Kallocain

roman fra år 2000

av (forfatter).

Gyldendal 1970 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.97 (34 terningkast.)

138 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Handlingen er lagt til år 2000, der en totalitær stat overvåker individene i celler under jorda. Statens kontrollsystem fullbyrdes i det kjemikeren Leo Kall oppfinner et nytt stoff: Kallocain. Et serum som får mennesker til å blottstille sine innerste tanker.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 1970

Format Heftet

ISBN13 9788205045835

EAN 9788205045835

Serie Lanterne (135)

Genre Science fiction Dystopier Klassisk litteratur

Språk Bokmål

Sider 169

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

9 16 8 1 0 0

Bokomtaler

Ein klaustrofobisk dystopi frå 1940, der Boye ser for seg eit strengt autoritetsstyrt samfunn i år 2000. Individet sin fridom finnest ikkje, staten har krav på å kunne kontrollere alle aspekt ved liva til innbyggarane. Vi møter Leo Kall, ein systemtru vitskapsmann frå Kjemibyen nr. 4, som finn opp eit middel som får menneske til å fortelje dei innerste løyndomane sine. Middelet får namnet Kallocain, og blir ansett for å vere eit viktig hjelpemiddel for at staten skal kunne avsløre løynde fiendar. Kanskje fiendar som ikkje sjølve veit at dei er fiendar.

Det finnest få, om nokon, hint om kvar, reint geografisk, Boye tenker seg at dette samfunnet er. Staten heiter Verdsstaten (og her kunne eg ha gjort meg vittig ved å skrive Ve(lfe)rdsstaten), men sidan krig stendig er eit tema er det ganske opplagt at det finnest fleire statar i verda. Boye har gjort seg flid med å stort sett velge namn til personane som ikkje gjev assosiasjonar til etnisitet, men som likevel fell lett på tunga. Eg hadde venta at Boye også dikta opp ein del teknologiske nyvinningar 60 år fram i tid, men slikt er det sparsomt med. Fokuset er å mane fram biletet av ei undertrykkande statsmakt.

Boka gjev assosiasjonar til den noko meir vidgjetne boka 1984 av Geroge Orwell, som kom nokre år seinare, men wikipedia seier ingenting om korvidt Orwell har latt seg inspirere av Boye. Ein annan tanke som slo meg under lesinga er korvidt skildringane i boka passar på dagens Nord-Korea.

Uansett, sjølv om det ikkje er vanskeleg å finne feil i dagens samfunn (den likegyldige finn ingen, den konspirasjonsteorikåte finn ikkje anna) så har vi likevel greidd oss ganske bra i forhold til Boye sine visjonar. Og takk for det. Eg las denne i Ajiniakra sin dystopiske lesesirkel. Takk til deltakarane for lesefølget.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Overvåking

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ikke for det, vi har aldri snakket noe videre sammen, -- når man har vært gift et par år, så vet en vel omtrent det en har å si, så da kan en like godt la være å si noe.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Det finns få saker som säger mer om en människa än hennes bild av livet: om hon ser det som en väg, ett fältslag, ett växande träd eller ett rullande hav. För min del såg jag det med en snäll skolgosses ögon som en trappa, där man skyndade från avsats til avsats få fort man kunde, med flämtande andetag och medtävlaren i hälerna.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

– Organisation? sade hon. Vi söker ingen organisation. Det som är organiskt behöver inte organiseras. Ni bygger utifrån, vi byggs inifrån. Ni bygger med er själva som stenar och faller sönder utifrån och in. Vi byggs inifrån som träd, och det växer ut broar mellan oss som inte är av död materia och dött tvång. Från oss går det levande ut. I er går det livlösa in.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hade verkligen ingen hittils tänkt på vilket vågspel det var att sova sida vid sida med en annan,två människar ensamma hela den långa natten, utan andre vittnen än polisögat och polisörat på väggen

Godt sagt! (5) Varsle Svar

– Ni är en stor formalist, medsoldat Rissen, sade Karrek och plirade ironiskt. Ni talar om «stå i ordningsföreskrifterna» och «falla under lagen», som om trycksvärta var ett oöverstigligt hinder.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Mest sannsynlig et evigvarende prosjekt i å grave opp denne type litteratur på norsk. Planen er også å lage noen klare definisjoner på P-A og dystopia med kriterier som må oppfylles for å bli karakterisert som dette.
Jeg kommer ikke til å ha lest alle bøkene som legges til her til enhver tid da den er ment som huskeliste og for research (i mangel av et bedre norsk ord).


Godt sagt! (51) Varsle Svar

Det går openbart ikkje an å seie at ei bok er skuld i sjølvmord likevel finn ein bøker hos forfattarar som tilsynelatande er så gjennomsyra med dysterhait og melankoli at ein må kunne spyrje om det er noko samanheng med litteraturen og forfatterens død. Vil her berre legge ut nokon bøker av fofatterar som har begått sjølvmord, ellers legg eg meg ikkje så langt inn i relevansen for kopling mellom litteraturen og sjølvmordet..


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Dystopisk litteratur fra nordiske land, håper til å få høre flere tips!


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Den gule serie er ei samling av litteratur som vart gitt ut av redaktør Sigurd Hoel.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Klarsynt USA-kritikk i romanform.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Kattene" av Doris Lessing
 • "Noveller" av Anton P. Tsjekhov
 • "The Man in the High Castle (Penguin Modern Classics)" av Philip K. Dick
 • "Jeg, robot - stålgrottene" av Isaac Asimov
 • "Farvel, min elskede" av Raymond Chandler
 • "Forblindelsen" av Elias Canetti
 • "Usynlig mann" av Ralph Ellison
 • "Flauberts papegøye" av Julian Barnes
 • "Veggen - roman" av Marlen Haushofer
 • "Oslo 2084 - fire fortellinger om fremtidige forbrytelser" av Jon Bing
 • "Mørk august" av William Faulkner
 • "Samlede dikt - illustrert med hennes egne akvareller" av Karin Boye
Alle bokanbefalinger for dette verket