Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Handlingen foregår i Helsingfors, første halvdel av 1900-tallet. Vi møter en gruppe unge mennesker med ulik bakgrunn som lever i en by preget av blodig borgerkrig og bitter klassekamp, samtidig som en ny modernitet er i ferd med å gjøre sitt inntog. De unge, som alle har levd nært innpå borgerkrigen, skal forme sine liv i en ny tid der arkitektur, kunst og kultur dyrkes.
Omtale fra forlaget
Handlingen foregår i Helsingfors, første halvdel av 1900-tallet. Vi møter en gruppe unge mennesker med ulik bakgrunn som lever i en by preget av blodig borgerkrig og bitter klassekamp, samtidig som en ny modernitet er i ferd med å gjøre sitt inntog. De unge, som alle har levd nært innpå borgerkrigen, skal forme sine liv i en ny tid der arkitektur, kunst og kultur dyrkes.
Forlag Cappelen
Utgivelsesår 2008
Format CD
ISBN13 9788278443408
EAN 9788278443408
Omtalt tid 1900-1945
Omtalt sted Helsinki
Språk Bokmål
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Jeg synes denne boka var helt fantastisk. Ja, det er mange personer å forholde seg til, men jeg synes det var en av bokas styrker - nettopp det å se hvordan folk kan reagere så forskjellig på en hendelse. Mens noen klarer å gå videre, glemme eller fortrenge, er andre sensitive og kan gå til grunne.
At tidsspennet var såpass stort var en annen styrke ved boka ved at man får følge personene over en stor periode av deres liv, og se hvordan hendelser fra ungdomsårene spiller en viktig rolle i deres liv selv mange år etterpå.
Det var ikke alle personene jeg likte like godt, og spesielt hadde jeg en favoritt, men siden boka er så fantastisk godt skrevet gikk også de andre delene som en røyk, og nettopp det at det var så mange personer gjorde at man aldri behøvde lese veldig lenge om de man liker minst. Dessuten synes jeg det var en spenning i å måtte vente litt på å få høre hvordan det gikk med min favoritt.
Jeg lærte mye for meg ukjent historie om et av våre naboland gjennom denne boka, og synes den tar opp viktige temaer som skyld og det å gå videre. Toppkarakter fra meg.
Dette er ikke den enkleste boka å skrive en anmeldelse på ...
Westö presenterer i boka "Der vi engang gikk" et mangfoldig persongalleri og handlingen er lagt til første halvdel av det nittende århundets Helsingfors. Sentralt står imidlertid skikkelsene Allu, Eccu og Lucie. Mens Eccu og Lucie tilhører overklassen, kommer Allu fra slummen.
Eccu har en lysende fotograf-karriere fremfor seg, men ender i stedet opp som en desillusjonert alkoholiker. Lucie går på tvers av alle vedtatte normer, og betaler en høy pris for dette. Ingen vil gifte seg med henne. Allu derimot har drømt lenge om henne, og får en del av henne når ingen andre vil ha henne. Ville fester og høy champagneføring i alkoholforbudstiden preger Helsinki i tiden etter første verdenskrig samt borgerkrigen som startet i 1918. Formuer fordufter, mens noen kommer seg opp og frem på andres bekostning.
Denne boka er nok viktigere for finnene enn for oss nordmenn, fordi Westö forteller en historie fra en tid finnene selv helst har villet glemme. Jeg likte boka svært godt, men den kunne vært enda bedre dersom Westö hadde konsentrert seg om færre personer og i stedet gått disse nærmere på klingen. Jeg synes det ble litt for mange personer og tidvis litt for overfladisk. En sterk firer fra meg.
Klarte ikke denne, jeg. Valgte den pga tematikken, har lest andre gode ting om denne perioden i finsk historie, men denne fikk jeg ikke tak på. Overfladiske presentasjoner av en bråte unge mennesker, og jeg hadde glemt den ene to minutter ut i den andre. Så denne var nok rett og slett ikke for meg.
Personnavn, stedsnavn blir formidlet i rasende fart, til tider er det noe vanskelig å følge med i svingene. Likevel er dette er en svært god roman, livene til Eccu, Allu, Lucie og Ivar gir oss et godt innblikk av borgerskapet og arbeidernes gjøren og laden i Helsingsfors på tidlig 1900-tallet. Det er en gripendende bok, det er en spennende bok og det er en historisk bok. Rød mot hvit, borglig konservatisme, dekadanse, sosialisme, og menneskene opp i alt dette.
Hør bare her: Allus far; "Det er ikke rare hjelpa du har fått av meg, gutten min, men ett råd skal du ha. Bruk vettet du har fått utlevert, les deg opp av denne dritten. Og kast ikke bort livet på å jage etter fyll og fitte sånn som jeg har gjort".
Eller som Lucie sier til Allu; "Jeg forstår dem som lider, jeg forstår dem bedre enn du tror, det er bare at det faller i noens lodd å vandre gjennom lidelsen og være andre til hjelp uten å lide selv".
Oversetter Erik Krogstad har gjort en god jobb.
Jeg har lenge tenkt på å lese romanen til den finske forfatteren Kjell Westö: Der vi engang gikk som sitatet over er hentet fra. Helt siden jeg så TV-serien som er basert på boken. Etter at jeg lesten boken Finland 1918 av Morten Jentoft, ble det et must. Nå er romanen lånt og lest, og TV-serien kjøpt. Blir spennende å se den igjen etter å ha lest den gode romanen. Det er den tredje boken jeg har lest av Kjell Westö.
Romanen Der vi en gang gikk er på nesten 500 sider. Den har detaljer jeg fint kunne klart meg uten. Samtidig er det småtterier sammenlignet med hvor god jeg synes at den er.
Jeg lette etter meg selv, men det eneste jeg fant var onde bilder og mørke tanker som kvernet, kvernet. Mørket hadde tatt makten, det var meg, og jeg var ingenting annet en det.
Hvor mye koster det oss ikke bare å eksistere i verden.
Vi er bare mennesker [...] ufullkomne, uvitende, iblant hyggelige, men ofte onde. Det må vi lære oss akseptere ellers orker vi ikke leve.
På hvert sted et menneske har gått, lagres det et minne om det. Det er usynlig for de fleste, men for den som kjenner og elsker dette mennesket, viser det seg som et tydelig bilde hver gang man går forbi. Så lenge de elskende menneskene finnes, finnes også bildet, også om den som gikk der ikke lever lenger.
Ingen møllspiste madrasser på gulvet, ingen løse og mugne tepper, ingen sammenslåtte klappsenger langs veggene. Ingen følelse av vammelhet og trengsel noe sted, og plutselig forsto Allu at de som bodde her hadde egne rom alle sammen, rom med egen kommode og egen vaskeservant av porselen med malte blomster- eller dyremønster, og eget klesskap og et eget fat med nøtter og dadler og fiken på et eget bord, og kanskje til og med en egen bokhylle med en liten samling bøker, og han forsto også at her i huset hadde ingen noengang sovet ved siden av søppelspannet på kjøkkenet, og ingen hadde trengt å sette seg på nattpotta om vinteren og tisse i andres påsyn bare en halvmeter fra en sovende bror eller søster.
240 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verketVi nordmenn elsker både å lese og reise. Har du lyst til å lese bøker med handling fra spennende byer? Her er VGs guide til godt lesestoff. VG 21.juli 2012
Å nei, det januar igjen!! Jula er over, ute er det mørkt og ingen ferie før påske! Ai ai. Her er noen tips til gode og store bøker som varer ut denne og neste mnd. Kanskje de får våren til å komme raskere også? Lev vel:)
I år vil jeg helst bare gi bort bøker til jul. I motsetning til et påfunn om å kjøpe for eksempel kunstløpskøyter til alle blir jo dette helt rettferdig. Det ligger naturligvis omtanke bak hvert valg. Gevinsten? Det finnes en bok som passer for alle, og ved å begrense alternativene for meg selv til en type gaver blir det kanskje lettere å velge. Det blir vanskelig nok likevel! Kanskje noen må få to?
Ikke alle bøkene er innkjøpt ennå, men jeg håper jeg får gjennomført prosjektet likevel! Alternative forslag mottas gjerne.
Lista er laget i forbindelse med utstilling i biblioteket