The midnight library

av (forfatter).

Canongate 2021 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.77 (86 terningkast.)

167 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Therese Liers eksemplar av The midnight library

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Fantasy

Lesedato

2021

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Nora's life has been going from bad to worse. Then at the stroke of midnight on her last day on earth she finds herself transported to a library. There she is given the chance to undo her regrets and try out each of the other lives she might have lived. Which raises the ultimate question: with infinite choices, what is the best way to live?

Bokdetaljer

Forlag Canongate

Utgivelsesår 2021

Format Heftet

ISBN13 9781786892737

EAN 9781786892737

Språk Engelsk

Sider 288

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

18 40 19 8 1 0

Bokomtaler

Om vi kunne velge livene våre på nytt

Nora føler at hun har møtt veggen. Tilværelsen hennes har ikke lenger mening. Hva om hun får sjansen til å leve livet på nytt og får anledning til å ta andre beslutninger? I Midnattsbiblioteket gir bibliotekaren, fru Elms, henne nettopp denne muligheten til å gjøre om på gamle valg og forsøke seg som rockestjerne og andre roller. Hver av dem er skildret med atskillig humor og innlevelse, men det er alltid noe som mangler og som fører Nora tilbake til biblioteket før hun tar sitt endelige valg.

Det er kanskje ikke tilfeldig at hovedpersonen har samme navn som Nora i Et dukkehjem? Men boka kan også leses som en moderne versjon av Carrolls Else i eventyrland der vi går fra den ene tankevekkende opplevelsen etter den andre.

Valgt som beste roman 2020 av medlemmene av Goodreads. Boka inngikk som felleslesning i min amerikanske bokklubb.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

The Midnight Library av Matt Haig handler om Nora. Hun har opplevd mange skuffelser i livet og er deprimert. Etter at hun mister jobben og kontakten med de to menneskene som betyr mest for henne, tar hun en overdose medisiner. Men istedenfor å våkne i mørke, så våkner hun i et uendelig bibliotek. Bibliotekaren fra barneskolen, Mrs Elm er der og forklarer henne at bøkene er ulike muligheter for hvordan livet hennes kunne ha blitt. Mrs Elm gir henne en bok som inneholder alle avgjørelser hun har angret på gjennom livet og ber henne velge en. Når hun velger får hun også oppleve hvordan livet hadde blitt hvis hun hadde tatt et annet valg i den situasjonen. Målet er at hun skal velge ett av livene hun får prøve.

Mer enn noe annet er dette en knakende god bok for å drømme seg vekk for en stund. Den er kanskje ikke stor litteratur, men den er godt skrevet og inneholder akkurat det som skal til for at det blir en historie man husker.

Jeg har skrevet noen få ord her: Betraktninger

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Dette er en sånn bok jeg bare MÅ lese. Om parallelle liv og eksistensielle valg. Den føles veldig relevant og tar opp spørsmål jeg ofte stiller meg. Jeg leste den i en jafs og den holdt interessen min gjennom hele. Jeg ble likevel moderat berørt, jeg er ikke veldig betatt av skrivestilen (kanskje er det oversettelsen), selv om den er helt grei. Men jeg er glad for at det skrives slike bøker og for det den vekker i meg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Mange har nok kjent den vonde følelsen med å angre over et valg man har tatt i sitt liv. I denne boka får hovedkarakteren, Nora, sjansen til å se alle de måtene livet hennes hadde vært annerledes om hun valgte annerledes. Det er nok en tanke mange har hatt, hva om jeg hadde gjort noe annerledes? Da hadde vel livet vært fint? eller? Jeg synes dette er en veldig fin bok som minner oss på at selv når det føles som om alt går galt, betyr det ikke nødvendigvis at vi har tatt gale valg her i livet, og heller ikke at ting ikke kan bli bedre. Kan absolutt anbefales.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Temaet i denne boken pirrer nysgjerrigheten. Etter å ha lest boken, har jeg en følelse av at boken har hentet en del inspirasjon fra selvhjelpslitteraturen. Matraet ser ut til å være at vi må leve med de valgene vi tar, og at livet handler mest om hvordan vi betrakter det vi har - er glasset halvtomt eller halvfullt. Jeg kunne ønsket meg at Haig hadde boret litt mer i tilfeldigheter som påvirker valgene våre og hvilke konsekvenser det får for oss og for andre mennesker rundt oss.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er det en bok jeg har hørt mye om både i fjor og videre i år, er det Midnattsbiblioteket.

Tematikk som forfatter bryr seg om
Matt Haig har selv slitt med med depresjon og har tidligere utgitt boka Reasons to Stay Alive. Grunnen til at jeg nevner det, er at Midnattsbiblioteket også handler om depresjon og mørke tanker. Å kalle denne boka for feelgood, som jeg har sett boka har blitt kalt av en del boklesere, er jeg ikke enig i. Har selv lest feelgood som er mørke, men synes ikke at denne boka passer inn i den sjangeren. For meg er det en roman. Men sjangre er ikke så lett for tiden, spesielt med tanke på at det er også mange undersjangere.

I Midnattsbiblioteket blir man kjent med Nora Seed som er alt annet enn fornøyd med seg selv og livet sitt. Hun sliter, og orker ikke mer. Hun velger å gjøre noe med det, men i stedet for å dø med en gang, havner hun i en slags mellomstasjon som heter Midnattsbiblioteket. Der møter hun en gammel kjenning, nemlig Mrs. Elm som var hennes skolebibilotekar. Gjennom bøkene Nora velger, får hun gjenoppleve valg hun angrer på, men hvis hun ikke føler seg tilpass med sine nye valg, ting hun vil gjøre om på, havner hun tilbake til Midnattsbiblioteket. Hun blir også testet om hun virkelig vil dø eller ikke.

Urealistiske valg og livsstil?
Dette høres kanskje dystert ut, og det er det også, men boka inneholder også snev av humor. Kanskje ikke vanlig humor, men mørk humor hvis man har sansen for det som meg. Jeg hadde sansen for tematikken og konseptet, men ikke karakterene eller sidehistoriene, altså de valgene Nora tar. Syntes de var noe urealistiske og virkelighetsfjernt. Den eneste delen jeg likte å lese om, bortsett fra når hun er i Midnattsbiblioteket, var den lille biten om Svalbard.

Møter man flere som Nora i boka, eller er det bare hun som sliter med mørke tanker, og som får prøve seg i forskjellige liv, nesten som en statist?

Haig beviser at han er en kreativ forfatter som kommer med artige påfunn, men med denne klarte han ikke å holde på oppmerksomheten lenge av gangen, dessverre. Det var ikke mye som fenget og jeg brydde meg ikke så mye om karakterene. Følte ikke jeg ble godt nok kjent med dem. Det er ingen dårlig bok, men den ble ikke så alvorlig eller realistisk som jeg kunne foretrekke at den var. Derfor ble denne noe seig for meg.

Interessant forsøk, men jeg liker Det ligger i blodet av samme forfatter, mye bedre. Husker den som en humoristisk og sær vampyrroman. Det føles ikke som om det er samme forfatter som har skrevet begge bøkene.

Fra min blogg: I Bokhylla

(Eksemplar fra Gursli Berg Forlag, mot en ærlig anmeldelse)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi sitter nok alle med anger for valg vi ikke tok, veier vi ikke gikk. Så hva om vi fikk muligheten til å gå tilbake og ta det valget vi ikke tok, gå den veien vi ikke gikk? Haig utforsker et meget spennende tema gjennom Midnattsbiblioteket. For det er lett å være ettterpåklok. Det er lett å sitte på den andre siden av et valg og tenke at alt hadde vært så mye bedre om vi gjorde ting annerledes. Men hadde det vært det? Ville alt blitt så mye bedre?

For full anmeldelse, se: Edge of a Word: Midnattsbiblioteket

Godt sagt! (0) Varsle Svar

[Hjelp til selvhjelp i en lettlest roman][1]

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

He seemed like he would be able to sit in a field near Chernobyl and marvel at the beautiful scenery.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

The lonely mind in the busy city yearns for connection because it thinks human-to-human connection is the point of everything. But amid pure nature (...) solitude took on a different character. It became in itself a kind of connection. A connection between herself and the world. And between her and herself.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

“We only need to be one person.
We only need to feel one existence.
We don't have to do everything in order to be everything, because we are already infinite. While we are alive we always contain a future of multifarious possibility.”

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Every life contains many millions of descisions. Some big, some small. But every time one descision is taken over another, the outcomes differ. An irriversible occurs, which in turn leads to further variations

Godt sagt! (4) Varsle Svar

she realised that you could be honest as possible in life, but people only see the truth if it is close enough to their reality. As Thoreau wrote, its not what you look at that matters, its what you see.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bibliotekarer har kunnskap. De veileder folk til de rette bøkene. De rette verdenene. De finner de beste stedene. Som søkemotorer med sjel.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Maybe in some lives you just float around and espect nothing else and don`t even try to change. Maybe that was most lives.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Between life and death there is a library, she said. And within that library, the shelves go on for ever. Every book provides a change to try another life you could have lived, To see how things would be different if had made other choices.....

Godt sagt! (3) Varsle Svar

...you can choose choices but not outcomes.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

He’d also observed that part of this success was the product of being alone. ‘I never found the companion that was so companionable as solitude.’

And Nora felt similarly, in that moment. Although she had only been left alone for an hour at this point, she had never experienced this level of solitude before, amid such unpopulated nature.

She had thought, in her nocturnal and suicidal hours, that solitude was the problem. But that was because it hadn’t been true solitude. The lonely mind in the busy city yearns for connection because it thinks human-to-human connection is the point of everything. But amid pure nature (or the ‘tonic of wilderness’ as Thoreau called it) solitude took on a different character. It became in itself a kind of connection. A connection between herself and the world. And between her and herself.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker som leses i min amerikanske bokklubb

Bokklubben er opprettet for tidligere studenter ved American University i Washington, DC, hvor jeg studerte på 1980-90-tallet. En professjonell leder presenterer hver tredje måned tre aktuelle bøker som medlemmene kan stemme over. Det er lagt vekt på at bøkene tar for seg temaer som kan føre til diskusjon blant leserne. I min tid som medlem har både romaner og sakprosa i stor grad tatt for seg USAs problematiske forhold til minoriteter. Noen få titler er skrevet av ikke-amerikanere.

Som det framgår av listen nedenfor finnes noen av bøkene i norsk oversettelse. Selv synes jeg det har vært enkelt å få tak i bøkene gjennom norske bokhandlere.

(Opprettet 11.8.2021, sist redigert 23.1.24).


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Har sluttet i denne lesesirkelen, men dette var en liste fra tidligere bøker som ble lest.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Business Insider Reviews. 10. januar 2022. Bare nok ei interessant liste. Det er mest bemerkelsesverdig at det er så mange klassikere på lista.

Det er litt tilfeldig om det er den norske eller engelske utgaven som er lagt til lista.
Noen mangler i Bokelskeres søkearkiv:

 • The Four Winds av Kristin Hannah
 • Beach Read av Emily Henry

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Målet er minst 75 bøker


Godt sagt! (0) Varsle Svar

skriv bildebeskrivelse her

Prøver meg igjen med årets leseutfordring.

Her er den:
A book published in 2022: Maren Skolem - «Hva jeg gjorde med pengene»
A book set on a plane, train, or cruise ship: Agatha Christie - «Mord på Nilen»
A book about or set in a nonpatriarchal society: Ruthanna Emrys - «A Half-Built Garden»
A book with a tiger on the cover or "tiger" in the title: Tae Keller - «When You Trap A Tiger»
A sapphic book: Sarah Gailey - "Upright Women Wanted"
A book by a Latinx author: Yuri Herrera - «Kroppsvandrere»
A book with an onomatopoeia in its title: Mark Haddon - «Boom!»
A book with a protagonist who uses a mobility aid: Leigh Bardugo - «Six of crows»
A book about a "found family": Becky Chambers - «To be taught, if fortunate»
An Anisfield-Wolf Book Award winner: Jesmyn Ward - «Sing, Unburied, Sing»
A #BookTok recommendation: Matt Haig - «The Midnight Library»
A book about the afterlife: Elif Shakar - «Ten minutes and thirthy-eight seconds in this strange world»
A book set in the 1980s: Taylor Jenkins Reid - «Malibu Rising»
A book with cutlery on the cover or in the title: Maggie O’Farrell - «Instructions for a heatwave»
A book by a Pacific Islander author: Witi Ihimaera - «The whale rider»
A book about witches: Andrzej Sapkowski - «The time of contempt»
A book becoming a TV series or movie in 2022: Charles Dickens - «A Christmas carol»
A romance novel by a BIPOC author: Soniah Kamal - «Unmarriageable: Pride and Prejudice in Pakistan»
A book that takes place during your favourite season: Stephanie Perkins (editor), med flere: «Summer Days & Summer Nights»
A book whose title begins with the last letter of your previous read; Andrzej Sapkowski - "Sword of Destiny" (boka jeg fullførte før det het "Medieval Lives"
A book about a band or musical group: Jennifer Egan - «A Visit From The Goon Squad» (litt tynt, men ok)
A book with a character on the ace spectrum: Jordan Ifueko - "Raybearer" (Dayo)
A book with a recipe in it: J. K. Rowling - «Harry Potter and the Chamber of Secrets»
A book you can read in one sitting: Roald Dahl - «Mathilda»
A book about a secret: Elly Griffiths - «The Crossing Places (Ruth Galloway series #1)
A book with a misleading title: Louise Penny - «Still life»
A Hugo Award winner: Martha Wells -«All systems red» (series winner)
A book set during a holiday: Agatha Christie - «Evil under the sun»
A different book by an author you read in 2021: Charles Dickens - «Great Expectations»
A book with the name of a board game in the title: Stanislav Lem - «Solaris»
A book featuring a man-made disaster: Abid Raja - "Min skyld" (sosial kontroll, religion, mistillit til samfunn)
A book with a quote from your favourite author on the cover or Amazon page: Victoria Schwab - «The invisible life of Addie LaRue» (Neil Gaiman)
A social-horror book: Stephen Graham Jones «The only good Indians»
A book set in Victorian times: Sir Arthur Conan Doyle - «The Return of Sherlock Holmes»
A book with a constellation on the cover or in the title: Matt Haig - “The humans”
A book you know nothing about: Elif Shakar - «Ten minutes and thirthy-eight seconds in this strange world»
A book about gender identity: Kacen Callender - «Felix Ever After»
A book featuring a party: Jo Nesbø - «Kongeriket»
An #OwnVoices SFF (science fiction and fantasy) book: Yoon Ha Lee - «Phoenix Extravagant»
A book that fulfils your favourite prompt from a past POPSUGAR Reading Challenge: Bergljot Hobæk Haff - «Skammen» (a book with two characters that are twins fra 2018)

Advanced:
A book with a reflected image on the cover or "mirror" in the title
A book that features two languages: C. J. Cherryh - «Foreigner»
A book with a palindromic title
A duology (1): Gudrun Skretting - «Tre menn til Vilma»
A duology (2)
A book about someone leading a double life: Abida Raja - «Frihetens øyeblikk»
A book featuring a parallel reality: Matt Haig - «The Midnight Library»
A book with two POVs
Two books set in twin towns, aka "sister cities" (1): Elif Shakar - «Ten minutes and thirthy-eight seconds in this strange world» (Istanbul)
Two books set in twin towns, aka "sister cities" (2): Soniah Kamal - «Unmarriageable: Pride and prejudice in Pakistan» (Lahore, gjenbruk av bok)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

52 books in 52 weeks

1. A second-person narrative: N. K. Jemisin - «Emergency Skin»
2. Featuring a library or bookstore: Matt Haig - «The Midnight Library»
3. Title starting with the letter «E»: Agatha Christie - «Evil under the sun»
4. Title starting with the letter «F»: Kacen Callender - «Felix Ever After»
5. Chapters have titles: Stanislaw Lem - «Solaris»
6. Household object on the cover: Maggie O’Farrell - «Instructions for a heatwave»
7. A non-fiction bestseller: Håkon Høydal - «Abida Raja. Frihetens øyeblikk»
8. Involving the art world: Yoon Ha Lee - «Phoenix Extravagant»
9. A book that sparks joy: Gudrun Skretting - «Tre menn til Vilma»
10. A book based on a real person: Anonymous - «Becoming Duchess Goldblatt»
11. A book with less than 2022 Goodreads rating: Cat Jarman - «River Kings»
12. Set on at least two continents: Irene Vallajo - «Evigheten i et siv»
13. Includes a club: J. K. Rowling - «Harry Potter and the Chamber of Secrets» (the dueling club)
14. A character with superhuman ability: Andrzej Sapkowski - "Sword of Destiny"
15. A five-syllable title: Taylor Jenkins Reid - «Malibu Rising»
16. A book you’ve seen someone reading in public: Sarah Gailey - «Upright Women Wanted»
17. A book picked based on its spine: Leigh Bardugo - «Six of crows»
18. Jane Austen-inspired: Soniah Kamal - «Unmarriageable: Pride and prejudice in Pakistan»
19. A book that has an alternate title: Agatha Christie - «The Sittaford Mystery»
20. Related to the word «gold»: Jo Nesbø - «Doktor proktor og det store gullrøveriet»
21. Published by Simon & Schuster: Stephen Graham Jones «The only good Indians»
22. An unlikely detective: Elly Griffiths - «The Crossing Places (Ruth Galloway series #1)
23. Author with an X, Y or Z in their name: Andrzej Sapkowski - «The Time of Contempt»
24. Addresses a specific topic: Jesmyn Ward - «Sing, Unburied, Sing» (indirekte, rasisme/slaveri)
25. A wealthy character: Agatha Christie - «Mord på Nilen»
26. Has an “author’s note”: Tae Keller - «When You Trap A Tiger»
27. Includes a map: Elif Shakar - «Ten minutes and thirthy-eight seconds in this strange world»
28. Award-winning book from your country: Bergljot Hobæk Haff - «Skammen»
29. Over 500 pages long: Charles Dickens - «Great Expectations»
30. Audiobook narrated by the author: Abid Raja - «Min skyld»
31. Technology-themed: Martha Wells - «All systems red»
32. A book that intimidates you: Victoria Schwab - «The invisible life of Addie LaRue»
33. A bilingual character: Witi Ihimaera - «The whale rider»
34. Author’s photo on the back cover: Becky Chambers - «To be taught, if fortunate»
35. From the villain’s perspective: Matt Haig - “The Humans” (starter som «the villain»)
36. Recommended by your favourite author: Ruthanna Emrys - «A Half-Built Garden»
37. Set in a rural area: Ann Cleeves - «The Crow Trap»
38. Don’t judge a book by its cover: Richard Matheson - «I am legend»
39. A middle-grade novel: Roald Dahl - «Matilda»
40. A book with photographs inside: Terry Jones - «Terry Jones’ Medieval Lives»
41. Involves a second chance: Jennifer Egan - «A Visit From The Goon Squad» (Scotty bl. a.)
42. An indie read: Yuri Herrera - «Kroppsvandrere» (utgitt av indieforlaget «& Other Stories» på engelsk)
43. Author who’s published in more than one genre: Sir Arthur Conan Doyle - «The return of Sherlock Holmes» (har også skrevet scifi)
44. An anthology: Stephanie Perkins (editor), med flere: «Summer Days & Summer Nights»
45. A book with illustrated people on cover: C. J. Cherryh - «Foreigner»
46. A job title in the title: Jo Nesbø - «Kongeriket»
47. Read during the month of November: Mark Haddon - «Boom»
48. Redo one of this year’s previous prompts but with a different genre: Louise Penny - «Still life» (Involving the art world)
49. Book title starts with the same letter as your first name: Mimir Kristjansson - «Jon Michelet - En folkets helt»
50. A person of color as the main character: Jordan Ifueko - «Raybearer»
51. The word “game” in the title: Caimh McDonnell - «The final game»
52. Published in 2022: Maren Skolem - «Hva jeg gjorde med pengene»


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Hjertets bokhandel" av Veronica Henry
 • "Bokelskere" av Emily Henry
 • "Den siste djevelen må dø" av Richard Osman
 • "Kjære Edward" av Ann Napolitano
 • "Vokteren av tapte ting" av Ruth Hogan
 • "Heksejakten" av Stacey Halls
 • "Kjærlighetsprosjektet" av Clare Pooley
 • "Alt dette raseriet" av Cara Hunter
 • "Evelyn Hugos syv ektemenn" av Taylor Jenkins Reid
 • "De druknedes bok" av Erika Swyler
 • "24 gode gjerninger" av Jenny Fagerlund
 • "Bare på besøk" av Beth O'Leary
Alle bokanbefalinger for dette verket