Brevet fra Betsy

av (forfatter).

Aschehoug 2012 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.59 (17 terningkast.)

44 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Det er våren 1847 og den unge Hjalmar Kjerulf har langt fremskreden lungetuberkulose. I en fattigslig leilighet i Bonn blir han pleiet av billedkunstneren Hans Gude og broren, komponisten Halfdan Kjerulf. De er nære venner, men vennskapet blir satt på prøve. Vi følger familien Kjerulf fra brødrenes barndom fram til Hjalmars sykeleie. Det er en fortelling om en families fall, men også om viljen til å forsere motstand, om pågangsmot og troen på det gode - og om en begavet kvinne som uforutsett forbitrer et vennskap og tilintetgjør en manns drømmer.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2012

Format Innbundet

ISBN13 9788203195266

EAN 9788203195266

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Tyskland Oslo

Omtalt person Hans Gude Halfdan Kjerulf Hjalmar Kjerulf Betsy Anker

Språk Bokmål

Sider 316

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 8 5 2 0 0

Bokomtaler

Marianne Storberg har tidligere skrevet en doktoravhandling om vennskap mellom menn på 1800-tallet, bassert på bevarte brev. Denne boken bygger på (noe av) det stoffet hun da fant, en brevveksling som involverer Halfdan Kjerulf, broren hans Hjalmar Kjerulf, Hans Gude og Welhaven, - samt et avgjørende brev fra Betsy Anker;) Boken er skrevet som en roman, og hun sier selv i etterordet: "Romanformen stiller sine egne krav, og jeg har tatt meg store friheter i mine fortolkninger."

Da jeg begynte å lese boken var jeg ikke klar over at den var en roman, - jeg trodde den ville bygge mer direkte på brevene og med utfyllende biografiske opplysninger innimellom. I begynnelsen ble jeg derfor skuffet og litt irritert, egentlig misliker jeg at forfattere fremstiller autentiske personer sett innenfra. Dessuten var jeg sterkt kritisk til at hun hoppet frem og tilbake i tid, hun begynte nesten på slutten, - denslags misliker jeg. Men, - så måtte jeg bare gi meg over! Jeg ble overbevist om at forfatterinnen visste hva hun skrev om, - og hvis ikke, diktet hun veldig godt! Hun fører oss med stor overbevisning inn i denne verdenen (Christiania og Tyskland rundt 1845) og får oss til å skjønne bedre hvordan det var å være ung og forelsket på den tiden, i et borgerlig miljø, - og ikke minst hvordan det var å være kunstnerspirer, og attpåtil med tuberkulosespøkelset hengende over seg! Det er en gripende historie hvor vi føler vi kommer under huden på de involverte.

Ett lite pirk må jeg likevel komme med. Jeg reagerer når hun lar personer fra den tiden si "hadet" (i ett ord) og telle til nittini, - det ville gi en riktigere tidsfølelse hvis de sa "farvel" og talte til ni-og-nitti!

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Flott debut som jeg har anmeldt for Budstikka her. http://www.budstikka.no/kultur/anmeldelser/glitrende-romandebut-1.7561547

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Tideverv - roman" av Lena Roer
 • "Downton Abbey - et samfunn i endring" av Jessica Fellowes
 • "Malerens muse" av Lisa Strømme
 • "Ikke alle drittsekker kommer fra Wien" av Andrea Molesini
 • "Så dyrt et liv - et Falkener og Wilberg-mysterium" av Jan Boris Stene
 • "Frokost på stupet - roman" av Vibeke Løkkeberg
 • "Ringrosen - jakten på en sannhet" av Lena Roer
 • "Du er sterkere enn du tror" av Björg Thorhallsdottir
 • "Fugleredet" av Elizabeth Musser
 • "1914 - inn i katastrofen" av Roy Andersen
 • "Jeg vet meg et land" av Victoria Bø
 • "Døtre av Norge" av Gunhild M. Haugnes
Alle bokanbefalinger for dette verket