Svermeren og hans demon

fire essays om Knut Hamsun

1952-1972

av (forfatter).

Andresen & Butenschøn 2009 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.20 (5 terningkast.)

19 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Forfatteren ser i disse essayene på hvordan Hamsun på den ene side kunne være genierklært forfatter, og på den annen side ha en så tvilsom politisk innstilling. Han undersøker videre hvilke verdier som preger Hamsuns litteratur, og om vi kan identifisere et verdisyn i Hamsusns verker som foregriper og senere sammenfaller med sentrale ideologiske strømninger i samtidens europeiske fascisme og tyske nazisme. Bokens essays er skrevet i perioden 1952-1972.

Omtale fra forlaget

Hvordan kunne Knut Hamsun både være genierklært forfatter, og ha en så forkastelig politisk innstilling? Hvilke verdier preger hans litteratur? Kan vi identifisere et verdisyn i Hamsuns verker som foregriper og senere sammenfaller med sentrale ideologiske strømninger i samtidens europeiske fascisme og tyske nazisme? Aasmund Brynildsen var den første som tok opp disse spørsmålene i etterkrigstiden. I bokens første essay, skrevet i 1952, hevder han at Hamsuns holdning under krigen var helt konsekvent ut fra grunnstemningen i hans verk. Med forord av professor Tore Rem.

Bokdetaljer

Forlag Andresen & Butenschøn

Utgivelsesår 2009

Format Innbundet

ISBN13 9788276942361

EAN 9788276942361

Omtalt sted Norge

Omtalt person Knut Hamsun

Språk Bokmål

Sider 124

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 2 2 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Gjennom hele det mangfoldige verk går denne røde livstråd, hans navlestreng til virkeligheten - tråden kan være mere eller mindre skjult, dikteren har dog så mange ærender til menneskenes sære verden, men den er der til siste slutt. Gripende kommer dette livselementet i Knut Hamsuns diktning - og man kan jo vanskelig tvile på at det også måtte være livselementet i hans menneskelige tilværelse - gripende og uforglemmelig kommer det frem i hans siste bok "På gjengrodde stier". I denne ufattelig ensomme boken, - hva er det levende , om jeg må si: det sosiale element i den? - Det er det forhold til naturen jeg har skildret, den stille samtalen med naturen. Menneskene omkring ham, de er forundelig langt borte, de interesserer ham nok, men de engasjerer ham ikke dypt, de interesserer ham som iaktagelsesobjekter over en forunderlig avstand. Men husker De fra denne siste boken den lille granen i nabohuset til Gamlehjemmet, hvordan den gamle dikter oppførte seg med den? Det er en ekte liten Hamsunsk kjærlighetshistorie, med dens skjelmerier og underfundigheter - og i hele boken er den historien om det mest intimt personlige forhold til noe annet vesen, denne historien om grantreet

Godt sagt! (7) Varsle Svar

For hvilken annen mening kan vel menneskenes liv ha, enn den: å fullbyrde det naturen synes å ha satt oss til, leve vårt liv med den, dyrke den, dyrke den med hånd og med ånd, finne vår næring og vår mening hos den, og i lyst og smerte lydig føre vår - dens slekt vdere, ta ydmykt imot de gaver og de gleder den har skjenket oss og leve i fortrolighet med den visshet om at vi engang skal vende tilbake til den - at vi snart igjen skal bli til jord og hviskende gress, at vi snart igjen skal ned i dvalen og drømmen efter de korte, hektiske våkestunder som vårt bevisste, tenkende menneskeliv er! Ja hvilken annen mening kan våre liv ha, spør Hamsun, og hvortil da denne forrykte omvei om den kunstige kultur, by-kulturen, stenkulturen, jern og betong og blikkenslagerkulturen, hodekulturen - hvortil denne flukt fra det naturlige og nødvendige til det kunstige og unødvendige, denne hårreisende villfarelse inn i alt det naturstridige og heslige, hele denne innbitte krig mot virkeligheten, mot menneskets sanne vilkår?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker om forfatteren og forfatterskapet


Godt sagt! (6) Varsle Svar

født 4. august 1859 i Vågå som Knud Pedersen,
død 19. februar 1952 på Nørholm
Wikipedia


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Imponerende bakgårdssalg på Filmens hus. Kvalitetslitteratur til veldig hyggelige priser (40/60/90/120 kr)! Jeg hadde ikke tenkt å kjøpe noen ting i det hele tatt, jeg dro dit kun for å få en bekreftelse på at jeg ikke gikk glipp av noe, men endte opp med to fulle bæreposer (totalsum 500 kr).


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Hamsuns strategier - realisme, humor og kynisme" av Ståle Dingstad
 • "Den litterære Hamsun" av Ståle Dingstad
 • "Tilværelsens utlænding - Hamsun ved gjennombruddet (1891-1893)" av Lars Frode Larsen
 • "Radikaleren - Hamsun ved gjennombruddet" av Lars Frode Larsen
 • "Knut Hamsun - guddommelig galskap" av Øystein Rottem
 • "Luft, vind, ingenting - Hamsuns desillusjonsromanar frå Sult til Ringen sluttet" av Atle Kittang
 • "Solgudens fall - Knut Hamsun - en litterær biografi" av Jørgen Haugan
 • "Den unge Hamsun - 1859-1888" av Lars Frode Larsen
 • "H.C. Andersen - en biografi" av Jens Andersen
 • "Hamsuns liv i bilder" av Øystein Rottem
 • "Min klient Knut Hamsun" av Sigrid Stray
 • "Født til kunstner - et Ibsen-portrett" av Hans Heiberg
Alle bokanbefalinger for dette verket