2010
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Hvem var de, de 53 nordmennene som reiste over havet til Amerika med sluppen Restauration i 1825? Hvilke drømmer drev dem til å våge den strabasiøse overfarten i en altfor liten båt?
Mot en bakgrunn av historiske personer og hendelser står de oppdiktede hovedpersonene. Kvekeren Håvard vil ta med seg det foreldreløse søskenparet Ansgar og Elise over havet. Håvard gifter seg med Elise, men blir arrestert for tyveri natten før avreisen. Redde, fattige og uvitende kommer søsknene til den nye verden. Og i en nybyggerkoje ved Ontariosjøen føder Elise Håvards datter.
Drømmen om Amerika er første bind i Toril Brekkes store beretning om den norske utvandringen. Med sin evne til å kombinere dokumentarisk kildestoff med levende person- og miljøskildringer, har hun etablert seg som en av våre fremste forfattere av historiske romaner.
Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 2006
Format Innbundet
ISBN13 9788203190735
EAN 9788203190735
Serie Trilogien om den norske utvandringen til Amerika (1)
Genre Historisk litteratur
Omtalt tid 1800-tallet
Språk Bokmål
Sider 329
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Håvard drømmer om å dra til Amerika. Året er 1825. Før han reiser, forelsker han seg i Elise, og de to gifter seg. Planen er at hun og broren Ansgar skal bli med til Amerika.
Natten før avreise blir Håvard arrestert for tyveri. Da amerikabåten er i ferd med å forlate Stavanger, oppdager Elise og Ansgar at Håvard ikke er med og de får høre om tyverianklagene. De møter den nye verden alene og uten penger. Elise oppdager at hun er gravid, og har ingen anelse om hun noen gang kommer til å treffe Håvard igjen.
I boka møter vi en rekke historiske personer, men hovedpersonene er oppdiktede. Dette er historien om en håndfull nordmenn som søkte lykken i Amerika, og vi får høre hvordan det gikk med denne gjengen med kvekere i deres første år i det nye landet.
Boka er i og for seg interessant, men den kjedet meg. Det hadde intet med Anne Krigsvolds opplesning å gjøre. Kanskje er det forfatterens ambisjon om å skrive en dokumentarisk og noen lunde korrekt historisk roman som tok knekken på nerven i boka. Jeg opplevde aldri å komme helt inn på personene i boka. Det er selvsagt befriende med et moderne svar på Ole E. Rølvågs bøker over samme tema, men jeg tror ikke jeg kommer til å lese oppfølgerne til boka.
"Amerika, vet du vel. Det var jo derfor vi kom hit, for å ha frihet i troen. Men denne friheten gjør jo at alle kan tenke sitt, og tenke høyt, og stå for det, mens andre vil stå for noe annet. Så blir friheten viktigere enn samholdet og enheten."
"Drømmen om Amerika" er tittelen på en bok av Toril Brekke, men det er også en betegnelse som er egnet til å sammenfatte hva som motiverte tusener på tusener av nordmenn til å forlate gamlelandet og reise over Atlanteren. I dag kommer mange innvandrere til Norge med tilsvarende drømmer om at Norge skal vise seg å være landet der det går an å skape seg et bedre liv.
På denne listen vil jeg samle både skjønnlitteratur og andre bøker som kan fortelle noe om norske utvandringen til Amerika. Jeg tar gjerne imot flere tips!
For øvrig oppdaget jeg at nettstedet [The Promise of America] bl.a. inneholder tekster fra og om norsk-amerikansk litteratur; både skjønnlitteratur og annet, på norsk og engelsk. Interessant!
Har du lest Hoem sin utvandrerserie, og ønsker mer? Finn dem her :)
Her kommer jeg til å fortløpende legge inn de bøkene jeg har lest i år.
Skjønnlitteratur satt i historiske omgivelser. Fra romaner satt til eldre historiske omgivelser (f.eks. Jan Guillous trilogi om Arn Magnusson satt til Middelalderen), til nyere historiske omgivelser (f.eks. Anne Karin Elstads slektskrønike "Folket på Innhaug" satt til 1800-tallet, og Erling Pedersens slektskrønike om Anna og Johan satt til 1900-tallet).