2014
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Hvorfor gjør vi feil? Og hvorfor i all verden fortsetter vi å gjøre de samme feilene gang på gang? Daniel Kahneman viser at vi tenker i ett av to systemer- enten raskt, intuitivt og følelsesdrevet, eller langsomt, rasjonelt og logisk. Begge systemene er nødvendige, og begge har sine svakheter. Gjennom å forstå de to systemene, og hvordan de kan balanseres og virke sammen, skjønner vi mer av oss selv og hverandre - og samtidig lærer vi hvordan vi selv kan ta bedre avgjørelser, personlig og økonomisk. Tenke, fort og langsomt forklarer oss hvordan vi tenker og tar beslutninger, gjerne stikk i strid med vedtatte sannheter i psykologi og økonomi. Ukonvensjonell og utradisjonell, overraskende og overbevisende - boken vil endre hvordan du tenker om å tenke for alltid.
Forlag Pax
Utgivelsesår 2012
Format Innbundet
ISBN13 9788253035529
EAN 9788253035529
Språk Bokmål
Sider 551
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Denne får det til å smelle i nepa!
Vi overtolker og analyserer, trekker slutninger og lager historier i hodene våre - selv om datagrunnlaget kan være spinkelt. Vi forveksler korrelasjon (det at ting samsvarer) og kausalitet (det at en ting skjer på grunn av noe annet). Vi overser hvor stor rolle flaks og tilfeldigheter spiller, både i egne liv og i verdenshistorien. Vi brenner etter å gjøre verden forståelig, og derfor tenker vi ikke særlig godt. Fascinerende om menneskelig tenkning, og definitivt en bok som gjør noe med troen på egen rasjonalitet. Men 551 sider er for langt. Hele omtalen ligger på Sølvberget sine nettsider.
Interessant, men tunglest.
En virkelig øyeåpner hva gjelder hvordan vi oppfatter (og feiloppfatter) verden rundt oss. Dette er interessant i seg selv, men i tillegg har man større mulighet til å gripe tak i sine egne feiloppfatninger når man er oppmerksom på i hva slags situasjoner slike feiloppfatninger har en tendens til å oppstå.
(Kom til denne boka via "Folkeopplysningen"s Hesselberg -- Tankesmed)
Tankevekkende bok om beslutninger
Herlig å se hvordan psykologien som vitenskap har klart å tvinge frem forbedringer i tradisjonell tenkning hos oss økonomer. Boken er full av overraskelser - her er i tillegg fakta til ettertanke for noen og enhver :)
Dypper innom, men kommer meg liksom aldri helt i mål...
Interessant og tunglest bok. Her tar forfatteren for seg hvordan mennesket tar beslutninger og hvilke feil som kan oppstå under prosessen. Om du er interessert i psykologi og økonomi er nok dette boken for deg. Om du ikke er så interessert, kan den fint styres unna.
Av og til leser jeg bøker som berører meg dypt - dette er en slik bok. Jeg blir å sette den i bokhyllen sammen med andre populærvitenskapelige bøker som de av Stephen Hawking og Oliver Sacks. Det er ingen andre plasser enn i litteraturen man kan omgåes genier, og en viktig grunn til å lese sett fra min side. Gjennom bøkene kan jeg treffe levende og døde. Frihetsforkjempere, mennsker som har gjennomlevd krig, mennesker med stor politisk innsikt, mennesker med stor kompetanske. (Og en og annen tulling - men da kan jeg lukke boken, og starte en ny)
Grunnen til jeg blir berørt er flere. En av de er en nydelig og presis skrivestil - helt uten alt skrytet og "fluffet" som mange andre bøker er fulle av. Det andre er selvfølgelig at verden her beskrives i detalj og ikke som så mange andre bøker beskriver resultater, konklusjoner og symptomer.
I nesten hele mitt voksne liv har jeg vært overbevist om at jeg var steintøff, og grunnen til jeg trodde det var at jeg holdt ut ting som ga meg store blåmerker uten å klage. For tre år siden ble jeg oppringt av sykehuslegen min som innsisterte veldig alvorlig på at jeg måtte ta en ny blodprøve om fire uker for å sjekke blodplateverdien min. Rett hjem til min elskede google oppdaget jeg fort at lave blodplateverdier kunne være et tegn på leukemi, så det ble en måned i spenning. Senere ble det konstantert at jeg bare hadde et veldig lavt (litt under nedre normalgrense) antall blodplater generelt. Så mye for tøffheten! Det var med andre ord ikke mitt mot og tapperhet som gjorde at jeg "holdt ut" smertene - det var bare det at jeg lettere enn andre fikk blåmerker.
Denne boka ga meg samme nyttige - men kanskje ikke så flatterende - innsikt. Jeg har alltid hatt mye lettere enn andre for å vurdere både meg selv og andre realistisk. Jeg har da trodd at jeg kanskje var spesielt smart, men ved å lese denne boken oppdaget jeg at dette skyldes helt andre faktorer. Den ene er at jeg er mer på vakt enn andre, og derfor lettere aktiverer det systemet som gjør at jeg blir mer realistisk. Det andre er mest sannsynlig at jeg i mange sammenhenger ikke handler intuitivt, fordi jeg ikke er "trent opp" i en spesiell tankegang.
I tillegg styrket boken troen min på at liberalisme ikke fungerer. Jeg er veldig fasinert og tiltrukket av de liberale partiene, og det virker forlokkende å tro at folk vil handle på en rasjonell måte. Grunnen til at jeg har null praktisk tiltro til liberalismen er at jeg har sett hundrevis av eksempler på at folk ofte velger det som gir de en kortsiktig, lav gevinst fremfor å velge det som gir en mye høyere gevinst (men med lang tidshoriont og stor spredning). Denne boken forteller hvorfor - og det er jo lite som varmer så kraftig som det at man har rett, i tillegg forslår han en ny politisk retning: "liberalistisk paternalisme" som jeg øyeblikkelig falt for.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketEn sikker måte å få folk til å tro på en løgn er å gjenta den ofte, fordi det er vanskelig å skille det som er kjent, fra det som er sant.
Det er mulig å utvikle nyttige algoritmer uten forutgående statistisk forskning. Enkle, likt vektede formler bygd på eksisterende statistikk eller sunn fornuft er ofte veldig gode indikatorer på signifikante utfall. I et uforglemmelig eksempel viste Dawes at følgende formel forutsier helt utmerket om ekteskap vil vare:
elskovsfrekvens minus krangelfrekvens
Sørg for at summen holder seg over null.
Our comforting conviction that the world makes sense rests on a secure foundation: our almost unlimited ability to ignore our ignorance.
The world in our heads is not a precise replica of reality […]
An image came to mind: mental life […] is normally conducted at the pace of a comfortable walk, sometimes interrupted by episodes of jogging and on rare occasions frantic sprint.
John Gottman, den kjente eksperten på parforhold, (...) observerte at et forholds holdbarhet avhenger langt mer av at man unngår det negative enn at man søker det positive. Gottman anslo at et stabilt forhold forutsetter at det er minst fem ganger flere gode enn dårlige samhandlinger.
Det eneste som kunne måle seg med forsøkspersonenes uvilje mot å slutte seg til det spesielle fra det generelle, var deres vilje til å konkludere om det generelle fra det spesielle.
Amos and I set out to examine whether I was the only fool or a member of a majority of fools […]
Her er fagbøker jeg hadde glede av i 2013. Noen av titlene har omtaler.
Skriving er forlengelsen av lesing. Her er de jeg leste (og deretter omtalte på Sølvbergets nettsider) i 2015.
Mange liker selvhjelpsbøker, og sjangeren selger godt. Det finnes selvhjelpsbøker for stort sett alle problemer. Nå (i 2016-2018) har vi en følelse av at trenden er bøker som gir bedre tid, ro i sjelen og som setter fokus på grunnleggende verdier som familie, natur eller spiritualitet. Her anbefaler vi våre favoritter innen denne mangfoldige sjangeren.
Dette er min liste over spennende bøker som tar opp vitenskap, fakta og forskning på en underholdende og lettlest måte som gjør at du ikke klarer å legge boka fra deg, både fordi du blir nysgjerrig på fortsettelsen, men også fordi du føler at du får et større verdensbilde og blir stadig litt smartere.