The tenant of Wildfell Hall

av (forfatter) og Stevie Davies (redaktør).

Penguin 1996 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.73 (22 terningkast.)

86 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Turid Oddløkkens eksemplar av The tenant of Wildfell Hall

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Klassikere

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Helen "Graham" - exiled with her child to the desolate moorland mansion, adopting an assumed name and earning her living as a painter - has returned to Wildfell Hall in flight from a disastrous marriage. Narrated by her neighbour Gilbert Markham, and in the pages of her own diary, the novel portrays Helen's eloquent struggle for independence at a time when the law and society defined a married woman as her husband's property. With a selected bibliography.

Bokdetaljer

Forlag Penguin

Utgivelsesår 1996

Format Heftet

ISBN13 9780140434743

EAN 9780140434743

Serie Penguin classics

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Språk Engelsk

Sider 535

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 15 5 1 0 0

Bokomtaler

For en som er glad i å lese autentiske historiske romaner, var dette en stor opplevelse! Det er noe helt eget ved å få alt, fra dagliglivets gjøremål og naturskildringer til sosiale relasjoner og psykologiske reaksjoner, skildret med samtidens stemme. Og den yngste søsteren Brontë hadde en innsikt og et språk som gjør dette til et meget lesverdig verk. Boken kom ut i 1848 og er kanskje den første virkelig feministiske romanen i britisk litteratur, - men den er først nå kommet i norsk oversettelse!

Her får vi en skildring av en klok, sterk, selvstendig og (i overkant) god kvinne og hennes ekteskap med en antakelig nokså typisk drittsekk som representant for mennene i overklassen i victoriatidens England, - boken ble da også slaktet av datidens mannlige kritikere, mens salget gikk strålende. I tillegg var boken rett og slett ganske spennende, jeg var slett ikke sikker på hvordan det ville gå, - for den rommer jo også en historie om ekte kjærlighet mellom likeverdige parter, - av sinn, men ikke av klasse!

Personlig syntes jeg nok en stund at historien ble trukket litt i langdrag, bl.a. med religiøse spekulasjoner rundt synd og død og hva som skal til for at man havner hvor etterpå, men samtidig blir jeg jo desto mer klar over at for datidens mennesker (og kanskje noen i dag, hva vet jeg?) var dette høyst reelle og fryktskapende problemstillinger. Det var derfor en periode hvor jeg begynte å vurdere om jeg kanskje skulle gi den en firer istedenfor den planlagt femmer, - men nå i etterkant, når jeg betrakter hele verket, blir jeg nesten fristet til å gi en sekser, - men jeg havnet nå på den planlagte femmeren. Det er en roman med stor psykologisk innsikt som viser kvinnens maktesløse stilling i datidens samfunn, men samtidig skildrer stor kjærlighet!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Da familien Markham får vite at en ung enke med en gutt har flyttet inn på Wildfell Hall, begynner ryktene å gå. Damen, Mrs. Helen Graham, viser seg å bryte med de fleste konvensjoner. Hun duller for mye med sønnen, hun nekter å delta i sosiale sammenkomster, og i tillegg ligger det noe mystisk i luften. Noe fra fortiden hennes, faller ikke i smak hos distriktets beboere, men hva det er, er det ingen som vet med sikkerhet.
Eldstesønn Markham, Gilbert, får et negativt førsteinntrykk av damen, men synes godt om den lille sønnen. Etterhvert endrer han syn på Mrs. Graham, men da sannheten kommer for en dag, blir hjertet hans knust. Men kan sannheten være en annen enn den Gilbert tror på?

Anne er den noe ukjente søsteren til Charlotte og Emily. Hun døde av tuberkulose i en alder av 29, og dette er hennes andre og siste roman.

Meget god og innsiktsfull. Synd hun døde så ung!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Uten å si noe om Anne Brönte, og etter å ha lest ca 1/3 av boka, har jeg en følelse av at forfatteren må ha lest "Unge Werthers lidelser". Det betyr ikke at "The tenant of Wildfell Hall" er dårlig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

en tung bok, fikk vondt i hue av alle de lange setningene. og lurer på om den egentlig forteller en historie bak ordene som sies. drikk vann og ta paracet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Because, my dear, beauty is that quality which, next to money, is generally the most attractive to the worst kinds of men; and, therefore, it is likely to entail a great deal of trouble on the possessor.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

To tell you the truth, Helen, I don’t like the thoughts of it at all. If I am to be Mr. Hattersley’s wife, I must try to love him; and I do try with all my might; but I have made very little progress yet; and the worst symptom of the case is, that the further he is from me the better I like him: he frightens me with his abrupt manners and strange hectoring ways, and I dread the thoughts of marrying him. “Then why have you accepted him?” you will ask; and I didn’t know I had accepted him; but mamma tells me I have, and he seems to think so too.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

[B]eauty is that quality which, next to money, is generally the most attractive to the worst kinds of men; and, therefore, it is likely to entail a great deal of trouble on the possessor.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Følger trenden, og viser til mine topp ti. Dette er bøker som er verdt seige passasjer og tunge ord!

PS! De fleste av bøkene er lest på engelsk!


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Popsugar sin leseutfordring, og bøkene jeg har lest.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Shirley (Wordsworth Classics)" av Charlotte Bronte
 • "Agnes Grey" av Anne Brontë
 • "Villette" av Charlotte Brontë
 • "Uskyldens tid" av Edith Wharton
 • "North and South (Penguin Classics)" av Elizabeth Gaskell
 • "Møllen ved Floss" av George Eliot
 • "We have always lived in the castle" av Shirley Jackson
 • "Vår felles venn" av Charles Dickens
 • "Arkitektens læregutt" av Elif Shafak
 • "The Awakening (Dover Thrift)" av Kate Chopin
 • "Maleren - roman" av Sigrun Slapgard
 • "Håp i høstfarger" av Susan Meissner
Alle bokanbefalinger for dette verket