kaste meg over "Lewismannen", som jeg nå har kjøpt for andre gang (!) fordi den første jeg kjøpte ligger hjemme i Oslo. Der er jeg ikke akkurat nå, og jeg kan ganske enkelt ikke holde ut et døgn til uten fortsettelsen! Dessuten har jeg bestilt en fotobok som Peter May står bak. Den heter "Hebrides" og kom ut i 2013 - i tilknytning til trologien, slik jeg har forstått dette.

Peter May (f. 1951) er en skotsk forfatter som er født og oppvokst i Glasgow. May er i dag bosatt i Frankrike. Han utga trilogien som omfatter "Svarthuset", "Lewismannen" og "Lewisbrikkene" i årene 2009-2012, og de kom ut på fransk. Peter May har skrevet flere bøker, og dersom de holder samme kvalitet som "Svarthuset", har vi mye godt i vente i årene som kommer!

Etterforsker Fin Macleod er bosatt i Edinburgh, men kommer opprinnelig fra øya Lewis i de Ytre Hebridene. Han har knapt vært tilbake etter at han flyttet derfra for å begynne å studere i Glasgow. Omstendighetene førte til at det likevel ikke ble noe av studiene, og han ble i stedet politimann. Siden giftet han seg med Mona, som han fikk en sønn med. For en måneds tid siden ble sønnen, som da var åtte år, meid ned og drept av en bilist, som stakk av fra stedet. I sorgen over å ha mistet sønnen blir det klart både for Fin og Mona at det ikke er noe mer igjen av ekteskapet deres.

For noen måneder siden ble det begått et grufullt drap i Edinburgh. Den drepte var hengt opp etter hodet, og hadde fått buken sprettet opp. Fin Macleod etterforsket dette drapet. Nå er et tilsvarende drap begått på Lewis, og det er nærliggende å tenke seg at det er en forbindelse mellom disse to drapene. I og med at Fin har vokst opp på Lewis, blir han sendt dit for å assistere etterforskningen.

Det er med blandede følelser Fin reiser tilbake til øya, der noe av det siste som skjedde var at han deltok på den årlige gugajakten ute på klippeøya An Sgeir.

"Guga var det gæliske ordet for en ung havsule, en fugl som mennene i Grobost hadde jaktet på hver eneste august i alle år. Jaktlaget reiste på en toukers tur til en liten klippe åtte mil nordvest for nordspissen av Lewis. An Sgeir het den, ganske enkelt klippen. En nitti meter høy stormpisket klippe som steg rett opp av Nord-Atlanteren. Hvert år på denne tiden ble den dekket av hekkende halvsuler og ungene deres. Det var en av de viktigste havsulekoloniene i verden, og menn fra Ness hadde tatt denne årlige pilgrimsreisen i mer enn fire hundre år, krysset skyhøye bølger i åpne båter for å hente fangsten sin. Nå dro de ut med frisketrålere. Tolv menn fra Crobost, den eneste landsbyen i Ness som hadde vedlikeholdt tradisjonen. I fjorten dager levde de et villmarksliv, risikerte liv og lemmer for å fange og drepe de unge fuglene i reirene sine. Opprinnelig var det for å skaffe mat til landsbyen de reiste ut til øya. Nå var gugaene en delikatesse som var etterspurt på hele øya. Men gjennom en fuglevernlov vedtatt i Underhuset i London i 1954, var fangsten begrenset til to tusen fugler. Så nå var det bare flaks eller gode kontakter som ga en familie muligheten til å få en smak av guga." (side 59-60)

Noe skjedde der ute på An Sgeir den gangen. Men - det som skjer ute på klippeøya, blir på klippeøya ...

Det er Angus Macritchie - Angel blant "venner" - som er myrdet på Lewis. Angel hadde få venner, og var i det hele tatt dårlig likt av de fleste. Mange kan derfor ha hatt et motiv for å ville drepe ham ...

Fin`s tilbakekomst til Lewis vekker mange minner. Vi får høre om de gamle svarthusene, som etter hvert ble erstattet med hvithusene. Og vi får høre om fundamentalistiske protestantiske kirker som har dominert øylivet i århundrer, og nærmest gjort det umulig å få tak i mat under sabaten (dvs. på søndager). Det var til og med en kampsak å få lov til å ankomme og forlate øya med ferger på søndager. Barnas husker ble låst med kjettinger for å forhindre at de skulle bli fristet til å leke ... Fin tenker tilbake på barndommen med mye sorg. Foreldrene som døde da han var åtte år, oppveksten hos hans eksentriske tante, vennskapet med Artair, ungdomskjæresten Marsaili ... Nå er Artair og Marsaili gift, men de har ikke noe lykkelig ekteskap. Dette er også historien om dem som dro og dem som ble igjen, om levde liv som har gått i stå og om muligheter som aldri ble benyttet. Og om familiehemmeligheter som er så dypt begravd at det nesten er umulig å finne dem frem igjen ...

Fin blir stasjonert på Stornoway, øyas hovedstad. Etterforskningen av drapet på Angel ledes av en gjeng fra Inverness. Fin`s oppgave er som nevnt å finne eventuelle likhetstrekk mellom de to drapene som er begått i hhv. Edinburgh og på Lewis.

"Svarthuset" er en usedvanlig godt skrevet roman med dyptpløyende personskildringer, som røper god psykologisk innsikt hos forfatteren. Skildringene av naturen og miljøet på Lewis, øya som ligger i de Ytre Hebridene, er formidable! Dette har fått mange kritikere til å kalle boka et mesterverk. Det er dessuten litt av et plott som rulles opp, og selv om vi underveis kan tenke og tro det meste, faller absolutt ingenting på plass før vi nærmer oss de aller siste sidene i boka. Det eneste jeg ønsker å røpe, som også står på bokas smussomslag, er et løsningen er å finne i en konfrontasjon med fortiden ... Dette er absolutt en av de beste krimbøkene jeg har lest noen gang! Noen ganger er det plottet som gir denne følelsen. Andre ganger er det de språklige kvalitetene. Denne gangen er det begge deler!

Jeg anbefaler "Svarthuset" sterkt, og kan nesten ikke vente før jeg jeg kaster meg over "Lewismannen"!

Godt sagt! (13) Varsle Svar

En mann har blitt brutalt myrdet på øya Lewis i de Ytre Hebridene. Politimannen Fin McLeod blir sendt for å etterforske, siden han har jobbet med en sak med flere likhetstrekk i Edinburgh. Fin er født og oppvokst på øya, men har ikke vært der på 18 år, og det er ikke alle som er like glade for å se ham igjen.

Boka veksler mellom nåtid og fortid. Vi får fortalt om barndommen og ungdomstiden til Fin på øya, og får også innsikt i forholdet han har hatt til de andre personene som ble igjen da han flyttet til fastlandet. Glimtene bakover i tid fortelles av Fin selv, og det var litt uvant med denne vekslingen mellom historier fortalt i tredje- og førsteperson, men jeg syns det fungerer.

Dette er første bok i en trilogi der handlingen er lagt til øya Lewis og med politimannen Fin McLeod som hovedfigur og jeg gleder meg til å lese resten av serien. I tillegg til å være en knakende god og spennende krim, er dette en bok med gode personbeskrivelser og miljøskildringer, der vi får et innblikk i hvordan gamle tradisjoner har preget livet i et lite øysamfunn.

Det ser ikke ut til at denne serien er tilgjengelig på norsk enda, men jeg håper et forlag kjenner sin besøkelsestid og snapper opp disse bøkene for dette er bra saker. Anbefales.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Mats Eklund läser för mig den svenska översättningen Svarthuset som strömmande ljudbok. Vilken tragisk, välskriven och överraskande bok! Har direkt börjat på fortsättningen Lewismannen.
Miljön är fantastiskt beskriven och jag som varit på andra öar i närheten vet hur det kan blåsa och hur regnet kommer vågrätt. Att vinden ligger på så att du gott kan luta dig mot den. I denna vindpinade miljö sker det saker nu och för tjugo år sedan och allt flätas samman till ett intrikat finmaskigt nät där den onde inte alltid är ond och den bäste inte alltid är så bra...

Tre år senare läser jag om detta mästerverk av en bok och jag tackar mitt dåliga minne att jag inte kan minnas hur det hela hänger ihop i detta mästerverk av en bok som jag hoppas att människor som normalt inte befattar sig med deckare kan läsa då det lika gärna kunde kallas för spänningsroman eller någon annan ofarlig etikett för deckarallergikern. Mina tårar rinner för det är mindre än fem minuter sedan som Mats Eklunds djupa stämma avslutade den fängslande berättelsen.

Kan bara önska att boken blir läst av många många människor och om inte Peter May redan har fått en massa priser för sitt författarskap är det på tiden att så sker. Nu ska jag börja lyssna på nästa bok; Lewismannen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

uvanlig- ja der er plott , men mye natur og karakterskildringer og en forfatter som bringer tårer frem -ikke av gru og skrekk , men i ømhet og medfølelse

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

The trouble with jealous revenge is that while you might inflict hurt on the other party, it does nothing to lessen the effect of the hurt you are feeling yourself.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Målet for 2018 er minst 50 bøker.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ei liste over alle bøker og lydbøker som slukes i år, samt korte kommentarar om kva eg syntes om dei


Godt sagt! (0) Varsle Svar

nye gleder.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min lesing dette året


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette leste jeg i 2019.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Lewisbrikkene" av Peter May
 • "Kritikeren" av Peter May
 • "Lewismannen" av Peter May
 • "Ualminnelige mennesker" av Peter May
 • "Jeg svikter deg aldri" av Peter May
 • "Coffin road" av Peter May
 • "Dødeland" av William Shaw
 • "Drapet på Entry Island" av Peter May
 • "Skjelettets vei" av Val McDermid
 • "Fuglekikkeren" av William Shaw
 • "Bristepunktet" av Belinda Bauer
 • "Lange skygger" av Robert Galbraith
Alle bokanbefalinger for dette verket