Kvinnen på Wildfell Hall

av (forfatter) og Peter Fjågesund (oversetter).

Bokvennen 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.58 (12 terningkast.)

74 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no

Omtale fra forlaget

«Gi meg barnet!» sa hun med en stemme som var knapt høyere enn hvisking, men i en tone av overraskende heftighet; hun grep tak i gutten og snappet ham fra meg, som om jeg hadde gitt ham en farlig smitte ved å berøre ham, og deretter ble hun stående med en hånd fast omsluttet hans, og med den andre på skulderen hans, mens hun stirret skarpt på meg med de store, lysende, mørke øynene - blek, andpusten, skjelvende av sinnsbevegelse.

Kvinnen på Wildfell Hall er et av viktoria.tidens mest fortiede og skandaleomsuste storverk, og kanskje den første virkelige feministiske romanen i britisk litteratur. Med sin opprinnelig pseudonyme forfatter, sin komplekse forteller.teknikk og sitt krasse oppgjør med samtidens bærende ideer, innvevet i en gripende kjærlighetsfortelling, ble den en umiddel.bar salgssuksess. Siden havnet den i litteratur.historiens bakevje, mye på grunn av forfatterens egen søster, Charlotte. Kvinnen på Wildfell Hall foreligger med dette for første gang på norsk, oversatt og med etterord av Peter Fjågesund.

Bokdetaljer

Forlag Bokvennen

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788274885738

EAN 9788274885738

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Storbritannia

Språk Bokmål

Sider 623

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 8 5 1 0 0

Bokomtaler

For en som er glad i å lese autentiske historiske romaner, var dette en stor opplevelse! Det er noe helt eget ved å få alt, fra dagliglivets gjøremål og naturskildringer til sosiale relasjoner og psykologiske reaksjoner, skildret med samtidens stemme. Og den yngste søsteren Brontë hadde en innsikt og et språk som gjør dette til et meget lesverdig verk. Boken kom ut i 1848 og er kanskje den første virkelig feministiske romanen i britisk litteratur, - men den er først nå kommet i norsk oversettelse!

Her får vi en skildring av en klok, sterk, selvstendig og (i overkant) god kvinne og hennes ekteskap med en antakelig nokså typisk drittsekk som representant for mennene i overklassen i victoriatidens England, - boken ble da også slaktet av datidens mannlige kritikere, mens salget gikk strålende. I tillegg var boken rett og slett ganske spennende, jeg var slett ikke sikker på hvordan det ville gå, - for den rommer jo også en historie om ekte kjærlighet mellom likeverdige parter, - av sinn, men ikke av klasse!

Personlig syntes jeg nok en stund at historien ble trukket litt i langdrag, bl.a. med religiøse spekulasjoner rundt synd og død og hva som skal til for at man havner hvor etterpå, men samtidig blir jeg jo desto mer klar over at for datidens mennesker (og kanskje noen i dag, hva vet jeg?) var dette høyst reelle og fryktskapende problemstillinger. Det var derfor en periode hvor jeg begynte å vurdere om jeg kanskje skulle gi den en firer istedenfor den planlagt femmer, - men nå i etterkant, når jeg betrakter hele verket, blir jeg nesten fristet til å gi en sekser, - men jeg havnet nå på den planlagte femmeren. Det er en roman med stor psykologisk innsikt som viser kvinnens maktesløse stilling i datidens samfunn, men samtidig skildrer stor kjærlighet!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Uten å si noe om Anne Brönte, og etter å ha lest ca 1/3 av boka, har jeg en følelse av at forfatteren må ha lest "Unge Werthers lidelser". Det betyr ikke at "The tenant of Wildfell Hall" er dårlig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

en tung bok, fikk vondt i hue av alle de lange setningene. og lurer på om den egentlig forteller en historie bak ordene som sies. drikk vann og ta paracet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Because, my dear, beauty is that quality which, next to money, is generally the most attractive to the worst kinds of men; and, therefore, it is likely to entail a great deal of trouble on the possessor.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

To tell you the truth, Helen, I don’t like the thoughts of it at all. If I am to be Mr. Hattersley’s wife, I must try to love him; and I do try with all my might; but I have made very little progress yet; and the worst symptom of the case is, that the further he is from me the better I like him: he frightens me with his abrupt manners and strange hectoring ways, and I dread the thoughts of marrying him. “Then why have you accepted him?” you will ask; and I didn’t know I had accepted him; but mamma tells me I have, and he seems to think so too.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

[B]eauty is that quality which, next to money, is generally the most attractive to the worst kinds of men; and, therefore, it is likely to entail a great deal of trouble on the possessor.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Følger trenden, og viser til mine topp ti. Dette er bøker som er verdt seige passasjer og tunge ord!

PS! De fleste av bøkene er lest på engelsk!


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Flavorwire mener disse 50 bøkene er de beste britiske romanene fra det 19. århundret.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Shirley (Wordsworth Classics)" av Charlotte Bronte
 • "Agnes Grey" av Anne Brontë
 • "Villette" av Charlotte Brontë
 • "Women in love" av D.H. Lawrence
 • "Brevet fra Betsy" av Marianne Storberg
 • "North and South (Penguin Classics)" av Elizabeth Gaskell
 • "Anna Svärd" av Selma Lagerlöf
 • "Den tvilende Thomas - roman" av Atle Næss
 • "Dødsklokkene - variasjoner ringt over et gammelt tema i to korte anslag og to hele ringinger" av Dorothy L. Sayers
 • "Arkitektens læregutt" av Elif Shafak
 • "Naturdagbok fra året 1906 av en engelsk dame - i ord og tegning gav Edith Holden uttrykk for sine opplevelser av det engelske landskapet gjennom fire årstider" av Edith Holden
 • "Fortielser - min jødiske familiehistorie" av Monica Csango
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver