Og dagen varer lenger enn et århundre

av (forfatter).

De norske bokklubbene 1985 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.22 (9 terningkast.)

32 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Bokdetaljer

Forlag De norske bokklubbene

Utgivelsesår 1985

Format Innbundet

ISBN13 9788252512588

EAN 9788252512588

Språk Bokmål

Sider 342

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 1 3 0 0 0

Bokomtaler

For en fortelling!

Jeg bruker som regel ganske lang tid på å lese en bok av en slik lengde. Når det gjelder Ajtmatovs roman tok det bare tre dager å komme til side 339. Det skyldes først og fremst forfatterens skrivekunst, hans miljø- og personskildringer og måten han driver handlingen framover på. Og handlingen(e) er følgende:

Noen mennesker drar avgårde for å begrave en gammel mann, Kazangap. Den døde er landsbyens stasjonsmester og eldste innbygger. Følget drar fra Boranly - et jernbaneknutepunkt ute på den gule kirgisiske steppen - til et sted, Ana-Bejit, der flere er blitt begravet opp gjennom tidene. Ana-Bejit er et viktig,hellig og myteomspunnet sted for Boranly-beboerne.

Begravelsesfølget ledes av den gamle frontsoldaten Jedigej. Han eier den vakre og brunstige kamelen Karanar, som sammen med Jedigej utgjør et spesielt og originalt par som kan oppfattes som hovedrolleinnehavere i boka. I alle fall har disse to svært viktige funksjoner for handlingen og de gir forfatteren mulighet til å beskrive hva som skjer på det fysiske og mentale plan, og i samspill med og mot andre karakterer. Det gjør Ajtmatov med mesterskap.

Og det opptrer mange andre interessante og viktige personer (og dyr) som fortelleren beskriver og analyserer inngående. Leseren får ofte en intens følelse av at han/hun nesten er inne i personene og deltar og føler med dem i deres gleder og sorger. Akkurat denne opplevelsen er det absolutt mest inspirerende, tårefremkallende og spenningsfylte under lesingen.

Romanen har en parallell handling. Her anvender Ajtmatov sci-fi-sjangeren for å få fram spenningen mellom tradisjon (nedarvede verdier), moderne teknologi og storpolitikk. De to plottene beskrives hver for seg underveis, men man har hele tiden en følelse av at de har mye med hverandre å gjøre. Og det har de.

Jeg siterer fra Jahn Otto Johansens etterord:

"Det er en bok som er skrevet i flere litterære genre samtidig - science fiction, fine og vare naturskildringer, legendeberettelser, treffende psykologisk personskildring og avslørende politisk litteratur. Ajtmatov behersker alle former like godt og støper dem sammen til en enhetlig beretning som griper leseren fra første øyeblikk og holder ham eller henne til siste side. Det gir en stor leseopplevelse - både i øyeblikket og lenge, lenge etterpå. "Og dagen varer lenger enn et århundre. . ." er en av de sjeldne bøker som kommer tilbake til deg lenge etterpå."

Godt sagt, JOJ! Kunne ikke vært mer enig.

Les! Gjenles!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Til tross for dette kom Abutalip aldri med noen forbannelser verken over Boranly eller denne delen av den gule steppen. Han tok både ondt og godt for hva det var. Til sjuende og sist var jorden ikke skyldig noen noe som helst. Mennesket kunne selv bestemme hvor det ville leve eller ikke leve. . .

Godt sagt! (8) Varsle Svar

La oss si at du reiser - men du reiser jo ikke bort fra deg selv for det! Du kan slå deg ned hvor du vil, men din egen ulykke kommer du aldri bort fra. Den vil du bære med deg overalt. Nei, Jedigej, hvis du er noe til kar, er det nettopp her du må prøve å få deg selv på rett kjøl. Å reise herfra er ikke særlig modig. Hvem som helst kan reise, men ikke alle kan ta et oppgjør med seg selv.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Part 2: Asia, Australia, New Zealand etc.
Reading the World: Read a book from every country in the world. Here's my growing list of titles and recommendations.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

skriv bildebeskrivelse her


Godt sagt! (4) Varsle Svar

2019 Reading Challenge 52 books 52 weeks

skriv bildebeskrivelse her


Godt sagt! (2) Varsle Svar