Den siste pilegrimen

av (forfatter).

Vigmostad Bjørke 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.72 (112 terningkast.)

251 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er den første boka om politietterforsker Tommy Bergmann.

Omtale fra forlaget

VINNER AV RIVERTONPRISEN 2013 OG GLASSNØKKELEN 2014! Den siste pilegrimen er starten på en ny krimserie med politimannen Tommy Bergmann i hovedrollen. Hjemmehjelpen ser at noe er galt da hun ankommer villaen i Holmenkollen. Porten er åpen. Hunden bjeffer ikke. Carl Oscar Krogh svarer ikke. Hun finner både hunden og eieren drept. Carl Oscar Krogh var en av de store motstandskjemperne under krigen. Funn på drapsstedet fører til at politiet mistenker at drapet kan ha noe med krigshistorien å gjøre. Få uker tidligere har noen medisinerstudenter funnet benrester i Nordmarka og politiet finner til slutt tre gamle skjeletter. Politietterforsker Tommy Bergmann er sta og egenrådig. Han trosser politiledelsen og søker etter en sammenheng mellom drapet og skjelettfunnet. Det viser seg at Krogh hadde vært en av den myteomspunne kaptein Kaj Holts nærmeste medarbeidere under krigen - og den siste som forsøkte å finne årsakene til Holts mystiske dødsfall i Stockholm sommeren 1945. Jakten på Carl Oscar Kroghs morder blir et kappløp med tiden. I en labyrint av myter og løgn ledes Tommy Bergmann tilbake til en krig der sporene snart er visket ut, til en tid da sannheten var det første offeret, kjærligheten en slagmark og overlevelse den eneste æren. Om forfatteren: Gard Sveen (f.1969), bosatt i Enebakk, debuterer med Den siste pilegrimen. Han er til daglig seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet. Glassnøkkelen: Glassnøkkelen er en årlig pris for beste kriminallitterære verk skrevet av en dansk, finsk, islandsk, norsk eller svensk forfatter. Prisen deles ut av Skandinavisk kriminalselskap. Sagt om boken: "... råsterk debut." Pål Gerhard Olsen, Aftenposten "Sitrende debut ... En spenningsroman som overgår det meste av romaner som er gitt ut på norsk så langt i år." Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten "Gard Sveen debuterer til 18 i stil." Rune Fjellvang, Romerikes Blad

Bokdetaljer

Forlag Vigmostad Bjørke

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788241908996

EAN 9788241908996

Serie Tommy Bergmann (1)

Genre Politi og detektiver Krim

Omtalt sted Oslo

Språk Bokmål

Sider 520

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Rivertonprisen 2013 Glassnøkkelen 2014 Maurits Hansen prisen - Nytt Blod 2014

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

17 57 31 4 3 0

Bokomtaler

Den siste pilegrimen er en veldig god krimdebut som skiller seg ut fra andre bøker i samme sjanger.

(...) Den siste pilegrimen er en ambisiøs krimroman. I motsetning til flere krimromaner som har et mord med en påfølgende etterforskning og konklusjon, har Sveens debut også en innholdsrik historie som er plassert i fortiden. Jeg skal ikke røpe for mye for ikke å ødelegge handlingen for deg som ikke har lest, men stikkordene er nazister, spionasje og motstandsbevegelse. Sveen har blant annet basert boken på det virkelige dødsfallet til motstandsmannen Kai Holst.Det har lenge vært spekulert i om Holst tok sitt eget liv, eller om han faktisk ble drept. Den fortidige handlingen er så spennende og mangesidig at den alene kunne stått fint som spionroman. Sveen skriver med god selvtillit, og har et godt grep på historiske detaljer fra tiden før, under og etter krigen. Han har også en god penn generelt. Noen klisjeer er det her og der, i tillegg til enkelte gjentakelser i teksten, men ikke for mye at det skjemmer historien.

To av Sveens sterkeste sider som forfatter er oppbyggingen av historien og karakterene. Boken starter med at vi tas rett med til åstedet for drapet på motstandsmannen. Så pensles handlingen tilbake til 1945, før vi igjen befinner oss i nåtiden. Alterneringen mellom de ulike tidsperiodene skaper et driv i teksten, og ofte avsluttes et kapittel med en cliffhanger slik at man får følelsen av at man må lese videre for å få vite hva som skjer. Sveen er også god på å porsjonere ut ledetråder om drapet og menneskene i boken, og ofte byr han på overraskelser og vendepunkter i handlingen som jeg ikke så komme. Den siste pilegrimen er en tykk bok, på over 500 sider, men bokens oppbygging og tekstens driv gjør at det aldri blir kjedelig. De siste 200 sidene leste jeg ut på en kveld fordi jeg ikke klarte å legge boken fra meg.

Det er mange interessante og godt skapte karakterer i romanen. Hovedpersonen, Tommy Bergmann, skiller seg litt fra andre krimhelter. Da jeg først ble introdusert for ham, likte jeg ham ikke i det hele tatt. Bergmann har et brutt forhold bak seg, som følge av at han har slått kjæresten. I teksten legges det opp til at han har enkelte psykopatiske trekk. Det er et interessant grep av forfatteren å skape en usympatisk karakter, det kan fort føre til at leseren blir frastøtt og ender med å ikke like fortellingen i det hele tatt. I dette tilfellet synes jeg det fungerer godt, for utover i boken blir bildet av Bergmann mer nyansert og vi får små drypp rundt hvorfor han er blitt som han er. Det skaper nysgjerrighet hos leseren. Portrettet av Agnes Gerner er også veldig godt. Måten Sveen skildrer henne på, gjør at jeg som leser kom godt under huden på henne. Jeg kunne fint lest en bok som handlet bare om henne. For meg var hun romanens hovedperson.

Boken har flere temaer. Et av dem er kjærlighet og svik. Det handler også om valg, spesielt umulige valg. Et annet underliggende tema er forskjellen mellom rett eller galt, og hvor grensen mellom disse to størrelsene går, gjerne i sammenheng med nettopp valg. Hva sier de valgene man gjør om en som menneske? Hva er det egentlig som definerer en som person? Det handler også om å være kvinne i et mannsdominert miljø.

Den siste pilegrimen har, som nevnt, en veldig god oppbygging, men enkelte steder har Sveen tydd til litt lettvinte løsninger. Jeg opplevde det ikke som troverdig hvor fort Bergmann koblet funnet av beinrestene i Nordmarka med drapet på motstandsmannen. Han hopper litt for lett til konklusjoner.

Noe av det jeg liker best med å lese bøker, er å lese en virkelig god bok av en debutant, og vite at jeg har oppdaget en ny forfatter jeg gleder meg til å følge med på fremover. Slik føler jeg det med Gard Sveen og Den siste pilegrimen. Det blir veldig spennende å se hva Sveen kan komme med etter dette. Hvis du skal lese krim i påsken, bør du forsøke deg på denne. Romanen passer ekstra godt for deg som både liker spionthrillere og krim. Jeg håper også at det en gang i tiden blir snakk om en filmatisering av boken, for her har man mange ingredienser til å skape en veldig spennende film eller TV-serie.

Hentet fra bloggomtalen min her

Godt sagt! (7) Varsle Svar

En veldig god bok! Det beste med den må være historien fra krigen. Her treffer forfatteren innertier på det meste. Synes ikke delen fra nåtiden er like god, så den trekker litt ned. Men alt i alt, en meget god og spennende bok. De siste 150/200 sidene ble slukt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Knallsterk krim-debut av historikeren Gard Sveen!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er vårt første møte med politietterforsker Tommy Bergman. Og det er et veldig vellykket møte, synes jeg. Historien veksler mellom to tidsepoker – nåtid og krigen – og disse historiene flettes elegant sammen, og sakte men sikkert kan man tyde et mønster som leder oss sikkert mot løsningen og sannheten.
Å være historieinteressert som meg, er absolutt et pluss når man leser denne boka. Men det er definitivt ikke et must. Historien fra krigen er så spekket med kjærlighet, svik, hemmeligheter og løgner at det vanskelig lar seg gjøre å ikke bli grepet av historien.

En aldeles praktfull debutbok, og jeg gleder meg virkelig til å følge politietterforsker Tommy Bergmann videre!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bra denne krim debuten til Sveen. Endel anderledes enn det meste annet innen sjangeren. Veldig ineressant, samtidig som den er spennende og drivende. På mange måter to romaner i ett, som er ganske elegant smeltet sammen. Kunne fort gitt en sekser, men det er litt smårusk. En ting jeg forundres over er at forfatteren ikke er på fornavn med hovedpersonen sin, men nesten konsekvent bruker både fornavn og etternavn, gjelder også mange av de andre personene, virker litt rart og stivt. Ellers må jo Sveen, som de fleste andre i bransjen, finne på noe ekstraordinært med sin politimann, her er han ex (forhåpentligvis) konemisshandler. Det var også en litt alvorlig logisk brist i selve krigsfortellingen.
Men allt i allt en meget bra bok, spenende og godt skrevet, vanskelig å legge fra seg. Gleder meg til neste.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Gud bygde Stockholm, kongen København og kommunen Oslo

Godt sagt! (6) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Lang venteliste på Tørst av Jo Nesbø? Her har du noe som ligner.
Jo Nesbø er ute med en ny Harry Hole-krim. Mens du venter kan du lese en av disse bøkene i samme gate – vi garanterer mørk og brutal stemning, høyt tempo og intrikate plot.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Målet er å lese 52 bøker i løpet av 2014. Hver bok som fullføres legges til listen.
52 bøker ble nådd 8.oktober. Jeg fortsetter å legge til bøker i listen utover de 52 :)


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Her legges alle bøker jeg har lest i 2014 inn. Et mål for i år er å lese mer skjønnlitteratur, for jeg begynner å bli lei av alle krimbøkene!


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skal jobbe nattevakter hele påska, enda godt jeg har det stille og rolig på jobb og har masse tid til å lese :) håper å kunne lest ferdig disse i påska :)


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Å være bokblogger betyr alltid mange bøker på vent. Her er en oversikt over de som står og tripper i min bokhylle.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Blod i dans" av Gard Sveen
 • "Helvete åpent" av Gard Sveen
 • "Savnet" av Michael Katz Krefeld
 • "Drømmenes gud" av Gard Sveen
 • "Hundedager - kriminalroman" av Geir Tangen
 • "Bjørnen" av Gard Sveen
 • "Du skal lide" av Frode Eie Larsen
 • "Kongens råd - kriminalroman" av Ørjan N. Karlsson
 • "Hauges direktiv - kriminalroman" av Ørjan N. Karlsson
 • "Jordtårer" av Frode Eie Larsen
 • "Broren" av Joakim Zander
 • "På overflaten flyter vannliljene - kriminalroman" av Frode Eie Larsen
Alle bokanbefalinger for dette verket