Omtale fra forlaget
Else går til psykolog består av to år med samtaler mellom den nevrotiske og pratsomme Else og terapeuten hennes. Det er en bok som åpner døren til terapirommet, et rom heftet med mange myter og feiloppfatninger, og som med vidd og en god porsjon alvor reiser et spørsmål som er like personlig som det er allmennmenneskelig: Hva bør vi bør vi snakke om, og hva er det lurest å la ligge? Else Kåss Furuseth ble tildelt Mental helses Åpenhetspris for 2018 på Verdensdagen for psykisk helse.
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2018
Format Innbundet
ISBN13 9788202393083
EAN 9788202393083
Genre Biografisk litteratur
Omtalt person Else Kåss Furuseth
Språk Bokmål
Sider 350
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Else går til psykolog ga meg en forståelse av hvordan en samtale med psykolog kan være. I løpet av samtalene kommer Else inn på ulike temaer som er utfordrende for henne. Et sentralt tema er brorens selvmord, og at det har etterlatt henne med mange vanskelige tanker. Psykologen spør og graver, får henne til å presisere, tenke videre, trekke sammenhenger. Selv om dette er en dypt personlig bok er det mye lærerikt for meg som leser. Om å akseptere det som er, både sitasjoner, tanker og følelser. Og om å være litt snillere med seg selv. Likte boka kjempegodt!
Else er en sjarmerende og klok dame. Jeg elsker måten hun tar opp viktige tema på en humoristisk måte og belyser at det å gå i terapi betyr ikke at man er gal. Jeg koste meg fra begynnelse til slutt.
Elsket denne boka!
Jeg var så skeptisk til denne boka! Tror det var i frykt for at hun bare skulle tulle bort alvorlige temaer, men fant ut at jeg måtte lese den for å se, og jeg er faktisk veldig positivt overrasket!! Jeg har brukt kjempe lang tid på den, men ikke fordi den er dårlig, tvert i mot fordi jeg kjente meg igjen i så mange temaer så det ble mange tanker og fordøye. Noe som gjorde det litt tungt å ta opp denne boka da jeg skulle velge noe å lese. Jeg måtte rett og slett være i rett modus for å klare reflektere rundt temaene.
Stor tommel opp for Else som tør å være så åpen!!
Var litt usikker på hva jeg skulle klassifisere boken som? Jeg endte opp med biografi, men det er jo ikke det. Boken handler om Else Kåss Furuseth, for all del, men den er også mer. Den viser frem terapirommet og terapi - selv om vi som lesere selvsagt ikke kan vite hvor redigert den er. Dette er en utfordring: Hva leser jeg? Fikk samme følelsen av Anita Krohn Traaseth sin bok, begge disse bøkene er - i likehet med feks Knausgaard - representasjoner for nye sjangre, ikke bare nye bøker. Det gjør de - for meg - vanskeligere tilgjengelig fordi jeg ikke vet helt hvordan jeg skal tolke det som står i dem. Dette kan selvsagt være en utfordring med gammel litteratur også - jeg leste eksmpelvis Moby Dick med fotnoter, hvis ikke hadde alle referansene til Bibelen gått meg hus forbi.
Hva synes jeg da? Jo, sett utenifra og inn er det helt tydelig at Else er fanget i en barndom hvor hun måtte ta ansvaret for stemningen, og at familien har opphøyet den drittsekken som broren var. Noe som er forvirrende. Minner meg om den klassiske historien om jenta som blir hos han som banker henne og bare forakter de virkelige ok guttene. Men det er utenifra og inn - Else blir bedre av å gå i terapi, men blir hun bra?
Jeg likte den, men jeg hadde ikke greid å sette terningkast på den.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketSelvmord er en permanent løsning på et midlertidig problem.
(Elses psykolog)
Man kan ta for seg alle triste bøker i verden , bare lese dem og liksom bade i følelsen. Det er kanskje en romantisering. Men det å kunne kjenne at man også depper av og til , å tåle det, og vite at det går over. Det tenker jeg er en kompetanse. Dit er det ålreit å komme.
(Elses psykolog)
Det er i dag et voldsomt fokus på helse, på all verdens remedier fra farmaka til dietter til den alternative medisinens overtro. Da er det faktisk underlig at det ikke er mer fokus på det mest nærliggende: samvær og samtale.
(Fra forordet)
Å være lei seg er en uunngåelig del av livet av og til. Det blir farlig hvis man hele tiden tror at man skal våkne smilende.
Elses psykolog
Han var høflig. Han trakk for gardinene da han hang seg
Romaner med tematikk rundt psykisk helse, fordommer knyttet til psykiske lidelser og det å være annerledes. Om utenforskap, indre demoner, angst, depresjoner og spiseforstyrrelser.
Høres spennende/interessant ut.
Fjerner bøker etterhvert som de blir lest.
Men lista blir bare lenger og lenger. Hm, merkelig.
Min søster anbefaler bøker. Lager en liste for å holde oversikt.