Landsbyen

roman

av (forfatter) og Eivind Lilleskjæret (oversetter).

Gyldendal 2017 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.75 (16 terningkast.)

40 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Berit B Lies eksemplar av Landsbyen - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Lest og hørt 2020

Lesedato

2020

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Kaster man et flyktig blikk på den lille landsbyen Unterleuten, blir man henført av de alderdommelige navnene på stedene omkring, av de skrullete bygdeoriginalene som har slått rot der etter Berlinmurens fall, av den uberørte naturen og de sjeldne fugleartene. Unterleuten har sine egne lover: Hvis du kommer inn på en fest med femti gjester, håndhilser du på alle. Hvis noen fornærmer deg, er det godt ment. Og man løser ikke problemer ved politiets hjelp. Men under overflaten ulmer det, og når det planlegges for en vindmøllepark i området, blusser gamle feider opp igjen. Snart er alt ute av kontroll. Landsbyen er en kostelig og samfunnskritisk roman om landsbyfeider, fortalt med thrillerens tempo og humoristisk brodd, fra Tysklands svar på Jonathan Franzen. «Usedvanlig velskrevet, underholdende og skarpt samfunnskritisk om dødelige landsbyfeider. (...) Det er altså et sammensatt og på så mange måter storartet kunstverk Juli Zeh har skapt, som også reiser ontologiske og epistemologiske spørsmål. I disse ”false news” og ”post-truth”-tider: Hvordan kan vi vite at det vi tror vi vet er sann kunnskap?.» Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad «Fornøyelig samfunnsroman med kulturkritisk bonudmateriale .... At [Juli Zeh] er en skarp iakttager viser seg ikke kun i de psykologisk treffsikre mikroportrettene, hun strør også om seg med lettleste, ultrakorte kulturanalyser.» Henrik Keyser Pedersen, Klassekampen «En høyst intelligent og medrivende samfunnsorientert roman i Jonathan Franzen-stil.» Elle «Portrettet av den østtyske landsbyen Unterleuten og innbyggerne der viser alle forviklingene og forbindelsene som styrer livet i landsbyen i dets mange fasetter, langt fra storpolitikken. Med utsøkt sans for spenning skildrer Juli Zeh hvordan (ikke bare) byfolk med et romantisk bilde av livet på landet opplever drømmer bli knust.» BuchMarkt «Egentlig er Juli Zeh nøyaktig den forfatteren alle lengter etter.» Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung «En knivskarp, kreativ og underholdende analyse av et landsbysamfunn.» Münchner Merkur «Juli Zeh har lyktes i å skrive den store samfunnsromanen.» Münchner Feuilleton

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2017

Format Innbundet

ISBN13 9788205498051

EAN 9788205498051

Språk Bokmål

Sider 543

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 11 3 1 0 0

Bokomtaler

Unterleuten er en yndig og rolig landsby - tilsynelatende. Berlin er kun 1 time unna, men idyllen tilsier at man er på en annen planet. Naturen er uberørt, og en rekke sjeldne fuglearter hekker der. Men under overflaten ulmer det av uvennskap, gammelt nag, nabotvister og andre konflikter. Det hele eskalerer da innbyggerne blir informert om at det skal bygges en vindmøllepark på stedet.

De ulike innbyggerne i landsbyen kommer til orde i kapitlene, men er alle like troverdige? Meler alle sin egen kake, eller vil de fellesskapets beste?

Godt språk. Interessant historie med en rekke originale personligheter. Man aner grusomhet in spe. Tempoet er langsomt og avventende, men du verden så finurlig det hele er lagt opp.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vindmøller til besvær

Hva skjer i den lille landsbyen Unterleuten når innbyggerne får presentert planer om utbygging av en vindmøllepark? Handlingen foregår omkring 2010 i en landsby som ligger i nærheten av Berlin, men virker ganske fjernt fra storbylivet. De "innfødte" har sin egen historie og sine egne lover, jf. fra begynnelsen av boka:

Landsbyer som Unterleuten hadde overlevd DDR og visste hvordan man holdt staten fra livet. Unterleuterne løste problemer på sin engen måte. De løste dem seg imellom.

Ved å plassere noen nykommere som har kort botid på stedet, greier Juli Zeh å si mye både om historie og dagens samfunnsutvikling. Her får vi blant annet illustrert motsetningene mellom by og land, Vest- og Øst-Tyskland, kommunisme og liberalisme/kapitalisme, naturvern kontra behov for ikke-fossil energi og nye inntekter til kommunekassen. I tillegg kan jo egeninteressen komme inn og gjøre at tidligere prinsipper ryker ...

Alt dette har en thrilleraktig innpakning hvor de ulike personene (de blir ganske mange) får sin egen historie. Med ulike innfallsvinkler får historien gjerne en ny vri som kanskje er nærmere sannheten, eller kanskje ikke? Boka er både underholdende og satirisk.
Underveis måtte jeg notere noen sitater, som:

Siden politikerne, slik de selv så det, uansett ikke kunne bestemme over noe lenger, forvandlet de seg til politiske skuespillere som hadde som sin viktigste oppgave å spille følelsesteater, iscenesette overbevisninger og simulere at de tok beslutninger.

Der Jule hele tiden sto i fare for å drukne i et hav av informasjon, varianter og versjoner og derfor var tvunget til å interessere seg for færrest mulig ting, sugde Gerhard den kaotiske verdenen til seg, kjørte den gjennom prinsippfilteret sitt og spyttet det ut i små pakker med hver sin lille etikett på. Denne prosessen kalte han "kritisk tenkning".

Borgermesterens tanker om ungdommen og om deltakende demokrati:
Ungdommen i dag hadde noen forbløffende ferdigheter. For eksempel en vanvittig effektivitet kombinert med et fullstendig fravær av humor. ... Det som drev denne generasjonen, var det absolutte ønsket om å gjøre alt riktig. Å ikke begå noen feil, og dermed gjøre seg selv uangripelig.

Deltakende demokrati var et fint begrep som egentlig betydde at folk som manglet ethvert sakskjennskap, skapte masse problemer og til slutt klagde over at alt tok så lang tid.

Investorens tanker om den nye generasjonen:
Når Meiler forestilte seg den nye generasjonen, så han en hær av unge mennesker med utstrakt høyrearm, ikke for å gjøre hitlerhilsen, men for å ta bilde av sitt eget ansikt med smarttelefonen.

Her krangles det om skogteiger, adkomst for slamsugerbilen som må tømme septiktanken hver uke, hvem som skal få hvilken kattunge av "kattedama" Hilde, om hestehviskeren skal få lov til å gjerde inn et område av naturreservatet, og det spekuleres i om den lille jenta Lillekron egentlig ble kidnappet, og i tilfelle - av hvem. Hva har så dette å gjøre med beslutningen om det skal bygges vindmøller? Tja, det sier kanskje noe om hvordan beslutningsprosesser kan foregå.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Et slag for tysk og tyskspråklig litteratur!

I forbindelse med felleslesing av Cees Nootebooms Allesjele (Kjells lesesirkel januar/februar 2021) kom det frem et ønske om mer kunnskap om tysk litteratur. Tyskland var før andre verdenskrig et kulturelt kjerneområde i Europa. Det var dit kunstnere, forfattere, malere, musikere (også norske) reiste for å studere. Det er et tankekors tysk etterkrigslitteratur og kunst er så lite kjent i dag.

Bokelsker «Vannflaske» etterlyste tips om tyske bøken, og responsen lot ikke vente på seg. Her er en oversikt over de anbefalte. Mangler noen?


Godt sagt! (20) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Alt skal bli forandra. Snart - 100 norske dikt om fellesskap og kamp" av Anne Marit Godal
  • "Disse dagene, dette livet - dikt vi har sammen" av Ruth Lillegraven
  • "Over mennesker - roman" av Juli Zeh
  • "Ruinenes form" av Juan Gabriel Vásquez
  • "Snøklokker" av A.D. Miller
  • "To år, åtte måneder og tjueåtte netter" av Salman Rushdie
  • "Raphael Ignatius Phoenix' siste vitnesbyrd" av Paul Sussman
  • "Geiger" av Gustaf Skördeman
  • "Ansikter i vannet" av Janet Frame
  • "Skygger av liv du kunne ha levd" av Hilary Mantel
  • "Tyll - roman" av Daniel Kehlmann
  • "Guder uten mennesker" av Hari Kunzru
Alle bokanbefalinger for dette verket