Med kaldt blod

av (forfatter) og Eldor Martin Breckan (oversetter).

Bokklubben 2006 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.86 (83 terningkast.)

382 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

15. november 1959 ble fire medlemmer av familien Clutter myrdet. Noen måneder senere arresteres to unge menn, Richard Eugene Hickock og Perry Edward Smith, for mordet. Etter en lang rettergang og en enda lengre venting i dødscellen henges de, med kaldt blod, i Kansas statsfengsel 14. april 1965. Capote fulgte rettssaken og publiserte etter henrettelsen denne boken, en blanding av roman og dokumentar.

Omtale fra forlaget

15. november 1959 ble fire medlemmer av familien Clutter myrdet. Noen måneder senere arresteres to unge menn, Richard Eugene Hickock og Perry Edward Smith, for mordet. Etter en lang rettergang og en enda lengre venting i dødscellen henges de, med kaldt blod, i Kansas statsfengsel 14. april 1965. Capote fulgte rettssaken og publiserte etter henrettelsen denne boken, en blanding av roman og dokumentar.

Bokdetaljer

Forlag Bokklubben

Utgivelsesår 2006

Format Innbundet

ISBN13 9788252564129

EAN 9788252564129

Omtalt tid Etterkrigstiden 1960-1969

Omtalt sted Kansas

Språk Bokmål

Sider 323

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

20 39 17 6 1 0

Bokomtaler

I 1959 ble familien Clutter brutalt drept. I begynnelsen antar politiet at det må være noen som kjente familien som står bak ugjerningen. Uhyggen brer seg i lokalmiljøet. Noen tenker tom. på å flytte fra stedet, fordi man ikke kan være sikre på om morderne vil finne på å slå til igjen.

Noen måneder senere arresteres de to unge mennene Hickock og Perry. Disse to ble kjent da de sonet sin forrige straff. Det fremkommer under etterforskningen at drapene på Clutter-familiens medlemmer har vært svært så kaldblodig. Spesielt den ene av mennene kjenner over hode ingen anger. Begge ble ikke overraskende dømt til hengning.

Capote fulgte rettssaken og boka er basert både på intervjuer av folk som kjente Clutter-familien og gjerningsmennene. Det bygges opp en spenning i boka som er til å ta og føle på, og noen ganger fikk jeg mer følelsen av å lese en kriminalroman enn en dokumentar. Som vanlig skriver Capote svært godt, og han graver seg dypt ned i gjerningsmennenes syke sinn.

Bjørn Sunquist leste med stor innlevelse og intensitet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er detaljene og intensiteten som driver boken fremover. På en måte fungerer boken også som et tidsbilde av USA på slutten av 50 tallet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Alle uten unntakelse benekter at innbyggerne i Garden City kan deles i sosiale klasser. ("Nei Sir. Det finnes ikke noe sånt her. Alle er like, uansett penger, rase eller opprinnelse. Vi har det slik folk i et demokrati bør ha det"), men klasseskille er selvfølgelig like skarpt og like lett å få øye på som i et hvilket som helst annet samfunn.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

15-16 mil lenger vest, og man ville være ute av "Bibelbelte", den evangelieredne stripen av amerikansk territorium. Der må man ta sin religion meget alvorlig - om ikke for annet, så av rene forretningsgrunner. Og Finney County ligger innenfor Bibelbelte. Derfor er en persons forhold til kirken den viktigste faktor for hans sosiale status.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fru Archibald William Warren-Browne var engelsk, utstyrt med en nesten uforståelig overklasseaksent. Hun var liten og fyldig, og lignet på ingen måte kaféens øvrige gjester. Sammenlignet med dem minnet hun en påfugl i en kalkuninnhegning.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Misunnelse var en følelse han alltid bar på - fienden var den som var noe han ville være, eller hadde noe han ville ha.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Newsweek har laget en metaliste av bl.a. Modern Library, the New York Public Library, St. John's College reading list, Oprahs liste. En spennende liste som kanskje kan være rettesnor for hva man skal komme seg gjennom av klassikere. Listen finnes her: http://www.newsweek.com/id/204478.


Godt sagt! (39) Varsle Svar

Kjernesamlingen er 100 utvalgte bøker innen skjønnlitteratur for voksne. Litterær kvalitet har stått sentralt i utvelgelsen, i tillegg ønsker vi å vise Bergen Offentlige Biblioteks identitet og egenart, og fremheve bredden av litteratur som finne på biblioteket. Derfor vil allerede kanoniserte verker stå side om side med tegneserier og krim. 100 bøker er svært få, så dette er ingen komplett kanon, men et utvalg av det beste biblioteket har å by på. Samlingen er valgt av oss som jobber på biblioteket, gjennom en demokratisk prosess med diktatoriske undertoner. For å få bredde i samlingen, har vi etterstrebet å ha representanter fra underkategoriene verdens kanon, norsk kanon, bergen og omegn, og i tillegg sjangrene poesi, skuespill, krim og spenning, fabelprosa og tegneserier.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

De 99 beste krimtitlene i det 20. århundret. Forøvrig er en serie på 13 bøker utgitt av Gyldendal/ De norske bokklubbene fra april 1994 til februar 1996, en del av denne listen. Fire bøker fra den opprinnelige lista ble vanskelige å spore og jeg fikk problemer med å legge dem til, ettersom dette var bøker jeg ikke har. De er Max Mauser (psev for Jonas Lie) Rittet fra Olesko, Torben Nielsen - Nitten røde roser, Hans-Krister Rönblom - Höstvind och djupa vatten og Dorothy Leigh Sayers - The Nine Taylors. Flinke sjeler kan få hjelpe til med å få lagt til disse;-D


Godt sagt! (9) Varsle Svar

De 8 bøkene jeg har lest og skal lese i "Verden rundt på 8 bøker" prosjektet mitt.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

(Nesten) alle bøkene som Rory Gilmore i serien "Gilmore Girls" leste eller nevnte!


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Den menneskelige faktor" av Graham Greene
 • "Den talentfulle Mr. Ripley" av Patricia Highsmith
 • "Dommedagskrigen" av Mario Vargas Llosa
 • "Malteserfalken" av Dashiell Hammett
 • "Frokost på Tiffany" av Truman Capote
 • "Den dypeste grunn" av Graham Greene
 • "Larmen og vreden" av William Faulkner
 • "Smuglere" av Arthur Omre
 • "Lord Jim" av Joseph Conrad
 • "Fedre og sønner" av Ivan Sergejevitsj Turgenjev
 • "Sangen om Salomon" av Chloe Anthony Wofford
 • "Underverden" av Don DeLillo
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver