Kjære Edward

av (forfatter) og Helene Limås (oversetter).

Vigmostad Bjørke 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.75 (16 terningkast.)

32 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Kjære Edward er en livsbejaende historie som ærlig og ømt utforsker et ubeskrivelig traume - og hvordan man sakte, men sikkert kan lære å leve på nytt. En sommermorgen går 12 år gamle Edward Adler om bord på et fly fra Newark til Los Angeles. Sammen med ham er hans eldre bror, foreldrene og 183 andre passasjerer. Så skjer det utenkelige. Flyet styrter. Edward er den eneste overlevende. Guttens tragiske skjebne får oppmerksomhet over hele landet. Selv strever han med å finne sin plass i verden uten familien. En viktig del av ham ble for evig tapt høyt opp i skyene. Men så en dag gjør han en overraskende oppdagelse som vil lede ham til svar på noen av tilværelsens store spørsmål: Hvordan finner man tilbake til livet, og til gleden, etter å ha tapt alt? Hvordan oppdager man sitt mål i livet? Og hvordan lever man virkelig, ikke bare overlever?

Omtale fra forlaget

Kjære Edward er en livsbejaende historie som ærlig og ømt utforsker et ubeskrivelig traume - og hvordan man sakte, men sikkert kan lære å leve på nytt. En sommermorgen går 12 år gamle Edward Adler om bord på et fly fra Newark til Los Angeles. Sammen med ham er hans eldre bror, foreldrene og 183 andre passasjerer. Så skjer det utenkelige. Flyet styrter. Edward er den eneste overlevende. Guttens tragiske skjebne får oppmerksomhet over hele landet. Selv strever han med å finne sin plass i verden uten familien. En viktig del av ham ble for evig tapt høyt opp i skyene. Men så en dag gjør han en overraskende oppdagelse som vil lede ham til svar på noen av tilværelsens store spørsmål: Hvordan finner man tilbake til livet, og til gleden, etter å ha tapt alt? Hvordan oppdager man sitt mål i livet? Og hvordan lever man virkelig, ikke bare overlever?
«Forbløffende ... En av de mest rørende historiene du kommer til å lese i år.» Washington Post
«En roman som ikke slipper taket i deg.»The New York Times
«Fantastisk.»Booklist, starred review
«En roman som ikke slipper taket i deg. En mesterlig studie i spenning, sorg og overlevelse ... Elegant skrevet uten de store faktene ... En sterk fortelling om hvordan man kan klare å finne tilbake til et meningsfullt liv selv under ekstremt vanskelige omstendigheter.» The New York Times
«Slående ... Livsbejaende»Vogue
«Nydelig detaljerte karaktertegninger ... Etter endt lesning kommer følelsen av forsoning.» Publishers Weekly
«Gjennomgripende ... Det som gjør boken så mektig er vekslingen mellom de to fortellerstemmene. Det dagligdagse som finner sted under flyturen, står i sterk kontrast til det som skjer etter ulykken. En livaktig historie om en gutt som modnes og formes av tragedien.»Library Journal

Bokdetaljer

Forlag Vigmostad Bjørke

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788241918605

EAN 9788241918605

Språk Bokmål

Sider 406

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 7 5 1 0 0

Bokomtaler

Mens jeg leste Kjære Edward, minnet dem meg om en film som heter United 93. En film basert på 11.september. Filmen er om folks siste øyeblikk om bord på flyet.
Kjære Edward er på ingen måte basert på 11. september, men på en helt annen flyulykke. Romanen er i hvert fall delvis basert på historien om Ruben van Assouw. Etter å ha overlevd en flyulykke bodde han i ettertid hos en tante og onkel. Han også mistet broren, moren og faren. Edward er 12 år da han overlever ulykken, og bor også hos sin onkel og tante i ettertid.

Dramatisk vendepunkt
Edward, storebroren hans og foreldrene deres er på vei til Los Angeles for å flytte dit på grunn av jobben til moren deres. Moren sitter et annet sted i flyet, mens faren sitter sammen med guttene. Hun er nødt til å bli ferdig med noe gjennom jobben før de lander. Men dessverre kommer de ikke til LA. Det er ingen spoiler da ulykken nevnes på baksiden av boka.

Synes det var mest fengslende å lese om tiden om bord i flyet, enn tiden etterpå, for å være helt ærlig. Der blir man kjent med mange forskjellige karakterer som var svært interessante å lese om. Jeg likte å lese om tiden etterpå, også. Edward som må på en måte må lære seg å leve videre uten foreldrene og broren sin, finne seg selv, og lære seg å leve som et slags "utskudd". Han blir både sett på som noe hellig og som et slags "utskudd" av andre. Vil han noen gang få et normalt liv etter en slik tragedie?

Hvordan lever man videre etter en slik hendelse?
Må si at Kjære Edward byr på en spesiell historie. Å miste hele sin familie må være noe de fleste av oss frykter, og det skjer nettopp med Edward. Foreldrene får ikke se ham vokse opp, og han får ikke dele øyeblikk med dem mer. Han får heller ikke krangle og leke med broren sin mer. Å miste alle sammen samtidig må være ubeskrivelig. Edward må lære seg nye daglige rutiner med tanten og onkelen sin. Lære å kjenne dem på en ny måte og bli vant til hverandres selskap, rett og slett. Det må være rart med en slik brå og uvanlig overgang. Det beskrives godt i denne romanen. Det er også uvanlig for tanten og onkelen hans som lenge har prøvd å få egne barn, uten å lykkes, og plutselig tar seg av en tolvåring.

Denne romanen er en noe uvanlig oppvekstroman om Edward som prøver å reise seg, og leve helt på nytt etter en svært turbulent opplevelse. Det som jeg ikke helt gikk overens med var fortellerstemmen i tiden etter flyulykken. Fortellerstemmen blir noe barnslig og det føles som å lese en ungdomsromanen. Jeg har ikke noe i mot ungdomsromaner og leser mange av dem selv, men denne gangen var jeg innstilt på å lese en roman for voksne, og følte at jeg fikk det. Noe som var noe skuffende. Det er ikke bare på grunn av Edwards alder, eller at det på en måte er en oppvekstroman, men andre elementer også som jeg ikke trenger å avsløre, for å ikke ødelegge spenningen for andre som leser og har tenkt å lese den, som gjør at fortellerstemmen blir en smule barnslig.

Kjære Edward ble en noe annerledes bok enn jeg hadde tenkt, på både godt og vondt. Stort sett likte jeg den, og den holdt på interessen hele veien. Man vil gjerne vite hvordan det går med Edward. Likte også denne sårbarheten som ikke blir overdrevet, men som er blitt gjort ekte, med daglige rutiner og litt humor. En vanskelig og fin bok om å lære seg å leve på nytt, selv om romanen ble litt ujevn underveis.

Ikke for å være pirkete, men tror det står feil antall passasjererer på baksideteksten, og tror det riktige antallet er 191. Dette antallet nevnes noen ganger i i boka.

Fra min blogg: I Bokhylla

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I boken møter vi Edward som skal flytte til Los Angeles med sin familie, men flyet styrter og han er den eneste overlevende. Det veksles mellom selve flyreisen, hvor vi møter både Edwards familie og andre flypassasjerer og Edwards vei tilbake til hverdagen. Det gir leseren et innblikk i hvor vanskelig det kan være å bearbeide sorg og finne nytt fotfeste når man har mistet alt som betyr noe i livet. Boken byr også på noen overraskelser og selv om det er et trist tema synes jeg forfatteren har klart å balansere dette til en nydelig historie.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

12 år gamle Edward og familien skal flytte fra New York til Los Angeles. De skal fly, og flyet er fullt. Moren til Edward sitter på business class for å jobbe, mens Edward, broren og faren er henvist til økonomiklasse. Det som ikke skal skje skjer. Flyet styrter. Edward er eneste overlevende, selv om han selvsagt er hardt skadet. Tanten og onkelen adopterer ham, men Edward har det vanskelig. Han sliter med å finne seg til rette sammen med morens søster og onkelen. Følelsene har han stengt av for å overleve, og å spise blir en kamp. Kan han noensinne blir såkalt normal igjen? Hvordan skal han klare å leve, og ikke bare overleve? En dag oppdager han noe som muligens kan lede ham på riktig vei.

En sidevender hvor historien veksler mellom Edwards tanker, og de forskjellige passasjerene på flyet. Veldig engasjerende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

12 år gamle Edward er eneste overlevende etter en flystyrt hvor 191 mennesker omkom. Selvfølgelig blir det en del oppmerksomhet omkring ham pga dette. Imidlertid får vi følge han på veien hvor de fysiske skadene blir leget og hvor han finner sin vei videre i livet via vennskap og uventede oppdagelser i sin onkels garasje.
En rørende og annerledes leseopplevelse som jeg anbefaler videre

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker der man blir glad i karakterene. En feel good opplevelse, selv om det er dramatiske hendelser.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Lest i 2020


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Det ametysten skjulte" av Amy Sorrells
 • "Hver natt dør jeg - roman" av Helle Haugsgjerd
 • "Selveiersanger - roman" av Marianne Marthinsen
 • "Gutt sluker universet" av Trent Dalton
 • "Under samme sol - roman" av Gry Strømme
 • "Fremdeles her" av Josie Silver
 • "Kvinner som kjøper blomster" av Vanessa Montfort
 • "Dette er Gomorra" av Tom Chatfield
 • "Geiger" av Gustaf Skördeman
 • "Døtre - roman" av Eva Aagaard
 • "Ingemar Modigs oppvåkning" av Mikael Bergstrand
 • "Skrevet i stjernene - iblant trenger skjebnen en liten dytt i riktig retning" av Minnie Darke
Alle bokanbefalinger for dette verket